Cover image of PlotCast
(1)
Arts
Visual Arts

PlotCast

Updated 8 days ago

Arts
Visual Arts
Read more

Samtaler med forfattere om det at skrive. Vi taler hver måned med en ny forfatter om den kreative proces, arbejdsmetoder, karriere, branche, psykologi, skriveblokader, idéudvikling, plot og struktur, tips & tricks. Værterne er Palle Schmidt (forfatter og tegneserieskaber) og Malene Kirkegaard (forfatter og plotcoach).

Read more

Samtaler med forfattere om det at skrive. Vi taler hver måned med en ny forfatter om den kreative proces, arbejdsmetoder, karriere, branche, psykologi, skriveblokader, idéudvikling, plot og struktur, tips & tricks. Værterne er Palle Schmidt (forfatter og tegneserieskaber) og Malene Kirkegaard (forfatter og plotcoach).

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

Vidunderlig indsigt i kreativt arbejde.

By Neato555 - Jan 30 2015
Read more
Jeg skriver ikke bøger eller anden fiktion, men jeg holder af at fortælle historier og jeg arbejder som designer. Det er fantastisk at få indblik i hvordan folk i en anden kreativ disciplin arbejder.

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

Vidunderlig indsigt i kreativt arbejde.

By Neato555 - Jan 30 2015
Read more
Jeg skriver ikke bøger eller anden fiktion, men jeg holder af at fortælle historier og jeg arbejder som designer. Det er fantastisk at få indblik i hvordan folk i en anden kreativ disciplin arbejder.
Cover image of PlotCast

PlotCast

Latest release on Sep 30, 2020

All 76 episodes from oldest to newest

Erik Barfoed - Det store eventyr

Podcast cover
Read more

"Da jeg var ung, der troede jeg jo at jeg skulle skrive fin voksenlitteratur. Men det kommer jeg nok aldrig til. Og det var en utrolig smertefuld oplevelse at forsøge på det!"

Erik Barfoed har arbejdet i bogbranchen i mange år, både som forlagschef, redaktør, oversætter og forfatter. Han har ligeledes undervist på forfatterskolen for børneliteratur i en årrække. Lige nu er han aktuel med den klassiske drengebogsfortælling Fangeskibet, der er et samarbejde med illustrator Peter Bay Alexandersen. I denne episode snakker vi om udfordrende børnelitteratur, om at skrive store eventyr med schwung og schnurrbart, om halvsovende skriveproces og bevidst plotstruktur.

"Vi vil jo rigtig gerne snakke regler, og forskellige former for gangstativer, som vi kan bruge når vi skal skrive. Man skal bare huske, at de her regler og systemer de er lavet til at analysere med og ikke til at skrive med."

Sep 30 2020

1hr 14mins

Play

Bibliotekaren - Jacob Krogsøe

Podcast cover
Read more

"Vi køber jo stadigvæk stort set alle bøger. Det er antallet, der er justeret."

Jacob Krogsøe er anmelder, kulturformidler, forfatter og ikke mindst bibliotekar, tidligere ansat på Randers Bibliotek og i dag i Esbjerg. I denne tredje og sidste del af serien om bogmarkedet anno 2020, snakker vi om bibliotekets rolle før og nu, om indkøb og de vigtige lektørudtalelser og om biblioteket som medspiller.

"Der er rigtig mange, der ser biblioteket som en bogsamling af støvede bøger. Og der er mange der ser biblioteket som en forlystelsespark. Og ingen af de to påstande er rigtige."

Aug 31 2020

1hr 26mins

Play

Formidleren - Trine May

Podcast cover
Read more

"Det er ikke dårlig litteratur, bare fordi man sælger mange bøger."

Trine May har 20 års erfaring og over 1000 afholdte kurser i bagagen. Hun er oprindelig uddannet lærer og virkede som sådan i 16 år – de sidste fem i en kombination med ansættelse som danskkonsulent på CFU. I denne anden del af en serie om bogmarkedet, snakker vi om undervisningsforløb og staldtips for forfattere, om influencers og kidfluencers og om hvilke egenskaber en bog skal indeholde, for at blive udvalgt til undervisningsbrug.

"Faktisk er min fornemmelse, at de fleste lærere synes, at det allermest spændende ved danskfaget, det er at arbejde med børnelitteratur."

Jul 31 2020

1hr 16mins

Play

Boghandleren - Mette Jørgensen

Podcast cover
Read more

"Vi vil jo gerne have flest læsere til at læse mest muligt. Men det bunder jo også i en forretning. Det gør det jo både for os og for forfattere og forlag."

Mette Jørgensen er tidligere boghandler der i dag arbejder som produktschef på Danmarks største online boghandel. I denne første del af en serie om bogmarkedet, snakker vi udbud og efterspørgsel, salg og kundegrupper, der flytter sig. Og om forskellen mellem fysiske butikker med håndsalg af bøger, og de algoritmer, der udvælger og inspirerer for os online.

"Der er forskel på, hvad folk ved, de vil have og så det folk ikke ved, de gerne vil have. Så det er jo også en boghandlers job at inspirere."

Jun 30 2020

1hr 6mins

Play

Anne-Marie Donslund - baseret på virkelige hændelser

Podcast cover
Read more

"Det handler om den følelse det er at være ung. Om man kan huske det, eller om man er blevet en gammel sur nar."

Anne-Marie Donslund er Cand.mag. i Idéhistorie og Æstetik & Kultur og siden uddannet på Forfatterskolen for børnelitteratur. Udover at have skrevet et hav af bøger til forskellige målgrupper er hun til daglig Kulturkonsulent i Odsherred Kommune og leder af Forfatterskolen for Unge på Midt- og Vestsjælland.

