OwlTail

Cover image of Finrummet

Finrummet

Finrummet – en podd om byggd miljö, hur den utformats genom tiderna och hur den formar oss idag. Av och med Lenore Weibull med gäster.

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

Konst på gator och torg

Genom alla tider har symboler och utsmyckning prytt våra gator och torg. Ibland i form av ornamentik och ibland helt fristående med ett eget liv. Det kallar vi offenlig konst och det kan handla om allt från preformence till stenskulpturer och bronsbyster. Rebecka Walan jobbar med offenlig konst på Länsmuseet i Stockholm och  guidear oss genom stadens skatter. 

40mins

6 May 2022

Podcast cover

Brutala byggnader

Var och varnnan person talar om funkisstil, klassicism och sekelskifte men sällan om brutalism. Jag frågar arkitekturhistorikern och den återkommande gästen Stina Hagelqvist varför.

44mins

1 Apr 2022

Similar Podcasts

Podcast cover

ArkDes

Vad kan en äppelskrutt berätta om Sveriges arkitektur? Detta avsnitt utspelar sig nere i arkivet på ArkDes (Sveriges nationella centrum för arkitektur och design) vid min sida står Max Ahrent som är assisterande intendent på Arkdes. Arkivet består av ritningar, modeller, fotografier, föremål. Samlingarna bär på idéer och visioner som påverkar våra liv som medborgare.  Här finns underlag för det som är byggt idag och planer som aldrig blev av. Men vad ska lyftas och berättas i museet när materialet är så omfattande och brett? Urvalet är en ständig utmaning säger Max medan han med vita handskar rullar ut en slumpvis utvald ritning ur rullarkivet.

48mins

3 Mar 2022

Podcast cover

Rundtur i Stadsmuseet

Det blir mycket spring i trapporna på Stadsmuseet i Stockholm när Malin Myrin visar runt i det anrika huset på Södermalm.  I tre plan visas Stockholms historia från 1527 och fram till idag.

41mins

11 Feb 2022

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Göteborg i siktet

Filip Laurits är ordförande i föreningen Fasad, en förening som arbetar mot förvanskning och rivning av Göteborgs byggda och gröna kulturarv i Göteborg. Vi pratar om byggnader vi älskar och fasas av rivningshysterin. Fiskekôrka, hamnens kranar, Rödasten, Läppstiftet och Gathenhielmska huset är några pärlor som vi nämner på vägen. 

46mins

14 Jan 2022

Podcast cover

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan i Stockholm syns från långt håll. Men det är inte vilket kyrktorn som helst. Detta torn har en öppen spets av gjutjärn. Detta är ett avsnitt som börjar på marken och färdas längst upp i ett torn, ett avsnitt som snubblar över berg inomhus och kryssar mellan kungar, gravar och stilblandningar. Jonas Rosin leder  upptäcktsfärden i en kyrka invigd på 1300-talet. Välkommen! 

54mins

2 Dec 2021

Podcast cover

Pythagoras industrimuseum

In genom grindarna kring en grusplan ligger Pythagoras industrimuseum. Var förberedd på slammer, buller och gnissel när museipedagogen Thérèse Holmgren drar igång tändkulemotorn i den stora maskinhallen. I en röd overall guidar hon genom verkstad, kontor och vaktmästarbostad. Hur var det egentligen att arbeta i en verkstad i början på 1900-talet?

53mins

5 Nov 2021

Podcast cover

Postmodernt i Skarpnäck

I stadsdelsområdet Skarpnäck i södra Stockholm går jag, Matilda och Martin flera varv runt ett flerbostadshus i postmodern stil. Tillsammans låter vi byggnaden tona upp sig i enkelhet och sina särdrag. Utflykter behöver inte göras så långt bort eller till något slott. Det finns något att se nästan överallt. Vi pratar om taköverhäng, material, kulörer, volym, synlig teknik i fasad. Matilda och Martin är arkitekter och driver instagramkontot Arkitekturutflykter. 

37mins

11 Oct 2021

Podcast cover

Lövholmen i fara

Det har skrivits hyllmeter historia om industriområdet Lövholmen. Men idag finns planer på rivning av flera byggnader i området. Området befolkas av konsthall och ateljéer i dagsläget. Jag möter Svante och Catharina i Färgkontoret för ett samtal kring industrihistoria och vikten av en bred representation av kulturarvet. Svante Helmbæk Tirén är frilans konstcurator, med plats på Färgkontoret, Catharina Högstedt är arkitekt och driver kampen om bevarandet av fabriken Nitrolack. 

48mins

2 Sep 2021

Podcast cover

Vikingens vardag

Vad gjorde järnåldersmänniskan en helt vanlig dag? Tillsammans med ena halvan av nystartade Vikingapodden avväpnar vi vikingarna och ger oss in i deras vardagliga liv. Eric Östergren berättar om en viking bortom hjälm, skägg, svärd och låter oss lära känna den på djupet. Vilka var de egentligen?

1hr 3mins

13 Jun 2021

Loading