OwlTail

Cover image of Staden podcast

Staden podcast

En podcast om arkitektur- och stadsfrågor. Staden görs av Dan Hallemar - redaktör på Arkitektur förlag, kulturjournalist på Expressen och medverkande i P1-programet Ring kulturradion - tillsammans med Håkan Forsell, urbanhistoriker, arkitekturskribent och författare.Staden är ett samarbetet mellan Arkitektur förlag och Sveriges Arkitekter

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Staden #7 Stockholm

Under staden mullrar en motor, det är avloppssystemet. Det är det som gör att staden, och vi överlever. Vi klev in på Henriksdals Reningsverk i Nacka som tar hand om stora delar av Stockholms avloppsvatten, 320 mil avloppsledningar, 250 000 kubikmeter avloppsvatten per dag. Städernas avloppssystem, Victor Hugo kallade dem för stadens cyniker, döljer inget, avslöjar allt. Det blev också stora system. Ett system som alla obligatoriskt anslöts till. Avloppssystemet är ett eko, en spegel av staden ovanför. Ett stort gemensamt projekt under jord som snart, när allt fungerade blev osynligt.Vi har klivit ner i de där avloppsbrunnarna och försökt fånga staden som vi inte ser. Dykt upp i staden som saknar avlopp, Coloradobonden som tog emot skiten från New York när alla andra vägrade, ställt frågan om det står ett slag om rätten till staden också under jord och sett en framtid där de osynliga systemen kanske måste börja bli mer synliga igen. Om inte allt ska korka igen.http://staden.arkitekt.se/stockholm-forgreningar-i-underjorden/

49mins

31 Oct 2013

Rank #1

Podcast cover

#116 Staden – Hemmets rum

Vi är många som under senare tid har blivit väldigt bekanta med våra hem. Vi har mer än någonsin kanske sett staden och samhället vi lever i innifrån de egna rummen. Där varje steg utanför måste motiveras åtminstone för sig själv: kan jag vara i det offentliga? I hemmet kan ingen döma mig om jag hostar … Staden utanför, gatorna, torgen, marknaderna, trafiken – har reducerats till en bakgrund, en väggtapet.Fångade, som många varit, mellan hemmets väggar. Vi minns också hem, lägenheter, vi kan gå genom rum och korridorer i våra minnen.Minns deras egenheter:Man går omkring med en mängd planlösningar i huvudet. Det går att kliva genom dörren på en älskad farmors hus, en besvärlig barndoms lägenhet, en lycklig första bostad. Där kom man in, till vänster låg köket, rakt fram en brors rum och vidare in i minnets korridorer.De lever vidare i en, dessa planer, som ramar, gränser, för liv, minnen. Oföränderliga, kanske till och med kvar där än, som ramar till andra, nya, okända liv. Kroppen memorerar dessa väggar, dessa öppningar i väggar, dessa korridorer och kök. I planlösningen nöter biografin mot arkitekturen, som ett ömsesidigt slitage. Men alla de där rummen, deras organisation, bär också på en övertygelse om det liv som borde levas där samhällets föreställning om ditt liv, planerna läggs inte ut enbart i välvilja och omsorg utan också som imperativ och konventionerSå blir kökets historia, matsalens, korridorens, balkongens också dörrar ut ur biografin - till den omkringliggande stadens föreställningar om dig och ditt liv. Att vara i sitt hem, i vilkas historia är man då? Vem har planerat dessa rum, funktioner, gångar? Någon har kommit på och sågat till pusslet och andra lägger det – varje dag. Om och om igen.

1hr 18mins

30 Apr 2020

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#107 Hamburg – tegel, tidvatten och trycksvärta

Hamburg. En upplysningens uppstudsiga stad, frihandelns våghalsiga och naturens allvarliga. En stad formad av tegel, tidvatten och trycksvärta.

