OwlTail

Cover image of Vinmonopolets podcast

Vinmonopolets podcast

Vinmonopolets eksperter, Anne, Anders og Niclas, snakker sammen eller med andre om mat og drikke, gir deg kunnskap om druer, regioner og ølstiler - og svarer på alle slags spørsmål om øl, vin, brennevin og alkoholfritt. Send gjerne inn spørsmål til podcast@vinmonopolet.no!

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

74 Bli med til det nye Spania

Det er lenge siden spansk vin bare var Rioja Gran Reserva med gullnetting og snirklete bokstaver på en flaske med imitert støv utenpå.I dag lages det lettere, friskere og fruktigere viner, av en ny generasjon vinmakere. Og i denne episoden tar vi en liten rundtur til Tenerife, Ribeira Sacra, Bierzo og Sierra de Gredos utenfor Madrid. I tillegg spår Anders at området Bizkaiko Txakolina i Baskerland blir den neste hipstervinen.Men hvor ny er egentlig denne nye bølgen av spansk vin? Er den unik for Spania? Vi prøver å dykke ned i denne trenden, samtidig som vi forteller hva det smaker av vinene som lages av druene Listan Negro, Mencia, Garnacha og Hondarrabi Zuri.Olé!Gjør slik Espen Nersveen har gjort til denne episoden: Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

23mins

23 Jan 2018

Rank #1

Podcast cover

87 Blindsmaking - tre eksperter går i baret

I starten av denne episoden, hvor vi blindsmaker en vin av svarte glass og med lyset dempet, tøyser vi med hvordan vi ville reagert hvis vi tok fullstendig feil. For eksempel hvis vi beskrev det vi trodde var en rødvin, og så viste det seg å være en hvitvin. Uten å røpe detaljene: Det var omtrent det som skjedde...Så hvis du synes det er gøy å høre selverklærte vineksperter være på villspor - eller hvis du er nysgjerrig på blindsmaking og hvilke elementer i en vin som kan ta oss til spesielle druer og steder i verden: Nyt dagens episode!Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

15mins

16 May 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

106 Vinfeil med Master of Wine Sam Harrop

Det er klart for en engelsktalende gjest i podcasten, så spenn på deg språkørene og ta vel imot Sam Harrop MW.MW betyr Master of Wine, og viser at Sam fra New Zealand er en av de 380 menneskene som kan aller mest om vin i hele verden.Anne og Trond Erling har invitert ham inn i studio for å snakke om hans spesialfelt vinfeil. Hvor vanlig er det egentlig at det er noe galt med vinen? Kan vin med skrukork ha korksmak?Hvordan kjenner vi igjen de mest vanlige feilene? Og hvor går grensen mellom spennende lukter og smaker og feil?Sam Harrop forteller også om sitt egenskapte begrep Winefulness, og svarer på om han mener man kan lukte mineraler i vin eller ei.Husk at du kan ta med flaska (med innhold) tilbake til butikken og få god hjelp dersom du er usikker på om det er noe galt med vinen du har kjøpt på Polet.Sjekk gjerne også ut episoden "Feil i vin" fra januar 2016 hvis du vil ha en enkel, norskspråklig gjennomgang av hvilke feil som kan finnes i vin, og hvordan du går fram noe er galt med flaska. Eller "Feil i øl" fra mai 2017, hvis du er mest nysgjerrig på mislykket brygging. Har du spørsmål til oss? Send dem til podcast@vinmonopolet.no - vi blir så glade for alle som skriver til oss.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

36mins

26 Nov 2018

Rank #3

Podcast cover

157 Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter.Du får høre om historie, klassefiseringer, grus, leire, slott og råte. Hvilke årganger er best og hva bør du se etter om du vil ha god kvalietet til en fornuftig pris?--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

