OwlTail

Cover image of Finrummet

Finrummet

Finrummet – en podd om byggd miljö, hur den utformats genom tiderna och hur den formar oss idag. Av och med Lenore Weibull med gäster.

Popular episodes

All episodes

Read more

Finrummet – en podd om byggd miljö, hur den utformats genom tiderna och hur den formar oss idag. Av och med Lenore Weibull med gäster.

Konst på gator och torg

Podcast cover
Read more

Genom alla tider har symboler och utsmyckning prytt våra gator och torg. Ibland i form av ornamentik och ibland helt fristående med ett eget liv. Det kallar vi offenlig konst och det kan handla om allt från preformence till stenskulpturer och bronsbyster. Rebecka Walan jobbar med offenlig konst på Länsmuseet i Stockholm och  guidear oss genom stadens skatter. 

May 06 2022

40mins

Play

Brutala byggnader

Podcast cover
Read more
Var och varnnan person talar om funkisstil, klassicism och sekelskifte men sällan om brutalism. Jag frågar arkitekturhistorikern och den återkommande gästen Stina Hagelqvist varför.

Apr 01 2022

44mins

Play

ArkDes

Podcast cover
Read more
Vad kan en äppelskrutt berätta om Sveriges arkitektur? Detta avsnitt utspelar sig nere i arkivet på ArkDes (Sveriges nationella centrum för arkitektur och design) vid min sida står Max Ahrent som är assisterande intendent på Arkdes. Arkivet består av ritningar, modeller, fotografier, föremål. Samlingarna bär på idéer och visioner som påverkar våra liv som medborgare.  Här finns underlag för det som är byggt idag och planer som aldrig blev av. Men vad ska lyftas och berättas i museet när materialet är så omfattande och brett? Urvalet är en ständig utmaning säger Max medan han med vita handskar rullar ut en slumpvis utvald ritning ur rullarkivet.

Mar 03 2022

48mins

Play

Rundtur i Stadsmuseet

Podcast cover
Read more
Det blir mycket spring i trapporna på Stadsmuseet i Stockholm när Malin Myrin visar runt i det anrika huset på Södermalm.  I tre plan visas Stockholms historia från 1527 och fram till idag.

Feb 11 2022

41mins

Play

Göteborg i siktet

Podcast cover
Read more

Filip Laurits är ordförande i föreningen Fasad, en förening som arbetar mot förvanskning och rivning av Göteborgs byggda och gröna kulturarv i Göteborg. Vi pratar om byggnader vi älskar och fasas av rivningshysterin. Fiskekôrka, hamnens kranar, Rödasten, Läppstiftet och Gathenhielmska huset är några pärlor som vi nämner på vägen. 

Jan 14 2022

46mins

Play

Riddarholmskyrkan

Podcast cover
Read more

Riddarholmskyrkan i Stockholm syns från långt håll. Men det är inte vilket kyrktorn som helst. Detta torn har en öppen spets av gjutjärn. Detta är ett avsnitt som börjar på marken och färdas längst upp i ett torn, ett avsnitt som snubblar över berg inomhus och kryssar mellan kungar, gravar och stilblandningar. Jonas Rosin leder  upptäcktsfärden i en kyrka invigd på 1300-talet. Välkommen! 

Dec 02 2021

54mins

Play

Pythagoras industrimuseum

Podcast cover
Read more

In genom grindarna kring en grusplan ligger Pythagoras industrimuseum. Var förberedd på slammer, buller och gnissel när museipedagogen Thérèse Holmgren drar igång tändkulemotorn i den stora maskinhallen. I en röd overall guidar hon genom verkstad, kontor och vaktmästarbostad. Hur var det egentligen att arbeta i en verkstad i början på 1900-talet?

Nov 05 2021

53mins

Play

Postmodernt i Skarpnäck

Podcast cover
Read more

I stadsdelsområdet Skarpnäck i södra Stockholm går jag, Matilda och Martin flera varv runt ett flerbostadshus i postmodern stil. Tillsammans låter vi byggnaden tona upp sig i enkelhet och sina särdrag. Utflykter behöver inte göras så långt bort eller till något slott. Det finns något att se nästan överallt. Vi pratar om taköverhäng, material, kulörer, volym, synlig teknik i fasad. Matilda och Martin är arkitekter och driver instagramkontot Arkitekturutflykter. 

Oct 11 2021

37mins

Play

Lövholmen i fara

Podcast cover
Read more

Det har skrivits hyllmeter historia om industriområdet Lövholmen. Men idag finns planer på rivning av flera byggnader i området. Området befolkas av konsthall och ateljéer i dagsläget. Jag möter Svante och Catharina i Färgkontoret för ett samtal kring industrihistoria och vikten av en bred representation av kulturarvet. Svante Helmbæk Tirén är frilans konstcurator, med plats på Färgkontoret, Catharina Högstedt är arkitekt och driver kampen om bevarandet av fabriken Nitrolack. 

Sep 02 2021

48mins

Play

Vikingens vardag

Podcast cover
Read more

Vad gjorde järnåldersmänniskan en helt vanlig dag? Tillsammans med ena halvan av nystartade Vikingapodden avväpnar vi vikingarna och ger oss in i deras vardagliga liv. Eric Östergren berättar om en viking bortom hjälm, skägg, svärd och låter oss lära känna den på djupet. Vilka var de egentligen?