1hr 13mins

6 Jun 2019

Rank #3

Podcast cover

#106 Zürich – bankiren och bläckfisken

#106 Zürich – bankiren och bläckfisken by Staden podcast

1hr 15mins

2 May 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Staden #10 Västerås

Mitt i Västerås ligger stadens Gå-City. När det skapades kring 1970 med varu- och parkeringshuset Punkt som sin självklarast lysande stjärna var Gå-City ett svar på bilens intåg i den svenska staden. Här skulle den gamla stadskärnan ta upp kampen med de nya storköpen. I Västerås liksom i många svenska städer innebar den nya urbana efterkrigskulturen att varuhusen tog över stadskärnorna och förvandlade dem till "citykvarter", ett ord som föddes under 1950-talet. Och över hela Västerås city skulle man kunna gå fritt. Varutransporterna skedde under jord och gatorna var uppvärmda på vintern. Vi har gjort som Hennes & Mauritz-grundare Erling Persson, som startade sin första butik i Västerås 1947, vi har gått "där pengarna och påsarna går".Med början i Västerås följer vi handeln och gåendet i städerna. Ska att gå alltid vara detsamma som att handla? Eller finns det ett motstånd i själva gåendet?

54mins

12 Dec 2013

Rank #5

Podcast cover

#110 Minsk – i skuggan av solen

Staden som kommer oss till mötes är en berättelse, en saga. En gest som vill säga oss något: Vi ska förstå att det är en berättelse om en seger, men också om makt och om att ge de som har förlorat allt något att tro på. En portal leder in till Solstaden - segerstaden.Staden bombades helt under andra världskrigets första år. Och byggdes i stort sett upp i sin helhet. Var sjätte dog i det kriget, var fjärde hade dött i Napoleonkriget. Det är en plats där folk har förlorat mycket.Den stora gatan Prospektet är orienterad från väst till öst mot soluppgången. Den som snart ska komma. En 18 kilometer lång gata, nästan fram till flygplatsen. Makten är överallt! Arkitekturspråket är entydigt ett maktspråk. De sexfiliga gatorna skapade för parader och uppvisning.Vi inser att vi måste tränga igenom detta rum om vi ska kunna förstå staden vi kommit till. Hur man tolkar det man ser blir svårare här för den givna tolkningen är för enkel, den är där Solstaden, men man måste ta sig förbi den för den är också en kliché, eller den är ett språk om en framtid utan lidande, utan slaveri, utan offer, utan skuggor.Våra vandringar i Minsk blir ett sökande efter andra spår, de som finns på gårdarna, längs protestdiagonalerna, de som finns i viljan att skapa en ny offentlighet i micro-rayonerna – stadsdelarna byggda på efter 1960, i muralerna och monumentalkonsten så som den formulerades, en kosmopolitisk konst, i minnet av den Magdeburgska rätten och längs den pastorala brutalismens skuggade flodbankar.

1hr 16mins

24 Oct 2019

Rank #6

Podcast cover

#105 Staden och musiken, feat. DJ 50 Spänn

#105 Staden och musiken, feat. DJ 50 Spänn by Staden podcast

1hr 16mins

4 Apr 2019

Rank #7

Podcast cover

#111 Staden och hälsan – kroppens vågor och spår

Det finns en kroppens kultur i städer. Den här kulturen låter stadsbon kliva in i andra element än de givna och utföra andra rörelser än de vanliga. Möjligheten att kasta sig i vattnet, sänka ner sig i poolen eller löpa ut i skogen eller på trottoarerna.Här finns tvagningen och renheten, folkhälsan och prestationsrummen, men också längtan efter den egna erövringen av staden – staden som lekplats.Staden har byggts också för att ge kroppsliga upplevelser och kroppslig kunskap – att främja hälsa liksom simkunnighet.Det finns inte sällan en god vilja och idéer om ett gott liv i dessa fritidens anläggningar för stadens medborgare, men här finns också idéer om renhet och disciplinering och konflikter – för organiseringen av kroppskulturens stad kan vara ett mått på ett samhälles tolerans.Vi gör en resa genom kvartersbad, simhallar, joggingspår och maratonlopp. För att de hur våra städer har behandlat hälsa och sundhet som en ibland allmän och ibland privat uppgift.