1hr 29mins

12 Nov 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

108 Vin fra Oregon på ti minutter

Lytter Stian har forelsket seg i vin fra den amerikanske delstaten Oregon, og vil gjerne høre mer om vinene og områdene nord for California.Heldigvis har Anders vært i Oregon, og kan gi oss en liten introduksjon til klima, geografi, innbyggernes lynne - og selvfølgelig hvilke druer som brukes og hvordan vinen smaker.PS! I episoden nevner Anders en fjellkjede som ligger mellom Stillehavet og vinmarkene - og en "åpning" som slipper inn kjølig luft og tåke til vinområdene. Denne korridoren heter Van Duzer Corridor. Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

11mins

10 Dec 2018

Rank #5

Podcast cover

92 Petit Manseng - bli kjent med en ukjent drue

Det finnes en teori om at alle mennesker har en spennende historie å fortelle. Gjelder det for druer også, mon tro?I denne episoden stopper lykkehjulet vårt i hvert fall på den mindre kjente druen Petit Manseng. Og det viser seg at dette en drue som er verdt å bli kjent med dersom du liker:* Sitronterte* Multer* Friske, spennende og tørre hvitvinerBli med til Jurancon sørvest i Frankrike!Fortsett gjerne å sende inn spørsmål til oss. Vi setter stor pris på alt engasjementet!Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

11mins

18 Jun 2018

Rank #6

Podcast cover

30 Sauvignon Blanc - bli kjent med druen

Hvitvin laget av Sauvignon Blanc beskrives gjerne med en duft av brennesle, solbærbusk og ... kattepiss?! Heldigvis har den også mer fristende aromaer å by på, som sitrus, stikkelsbær og pasjonsfrukt. For mange er Sauvignon Blanc den letteste druen å kjenne igjen, med sitt grønne preg. Vi ser nærmere på stoffet som gir druen sin typiske duft: Metoksypyrasin.Hvordan smaker vi forskjell på Sauvignon Blanc fra Sancerre og New Zealand?Vi sammenlikner dessuten druen med Britney Spears, og gir deg noen gode grunner til å velge vin med skrukork.Og Anders kommer med et sjokkerende drikketips!Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss en anmeldelse i iTunes hvis du liker det du hører. Og send gjerne inn spørsmål om mat og drikke til podcast@vinmonopolet.no

24mins

2 May 2016

Rank #7

Podcast cover

102 Atlanterhavsvin og Albariño

Har du hørt om Vinos Atlanticos? I så fall er du godt informert i de nyeste vintrendene i verden. Men dette er altså et uttrykk ekspertene mener vi vil høre mer til i årene framover.Det handler om Atlanterhavet, og begrepet brukes fra Muscadet i nord til Jerez i sør.Heldigvis har vår kjære Anders reist rundt i flere områder som hører inn under denne paraplyen: Ribeiro, Rias Baixas og Ribeira Sacra i Spania. Vinho Verde og Colares i Portugal.Vi får bli med til sanddyner og bratte fjellskrenter, og utforsker mineralitet, eldgamle vinplanter, uttale av ord og uttrykk - og druer som Albariño, Loureiro og Mencia. Vi prøver også å svare på et lytterspørsmål fra Øystein Francis Hervik, og avduker hva som er vinverdenens Kåre Willoch.Har du spørsmål til oss? Send dem til podcast@vinmonopolet.no - vi blir så glade for alle som skriver til oss.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

34mins

29 Oct 2018

Rank #8

Podcast cover

169 Alt du trenger å vite om røyk i whisky

Naust, sjø, bål, bacon og lyng. Vi tar for oss en viktig egenskap i mange skotske maltwhiskyer. Nemlig røykpreget.Martin Tønder Smith er vår mann i røyken og han forteller om hvor røyken kommer fra og hvordan destillatøren kontrollerer mengden røykpreg.For noen entusiaster er mengden røyk et viktig poeng. Vi tar for oss noen myter om mengden røykpreg og måleenhetne ppm, og litt om sjøsprøyt.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell, Niclas Lundmark og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

