OwlTail

Cover image of bro fm

bro fm

En podcast fra bro, der i bund og grund bare gerne vil hjælpe dig med at kommunikere lidt smartere. Find os på wearebro.dk/blog

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Read more

En podcast fra bro, der i bund og grund bare gerne vil hjælpe dig med at kommunikere lidt smartere. Find os på wearebro.dk/blog

Mental sundhed på agendaen - med Louise Luxhøi

Podcast cover
Read more

Hvordan får du mental sundhed på skemaet?


Hvis der er noget godt, der er kommet ud af nedlukningen, så er det, at vi nu på samfundsniveau taler åbent om trivsel og mental sundhed på arbejdspladsen. Men hvad stiller vi op med alle vores erfaringer og alt det, vi har lært? Og hvordan sikrer vi, at de får en central rolle på fremtidens arbejdsplads?


Helle har inviteret erhvervspsykologisk rådgiver, Louise Luxhøi, ind i studiet for at se nærmere på netop de spørgsmål. For åben mikrofon taler de om, hvad corona og nedlukning har betydet for trivsel og lederskab, hvorfor det er svært at tale om mental sundhed og hvorfor lige nu, er det rette tidspunkt at handle på det. 

I denne episode får du:


 • perspektiver på, hvordan nedlukningen har påvirket trivsel og lederskab
 • indsigt i, hvorfor vi står med et såkaldt ’moment of power’, hvor det er lettere at flytte adfærd 
 • tre gode bud på, hvad den opmærksomme leder bør handle på nu.

Nov 09 2021

26mins

Play

Bæredygtig ledelse - med Annemarie Meisling

Podcast cover
Read more

Hos Chr. Hansen gror bakterier og bæredygtige strategier side om side. Her har de underskrevet og forpligtet sig til klimamål og skrevet bæredygtighed ind i virksomhedens formål og 2025-strategi. Men hvordan formår Chr. Hansen at få både bund og top med i de bæredygtige ambitioner? Og hvordan oversætter de strategierne til konkret adfærd?


Det forsøger Helle Bro at blive klogere på i denne episode af bro fm, hvor hun har inviteret Annemarie Meisling, Senior Director i Corporate Affairs & Sustainability hos Chr. Hansen, i studiet til en snak om konkret implementering af bæredygtige mål.


Lyt med, og bliv inspireret til:

 • hvordan du indarbejder de bæredygtige værdier i virksomheden
 • hvordan det at fejle smart, kan hjælpe dig med at nå de bæredygtige mål
 • hvordan en ny tilgang til virksomhedsstrukturer kan være nøglen til at løfte ambitiøse strategiske mål.

Nov 02 2021

27mins

Play

Autentisk ledelse - med Anders Kjørup

Podcast cover
Read more

At lede an handler paradoksalt nok også om at holde igen. Det ved Anders Kjørup, som på kærlig vis er blevet kaldt Terkels far for hans - til tider - tilbageholdende lederskab. For Anders, som i dag er CCO for Sticks’n’Sushi , handler autentisk lederskab om at kende grænserne, både hvad angår virksomhedens ambitioner, men også når det kommer til egne og kollegaers evner.


Hvordan det alt sammen hænger sammen, kan du høre i denne episode af bro fm, hvor jeg taler med Anders om autencitet, følgeskab, medarbejderinddragelse og kulturelle udfordringer.


Lyt med og få input til, hvor­dan du som led­er kan blive:

 • mere eksplic­it omkring egne værdier ved at ​’walk the talk’.
 • mere tro­værdig i rollen som led­er ved at anerk­ende egne og medar­be­jders evner.
 • bedre til at få medar­be­jdere til at per­forme ved at invitere dem til at gøre det, som de er bedst til.

Oct 26 2021

28mins

Play

Den nye leder i klassen – med Camilla Holm

Podcast cover
Read more

Godt adfærdsdesign bygger på gode indsigter. Men hvordan er det nu lige, at man får den nødvendige føling med både kunder og medarbejdere, når ens egen hverdag udspiller sig oppe på direktionsgangen?

Helle Bro er trukket i de adfærdsvidenskabelige bukser og har inviteret Camilla Holm med i podcaststudiet til en snak om hendes nye stilling som koncerndirektør for kundevendte funktioner i PFA. Helle er nysgerrig på, hvordan Camilla lykkes med at matche kundernes virkelighed og behov med PFAs egne services – og omvendt. Lyt med når Helle og Camilla diskuterer udfordringerne ved at vedligeholde relationen med medarbejderne i en stor virksomhed, kundeindsigter og -rejser samt menneskelige barrierer.  

Bliv klogere på:

·        Udfordringerne ved at være synlig i en stor virksomhed (samt et par tips til hvordan du kan blive det)

·        Hvordan du når dine kunder lige dér, hvor de er i livet

·        Hvordan du får de interne ressourcer med, når services skal tilpasses

Hvorfor du skal blive ved med at stille spørgsmålstegn ved egne processer og viden

Oct 19 2021

29mins

Play

Mærkbarhed - med Imran Rashid

Podcast cover
Read more

Helle har taget læge og forfatter, Imran Rashid, med i studiet. Med afsæt i Imrans nye bog ”Mærkbarhed” diskuterer de konsekvenserne af den digitale udvikling samt behovet for et modspil til målbarheden, der også tager højde for de menneskelige, og ofte irrationelle, aspekter ved arbejdslivet. Løsningen er mærkbarheden, men hvad er det nu lige, det er for en størrelse, og hvordan implementerer man den på arbejdspladsen? 