1hr 9mins

28 Nov 2019

Rank #8

Podcast cover

#99 Norra England 1: Made in Sheffield

I norra England startade den moderna världen.Där låg industrialismens och klassamhällets vagga. En grön ö i Atlanten födde ett fram ett nytt samhälle över kolgruvor, kvarnar, vävstolar, ångmaskiner, fabrikshammare, brännugnar. England hade länge en särställning. En måttstock, en föregångare – för ekonomin, demokratin och välfärdsstaten, för det europeiska världsherraväldet. Men med tiden har särställningen försvunnit, landet verkar präglas av slitningar och ilska, populism och misstänksamhet.Idag är England på väg att lämna Europa – eller kanske ändå inte.I tidevarvet av Global Cities, sög London all åt uppmärksamhet. Men stora delar av England och landets mindre uppmärksammade industristäder, hamnstäder, nöjesstäd, har närmast blivit osynliga.Samma fråga som hade tagit oss till Balkan för drygt ett år sedan väckte vår nyfikenhet inför norra England: Vad har hänt med samhällena? Vilka stigar från det förflutna leder fram till städerna i dag? Vad har skapats? Vad har förstörts? Vilka bor i husen? Hur låter musiken?Det här är en resa till städer i norra England, och vi startar i Sheffield.I det dramatiska landskapet som formas av floderna och bergen, med Jane Austens pastoraler åt ena hållet och Ken Loachs gruvstäder åt det andra. Stålstaden som vid en snabb anblick kan tyckas vara platsen för industrisamhällets urbild, en ansiktslös massa arbetare och flytande stål från ugnar, men som visar sig vara en stad präglad av detta dramatiska landskap. Samt en närmast envis individualism som tar plats i byarna som bygger upp staden.Staden som efter andra världskrigets Blitz skapade en helt egen variant av mångbottnad modernitet formad av landskapet och i folkets tjänst. Här lever ännu i konflikterna mellan det starka kollektivet i Sheffield och dess omgivande kol-städer och påbudet om en ny en ny medelklassindividualism från London och Margret Thatcher. Och hela tiden i sällskap med den musik som i Sheffield är både ett motstånd mot den bleka vardagen och en hyllning till dess rytmer.- - -Tack till / Thanks to:Adrian Jones, http://www.jonestheplanner.co.ukAndy Jackson, https://heeleypeoplespark.co.ukCathy Burke

1hr 11mins

6 Dec 2018

Rank #9

Podcast cover

Staden #11 Tel Aviv

Staden #11 Tel Aviv by Staden podcast

1hr 2mins

23 Dec 2013

Rank #10

Podcast cover

Staden #5 Berlin

Berlin har under de senaste tjugo åren blivit en ikon för den kreativa ekonomin. Billiga lägenheter i det gamla öst har gjort staden till en experimentverkstad och transithall. Cool-hunters driver genom staden som spöken. Men det finns ett Berlin bortom Prenzlauer Berg. Ett vardagens Berlin. Dit har vi rest.Följ med till Marzahn, en prestigestadsdel från DDR-perioden, som demonterats och byggts om och dit de som i den kreativa ekonomins spår inte har råd att bo kvar inne i centrala staden nu tvingas flytta. Till Dong Xuan Center, platsen där Nord- och Sydvietnam slutligen möttes. Till Markthalle 9 där olika världar byggts upp, för olika kunder. Mellan de billiga butikerna och de lokalt odlade biodynamiska frukterna.. Samt slutligen till ett av världens finaste bibliotek i en av världens mest symboltyngda stråk, Berlins Mitte, där ett slott nu återuppstår ur historien.http://staden.arkitekt.se/berlin-koksbordsrealism-och-symboler/

1hr 5mins

31 Oct 2013

Rank #11

Podcast cover

Staden #6 Karlskrona

Karlskrona anlades på den då lantliga Trossön med en plan som fastställts 1683. Karlskrona var en helt och hållet konstruerad stad för svensk krigföring. Här fanns ingen handel. Vi reser dit, imponeras av Sveriges största torg som närmast är ett fält med två kyrkor av Tessin dy, vi följer varvsmuren mellan det civila samhället och det militära, gör en utflykt till Stumholmen där den moderna tidens sjönära boende föddes under bomässan 1993.Militären utgör en ofta förbisedd del av den svenska stadsbyggnadshistorien. Garnisonsstäderna, kasernerna, som blev till från 1900 och framåt förändrade svenska städer med liknande kraft som industrialiseringen. Men vad händer när kriget aldrig kommer?Följ också med till Tabor och en ovanlig variant av gerillabaserat befästningsskydd samt till nutidens paranoida stad där kriget finns i varje del av staden.http://staden.arkitekt.se/karlskrona-staden-och-kriget/

46mins

18 Oct 2013

Rank #12

Podcast cover

#113 Staden och kollektivtrafiken

Ingenstans sitter staden ihop som i kollektivtrafiken. Den samlar in staden. Dörrar öppnas och släpper på. Här finns en rörelsefrihet – ett stadens blodomlopp – som har långa historiska rötter.Den är både en funktion och en stads biografi, en plats med många lager, ett lite skitigt blodomlopp. Det är en social plats som i varje generation får nya berättelser är vad som gör den så lockande och fascinerande som en plats för den gemensamma stadskulturen.

