OwlTail

Cover image of Rosenkjærprisen

Rosenkjærprisen

DR's formidlingspris Rosenkjærprisen tildeles en person, der evner at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum i en forståelig og levende form.Oplev her en række foredrag med blandt andre Eske Willerslev, Peter Lund Madsen, Svend Brinkmann, Anja Dalgaard-Nielsen og Peter Øvig Knudsen.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 5:6: Videnskab er ikke altid sandheden

Når man hører resultater fra den videnskabelige verden i medierne, tænker man tit, at det er sandheden, man får serveret. Men sådan er det langt fra. Det fleste videnskabelige gennembrud er dynamiske sandheder - sandheder der kan ændre sig om 2, 5 eller 10 år, når man får ny viden. Det synes Eske Willerslev er et stort problem. Med udgangspunkt i egne erfaringer diskuterer han, med publikum på et værtshus, hvordan vi som "videnskabsforbrugere" eller politikere, bedre kan forholde os til resultaterne fra den videnskabelige verden.Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.(Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30og mandag 2.03).

30mins

10 Oct 2013

Rank #1

Podcast cover

Terrordilemmaer 1:5 - Hvorfor har vi endnu ikke løst problemet med terror?

Terror er et såkaldt "wicked problem" - man er ikke enige om årsagen til terror, og hver gang man forsøger at bekæmpe den, skaber det nye problemer. Et godt eksempel på det, er brugen af militære midler i krigen mod terror. Her opstår der svære dilemmaer. Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

29mins

26 Aug 2018

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 4:6: Sejrens pris

I den fjerde Rosenkjær-udsendelse er vi med Eske Willerslev på besøg det sted, han formentlig har brugt mest arbejdstid i sit liv. I laboratoriet. Og det koster at bruge så mange timer blandt stinkskabe og kitler. Kæresterne er danset forbi ham i en lind strøm, han har kun to venner - og alt sammen er det selvvalgt. For videnskaben er vigtigst. I 2010 kommer han og hans gruppe med et opsigtvækkende resultat - de har som de første i verden undersøgt generne fra en mand, der har været død i 4000 år.Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.

29mins

3 Oct 2013

Rank #3

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 2:6 Hvor meget tror du på andre?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning.I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for hvor meget de stoler på deres egen information og hvor meget de stoler på den de får fra gruppen. Hvis jeg skal skrive en nyhedshistorie, hvilke kilder stoler jeg på, hvis de siger noget forskelligt? Kilden, som jeg selv tror på? Eller hopper jeg med på vognen hvis mange kilder siger noget andet?I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater.Dagens gæst er Jette Kofoed, lektor ved DPU, Aarhus Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.Vært: Vincent F. Hendricks.

29mins

18 Oct 2017

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 1:6 Er du klogere end de andre?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning. I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil bliver eleverne testet for, hvor meget de stoler på deres egen dømmekraft. Hvad vejer tyren på billedet? Hvad tror du, og hvad tror de andre i klassen? Lader vi os påvirke af, hvad andres synes? Er 'flokken' klogere end individet? I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater.Dagens gæst er Robin Engelhardt, postdoc ved Center for Information and Bubble Studies.Vært: Vincent Hendricks.Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.

29mins

11 Oct 2017

Rank #5

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 3:6 Hvad tror du andre tror på?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning.I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror.Dagens eksperiment handler blandt andet om 'flertalsmisforståelser', og belyser mekanismerne bag digital mobning.I studiet fortæller Vincent Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater.Dagens gæst er Flemming Balvig, professor emeritus, dr.jur., Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.Vært: Vincent F. Herndricks.

29mins

25 Oct 2017

Rank #6

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 4:6 Hvad tror du andre tror, at du tror på?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning.I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne spekulere i hvad de tror, at andre tror om dem selv og hvordan denne information kan bruges til at koordinere smart - ud fra den 'fællesviden' som testen skaber. Fællesviden er typisk grundlaget for hvordan normer opstår - og normer findes overalt.I studiet fortæller Vincent F. Hendricks om baggrunden for testen og tegner de dybere perspektiver ud fra testens resultater.Gæst i studiet er Thomas Bolander, lektor i datalogi og kunstig intelligens studier på Danmarks Tekniske Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.Vært: Vincent F. Hendricks.