Lyt med og bliv klogere på:

·        Hvorfor digitale medier afføder reaktion fremfor refleksion

·        Forskellen på målbarhed og mærkbarhed

·        Hvordan et større fokus på mærkbarhed kan skabe tryghed og bedre performance

Oct 12 2021

26mins

Play

Kollegial parterapi – med Katrine Axholm

Podcast cover
Read more

Feedbackkultur, forventningsafstemning og sårbarhed er nøgleordene i denne podcast, hvor Helle Bro har inviteret parterapeut og forfatter Katrine Axholm i studiet til en snak om god dialog og svære samtaler på arbejdspladsen. Lyt med, når de bl.a. diskuterer, hvorfor en konflikt ofte starter med dig selv, og hvordan selvindsigt og ansvar er de første skridt på vejen mod en mere harmonisk arbejdsplads.

Bliv klogere på, hvorfor:

• konflikterne opstår på arbejdspladsen

• det er dit eget ansvar, hvis du bliver stødt på manchetterne

• du må se fordomsfrit på dig selv, før du kan se fordomsfrit på dine kollegaer

• sårbarhed er en ubehagelig styrke.

Jun 01 2021

35mins

Play

Offentlig ledelse i 2021 – med Søren Kryhlmand

Podcast cover
Read more

Departementschef i Beskæftigelsesministeriet Søren Kryhlmand har rystet posen. Altså posen med havregryn. Og ud er faldet inspiration til hans personlige ledelsesstil: OTA. Som her står for ordentlighed, tydelighed og ambitioner. Tre centrale ingredienser i det ledelsesprodukt, som skal sikre den gode ledelse og kultur i ministeriet – også efter corona.

Søren Kryhlmand begyndte i jobbet som departementschef i Beskæftigelsesministeriet få dage før Danmark lukkede ned for første gang i 2020. I denne episode af bro fm fortæller han, hvordan han håndterede den første tid, og hvad har han lært om ledelse og mennesker gennem krisen. Han fortæller om rollen som ambassadør for offentlig ledelse – en rolle, han for nylig er blevet udnævnt til af regeringen, KL og Danske Regioner. Og så taler han om vigtigheden af stærk kommunikation i ledelse. Det glæder naturligvis vært Helle Bro.

Lyt med, og bliv blandt andet klogere på:

• hvad OTA-ledelse er for en størrelse

• hvad Søren Kryhlmands tid i det offentlige har lært ham om ledelse

• hvad coronakrisen har betydet for samarbejdet mellem det offentlige og det private.

May 25 2021

34mins

Play

Mere bredde i bestyrelserne – med Laura Vilsbæk Olesen

Podcast cover
Read more

Det kan være svært at finde vej til bestyrelseslokalet, hvis man ikke lige har 20 års topledelseserfaring, går i jakkesæt og hedder Jens. Rigide rammer for, hvordan man skal se ud og handle som bestyrelsesmedlem, holder talenterne for døren. Men hvem ligger inde med ansvaret? Lever fordommene i bestyrelseslokalet eller hos talenterne selv? Og hvad skal vi stille op, hvis tingene skal ændre sig?

Forfatter og foredragsholder Laura Vilsbæk Olesen arbejder med strategisk og digital forretningsudvikling, og så har hun stiftet nyibestyrelsen.dk (husk link), der skal inspirere flere til at kaste sig ind i bestyrelsesarbejdet. Hun gæster denne episode af bro fm med en opsang til de danske bestyrelser – og en opfordring til unge kvinder med bestyrelsesdrømme. Det handler især om diversitet og om at turde drømme højt.

Lyt med, og bliv klogere på:

· fordomme: Hvorfor er det så svært at bryde igennem som kvinde?

· nytteværdi: Hvad er en god bestyrelse, og hvordan ser den ud? 

kunsten at så frø: Hvad kan du selv gøre som kandidat til en bestyrelsespost?

May 18 2021

25mins

Play

Til kamp mod pseudoarbejdet – med Dennis Nørmark

Podcast cover
Read more

Skaber dit arbejde værdi?

Måske ikke et spørgsmål, du har lyst til at stille dig selv. Eller svare på, for den sags skyld. Men dagens gæst i bro fm insisterer på, at vi alle sammen har et ansvar for, at det, vi bruger vores professionelle liv på, rent faktisk giver mening.

Helle Bro har nemlig inviteret antropolog og forfatter Dennis Nørmark i studiet for at blive kloge på pseudoarbejde – et begreb, Nørmark introducerede med en filosof-kollega i en bog 2018, som tiltrak sig en hel del opmærksomhed. Der var tilsyneladende mange, der nikkede genkendende til diagnosen af arbejdsopgaver/arbejdslivet.

Nu har Nørmark udgivet en opfølger: ”Tilbage til arbejdet - Sådan bekæmper vi pseudoarbejde i organisationer”. Her kigger han på, hvad ledere og medarbejdere konkret kan gøre for at bekæmpe det – i hans optik – meningsløse arbejde.

Det er tiden værd at lytte med

Lyt med, når Helle og Dennis taler om, hvor pseudoarbejdet kommer fra, og hvem der egentlig afgør, hvilke arbejdsopgaver der har værdi. De vender travlhedskultur, kunstigt lange arbejdsdage og ansvar (eller mangel på samme). Og om, hvordan vi alle sammen kan gøre op med pseudoarbejde.

Du lærer blandt andet:

· hvordan du spotter pseudoarbejde (hint: spørg til værdien)

· hvordan du håndterer pseudoarbejde som leder (det kræver sårbarhed, ansvarlighed og en god portion mod)

· hvordan du forbygger pseudoarbejdet i din organisation: Ærlighed er første skridt.