1hr 22mins

6 Feb 2020

Rank #13

Podcast cover

#109 Riga – framtiden kan vänta

På andras sidan Östersjön ligger Riga. Stora delar av Sverige delar samma hav. Efter att de baltiska staterna fick sin frihet på 1990-talet var den där gemenskapen något många talade om. Svenska banker grävde guld i Riga. Men det känns länge sedan nu. Den första personen vi möter i Riga, Arnis Ritups, chefredaktör för tidskriften Rigas Laiks, frågar om vi kommer för att kolonisera oss igen. Han talar inte om stormaktstidens 1600-tal utan om bankerna som skapade en bubbla på 1990- och 200-talet, som kastade Riga ner i en ekonomisk avgrund, 2008 föll BNPm med 18 procent. Sedan 1990 har Riga förlorat var tredje invånare och var femte hus i staden står tomt. ”Riga har mycket tomhet, platser att andas. En stad av möjligheter”, säger Arnis.Riga är en krympande stad i en stor kostym, alla parker, jugendhusen, boulevarderna och spårvagnssystemet berättar o men stad som varit viktig, först i det ryska imperiet, sedan i den sovjetiska staten. Riga är en stad som byggts av andra, av tyska korsfarare som blev balt-tysk mobilitet, av ryska aristokrater och sovjetiska politruker. Men nu är staden delvis övergiven och en ny lettisk generation återupptäcker den, och börjar göra den till sin. I skuggan av de UNESCO-märkta jugendhusen ,byggda under tillväxtåren i början av 1900-talet, hukar ett trähusarv som förbisetts och lämnats att förfalla, men som samtidigt som konjunkturerna dykt nedåt har återupptäckts och börjat renoveras och bebos igen. Hela kvarter återuppväcks, som det stora trähus och industrikvarteret vid Tallinas street, men de nya populära barerna ligger vägg i vägg med bilverkstäderna och på väggen inne på baren har någon skrivit med stora bokstäver: Framtiden kan vänta.Rigaborna ville till slut inte se fler Sovjetiska projekt på 1980-talet, man började dansa till västtyska techno som mixades med lettisk elektronmusik och man protesterade mot den planerade tunnelbanan, men dold i både musiken och protesterna vilade en dröm om frihet från förtrycket.Det fanns något revolutionärt i vilja att stoppa utvecklingen – ja att framtiden kan vänta, och den här långsamheten trycktes växa ur landskapet, ur naturen, deltat, floden, skogarna, träden.Den krympande staden, i den stora kostymen, som alltid varit en växelstation mellan Ryssland och Europa kan nu bit för bit få bli en plats där saker kan ta tid – och där de som väljer att återvända eller stanna kan få bygga sin stad.

1hr 12mins

26 Sep 2019

Rank #14

Podcast cover

Staden #4 Manchester

Det finns bara ett Manchester, industristädernas industristad. Men det dök också under industrialiseringens framfart i världen upp nästan en stad i varje land som blev det landets "Manchester". Vi har gjort en resa med ett kort stopp i det riktiga Manchester, originalet, i dess postindustriella grogrund för punkkulturens födelse och IRA-bomben som förändrade allt.Men sedan ger vi oss av till Finlands Manchester Tammfors, mellan de två sjöarna, där man bygger Angry Birds i de gamla industrierna. Till Sveriges Manchester, Norrköping där Industrilandskapet blivit stadens främsta attraktion. Och till Lodz, Polens Manchester, med sin slogan "the promised land".Industristaden blev till vår idé om vad staden är och ska vara. Den täta staden, med de stora massorna, staden automatiserade sina funktioner. Men de olika gamla industristäderna har under framför allt de senaste fyrtio åren varit tvungna att återuppfinna sig själva på nytt. Och kommer att behöva fortsätta göra det. Följ med till städerna som byggdes för att hela tiden förändras.http://staden.arkitekt.se/manchester-och-dess-olika-oden/

