OwlTail

Cover image of Mord i svartvitt

Mord i svartvitt

Från 2011. En serie dokudeckare, dramatiserade dokumentära berättelser om händelser i äldre svensk brottshistoria.Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Popular episodes

All episodes

Read more

Från 2011. En serie dokudeckare, dramatiserade dokumentära berättelser om händelser i äldre svensk brottshistoria.Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Salaligan går igen

Podcast cover
Read more
Sveriges värsta mördarliga. Så brukar Salaligan kallas i folkmun. Men vad var egentligen Den magiska cirkeln? Och hur hänger en orientalisk sekt ihop med fem brutala mord?

Sala - Sveriges Chicago. Det var smeknamnet på den lilla staden i Västmanland under 1930-talet. En tid när de olösta mordfallen lade sig på hög på polismännens skrivbord. För det var här som den beryktade Salaligan härjade. I folkmun brukar Salaligan kallas ”Sveriges värsta mördarliga” – men det är först i efterhand. För trots att totalt fem brutala mord begås i Salatrakten i början av 1930-talet, så är det ingen som ser något samband dem emellan. Polisen står rådvill och lokalbefolkningen är blint oförstående. Vi snurrar tillbaka klockan till en tid och en plats präglad av galopperande arbetslöshet. I Sala på 1930-talet är det spritsmugglarstråken, som ostörda går tvärs igenom skogarna, som regerar. Men det är inte alkoholen som präglar Sigvard Thurneman. Han är en spenslig ung man med udda intressen, det menar samtida vittnen. Och han älskar att röka bolmört. Inne på sitt pojkrum i en av Salas överklassvillor bygger han upp en sekt. Den egensinnige Sigvard Thurneman inviger sina vänner en efter en i Den magiska cirkeln. Här ägnar man sig åt hypnotism och magi. Men vad vill egentligen Sigvard Thurneman? Och kan det finnas något samband mellan en orientalisk sekt och fem brutala mord? Tillsammans med författarna Arne och Anders Sundelin beger vi oss ut i Thurnemans marker.  I ”Salaligan” söker vi svaret på en av 1900-talets största brottsgåtor.

Dec 19 2011

26mins

Play

De von Sydowska morden 2011-07-23 kl. 09.31

Podcast cover
Read more
Mord i svartvitt 20110723. Hjalmar von Sydow är en av Sveriges mäktigaste män i början av förra sekelskiftet. Chef för Svenska Arbetsgivareföreningen är han van att få sin vilja igenom. Men i en blandning av strikt hederskultur och missbruk i överklassmiljö, går familjerelationerna över styr och slutar med hat mellan generationerna. Hur kunde Sveriges mest framgångsrike man så förlora kontrollen över sin egen son att Fredrik blir en mördare? Och varför dras Fredrik von Sydows fru, Ingun, med i sin makes eskalerande våldsamhet? Tillsammans får Fredrik och Ingun en dotter, som först lämnas bort till en fosterfamilj i Italien. Men efter två år kommer de riktiga föräldrarna och hämtar henne. Vad minns hon av Fredrik och Ingun? För första gången i radio talar Monica von Sydow om sina föräldrar, Fredrik och Ingun, huvudpersonerna i dramat.

Jul 23 2011

26mins

Play

Det stora tågrånet på skånsk mark

Podcast cover
Read more
Det var en gång en postiljon, två rånare och ett tåg fullt med pengar. Året är 1907. Två beväpnade män stiger ombord på tåget till Malmö. De har en sak i sikte: postvagnen och en stor pengaförsändelse.

Inspirerade av filmen ”Det stora tågrånet” tar Axel Fors och Johan Alfred Friberg en chans. När de väl är rika tänker de skänka lite pengar till revolutionen. Eller åtminstone fackföreningsrörelsen. Men ingenting går som det är tänkt för rånarna Axel Fors och Johan Alfred Friberg. De skjuter postiljonen Almén, som dock fortsätter slåss, trots att han har tre kulor i huvudet. De letar efter de riktigt stora pengarna, men hittar dem inte. De hoppar av tåget och stukar foten. Hör Sven Wollter gestalta den hjältemodige Johan Almén som berättar om händelserna över flera pipor tobak. Och följ med Radio Eskapad på en skakig resa tillbaka till en tid när Skåne var något av ett vilda västern. Lyssna på Mord i svartvitt: Det stora tågrånet, nu på lördag 16 juli kl 09.31 och söndag 17 juli 14.30 i SR P1.

Jul 16 2011

26mins

Play

Ekot efter Sveriges första bilbomb

Podcast cover
Read more
En enorm explosion ekar en rå marsnatt över hela Stockholm. Året är 1926. En taxidroska med en passagerare har flugit i luften. Men vem är den omkomne? Och varför dog han?

Det är dags för en ny programserie i SR P1: Mord i svartvitt! Under juli bjuder vi på fyra dokudeckare, dokumentära berättelser med dramatiserade inslag, och först ut är historien om Sveriges första bilbomb. Vi backar bandet och återvänder till en huvudstad på uppgång. Och en överklassmiljö som vet att ge ordet dekadens sin betydelse. Mitt i 1920-talets champagnegalopp flyger plötsligt en taxidroska i luften. En död mans kroppsdelar ligger spridda över hela Pipersgatan på Kungsholmen. I Sveriges första bilbomb glider vi fram genom sprudlande fester ständigt på jakt efter nya sensationer. Och de kommer, men bara så länge plånboken räcker. För har man spelat bort 24 000 franc på roulette, gäller det att vinna tillbaka det dubbla. Det vet Alexander Kreüger, mannen som blir bästa vän med de två framgångsrika teimportörerna Sixten Flyborg och Erik von Arbijn. Två goda vänner släpper en tredje man in på livet, och plötsligt är triangeldramat ett faktum. Karusellen är igång – och när de plötsligt förstår att företagets hela finanser har gott åt till fester - ja då blir det nya metoder som gäller för att hitta pengar. För den som står på bar backe har inte mycket att hämta i ett samhälle som bygger på benhårda klasskillnader. Missa inte Mord i svartvitt: Sveriges första bilbomb - lördag 2 juli 09.31 och söndag 3 juli 14.30 i SR P1.

Jul 02 2011

26mins

Play