May 11 2021

29mins

Play

Det har vi lært om ledelse efter et år i joggingbukser

Podcast cover
Read more

Helle Bro og Helle Øbo, administrerende direktør i AskovFonden, plejer at gå lange ture sammen og vende deres ledelsesmæssige udfordringer. I dagens anledning har de dog ladet vandrestøvlerne blive hjemme og er trukket i podcaststudiet. På 24 komprimerede minutter kommer de omkring:

- hvordan coronanedlukningen har ændret forventningerne og kravene til lederrollen

- hvilke samtaler vi alle sammen skal blive bedre til i en verden præget af digitale arbejdspladser

- hvad det mest kompetente, Helle Øbo kan forestille sig fra en ansat, er (hint: det indebærer tillid og ærlighed).

Helle og Helle runder også work-life-balance, forskellige forståelser af produktivitet og vigtigheden af at holde rigtig ferie.

Du lærer blandt andet:

- hvordan du kan overføre de sociale mellemrum til hjemmekontoret

- hvordan du skal håndtere, når folk ikke leverer det, du regnede med

- hvordan du leder opad, og hjælper din egen leder med at spille dig god.

May 04 2021

26mins

Play

Stilhed er stadig en dyd – med Bastian Overgaard

Podcast cover
Read more

Efter et kort otium er bro fm nu tilbage med direktøren for det hele, Helle Bro, som vært. Hun har inviteret forfatter og foredragsholder Bastian Overgaard i studiet til en snak om den strukturerede stilhed som ledelsesværktøj.

Bastian har netop udgivet bogen ’Støjfri ledelse. Hvordan vi opnår mere ved at snakke mindre’. Den har skabt debat rundt omkring på ledelsesgange og storkontorer, hvor vi har det med at tale mere end at klappe karry og reflektere.

Med udgangspunkt i bogen og egne erfaringer diskuterer Bastian og Helle bl.a. mødekultur, støj, stilhed og personprofiler.

Apr 27 2021

34mins

Play

#55 Tre ting, du skal mestre som kommunikatør anno 2020

Podcast cover
Read more

Vi har inviteret fem kommunikationseksperter i bro fm-studiet til en snak om, hvilke kompetencer du som kommunikatør skal mestre i 2020, hvis du vil være fremme i de faglige sko.

I panelet møder du:

 • Per Lindegaard Hjorth, formand i forbundet Kommunikation og Sprog
 • Stine Hove Marsling, kommunikationsdirektør i Danske Spil
 • Kim Larsen, kommunikations- og marketingdirektør i Danske Bank
 • Eva Rieks, partner i bro
 • Henriette Winther, senior kommunikationsrådgiver hos Danner

Vi har bedt de fem eksperter give deres bud på, hvad der gør dig til den bedste kommunikatør, hvilke undervurderede kompetencer du godt kan støve af, og hvad dine kernekompetencer skal være.

På tværs af samtalerne er der dukket tre temaer op:

1. Du skal forstå konteksten, du kommunikerer i

Det bliver mindre og mindre tilstrækkeligt, at du bare gør det, du er god til. Du bliver nødt til at se det store billede på tværs af kanaler og fagligheder, så din kommunikation kan tale ind i et større perspektiv.

2. Du er rådgiver, ikke bare medarbejder

Kommunikation er en subjektiv størrelse. Det betyder, at der er mange, der har en holdning til dine leverancer. Det stiller høje krav til, at du tager din rådgivningshat på, at du er initiativrig, og at du tør udfordre, hvordan en historie skal vinkles.

3. Du skal dyrke dine relationer og se nye partnerskaber

For enden af enhver kommunikation står et menneske. Derfor er det vigtigt, at du tænker holistisk i forhold til din modtager, at du indgår partnerskaber og at du ser nye muligheder for, hvordan du kan brænde igennem hos din målgruppe.

De tre temaer er lige så afhængige af hinanden som benene på en trebenet taburet. Og de klæder dig på til at lykkes som kommunikatør.

Som ekstra flødeskum får du et konkret råd til, hvordan du lander dit nye kommunikationsjob.

Sæt dig godt til rette, og lyt til bro fm.

Aug 26 2020

Play

#54 Få styr på dit indre vanedyr: Sådan fastholder du de gode takter

Podcast cover
Read more

Hvad er der lige med de dér vaner for tiden? Svaret er ikke så overraskende: coronavirus (tadaaa). Den har rusket godt og grundigt op i vores tilværelse og medført en kæmpe forandring i vores hverdage på hjemmefronten og i den professionelle sfære.

Mens nogle af os er begyndt at dyrke mere motion og have mere kvalitetstid med familien, så øger andre af os vores indtag af chokolade og pomfritter – og er lidt mere usoignerede derhjemme. Derfor er det vigtigt, at du får evalueret dine vaner og får sorteret ud, som var de en del af den årlige forårsrengøring. Det hjælper Niels og Henrik dig med, når der går vanesnak i den i dagens episode af bro fm.

For helt ærligt – hvad ville du helst vælge: Topform eller isolationsdeller?

Hvad går du glip af, hvis du ikke lytter med?

En hel del. Du får nemlig:

o en rigtig nørdet fessorforklaring på, hvad en vane er, og hvorfor vi har vaner

o hele smøren om, hvorfor coronapandemien ikke er et helt dumt tidspunkt at skabe nye vaner eller bryde de gamle uhensigtsmæssige vaner

o svaret på, hvorfor motivation er en nødvendighed i vaneligningen – men ikke er bærende for at skabe og fastholde en ny vane

o fire trin til at skabe de bedste forudsætninger for at tage dine gode coronavaner med videre – altså post corona (ja, hvornår det så end er …).