29mins

1 Nov 2017

Rank #7

Podcast cover

Terrordilemmaer 3:5 - Mediernes rolle: Oplysning eller propagandamulighed?

Når et terrorangreb finder sted, står medierne i et dilemma: For hvordan oplyser man om de rædsler, der er sket - uden at gå terroristernes ærinde om at skabe mere frygt? Og hvor går grænsen på de sociale medier mellem ytringsfrihed og censur? Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

29mins

9 Sep 2018

Rank #8

Podcast cover

Terrordilemmaer 2:5 - Radikalisering: Ven eller stikker?

Radikalisering er en svær proces at afkode, og oftest er det dem, der er tættest på den unge - familie, lærere eller venner - der ser faresignalerne først. Men de er sjældent entydige. Og det kan hurtigt skabe et dilemma. For når tillid er et af de stærkeste våben i kampen mod radikalisering, hvordan beholder man den så, hvis man samtidig går til myndighederne for at få hjælp?Vært er Anja Dalgaard-Nielsen, sidste års P1 Rosenkjærpris-modtager. I fem programmer undersøger hun de dilemmaer, vi som enkeltindivider og samfund står overfor i moderne terrorbekæmpelse, og hvad vi som samfund faktisk kan stille op overfor terror. Produceret af Filt CPH.

29mins

24 Aug 2018

Rank #9

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 6:6 Hvad skal videnskab i den moderne verden - og skal videnskaben holdes socialt ansvarlig?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks leverer her den sidste udsendelse i rækken af hans Rosenkjæreksperimenter.Allerede i 2013 udtalte World Economic Forum, at misinformation på nettet nu skal anses som en global udfordring på lige linie med klimaproblemet, verdensomspændende sundhed og så fremdeldes. Siden har både OECD og FN understreget det samme. Spørgsmålet bliver om videnskaben skal tage livtag med globale udfordringer og i så fald hvordan? Og ydermere er et nyt begreb ved at blive præget - videnskablig social ansvarlighed - hvad er det?Gæster er professor Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet og forsker Mads Vestergaard fra Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.Vært: Vincent F. Hendricks.

30mins

15 Nov 2017

Rank #10

Podcast cover

Rosenkjærprisen 2013

Årets Rosenkjærpris går til Professor i geologi ved Statens Naturhistoriske Museum, Minik Rosing. Han modtager prisen på 50.000 kroner for sin evne til at formidle et vanskeligt emne til et bredt publikum. Overrækkelsen af prisen fandt sted i DR Byens Studie 3, onsdag den 20. november. Prismodtageren fejres med optræden af blandt andre jazzsangerinden Veronica Mortensen og hendes trio samt rapperen Per Vers. Vært: Peter Lund Madsen.Tilrettelæggelse: Morten Remar.

59mins

23 Nov 2013

Rank #11

Podcast cover

Rosenkjær foredrag Eske Willerslev 6:6: Er videnskaben blevet for snerpet?

I denne den sjette udsendelse med Rosenkjær foredrag med modtageren fra 2012 professor Eske Willerslev er vi på værtshus. Folk sidder tæt pakket på træstole, fulde ølglas på de mørke borde, og her på lavloftede Ørsted Ølbar i det centrale københavn står Eske Willerslev for klar ved mikrofonen. Mange af dem, der er mødt op, er vant til at diskutere videnskab som en del af klubben "sceptics in the pub". Og det er netop diskussionen Eske Willerslev gerne vil have. Med udgangspunkt i sine egne oplevelser med fx at lede efter dna fra rumvæsner, vil han gerne høre publikums bud på, om ikke videnskaben er blevet for snæversynet. Bør videnskaben ikke kunne undersøge alting, eller er der områder den skal holde sig fra?Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær-Jensen.(Sendes også 00.30, fredag 18.25, lørdag 19.30, søndag 16.30og mandag 2.03).

32mins

17 Oct 2013

Rank #12

Podcast cover

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 6:6

Det kan lyde mærkeligt at døden skulle være et vigtigt holdepunkt i tilværelsen, men professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, taler blandt andet med forfatter Josefine Klougart om hvordan døden sætter livet i perspektiv, og burde kunne binde verden sammen som vores største fælles grundvilkår. Svend Brinkmann har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og afslutter med dette program sin undersøgelse af nogle af livets vigtigste holdepunkter.Tilrettelægger: Anne Kjær.

