Cover image of PlotCast
(1)
Arts
Visual Arts

PlotCast

Updated 5 days ago

Arts
Visual Arts
Read more

Samtaler med forfattere om det at skrive. Vi taler hver måned med en ny forfatter om den kreative proces, arbejdsmetoder, karriere, branche, psykologi, skriveblokader, idéudvikling, plot og struktur, tips & tricks. Værterne er Palle Schmidt (forfatter og tegneserieskaber) og Malene Kirkegaard (forfatter og plotcoach).

Read more

Samtaler med forfattere om det at skrive. Vi taler hver måned med en ny forfatter om den kreative proces, arbejdsmetoder, karriere, branche, psykologi, skriveblokader, idéudvikling, plot og struktur, tips & tricks. Værterne er Palle Schmidt (forfatter og tegneserieskaber) og Malene Kirkegaard (forfatter og plotcoach).

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

Vidunderlig indsigt i kreativt arbejde.

By Neato555 - Jan 30 2015
Read more
Jeg skriver ikke bøger eller anden fiktion, men jeg holder af at fortælle historier og jeg arbejder som designer. Det er fantastisk at få indblik i hvordan folk i en anden kreativ disciplin arbejder.

iTunes Ratings

1 Ratings
Average Ratings
1
0
0
0
0

Vidunderlig indsigt i kreativt arbejde.

By Neato555 - Jan 30 2015
Read more
Jeg skriver ikke bøger eller anden fiktion, men jeg holder af at fortælle historier og jeg arbejder som designer. Det er fantastisk at få indblik i hvordan folk i en anden kreativ disciplin arbejder.
Cover image of PlotCast

PlotCast

Latest release on Sep 30, 2020

The Best Episodes Ranked Using User Listens

Updated by OwlTail 5 days ago

Rank #1: Dorte Schou og Line Leonhardt - Den tredje stemme

Podcast cover
Read more

“Vi har jo begge to lavet teater, så vi er med på den der med, at vi siger “ja” til hinanden.”

Line Leonhardt og Dorte Schou er begge uddannet på Forfatterskolen for børnelitteratur. Line debuterede i 2009 med billedbogen Noas ark II og har siden fået udgivet en del bøger til børn og unge, bl.a Partiet, Jagttegn, Hul igennem, BFF-Vild med Vilde, Ellen og dramaskolen og serien Kaos i familien om drengen Nelson. Dorte er udover at være illustrator og sangskriver også forfatter til bøger som Sweettalk, Fest i klubben, Helt gratis, For vildt! og Otto si’r risotto. Sammen har de skrevet ungdomsbogen Shithole, der udkommer fra Høst og Søn 23. februar - og PlotCast har fulgt processen.

I fire forskellige samtaler optaget over halvandet år snakker vi om at skrive sammen, om at tage afsæt i virkeligheden, om at tage andre karakterers sprog ind, om cirkulære plots og hvordan historie og arbejdsmetode har flyttet sig gennem forløbet. Det handler i høj grad om at sige ja og om at have tillid til hinandens idéer og rettelser.

“Det er sjovest, hvis man hele tiden bliver begejstret over det, den anden kommer med."

Dec 30 2017

1hr 9mins

Play

Rank #2: Thomas Rydahl - Forfatter ad omveje

Podcast cover
Read more

"Det er jo ofte ikke særlig nydelsesfuldt at sætte sig ned og skrive. Nogle dage kan man føle at man er den heldigste gris på jorden, andre dage er det et stykke arbejde. Og jeg synes det er fedt, at det er begge dele."

Thomas Rydahl er uddannet på Forfatterskolen og debuterede i 2014 med romanen Eremitten, der fik Forums Debutantpris og Glasnøglen for bedste skandinaviske krimi i 2015. Siden er der kommet to bøger mere om eneboeren Erhard, senest De tre paver der udkom tidligere på året, næsten samtidig med samarbejdet med A. J. Kazinski; Mordet på en havfrue.

Vi snakker om rejsen som metafor, forskellen mellem det finlitterære og det populære, om forfattergerningen som en slags jazz, om struktur og baglæns planlægning, og om vigtigheden af at begå fejl.