1hr 3mins

14 Jan 2020

Rank #9

Podcast cover

97 Portvin og sherry - gamlisvin eller hipstervin?

I denne episoden svarer vi på et spørsmål fra Camilla Aase, som er nysgjerrig på portvin og sherry:* Er det sånn at årgangsportvin er bedre enn tawny eller vice versa?* Hvor kommer ruby-portvin inn i bildet?* Hva er forskjellen på sherrytypene fino, amontillado og oloroso?I tillegg svinser vi innom tapas, Rotary og hipstere. Visste du forresten at "10 year old tawny" ikke er ti år gammel? Eller at Pedro Ximénez ikke er en person, men en drue?Hvis du - som Camilla - lurer på noe om øl, vin, mat og drikke: Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

35mins

27 Aug 2018

Rank #10

Podcast cover

66 Drikke til fårikål

Hva passer best til Norges nasjonalrett fårikål? Oppskriften på retten er såre enkel: Får i kål (og litt pepper). Likevel har fårikålen kompleks og rik smak, og det fins mye drikke som passer til, Mange foretrekker øl og akevitt, men hvilke typer skal man velge?Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske?Vi gir deg de trygge tipsene - og noen litt mer overraskende. Underveis lærer du forhåpentligvis også litt om hvor fargen i akevitt kommer fra, og hvilke andre brennevin som kan være en god match til fårikålgryta.Send gjerne en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcastenVinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Tom Tyrihjell og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

14mins

16 Oct 2017

Rank #11

Podcast cover

78 Tempranillo - bli kjent med druen

Nå vet du at denne episoden skal handle om druen Tempranillo. Det visste ikke vi da vi spilte den inn... Vi har nemlig laget et «lykkehjul» som bestemmer hvilke druer eller områder vi skal lage podcastepisoder om!I første runde stoppet altså hjulet på den viktigste druen i Rioja i Spania, en mye brukt drue i flere spanske vinregioner (og i Portugal, hvor den kjennes best som Tinta Roriz).Men hvordan smaker vin av Tempranillo-druer? Hvilken mat passer til? Finnes det ulike stiler?Anne kan avsløre hvilken rødvin som passer best til reker, og Anders forteller om en ut-av-kroppen-opplevelse han har hatt med nettopp Tempranillo.Selv om vi kommer til å bruke lykkehjulet vårt både titt og ofte, håper vi at dere fortsetter å sende inn spørsmål til oss. Dere er så flinke, inspirerende og nysgjerrige! Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

12mins

13 Mar 2018

Rank #12

Podcast cover

122 Blindsmaking - Pinot Noir eller..?

Vi blindsmaker igjen!Tom, Anne og Anders snuser, slurper og spytter en vin som de ikke kan se. Er det rødvin? Er det Pinot Noir? Hvor kommer den fra og hvor mye tro de den koster.--Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

12mins

26 Mar 2019

Rank #13

Podcast cover

143 Lytterspørsmål - Amarone, ripasso og valpolicella

Bli kjent med de tre røde vinene fra Veneto i Italia. Hvordan klarer italienerne å lage så forskjellige viner selv om de er basert på de samme druetypene og kommer fra det samme området?Vi har med oss Matteo Scarpelino. Ikke bare er han oppvokst i Veneto - han kan mye om vin også.Det blir litt om både tørking av druer, druetyper og korrekt uttale.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

48mins

6 Aug 2019

Rank #14

Podcast cover

121 Chile - der vin blir til mellom kaldt hav og høye fjell

Bli med til det langstrakte og tynne vinlandet, Chile! Kalde havstrømmer og himmelhøye fjell preger vinene i landet der det fremdeles finnes nye og spennende steder å dyrke druer. For 30 år var chilensk vin blant bestselgerne på Vinmonopolet. Den gangen var det Cabernet Sauvignon som var hot. Men mye har skjedd siden den gang. Chilenerne fant ut at det de trodde var Merlot egentlig var Carmeneré, en druetype som er nær utrydet ellers i verden. Nå kan vi vel kalle Carmeneré for Chile sin nasjonaldrue.Andre druetyper har også kommet til heder og verdighet. Som for eksempel Carignan og Pais.Chile holder på å finne seg sjæl.--Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