Og så får du svaret på, om det rent faktisk tager 21 dage at skabe en ny vane, som 259.000 Google-skrøner pt. fortæller os. Niels har et bedre bud.

Så hvis dit FOMO-barometer godt kan klare, at du går glip af ovenstående, så kan du bare lukke dig selv ud J Ellers tryk på play-knappen ↑

Podcasten kogt ned

Som altid deler vi også nogle af de vigtigste pointer med dig, der gerne vil have det på skrift. Men du får altså ikke det hele. For vi vil allerhelst, at du lytter til Henriks sprøde røst og Niels’ kløgtige ord. Det kan du fx gøre lige her på Spotify, iTunes, Stitcher eller Podimo.

Men tilbage til essensen: Du får fire trin, som kan hjælpe dig med at fastholde dine gode vaner – hvad end det er i privaten eller på jobbet.

Trin 1: Find din motivation

Det første, du skal gøre, er at finde motivationen for at skabe eller fastholde din vane. For som Niels afslører i podcasten, så er motivation en utrolig vigtig ingrediens. Hvorfor er din vane vigtig for dig som privatperson eller for dit arbejdsliv? Hvad er den egentlige drivkraft? Her kan du med fordel optage en video, hvor du svarer på spørgsmålene til dit fremtidige jeg. For vi kan med sikkerhed sige, at dit fremtidige jeg ikke er så motiveret, som du er lige nu, hvor du planlægger din nye vane.

Trin 2: Bryd din vane ned til konkret adfærd

Hvad enten du vil være mere forberedt til dine virtuelle møder eller være mere tilstedeværende for dit afkom, så bliver du nødt til at være konkret. Derfor skal du finde en måde at planlægge og skabe de bedste forudsætninger for, at du holder din vane. Det gør du ved at bryde din vane ned til konkret adfærd, som du også lærer på vores uddannelse i adfærdsdesign og på vores teamforløb i adfærdsdesign.

Du kan fx definere, hvad du skal gøre, og hvornår du skal gøre det.

Eksempel 1: Jeg skal hoppe på trampolin med mine børn hver tirsdag og torsdag efter arbejde.

Eksempel 2: Jeg skal forberede tre spørgsmål til mine virtuelle møder hver morgen.

Trin 3: Definer din trigger

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv at ’overholde’ din vane, så skal du definere din trigger. Med andre ord: hvilken kontekst sætter gang i din vane? Hvad er det gode stikord – eller det gode tidspunkt for at aktivere den?

Her kan du bruge ’når – så’-reglen, der tvinger dig til at hæfte din vane til en specifik kontekst. Det kunne fx være: Når mit vækkeur ringer, så laver jeg 20 sprællemænd eller Når jeg har børstet tænder, så forbereder jeg mig på dagens møder. Uanset om det er tidsligt eller fysisk, kan reglen hjælpe din hukommelse på rette vej. På denne måde giver du dig selv et (eller flere) stikord, der kan igangsætte din nye vane.

Trin 4: Følg op

Det sidste trin for at skabe de bedste vaneforudsætninger handler om at følge op. Det gør du ved at tracke din vane og progressionen, som du fluekneppefølger din vægt på den årlige juicekur. Opfølgningstrinnet er enormt vigtigt for at holde fast i vanen.

For at hjælpe dit fremtidige jeg, bør du også lave påmindelser om, at du skal huske at udføre din nye vane. Det kan fx være via en online eller fysisk kalender, der minder dig om din vane på det tidspunkt, hvor du har planlagt, at du vil udføre din nye vane. Brug din båndbredde lige nu til at planlægge din nye vane, for den er begrænset i morgen.

Ingen undskyldninger

Det var de fire trin. Så det gør du da bare lige, ikke? Easy peasy. Nu er der ingen undskyldninger for at skabe en ny god og vedvarende vane.

May 19 2020

Play

#53 Shitstorms og sociale medier: Konflikthåndtering på skrift

Podcast cover
Read more

Hvad gør du, når en Facebook-følger skriver, at du er en dum narrøv? Ja, undskyld mit franske. Men det ved Nana Dall en hel del om. Hun har førstehåndserfaringer både som selvstændig konfliktmægler og forfatter til en række bøger om konflikthåndtering i den digitale tidsalder.

Derfor tænkte vi, at hun nok kunne lære os en ting eller tolv om, hvad vi skal gøre, når bølgerne går højt i kommentarfeltet.

Bum! Vi fik ret (hvis vi selv skal sige det). I dagens podcast fortæller Nana nemlig, hvordan du kan trække grundbegreber fra konfliktmæglingsverdenen direkte ind på sociale medier.

Alt det, du kan lære i dag

Hvis det ikke allerede er indlysende, skal du da lytte med, fordi du får:

 • en grundig indføring i den konfliktteoretiske baggrund for, hvordan konflikter opstår på sociale medier – og i skriftlig kommunikation i det hele taget. Selvfølgelig krydret med shitstorm-eksempler fra den virkelige verden.

Og så kan du finde ud af, om du er en trykker eller en trækker. Ja, klik du bare på play-knappen ovenover for at finde ud af, hvad det betyder.

Goodiebox (de vigtigste pointer)

Vi kan ikke komme udenom, at Nana siger en hel del kloge ting i podcasten. Så vi har samlet de tre vigtigste pointer i en lille skriftlig goodiebox, som du kan åbne lige her.