29mins

13 Sep 2016

Rank #13

Podcast cover

Rosenkjær-eksperimenterne på P1 - med Vincent F Hendricks: 5:6 Spekulerer investorer på hvad andre investorer spekulerer i?

Årets P1 Rosenkjær-prismodtager Vincent F. Hendricks tester i en række eksperimenter, i hvor høj grad vi er underlagt social påvirkning.I dagens udsendelse bliver en gymnasieklasse igen forsøgskaniner. Gennem en række digitale spil skal eleverne handle med aktier og værdiansættelse af en virksomhed. Skal man investere eller spekulere? Testen afslører om investorer og spekulanter bliver påvirket af hvad andre investorer og spekulanter har besluttet sig for at mene eller gøre.Gæst i studiet er professor David Lando, leder af Grundforskningfondens Center for Financial Frictions, Copenhagen Business School.Tilrettelæggelse: Kåre V. Poulsen og Mikkel Andersson.Vært: Vincent F. Hendricks.

29mins

8 Nov 2017

Rank #14

Podcast cover

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 1:6

Vi bruger alt for meget tid på at diskutere, hvordan man får bikini-krop, og hvorfor fuldkornsprodukter er vejen til lykke. Til gengæld forsømmer vi den eneste væsentlige diskussion, den som bør stå over alle andre, nemlig hvad det meningsfulde liv egentlig er.Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, har modtaget DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og kvitterer ved at tage P1's lyttere med på en rejse gennem nogle af livets holdepunkter.Tilrettelægger: Anne Kjær.

29mins

13 Sep 2016

Rank #15

Podcast cover

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 3:6

Frihed handler ikke om at kunne gøre lige præcis, hvad man har allermest lyst til, men tværtimod om at sætte rammer for sig selv, og undgå at være slave af sine lyster. Modtager af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, undersøger begrebet Frihed som et holdepunkt i det meningsfulde liv, og taler blandt andet med forfatteren Jørgen Leth.Tilrettelægger: Anne Kjær.

29mins

13 Sep 2016

Rank #16

Podcast cover

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 4:6

Vi er væsener der afhænger af hinanden, og fordi vores liv er filtret sammen, kan vi ikke undgå at såre hinanden ind imellem. Man kan ikke forestille sig den slags liv, vi lever uden et behov for at tilgive. Derfor mener professor i psykologi Svend Brinkmann at Tilgivelse er et vigtigt ståsted i livet. Modtageren af DR's Rosenkjærpris taler blandt andet med filminstruktør Niels Malmros om hans film, Sorg og glæde, som handler om, hvordan hans kone under en psykose slår deres lille barn ihjel.Tilrettelægger: Anne Kjær.

29mins

13 Sep 2016

Rank #17

Podcast cover

Rosenkjærprisen: Det meningsfulde liv. Med Svend Brinkmann 5:6

Der har aldrig været så stor fokus på selvet som i disse år, hvor man konstant skal udvikle sit selv, og måske ovenikøbet først bruge tid på at lede efter det. Professor i psykologi ved Aalborg Universitet, Svend Brinkmann, er kritisk overfor den fortolkning af selvet, og mener at vi i stedet for at se indad, bør se udad, og forholde os til andre og resten af verden. Modtageren af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, undersøger Selvet som et af livets ståsteder, blandt gennem en samtale med tidligere biskop i Aarhus, Kjeld Holm.Tilrettelægger: Anne Kjær.

29mins

13 Sep 2016

Rank #18

Podcast cover

Rosenkjær foredrag - Jeanette Varberg 1:6: Jeanette og fortidens perler

Da museumsinspektør på Moesgård museum Jeanette Varberg ved et tilfælde finder nogle små blå glasperler i magasinerne under museet, bliver det startskuddet til en helt ny forståelse af hvordan folk i den danske bronzealder levede og handlede.Medvirkende: Jeanette Varberg, Museumsinspektør på Moesgård og modtager af Rosenkjærprisen 2014.Tilrettelæggelse: Kristoffer Frøkjær.(Sendes også torsdag 19.03,lørdag 6.03 og 14.03og søndag 1.03).

29mins

1 Jul 2015

Rank #19