48mins

2 Oct 2013

Rank #15

Podcast cover

#101 Norra England 3: Big in Liverpool

1927 drömde den Schweiziske psykoanalytikern Carl Jung om Liverpool. I en smutsig, dimmig, mörk stad såg han en ö av ljus i vattnet, "the pool of life".Musikjournalisten Paul Morley skriver om Liverpool att ”dess händer är smutsiga men dess sinne är öppet”. Liverpool är en stad av motsägelser. En stad som haft större rikedomar än de flesta och varit fattigare än de flesta, som alltid vänt ryggen mot England och skött sig själv, skapat sina egna sagor, ibland helt skilda från verkligheten, en världsstad som med sina övertygade och monumentala anspråk från det förra sekelskiftet vände sig – och kanske fortfarande vänder sig – mot Belfast, Dublin, New York. En ö i ett hav mer än en stad med ett fastland.Högst uppe på The Liver Building sitter de två fantasifåglarna vända åt varsitt håll, en mot staden och en mot havet. Nere i de stora hamnområdet som väntar på nya fastighetsinvesteringar kryper vi intill det drygt hundraåriga tobaksmagasinet som under stadens storhetstid gick under smeknamnet ”King Kong of Dockland”. Vi stryker längs muren som skiljer Regent Road från de stora mer än sekelgamla hamnbassängerna, vi kikar ut mot Merseyfloden, ser magiska klocktorn och anar sjöfararromantiken: möjligheten att ge sig av och återvända och alla som anlänt.I en stad präglad av rotlösa arbetare, en svag arbetarrörelse, styrd av en ekonomisk elit som manifesterade sitt välstånd i allt från skyskrapor som Liver Building och urinoarer för gudar på puben The Philarmonic, men mindre av offentliga investeringar.I Toxteth står radhusen som går mot horisonten fortfarande kvar, vi hittar en subtil hierarki i denna arbetarstadsdel präglad av sjömän från hela världen och av ständigt nya slum-clearences ända fram till vår tid. En stadsdel där det Mersey Beat som alla känner genom John, Paul, Ringo och George föddes, en musik präglad av den svarta befolkningen, som bott här sedan 1700-galet och omhuldats i tider av kulturell rebranding och kosmopolitism men föraktats och jagats i tider av arbetslöshet och ekonomisk nedgång.En ö präglad av sin ebb och sin flod, av det dubbla ansiktet.

1hr 17mins

20 Dec 2018

Rank #16

Podcast cover

#97 Staden och tiden

Staden kan, förutom att betraktas som en byggd storskalig struktur, också betraktas som bestående av små handlingar och vardagliga rörelser – som en tidsgeografi. I varje nu händer tre ting: något nyskapas, något förstörs, och något överlever, skriver tidsgeografen Torsten Hägerstrand.Så byggs staden också av livsbanor som korsas – eller inte korsas. När den moderna staden föds på 1800-talet mångdubblas de möjliga tillfällen där livsbanor möts. Vem du möter kan avgöra ditt öde. I byarna hade var hållplatserna på livets bussresa fastställda, flytten till den nya staden ändrade på detta. Under mellankrigstiden skapas en ny människa, den som CG Ljung kallar den omogna människan, tiden är en ”högkonjunktur för den eviga omognaden”. Den nya staden skapar idén om Tillfället, det som ska förändra allt, och bilden av att den belönar människor som inte binder sig utan väntar på Tillfället.I ett avsnitt om staden och tiden ser vi hur vår relation till plats har förändrats av vår relation till tiden. Järnvägen och telegrafen skapar hastigheten och frigör människan från det lokala. Fotografiet gör det möjligt att återvända till samma ögonblick – och att resta i tid och rum – om och om igen.Fotografen Edward Muybridge fotograferar en hästs rörelse med 24 kameror. Vi kunde nu styra hästens rörelser. Skulptören Auguste Rodin protesterar: "It is the artist who is truthful and it is photography which lies, for in reality time does not stop.”Teknologin omformar människors medvetande. Rebecka Solnit beskriver det som att de kliver ur den givna rörelsens flod – naturen, musklerna, vinden – upp i den fria rörelsens tunna atmosfär där inget stoppar dem men inget heter håller dem uppe. Det lokala ersättas av rörelsen.Tidtabeller, cigaretter, flasköl och espressokaffe är alla delar i den nya tidens högre hastigheter. Idag kan vi sitta i denna tunna atmosfär, på en snabbmatsrestaurang i stadens periferi omgivna av hastighet och känna både tomhet och lugn i alltings utbytbarhet. Vi kan göra uppror mot stämpelklockan med flextid och slowfood. Men är vi våra egna tidsstudiemän i en stadsmiljö som trimmats till perfektion som en klocka?RÄTTELSER: I avsnittet omnämns Amelia Earhart, den första kvinnan att flyga över Atlanten, med fel namn och hästen som Muybridge fotograferade tog sig fram i galopp inget annat.