1) Psykologiske præmisser for skriftlig adfærd

For at forstå dine følgere er det vigtigt, at du forstår, hvad der rent psykologisk ligger bag adfærden på sociale medier. En af de præmisser kalder Nana for ’det unaturlige mod’. På sociale medier har vi en tendens til at være unaturligt modige, fordi vi føler os usynlige. Den følelse opstår på skrift, fordi vi ikke kan se den, vi kommunikerer med. Samtidig er vi mere følsomme overfor, hvad der bliver skrevet til os, fordi vi har en tendens til at opfatte ord hårdere på skrift. Derfor skal du huske – både når du skriver i, og når du læser kommentarsporet – at der er rigtig mange mellemregninger, der går tabt, fordi du og din følger sidder bag en skærm.

2) Retfærdighedens dyd

Hvordan vurderer du, om noget er fair, når tasterne taler for dine følgere? Hvordan skal en dårlig oplevelse eller en klage behandles retfærdigt? Nana præsenterer to grundbegreber, som du skal kende til for at give dine følgere en oplevelse af en fair proces:

1) Processuel oplevelse (måden sagen forløber på)

2) Indholdsmæssig oplevelse (indholdet i sagen)

Når vi håndterer konflikter på sociale medier, tænker mange af os, at følgeren bare gerne vil have ret. Uanset om det handler om en kommafejl på hjemmesiden eller et glemt guldmærke fra Føtex.

Men for at dine følgere skal føle sig retfærdigt behandlet, skal du ikke gå indholdsmæssigt til værks. Tænk i stedet på, hvad du kan gøre i relation til processen. Sørg for, at dine følgere føler sig hørt, kan komme til orde og har indflydelse i konflikthåndteringen.

En klog mand sagde engang ”Retfærdig er den, der vandrer retsindigt, lykkelige hans sønner efter ham”. Glem det, og lyt til Nanas vise ord.

3) Tryk eller træk?

Den sidste vigtige pointe handler om to typer af kommunikation inden for mæglingsverdenen, som du skal forholde dig til, når der er optræk til ballade. De hedder noget så mundret som tryk-kommunikation og træk-kommunikation. I podcasten lærer du om begge stilarter og om, hvilke kommunikative kendetegn de hver især har. Tryk-kommunikation handler bl.a. om at komme med forslag, argumentere og forklare. Mens dét at stille spørgsmål, lytte, lave åbninger, skabe visioner og opsummere hører under træk-kommunikation.

De fleste af os har en forkærlighed for tryk-kommunikation. Den slags bruger du fx, når du argumenterer og forklarer, uden at den, du kommunikerer med, har bedt om en forklaring. Og i en konflikt er det ofte mere hensigtsmæssigt at bruge træk-kommunikation: Træd et skridt tilbage, og prøv at finde problemets kerne.

Så var der heller ikke mere unboxing for den 25-øre. Resten må du lytte dig til :)

Apr 22 2020

Play

#52 Lynkursus: Sådan kommer du i gang med at podcaste

Podcast cover
Read more

”Kommer du lyd ind i dine ører, så kan selv mænd multitaske”. Sådan lyder ordene fra dagens podcastgæst.

For i dag bringer vi en podcast om at podcaste. Den er til dig, der måske i længere tid har overvejet at starte en podcast – eller dig, der måske allerede driver en podcast, men som godt kunne bruge et staldtip eller to.

Til den helt grå og garvede podcast-type, kan vi anbefale, at du lytter til vores tidligere episode: #45: Branding på lyd: Sådan får du succes med din podcast.

Og hvem er så denne podcastgæst bag det indledende statement, tænker du nok? Det skal vi fortælle dig. Vi har inviteret en af dansk podcastings grand old men i studiet. Vores gæst har podcastet siden 00’erne (altså før det blev cool). For med 700.000 podcast-downloads med i bagagen er den garvede marketing-guru og podcast-nørd Ib Potter den helt rette mand til at give et lynkursus i podcast-disciplinen.

Du får 3 gevinster ved at lytte til podcasten

 1. Du får alle ’hvorfor skal man podcaste’-argumenterne serveret direkte i din øresnegl. Bl.a. hvordan det kan være med til at skabe og etablere et personligt brand eller styrke dig eller din virksomheds position som ekspert eller thought leader.
 2. Du bliver trin for trin guidet gennem podcast-processen – både fra det strategiske, tekniske og lavpraktiske hjørne.
 3. Du kan begynde at podcaste liiige efter, du har hørt podcasten til ende (disclaimer: det kræver blot en telefon).

Så … hvad venter du på? Play-knappen er lige deroppe ↑

39 minutters lynkursus på skrift

Kan du ikke overskue at lytte til en podcast – eller er du bare mere til det skrevne ord? Det kan også være, du bare har brug for at få genopfrisket et par pointer? Dig har vi selvfølgelig også tænkt på.

Vi har samlet de vigtigste pointer fra hele lydbaduljen. Dem kan du bruge som en blød rettesnor, når du skal i gang med at podcaste. De kommer her:

Forbered det rette udstyr og setting

Når man skal i gang med podcasting, er der både noget, man skal tænke godt over – og udstyr man bør anskaffe sig. Men er du ikke klar til at investere i det store podcast-setup? Og har du heller ikke lyst til at gå ud og booke et lydstudie som det allerførste? Så er der tre ting, der er vigtige at have ved hånden:

 1. En god mikrofon, der kan optage din sprøde stemme. Det siger lidt sig selv.
 2. Et stykke optagelses- og redigerings-software på en computer. A hva’ for noget? Hold den tanke – vi kommer til det lidt længere nede.
 3. Fysiske rammer, der giver god lyd – jo mere bamsebløde omgivelser, jo bedre. Alternativt kan du bare tage en dyne over hovedet.