I denne samtale kommer vi ind på hvordan man skriver til samspilsramte unge, selvom man måske selv er hverken det ene eller det andet. Om at bruge patos, etos og logos i sine tekster, om at gøre sig umage, om skiftende synsvinkler, og om at skrive på ægte og falske barndomserindringer.

"Det kan godt være det er totalt slapsvanset ikke bare at sige: Fuck dem, det er kunsten, der er det vigtigste. Men jeg vil gerne kunne se min familie igen."

Andre episoder:

May 31 2020

1hr 13mins

Play

Kenneth Bøgh Andersen - Djævlen i detaljen

Podcast cover
Read more

"Hvis bogen findes på engelsk, er der så mange flere der kan læse den."

De fleste kender Kenneth Bøgh Andersen som far til Antboy og forfatter til succesfulde fantasy-serier som Den store djævlekrig. Nu er sidstnævnte også udkommet på engelsk. I denne episode snakker vi om selvudgivelse på Amazon, om Antboys tilbagevenden og om nyfortolkningen af Grimms eventyr, om samarbejdet med Benni Bødker - og om hvordan man holder næsen oven vande som kreativ midt i en corona-tid.

"Det jeg har mindst lyst til at skrive lige nu, det er dystopi. Det er jo bare at tænde for fjernsynet!"

Apr 30 2020

1hr 7mins

Play

PlotCast LIVE - Line Knutzon

Podcast cover
Read more

"Du bliver jo plagsom, når du altid er på røven."

Line Knutzon er blevet betegnet som en af de mest centrale og originale danske dramatikere i de seneste 30 år. Hun har bl.a. skrevet stykkerne "Snart kommer tiden", "Først bli’r man jo født" og "Guitaristerne." De senere år har hun bl.a medvirket i bogen "Frit flet" og skrevet børnebøgerne om Lille Allan, sammen med Peter Frödin. Hendes bog "Camille Clouds brevkasse" udkom på Gyldendal i 2017.

Denne samtale optaget live på Kanton27 i forbindelse med LØVEHJERTE Læse- og litteraturfestival på Frederiksberg. Vi kommer vidt omkring, fra learning by doing til værtindenerver, til at skrive uden pres, i symbiose og på papir, med blyant og skråskrift. Og ikke mindst den udfordring det er, at leve af at skrive dramatik.

"Min spidskompetence - desværre - det er så blevet teater, som er en af de mest lousy brancher, økonomisk set."

Mar 31 2020

41mins

Play

Q&A med Jakob Melander

Podcast cover
Read more

"Det kan være nødvendigt, at man gør noget som kommer til at fejle. Fordi man lærer en masse ting af det."

Hvordan vælger man sit næste projekt? Hvordan kommer man den evige tvivl til livs? Og hvordan sørger man for, at ens bipersoner bliver runde og nuancerede? Det er nogle af de spørgsmål fra lytterne jeg prøver at besvare i denne episode sammen med krimiforfatter Jakob Melander.

Feb 29 2020

1hr 12mins

Play

Nanna Foss og Boris Hansen - 60 uger til udgivelse

Podcast cover
Read more

"Vi sad faktisk i det der sommerhus, hvor vi tit er på skrivecamps sammen og tænkte: Hvad nu hvis vi faktisk bare gik all in på det her, og lavede en dokumentar om hvordan det er at lave en bog, fra første idé til færdig udgivelse."

Boris Hansen er cand it. og forfatter til blandt andet “Panteon-sagaen”, der kombinerer science fiction og fantasy på en unik måde. Nanna Foss er uddannet fra fra Forfatterskolen i Børnelitteratur og forfatter til sci/fi-serien SPEKTRUM og en række noveller i forskellige antologier. Sammen har de skabt projektet 60 UGER TIL UDGIVELSE, en dokumentarserie der inviterer seerne med ind i alle dele af processen med at skrive en bog, både sejre og nederlag. Du kan se med her: http://www.60uger.dk/

I denne samtale kommer vi ind på arbejdsmetoder, feedback og mavefornemmelser, om sociale medier og forfatterlivet som konkurrence. Og hvordan skrivearbejdet bliver udfordret og styrket, når man skal dokumentere processen undervejs.

"Der kan komme mange ting i vejen for udgivelsen. Men uanset hvad det er, så vil det være en del af fortællingen om, det at være forfatter."

Jan 31 2020

1hr 7mins

Play

Martin Glaz Serup - Forklædt som prosa

Podcast cover
Read more

"Det kan jo være frygteligt hæmmende og fuldstændig umuligt at sætte noget på papiret, hvis man er meget selvkritisk."

Martin Glaz Serup er uddannet fra Forfatterskolen har en ph.d. i Litteraturvidenskab, hvor han desuden underviser som ekstern lektor. Han har blandt andet modtaget Københavns Universitets Guldmedalje, Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og Michael Strunge-prisen. Han har over tyve bøger bag sig, både digtsamlinger, børnelitteratur og litteraturteori, flere af dem er oversat og udkommet i udlandet. I 2019 udkom digtsamlingen Endnu er dagen ikke spildt, og i 2020 følger digtsamlingen Uendelige sommer.

I denne episode taler vi både boganbefalinger og hybridbøger, transportprosa, læserytme og gearskifte. Om ting, der går tabt og om teksten, der får sit eget liv.

"Man kan ikke regne den ud. Man kan ikke sidde og lave en tidslinje eller en plotlinje og hvad der skal ske og bummelum! Så er det bare at skrive. For der sker altid noget andet i selve skrivningen, der sker noget andet i processen."

Jan 01 2020

1hr 9mins

Play
Loading