"Det med at tro, at du kan lave noget der er fejlfrit, og så kan du udgive det og så klapper alle i hænderne og så går det dig godt derfra. Det er dybt naivt."

Nov 30 2019

1hr 25mins

Play

Rank #3: Nikolaj Scherfig - Samarbejdet er det vigtigste

Podcast cover
Read more

“Noget af det man virkelig lærer på den hårde måde når man skriver film og tv, det er at det handler virkelig om det gode samarbejde, både med producenter og instruktører og andre medforfattere.”

Nikolaj Scherfig har skrevet til film og tv i snart 28 år. Senest har han bl.a lavet Heartless, julekalenderen Den anden verden og ikke mindst Broen, hvis fjerde og sidste sæson kommer til foråret.

Vi snakker bl.a om TV som holdsport, om vigtigheden af det gode samarbejde og hvordan man sikrer det, om deadlines og benspænd - og om at efterlade sorte huller i et treatment.

“Man skal planlægge meget, men man skal også lade der være plads til at der sker ting undervejs."

Sep 29 2017

1hr

Play

Rank #4: Thomas Bagger - Det afgørende slag

Podcast cover
Read more

“Det eneste jeg troede jeg duede til, det var at være den her sportsfyr."

Thomas Bagger har både spillet tennis og dyrket kampsport, før han han debuterede som krimiforfatter 2017 med romanen “Den permanente”. Siden er der kommet to bøger mere i serien om Århus-efterforskerne Ask Hjortheede og Camilla Staal; “Superstar” og “Grav,” der netop er udkommet på det nystartede forlag Montagne.

Vi snakker i denne episode om springet fra sportsfyr til forfatter, bekymringer og selvtillidsproblemer, om skrivedisciplin og uro i kroppen, når man skal skrive. Og om det udfordrende i at skrive krimier til et kræsent publikum.

“Krimigenren er jo virkelig svær, fordi efter min min mening er det en genre hvor der virkelig er et professionelt publikum. Folk de kender sgu reglerne og de kender de rammer, du skriver indenfor."

Jun 30 2019

1hr 5mins

Play

Rank #5: Kasper Hoff - hold serien i live

Podcast cover
Read more

“Det der med at skifte univers, og lige skulle læse korrektur på noget, mens man ser på illustrationerne til en anden serie og laver synops til en ny serie… Altså springe mellem projekterne på den måde, det kræver lidt træning."

Kasper Hoff er uddannet dramatiker, har lavet skuespil, radiodramatik, børne-tv og en enkelt voksenroman. Han er dog nok mest kendt for sine børneboggserier som Doktor Z og Gamerz.

Vi snakker om at skrive serier og røverhistorier for de 8-12-årige, om forskellen mellem at skrive dramatik og prosa, og om vigtigheden af at skifte platform, for ikke at sande til. Dramaturgi er dog stadig vigtigt.

“Når jeg skriver bøger nu, så er jeg stadig i hjertet dramatiker. Og jeg skriver ud fra en helt standard tre-akts model.”

Jan 31 2018

1hr 7mins

Play

Rank #6: Wikke og Rasmussen - Magi i luften

Podcast cover
Read more

"Vi har haft vores egen Wikke/Rasmussen skole. Den gælder ikke for nogen andre! Det er en meget specialiseret uddannelse."

Michael Wikke og Steen Rasmussen har dannet makkerpar i mere end 35 år og underholdt børn og voksne med tv-indslag fra Robin Hat og Tonny Toupé Show til DR julekalenderen Julestjerner. De har lavet spillefilm fra Russian Pizza Blues og Motello til Hannibal & Jerry og Flyvende farmor. I denne måned er der premiere på deres nye film Gooseboy.

Vi snakker i denne episode om humor og poesi, om musik og surrealisme, om ægteskabspis og bum bummelum. Michael og Steen har deres helt egen tilgang og selvom parret har vildtflyvende idéer, er manuskriptet altid gennemarbejdet.

"Hvis du har et præcist manuskript, så kan du improvisere på optagelserne. For så har du altid backup, et fundament som du bare kan filmatisere."