Skab et koncept

Ingen podcast uden indhold. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du har et koncept, som dit indhold kan navigere efter. Spørg dig selv:

 • Hvad er formålet med min podcast, og hvem er min målgruppe?
 • Hvilket format vil fungere bedst? Vært og gæst? Vært og vært? Eller noget tredje?
 • Hvilken ramme skal podcasten følge? Og hvad med intro og outtro – og var der nogen, der sagde jingle?

Hør fx hvordan Ib har opbygget sit koncept i PotterCut, og hvordan han sikrer genkendeligled, tryghed og indikation [14:52].

Sørg for en god rollefordeling

Bag hver en podcast gemmer sig roller og opgaver, som skal sikre, at podcasten bringes til live. Det giver lidt sig selv, at der er en, der skal have styr på indholdet og evne at formidle det på lyd. Men den helt store pukkel ligger i efterbehandlingen af optagelsen – og hold lige fast, selvom det bliver liiiidt nørdet. Her taler vi det tekniske ansvar og det pernittengryn-klippearbejde, som sikrer at lydbidderne fra optagelsen bliver til en vaskeægte podcast.

Hvis du selv har mod på at tage den kasket på, findes der en masse tilgængelige redigeringssoftware, som har nogle ret seje navne: Audacity, Hindenburg, Garageband.

Brug (rigtig meget) tid på at markedsføre

Faktisk, så siger Ib, at man bør bruge halvdelen af tiden på at lave selve podcasten – og den anden halvdel af tiden på at pushe det via online kanaler. Det kunne eksempelvis være på website, e-mail og sociale medier. Alt efter hvilken målgruppe, du vil nå ud til.

På den måde, kan du sende din episode ud i verden på bedst mulig vis. Og hvem vil ikke gerne det?

Godter fra podcasteren

Det var så nøglepointerne (ja ja, i overskriftsform vel at mærke). Til dig, der bare ikke kan få nok … du kan være helt rolig. For vi har nemlig fået en række links fra Ib, som kan hjælpe dig med at komme i gang:

Og så kan du også allerede nu sætte Ibs egen podcast PotterCut i podcastkøen, efter du har lyttet denne episode af bro fm til ende.

Mar 29 2020

Play

#51 Bliv rarere at være sammen med (part 2)

Podcast cover
Read more

Tænker du nogensinde ”Hvad er det, der går galt i det her samarbejde?”.

Hvad der lige præcis går galt, ved vi ikke. Men vi kan muligvis give dig nogle redskaber til at forstå udfordringen.

I denne episode i bro fm samler vi nemlig tråden op fra sidst. Vi har endnu engang sat vores gode kollega, Christina, i den varme podcast-stol for at forstå, hvordan vores forskellige profiler både kan arbejde for og imod os på jobbet.

Har du ikke lyttet til episode #50 endnu? Så hør den først, og få de bedste forudsætninger for at gribe pointerne i denne episode.

I denne episode dykker vi ned i de sidste to præferencepar i MBTI-værktøjet – også kaldet:

· Thinking over for Feeling

· Judging over for Perceiving

Når du har lyttet til episoden, kan du måske bedre forstå, hvorfor din kollega fra IT tripper for at komme videre i mødet, når du fortæller om dit nye sommerhusprojekt. Eller hvorfor din kæreste – for at trække pointerne ind i privaten – insisterer på at planlægge og koordinere restaurantbesøg på jeres ferie, når du egentlig bare gerne vil slentre rundt og gribe de muligheder, der spontant viser sig.

Få en forsmag på episodens indhold her ↓

Anders og Birte-eventyret fortsætter

Endnu engang hiver vi Anders og Birte på banen som vores eksempelboksebolde. Et umage par, der mildest talt er hinandens modsætninger.

Birte har fokus på sagen. Anders er relations-orienteret. Birte kan godt lide at planlægge og er typen, der får et kick af at sætte flueben. Anders er fleksibel og spontan – og så dyrker han især den her lad os se hvad der sker-mentalitet.

Klik på play-knappen, og lær, hvordan Anders og Birtes forskelligheder:

· kan resultere i rigtig mange sammenstød og misforståelser – og på samme tid kan være grobund for et utroligt givende samarbejde.

· kan give indspark til, hvordan du skal forstå din kollegas måde at træffe beslutninger på.

Hør også, hvordan det går på Anders og Birtes forlængede weekend i Rom (ja, de er simpelthen så gode kollegaer, at de nu tager på ferie sammen).

Men er den ged så barberet?

Du er måske en af dem, som allerede har taget et utal af personprofiler gennem tiden. Og du har måske ovenikøbet også reflekteret over, hvad profilerne konkret betyder for dig og dit samarbejde med kollegaer.

Men det betyder ikke, at geden er barberet ned til det bare, lyserøde skind. Faktisk har den knapt nok fået studset uld-lokkerne. Med andre ord: dit arbejde må altså ikke stoppe her.

Som Christina siger: ”Se personprofilen som et kærligt indspark til at blive klogere på dig selv, og brug det som et referencepunkt for udvikling.”

Feb 26 2020

Play

#50 Bliv rarere at være sammen med

Podcast cover
Read more

”Hvorfor sagde jeg dog det?”