Jun 13 2021

1hr 3mins

Play

Bland runor och hällristningar

Podcast cover
Read more

Du står framför en rest sten, tecken är huggna och ifyllt med röd färg. Du förstår att den vill säga dig något, men vad? Det ska vi reda ut tillsammans med Daniel Sahlén som är arkeolog på länsmuseet i Stockholm.

May 07 2021

38mins

Play

Glasklar renovering

Podcast cover
Read more

Då tar vi oss an fönstren. Allt går att laga säger Dennis Wassén på Stockholms Fönsterrenovering AB. Vi guidas genom hela processen av en fönsterrenovering, genom damm, bemålning och putsning. Mitt upp i allt står ett gäng fönster från Karlbergs slottsvind. Riktiga kändisfönster.

Apr 01 2021

43mins

Play

Skansen runt

Podcast cover
Read more

Året är 2021 och Skansen hålls för första gången stängt. Men bakom grindarna jobbar Marianne Strandin som antikvarie med uppdraget att berätta Sveriges historia från 1700-talet fram till idag. Friluftsmuseet Skansen berättar om Sverige i olika tid, klass och landskap - här kan du gå mellan alla landskap på en dag. Möt en svampbok i byggnadskultur och en plats där historier får liv.

Mar 05 2021

41mins

Play

Hushypokondri

Podcast cover
Read more

BVP - byggnadsvårdsportalen på facebook står för innehållet i detta avsnitt. Tillsammans med Mir Grebeck von Melen botaniserar vi i gruppen där alla rätt och fel inom byggnadsvård ivrigt diskuteras. Vi inser att en fråga i vissa fall är bättre än ett svar. I det första avsnittet inspelat i Vallentuna kommun dyker vi ner i oro för gifter, inspiration, vurm och goda råd. Välkommen in i finrummet. 

Feb 04 2021

39mins

Play

Helt uppåt väggarna! (Del 2/2)

Podcast cover
Read more

Ett kärt återbesök i tapetmakeriet resulterade i ett avsnitt i två delar. Vi följer en tidslinje från idag och bakåt. Del 2 tar vid i slutet av 1800-talet och fortsätter bakåt i tiden.

Lyssna för att höra vad som döljer sig på sista sidan av mönsterboken.

Nov 06 2020

42mins

Play

Helt uppåt väggarna! (Del 1/2)

Podcast cover
Read more

För andra gången i podden så besöker jag tapetmakarna Sara och Mats på Långholmen i Stockholm. Sist fick vi veta allt om hur tapeter tillverkas med valsar, trycktekniker, material och färgtyper. Denna gången välkomnar vi in i mönstervärlden. Detta är ett avsnitt om tapetens historia, hur tapeter sett ut, ser ut och varför!

Oct 01 2020

31mins

Play

Kulturmiljö som resurs

Podcast cover
Read more

Maria Legars kommer nerspringandes från trapporna på kommunhuset i Nacka. Kommunen bygger stad och tempot är högt.  Vi talar om vikten av att förankra en plats med dess historia och hur en medveten samhällsplanering bör utgå från platsens karaktär och historia. Alla platser bär på berättelser som måste värnas och tolkas för att leva vidare i den fysiska miljön.

Sep 04 2020

44mins

Play

Reservdelar till gamla hus

Podcast cover
Read more

Byggnadsvårdsbutiker är viktiga källor till återbrukat material, nyproduktion i gammal form men också kunskap. Här pågår både renovering och rådgivning i byggnadsvård.

Sofie Schönberg visar runt i butiken men främst i verkstaden där hon som finsnickare spenderar många timmar. Vi skramlar med beslag, flyr ljudet av en och annan såg och kryssar mellan fönster och dörrar.

I verkstaden renoveras en retrokyl, en stor gjutjärnskamin putsas upp och Sofie visar en dörr som hon arbetar med.

Ifrån hur många hus finns det reservdelar samlade här?

Jun 04 2020

30mins

Play

Modernitet nu och då

Podcast cover
Read more

Modernismen växte fram redan under industrialismens sena 1800-tal i Sverige. Med funktionalismens framfart på 1930-talet blev framtidstro och modernitet ledord.

Modernitet är ett begrepp som används vardagligt och lite oreflekterat i vissa fall. Tillsammans med Stina Hagelqvist benar vi i modernitetens strävan och motsägelser.

Har modernitet något med tid att göra? Är det en vilja? Hur ser vi på modernitet idag och hur såg vi på det förr? Välkommen in i finrummet.

May 07 2020

42mins

Play

Kalk

Podcast cover
Read more

Stenhus kallar vi många byggnader. Men vad är det egentligen? Ofta är det vi talar om en byggnad med putsad fasad och för det mesta av kalk. Men hur går det till när ett hus bakas fram av ett kalkpulver? Och vad är skillnaden mellan kalk och cement? Daniel Nymberg förklarar från ax till limpa hur kalk används.

Apr 02 2020

54mins

Play