OwlTail

Cover image of Byggnadsvårdspodden

Byggnadsvårdspodden

Vad händer när man sätter en teoretiker, en praktiker och en gör-det-själv:are tillsammans i en inspelningsstudio? Jo, har man tur blir det en podd! Svante Helmbaek Tiren konstvetare och skribent, Anton Björklund, hantverkare och Josefina Fogelin, byggnadsvårdare, pratar om byggnadsvård ur olika synvinklar. I varje avsnitt intervjuas en gäst som är expert på ämnet för dagen.

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast has few episodes.

This means there isn't enough episodes to provide the most popular episodes. Here's the rankings of the current episodes anyway, we recommend you to revisit when there's more episodes!

Podcast cover

#8 Gysinge

Gysinge centrum för byggnadsvård har fyllde 30 år och firade med en byggnadsvårdsdag. Podden gav sig ut på sitt första fältreportage och pratade med hantverkare, experter och entusiaster om läget för byggnadsvården och framtidens möjligheter. Avsnittet innehåller även handfasta tips från hantverkare på plats. Vi lär oss hur man gör allt från rödfärgskokning och pappspänning till stenhuggeri och golvskurning.

1hr 7mins

2 Oct 2021

Rank #1

Podcast cover

#7 Återbruk och miljö

Designern, omställningsaktivisten, stylisten och skribenten Isabelle McAllister är aktuell med boken ”Skavank: laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta”. Hon har arbetat med byggprojekt och DIY i hela sitt vuxna liv. I det här avsnittet pratar hon om tillfredsställelsen i att ta hand om sina saker, lappa, laga och renovera - något byggnadsvårdare gör hela tiden. Men hur får vi egentligen fler att förstå att byggnadsvård och miljötänk går hand i hand? LÄNKAR SOM NÄMNS Återbruk och byggnadsvård, Ingrid Martins Holmberg, Anneli Palmsköld: https://gup.ub.gu.se/publication/256794 Byggnadskultur, om att bli en bättre beställare: https://byggnadsvard.se/produkt/byggnadskultur-2009-3/

1hr

2 Oct 2021

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

#6 Badrum i lera

Lera är ett av våra äldsta och viktigaste byggmaterial. Den blir till tegel, takpannor, keramik, puts, isolering och mycket annat. Men hur kan man använda lera idag? Är till exempel lerbadrum en bra idé för ett hållbart hus? Johannes Riesterer, ugnsmurarmästare och lerbyggare, bygger med lera och håller kurser i hantverket. I det här avsnittet förklarar han mer om lerans många olika egenskaper, och vad kan ska tänka på när man använder lera i sitt hus. Han berättar också att många tror att det inte är tillåtet att bygga badrum i lera idag: - Att bygga badrum i lera är lagligt i Sverige. Det som kallas ”standard” är en rekommendation från branschen, berättar Johannes. Dessutom pratar vi med det nya länsombudet i Skåne, Emil Billbäck som är engegerad i försvarandet av en rivningshotad kyrka. Och så tar vi naturligtvis upp den anrika kolsyrefabriken i Liljeholmen. Du som lyssnar får dessutom ett specialerbjudande när du blir medlem i Byggnadsvårdsföreningen under september 2021! LÄNKAR Johannes artikel om lera: https://byggnadsvard.se/lita-pa-leran/ Sörmland museum, föreläsning: https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/hallbart-hemma/okonventionella-badrum-1/ Facebookgruppen Lita på leran: https://www.facebook.com/groups/686884902197538 Bevara Bunkeflo kyrka: https://www.facebook.com/bunkeflokyrka Lövholmen: https://www.facebook.com/groups/329589638575828

1hr 31mins

11 Sep 2021

Rank #3

Podcast cover

#5 Byggnadsvård och familjeliv

Hur får man ihop linoljefärgsmålning och barnpassning? Är det realistiskt att renovera hus när man är en småbarnsfamilj, eller kan det rentav vara en fördel? Och hur är det om man är singel – hur stora projekt är rimliga? I det här avsnittet pratar vi om hur man får ihop livspusslet med sitt hus. Vi får tips av byggnadsvårdaren och blivande fyrabarnsmamman Hanna Bågling Källström, även känd som @Glashuset_ på Instagram

37mins

25 Jul 2021

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

#4 Byggnadsvårdarens plånbok

Ibland sägs det att byggnadsvård alltid är billigare eftersom man sparar och bevarar. Andra gånger påstås raka motsatsen. Hur är det egentligen? Vad ska man tänka på för en sund ekonomi för sitt hus, och vad är det för värden vi pratar om? Kan man få bidrag för att restaurera sitt hus eller hoppas på att ett byggnadsvårdsläger ska lösa allt? Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen, hjälper oss att reda ut frågan om pengar och gamla hus.

56mins

26 Jun 2021

Rank #5

Podcast cover

#3 Färg och Måleri

Vad menar vi egentligen med “traditionellt” måleri? Hur sent på året kan man måla med slamfärg och vad tänkte historiens målare om färgrecept och hantverk? Ludvig Tigerhielm, kulturmålare, svarar på frågor om hur man kan tänka och göra när man ska måla i gamla hus. Vi ringer även upp länsombudet Arianna Benigno som berättar om ett aktuellt fall på Gula listan.

1hr 6mins

8 May 2021

Rank #6

Podcast cover

#2 Byggnadsvårda din trädgård

Inom byggnadsvården fokuserar vi mycket på husen – men egentligen är trädgårdarna minst lika viktiga kulturmiljöer. Vi intervjuar trädgårdsantikvarie Ulrika Rydh om betydelsen av det gröna kulturarvet och hur man kan lära känna sin egen trädgård. Vi gästas även av länsombudet Arianna Benigno som berättar om opinionsbildning och byggnadsvårdskamp. 

34mins

10 Apr 2021

Rank #7

Podcast cover

#1 Vad är Byggnadsvård?

Innebörden i begreppet “byggnadsvård” diskuteras ständigt. Inte minst på sociala medier går åsikterna ofta isär – och det kan bli både förvirrande och infekterat. Så vad är ett bra sätt att närma sig ämnet idag? Kan olika uppfattningar samexistera eller behöver vi städa upp diskussionen? Gäster: Vicki Wenander

40mins

13 Mar 2021

Rank #8