Har du nogensinde deltaget i et møde? Sandsynligvis. Så har du sikkert også tænkt en af disse to tanker efterfølgende:

1. Hvorfor sagde jeg dog også dét der om [indsæt emne, hvor din indre frisk-fyr fik lige lovlig meget taletid]?

2. Hvorfor sagde jeg dog ikke noget om [indsæt emne, hvor du aldrig fik markeret dit synspunkt]?

Det vil faktisk ikke undre mig, hvis du tænker en af ovenstående tanker sådan ca. hver gang, du har været til møde. Og hvis du aldrig har tænkt i en af disse retninger, er det måske tid til lidt selvrefleksion.

Den chokerende information

Sidder du ned? Ok, her kommer et chok (spoiler alert: du får slet ikke et chok): Det handler om personlighed. Mennesker er forskellige.

Du får lige et øjeblik til at absorbere denne rystende information.

”Forskellige hvordan?” kunne du måske fristes til at spørge, sådan lidt retorisk. Det er dette hvordan, du kan blive klogere på ved at lytte til Christina Hendels vise ord i dagens episode af bro fm.

Lyt her: [link til episode]

Glæd dig til at møde dig selv

Christina deler ud af sin erfaring og viden, når hun fortæller dig og mig, hvorfor vi altid clasher med den samme kollega, ven eller bekendte. Og hun hjælper også med, hvad du kan gøre for at håndtere det bedre.

Det hele tager afsæt i det Carl Jung-baserede profilværktøj Meyers Briggs Type Indicator, eller bare MBTI i konsulentmunde. Du får et indblik i en verden af personligheder og præferencer. Det er grovkornet og dejlig overskueligt. Serveret på ca. 40 minutter – lige til dig.

Og Christina skal nok hjælpe dig med dine forbehold overfor profilværktøjer. For selvfølgelig har du dem, og det gør du også klogt i.

Lær med Anders og Birthe

Anders kan godt lide lange møder. Birthe kan godt lide korte møder. Anders vil gerne i gang med mødet nu og her. Birthe vil gerne lige forberede sig lidt, så tiden bliver udnyttet bedst muligt.

Og sådan hygger Anders og Birthe sig med deres forskellige præferencer.

Vi har opfundet Anders og Birthe til udsendelsen. Det er dine to eksempelboksebolde, som hjælper dig til at lære, at du skal:

· være grundlæggende nysgerrig på dig selv

· identificere dine og dine kollegaers præferencer og tale om, hvilken adfærd der hjælper eller udfordrer jeres samarbejde

· turde trække tempoet ud engang i mellem, så du kan gennemføre de to ovenstående punkter.

Jan 22 2020

Play

#49 Nørdehjørnet: Slå nu den intuition ihjel

Podcast cover
Read more

I denne udgave af bro fm slår vi muligvis den gode karma ihjel. Vi tager nemlig kvælertag på den gode, rare og bekvemme følelse, du får, når du synes, at du har lavet et supergodt projekt. Følelsen, der får dig til at nikke selvtilfredst og konkludere: ”Dét her … det gjorde jeg bare skidegodt”.

De skånselsløse karma-killers er vores adfærdseksperter, Catrine og Thomas. De gæster studiet til en snak om test, test og atter test. Lyder det tungt? Måske lidt. Du får alt andet end lige en brutal svingom med det kompetente makkerpar, der efterlader dig lettere rundforvirret, men en hel del klogere.

Catrine og Thomas dissekerer nemlig din gode mavefornemmelse, når du har løst en opgave til ug med kryds og slange. For ofte er den følelse baseret på et falsk grundlag. Et grundlag, der ikke er testet.

Og lige en advarsel på forhånd: episoden er supernørdet – men ganske brugbar. Vi lover at holde dig i hånden hele vejen igennem de 37 minutters nørderi.

Hvorfor skal jeg lytte med?

Det skal du fordi, at:

 • du før eller siden må indse, at test, test, test er vejen frem, hvis du vil skabe resultater med reel effekt.
 • du bliver klogere på, hvordan du kan fjerne de barrierer, der står i vejen for at teste ordenligt.
 • du får konkrete eksempler, der trækker nørderiet ned på det lavpraktiske plan.

Så hvis du mangler det sidste, kærlige spark til at komme i gang med at teste, så skal du stoppe med at læse og i stedet trykke på playknappen.

Podcasten i overskrifter

Har du ikke lige 37 minutter tilovers i dag, så har vi samlet nogle af de vigtigste pointer her:

 • Test er et stabilt stillads: Ligesom et stillads skal sættes ordentligt op med de rigtige modulsystemer og låseanordninger, så skal du sørge for at stille de rigtige spørgsmål, når du skal teste din løsning eller dit produkt. Hvis ikke du stiller de rigtige spørgsmål, så vælter test-stilladset sammen.

  Psst. Hvis du ikke allerede ved det, så har vi faktisk dedikeret et helt modul til test på vores uddannelse i adfærdsdesign. Her lærer du, hvordan du udvælger den rigtige test til en udfordring – og hvilke spørgsmål du skal stille.
 • Information, kompetencer og motivation: Det er de tre centrale barrierer, vi ofte ser, når vi kigger på, hvad der står i vejen for at teste. Enten ved du ikke nok om at teste (informationsproblem), eller også kan du ikke finde ud af det (kompetenceproblem). En tredje mulighed er, at du simpelthen bare ikke rigtig gider (motivationsproblem).

Hvis du har brug for alle mellemregningerne, så lyt til hele podcasten.