56mins

4 Oct 2018

Rank #17

Podcast cover

#108 Staden, arkiven och biblioteken

#108 Staden, arkiven och biblioteken by Staden podcast

1hr 10mins

29 Aug 2019

Rank #18

Podcast cover

#95 Den politiska vandringen – Liljeholmen till Årsta

Vi ville bjuda in lyssnaren till en politisk vandring, och på så sätt också till det som är vår metod, det vi försöker att göra. Den politiska vandringen är en övning i närvaro och detaljer. Stadsmiljön är en ”kollektiv bildningsbank” – som ett folkbibliotek, tillgänglig för alla. Vi bär alla på en naturlig ”normativ impuls” som styr hur vi förhåller oss till byggd miljö, vi ser med preferenser och gör sociala omdömen: vackert, fult, bra kvarter, dåligt område – “där skulle man inte vilja bo!” I ett större perspektiv är den normativa impulsen ett uttryck för den grundläggande politiska naturen i att skapa och förändra den byggda miljön. Vi använder den normativas impulsen för att kartlägga och göra staden begriplig. Men den står också i vägen för blicken, den behöver saktas ned, för att man ska få syn på det som egentligen finns där, och varför stadslandskapet ser ut som det gör. Det är det som är den politiska vandringens yttersta syfte, att sakta ner, att skärpa blicken, att se.Just den här politiska vandringen vi ska göra går mellan två stadsdelar i södra Stockholm, Liljeholmen och Årsta, de ligger tre kilometer ifrån varandra men det är svårt att hitta två områden som är så pass extrema och samtidigt ligger så nära varandra att man kan vandra mellan dem. Det finns i varje tid stadsbyggnadsprojekt som blir tydliga exponenter för tidens anda. Ibland är de kanske mer extrema än det som kommer efter, men deras roll som referenser lever vidare. Liljeholmen som ett marknadsliberalt projekt i vår samtid och Årsta som en prototyp för efterkrigstidens sociala grannskapsplanering.När vi vandrar in i Årsta kommer vi ha Liljeholmen i fötterna, och när vi sedan tar bussen tillbaka mot Liljeholmen är det med minnet av Årsta.

1hr 5mins

6 Sep 2018

Rank #19

Podcast cover

#100 Norra England 2: Fun in Blackpool

Förväntningarna ligger i luften ovanför de laga radhusen när man reser in i Blackpool. det första löftet är det höga Blackpool Tower, Eiffeltornetkopian byggt några år efter originalet, som vaktar över staden och blickar ut över havet. Blackpool blev under andra hälften av 1800-talet Norra Englands, ja ett tag kanske hela Englands, nöjes- och semesterstad nummer ett.Här samsades den nya teknikens fantasier på nöjesfältet med filmindustrins kulisser i Winter Gardens och de tre pirerna med sina teatrar, restauranger och arkadspel vilade över vattnet som hägringar om livet bortanför det dagliga arbetet. Miljoner och åter miljoner kom från kolfälten och fabrikerna. Det var arbetarklassens nöjesliv som utspelade sig här. En masskultur.Det kan tyckas länge sedan nu. Strömmarna av människor avtog efter 1970-talet. Kanske drog Benidorm och Cypern mer än den nordengelska kusten. Kanske var det teven. Idag är Blackpool en stad som försöker återupptäcka sitt populära förflutna. Man renoverar sitt ärevördiga Winter Gardens och satsar mer och mer på de årliga Illuminationerna och sägs ha varit i Las Vegas för att hotat förebilder till en uppväxling av nöjeslivet.Samtidigt har staden sedan en längre tid blivit en spelplats för den ökande fattigdomen i England. Det är hit man kommer om man har förlorat allt, säger socialarbetarna i staden. Här är fastigheterna billiga och de oseriösa fastighetsägarna är villiga att hyra ut undermåliga rum i gamla pensionatshus där ingen längre bor. Ett mörker rinner genom gatorna, samtidigt som man riggar för ännu en helg av Northern Soul-danser och Elvis Tributes. Billy Ocean var i stan också på ett utsålt Operahus. Nostalgin säljer i Blackpool, framtiden är ännu osäker.

1hr 13mins

13 Dec 2018

Rank #20