Sep 30 2019

1hr 7mins

Play

Rank #7: Laura Ringo - Det skal være sjovt

Podcast cover
Read more

"Hvis man skal skal skrive så meget som man jo er nødt til, når man skriver romaner, så skal man også have lavet en proces for sig selv, hvor man faktisk synes, det er ret grineren at gøre det."

Laura Ringo debuterede på Gyldendal med romanen Cremasterrefleksen i 2017 og i 2019 vandt hun Blixen-prisen for Årets young adult-udgivelse med romanen Papirbryllup. Til daglig underviser hun unge i at skrive på Krabbesholm Højskole.

Vi snakker i denne episode om magt, forførelse, kærlig manipulation og temperament. Om at være hende den sjove, når man skriver og hende den strenge, når man redigerer.

"Jeg har en ret god fornemmelse for, hvornår jeg begynder at kede mig. Det tror jeg meget er mit kriterie for, om jeg synes noget er godt eller dårligt."

Oct 31 2019

1hr 3mins

Play

Rank #8: Stine Pilgaard - Kærlighed og kedsomhed

Podcast cover
Read more

“Jeg prøver faktisk, at holde den der tanke om et større plot ude af hovedet indtil sidst."

Stine Pilgaard er uddannet på forfatterskolen i 2010. I 2012 udkom den meget roste “Min mor siger”, der blev nomineret til DR Romanprisen og fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat. Hendes anden roman “Lejlighedssange” kom i 2015. I denne udgave af PlotCast taler Malene Kirkegaard med hende om hendes inspirationer, om fortællerstemmer, om samtalen som boksekamp, om ægteskab og humor.

“Jeg synes, der er noget rigtig komisk ved, at mennesker prøver at indgå i romantiske, længerevarende relationer med andre mennesker. For det er fandeme ambitiøst..!"

Feb 28 2019

1hr 31mins

Play

Rank #9: Jokum Rohde - Dobbelthed og tankemylder

Podcast cover
Read more

“Mange forfattere skriver som om, at de ligesom har været i Silvan. Og så har de købt deres vokabular - helt uåbnet - i en lækker pakke. Så pakker de det ud derhjemme og skriver deres bog. Og du kan se, at de ord har aldrig været brugt før."

Jokum Rohde er romanforfatter og dramatiker, og er siden barndommen blevet bombarderet med kunst. Han slog igennem som romanforfatter med Istedgade-romanen "Jonas’ Bog" i 1994, blev Reumert-belønnet som dramatiker for "Pinocchios Aske" i 2005 og har siden blandt andet været husdramatiker på Det Kongelige Teater. Hans seneste bog er essay-samlingen "Modkørende" fra 2018.

Vi taler i denne episode om forskellen mellem at skrive romaner og dramatik, om teatrets magi og iboende uhygge, brugte ord og levet liv, forfaldsprosa og endestationspoesi. Og om de grå rum, som teatret i en periode var reduceret til - og som Jokum Rohde bestemt ikke bryder sig om.

“Hvis de laver en monokrom scenografi til mig, så får jeg psykisk sammenbrud!”

Jul 29 2019

1hr 17mins

Play

Rank #10: Claus Lohman - sandheder og løgne

Podcast cover
Read more

“Jeg kan lide at snyde folk. Jeg kan godt lide at komme med noget der er i periferien, af det der er rigtigt, det der kan lade sig gøre.”

Claus Lohman er krimiforfatter og skriver med afsæt i sin naturvidenskabelige baggrund. De tre første bøger udgav han selv, men i 2018 udkom hans bog “Under overfladen” fra Forlaget Aronsen. Vi taler med ham om sammenhængen mellem dna og det at twiste en historie. Om den stædighed der kræves for at skrive, om at om at udnytte hvert sekund, der kan skrives i og om forskellen mellem at udgive selv og udkomme på et forlag.

“Jeg havde den frihed som selvudgiver. Den kunne jeg godt lide. Men jeg fandt hurtigt ud af, at der var en øvre grænse. Der var døre, der forblev lukkede.”

Mar 31 2019

57mins

Play

Rank #11: Nanna Foss og Boris Hansen - 60 uger til udgivelse

Podcast cover
Read more

"Vi sad faktisk i det der sommerhus, hvor vi tit er på skrivecamps sammen og tænkte: Hvad nu hvis vi faktisk bare gik all in på det her, og lavede en dokumentar om hvordan det er at lave en bog, fra første idé til færdig udgivelse."