Dec 11 2019

Play

#48 Få forfatterens fiduser: Fra fiks idé til fængende fortælling

Podcast cover
Read more

”Og de levede lykkeligt til deres dages ende.”

Du kender den klassiske outtro, der markerer slutningen på et godt eventyr.

Men eventyret er blot en af genrerne i den ældgamle historiefortællertradition. I dagens podcast genopliver vi fortællerkunsten og bevæger os over i den moderne disciplin: Storytelling.

Storytelling en helt særlig type kommunikation og budskabsformidling. Så særlig, at vi tilegner den sin helt egen podcastepisode, hvor vi kaster disciplinen under lup – og gransker den fra det høje, strategiske helikopterperspektiv og helt ned i det mørke maskinrum.

Og til at hjælpe os med genoplivningen har vi inviteret Thomas Rydahl i studiet. Han er nemlig en vaskeægte bestsellerforfatter, og han inviterer dig med ind i forfatterens skrivehjørne.

Hvad får du ud af at lytte til episoden?

Der er 3 gode grunde til, at du skal investere 43 minutter af dit liv på at lytte til denne podcast:

FOR DET FØRSTE …

… besvarer Thomas storytellingens tre vigtigste hv-spørgsmål: Hvad er storytelling (og hvad er en fortælling)? Hvad skal du med den? Og hvordan storytell’er du egentlig?

FOR DET ANDET …

… dykker vi ned i den kommercielle side af storytelling. For hvordan kan en organisation bruge storytelling strategisk? Det giver Thomas sit svar på – og så har han også taget et par eksempler med på gode og mindre gode virksomhedsfortællinger.

FOR DET TREDJE …

… får du en række værktøjer til at gå ud og arbejde med storytelling lige nu. Hvis vi skal afsløre nogle af dem, så glæd dig til at lære The Hollywood Method, hjemme-ude-hjemme-finten og opskriften på Storyshowing.

For de travle: podcasten i overskrifter

Har du kun tid til den korte overskriftsversion? Så skidt da. Men tag lige og giv podcasten et lyt senere så:

#1 Storytelling er et fix

Du er en god storytell’er, når din historie gør noget ved din modtager som menneske. Du kender det sikkert selv. Du ved, den suppevarme følelse du får i maven, når den grimme ælling vokser sig til en majestætisk svane i det klassiske H.C. Andersen-eventyr.

For storytelling aktiverer modtagernes følelsesregister og forestillingsevne, og når det er rigtig godt, formår det faktisk at skabe oxytocin – et stof vores hjerne udskiller. Det er det, der gør, at du er villig til at bruge 10, 20, måske 30 timer på at læse en bog. Og det er det samme, der får dig til at tænke ”bare liiiige et afsnit mere”, når du er godt i gang med en ny Netflix-serie. Storytelling er et fix.

#2 Show it, don’t tell it

”De færreste benytter sig reelt af storytelling i deres kommunikation.” Sådan lyder dommen fem minutter og 47 sekunder inde i dagens podcast. Mange organisationer har en tendens til at fortælle om alle deres gode intentioner – men formår ikke at vise det i praksis. Derfor giver Thomas en kærlig opsang til alle organisationer: Din kernefortælling må ikke være en hul skal, for ellers bliver det en ufuldstændig fortælling.

Derfor skal du som organisation ud og identificere alle de små historier, der florerer i alle medarbejderled. Og det gælder også de eksterne historier, fx ude hos kunderne eller hos leverandørerne. Hvis du fortæller noget, skal du også kunne vise det.

I en tidligere podcast-episode kan du også høre mere om kernefortællingens betydning.

#3 Lille spejl i hjernen dér

På en eller anden sær måde forbinder storytelling mennesker. Som afsender kan du skabe en så umiddelbar intimitet med modtageren, så vedkommende nærmest føler, at hun eller han er i skoene på den person, du skriver om. Thomas kalder også denne ud af kroppen-oplevelse for en avatar-oplevelse. I forskningens verden kaldes det for spejlneuroner, og det gør, at vi kan genkende de følelser, vi får beskrevet. Helt konkret, så spejler hjernen andres adfærd.

Derfor kan det være en vigtig teknik at sørge for, at din modtager kan spejle sig i den adfærd, du beskriver – og det er i alt fra de historier, du fortæller dine kolleger, men også i de narrativer, virksomheder fortæller gennem præsentationer, taler og kvartalsrapporter.

Og så får du heller ikke mere for den 25-øre. Du kan lytte dig til resten, ka’ du.

Nov 13 2019

Play

#47 Adfærdsdesign er blevet en fuldvoksen, skægget mand

Podcast cover
Read more

Var du med i London for nylig, da Behavioural Exchange 2019 var på programmet? Nej? Så er det dejligt, at du har banet dig vej frem til denne podcast. Vores seniorkonsulent Anne og adfærdsøkonom Thomas har nemlig været med på den store konference, hvor de tunge drenge fra adfærdsforskning i ind- og udland også var mødt op. I podcasten kan du høre Anne og Thomas’ vigtigste takeaways.

Hvorfor skal jeg lytte med?

Det skal du fordi:

· din FOMO slet ikke kan bære, at du ikke var en af dem, der fik en billet til BX19.

· du gerne vil vide, hvorfor adfærdsvidenskaben er på vej til at blive en græsk dyd – ligesom matematikken. Intet mindre.

· du får en mini-lydreportage af BX19, som du trygt føres igennem af søde bro-mennesker.

Så læn dig godt tilbage, tryk på play, og nyd serveringen af to dages lækkert indhold på under en halv time.

Oct 02 2019

Play