20mins

19 Mar 2019

Rank #15

Podcast cover

83 Zinfandel - bli kjent med druen

«Howdy! I'm Zinfandel! A great grape. I make wine great.»I dagens episode snakker vi om druen som ved første øyekast kan virke som vinverdenens svar på Donald Trump: Zinfandel. Rik, kraftig, tydelig og lett å forstå. Men rommer rødvinen av Zinfandel også detaljene, konsentrasjonen og de store følelsene? Det er ett av temaene vi kommer inn på.I tillegg snakker vi om hvor Zinfandel kommer fra, hva druen Primitivo har med saken å gjøre - og hva slags mat som passer til.Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

12mins

16 Apr 2018

Rank #16

Podcast cover

69 Nebbiolo - bli kjent med druen

Barolo! Barbaresco! De store vinene fra Piemonte er basert på druen Nebbiolo, og den skal vi bli bedre kjent med i dag. Anders tenker på modne kirsebær, tobakk og en norsk furumo. Anne drømmer om roser, asfalt og trøfler.Hvordan smaker rødvin av Nebbiolo? Hva slags mat passer til? Kan man egentlig smake forskjell på Barolo og Barbaresco i en blindsmaking? Og hva med Piemonte og California?Det er Ruben Rosbach som har ønsket seg dagens tema. Gjør som Ruben, og send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

15mins

7 Nov 2017

Rank #17

Podcast cover

141 Tokaj - et dypdykk i søt vin

Tokaj i Ungarn er kanskje det beste stedet i verden for produksjon av søt vin preget av edelråte. Virag Pettersen er utdannet ønolog og har jobbet i Tokaj. Hør henne fortelle om de mange forskjellige typene vin de lager i området og alt arbeidet som ligger bak. Det er ikke ufarlig å plukke klissete druer med veps surrende rundt. --Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.Send en e-post til podcast@vinmonopolet.no med innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten vår. Vi setter stor pris på alle spørsmål, og svarer så godt vi kan.

42mins

23 Jul 2019

Rank #18

Podcast cover

68 Cognac - en introduksjon

Vi har fått brev fra en lytter som ønsker å lære mer om et av verdens mest kjente brennevin: Cognac.Hvordan lages cognac? Hva er forskjellen på VS, VSOP og XO? Hva slags glass bør cognacen serveres i, og skal den være varm eller kald?Vi tar også en kikk på begreper som rancio og eau-de-vie, og gir deg et triks for å kjenne igjen cognac fra det beste området: Grande Champagne.Det er Dennis Bruheim som har ønsket seg dagens tema. Gjør som Dennis, og send en e-post til podcast@vinmonopolet.no hvis du har innspill, spørsmål eller ønsker om tema i podcasten.Vinmonopolets eksperter Trond Erling Pettersen, Anders Roås Stueland og Anne Enggrav gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

24mins

30 Oct 2017

Rank #19

Podcast cover

134 Lytterspørsmål - grunnkurs i Burgund

Bli kjent med Burgund, vinfolks hellige gral. Hva er det med disse vinene som kan gi entusiastene både angst og glede? Jonas Ravn har sendt inn spørsmål og vi har fått med oss Arnt Egil Nordlien i studio for å ta en ganske grundig gjennomgang av de vanligste druetypene, vinmarker og kvalitetshierarki.At vin fra Burgund kan koste en del, er ingen hemmelighet. Derfor skal du få noen tips om områder i Burgund der du kan finne vin til en grei pris.--Vinmonopolets eksperter, Anne Enggrav, Tom Tyrihjell og Anders Roås Stueland, gir deg råd og tips om mat og drikke, øl og vin - og mye mer.Takk til alle som abonnerer og kommenterer på Vinmonopolets podcast! Gi oss noen stjerner i iTunes hvis du liker det du hører, og skriv gjerne hva du liker med podcasten.

51mins

18 Jun 2019

Rank #20