Boris Hansen er cand it. og forfatter til blandt andet “Panteon-sagaen”, der kombinerer science fiction og fantasy på en unik måde. Nanna Foss er uddannet fra fra Forfatterskolen i Børnelitteratur og forfatter til sci/fi-serien SPEKTRUM og en række noveller i forskellige antologier. Sammen har de skabt projektet 60 UGER TIL UDGIVELSE, en dokumentarserie der inviterer seerne med ind i alle dele af processen med at skrive en bog, både sejre og nederlag. Du kan se med her: http://www.60uger.dk/

I denne samtale kommer vi ind på arbejdsmetoder, feedback og mavefornemmelser, om sociale medier og forfatterlivet som konkurrence. Og hvordan skrivearbejdet bliver udfordret og styrket, når man skal dokumentere processen undervejs.

"Der kan komme mange ting i vejen for udgivelsen. Men uanset hvad det er, så vil det være en del af fortællingen om, det at være forfatter."

Jan 31 2020

1hr 7mins

Play

Rank #12: Martin Glaz Serup - Forklædt som prosa

Podcast cover
Read more

"Det kan jo være frygteligt hæmmende og fuldstændig umuligt at sætte noget på papiret, hvis man er meget selvkritisk."

Martin Glaz Serup er uddannet fra Forfatterskolen har en ph.d. i Litteraturvidenskab, hvor han desuden underviser som ekstern lektor. Han har blandt andet modtaget Københavns Universitets Guldmedalje, Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og Michael Strunge-prisen. Han har over tyve bøger bag sig, både digtsamlinger, børnelitteratur og litteraturteori, flere af dem er oversat og udkommet i udlandet. I 2019 udkom digtsamlingen Endnu er dagen ikke spildt, og i 2020 følger digtsamlingen Uendelige sommer.

I denne episode taler vi både boganbefalinger og hybridbøger, transportprosa, læserytme og gearskifte. Om ting, der går tabt og om teksten, der får sit eget liv.

"Man kan ikke regne den ud. Man kan ikke sidde og lave en tidslinje eller en plotlinje og hvad der skal ske og bummelum! Så er det bare at skrive. For der sker altid noget andet i selve skrivningen, der sker noget andet i processen."

Jan 01 2020

1hr 9mins

Play

Rank #13: Annie Bahnson - dansen om den varme grød

Podcast cover
Read more

“Hvis du kommer forkert ind i araberspringet, så duer flikflakken ikke. Det er det samme afsæt, som hvis du kommer forkert ind i en historie.”

Annie Bahnson har en fortid som gymnast og danser. Hun blev uddannet fra forfatterskolen for børnelitteratur i 2014 og debuterede i 2015 med teen-romanen “Vinderblik”. Siden har hun skrevet flere realistiske ungdomsbøger og knap så realistiske børnebøger. Lige nu er hun aktuel med bøgerne “En rimelig mærkelig krimi” fra Turbine og “Lille Moskusmand” fra Gyldendal. Vi taler i denne episode om delikate ord og skriveflow, om trampolinen som overspringshandling, om ligheden mellem konkurrencegymnastik og skrivning og om angsten for at springe ud som forfatter

“Da jeg ligesom fik skrevet den første bog, der væltede det ind over mig: Hvorfor gjorde jeg ikke det her for tyve år siden?!”

Apr 30 2019

1hr 9mins

Play

Rank #14: Jan Kjær

Podcast cover
Read more

“Jeg skriver jo bare det som jeg ville håbe andre forfattere ville have skrevet, for at det bliver fedt at tegne.”

Jan Kjær er tidligere AD assistent på reklamebureau og arbejdet med konceptudvikling for bla. Lego. Han uddannede sig siden hen på Joe Kubert School i USA og har arbejdet som storyboarder i Hollywood, før han sammen med Merlin P. Mann skabte Taynikma-universet. Siden har han udgivet et hav af bøger under eget navn i spændingsfeltet mellem manga og fantasy, herunder serien om Nomerne.

Vi snakker om rejsen fra det faste arbejde, til i dag at være en af de mest anerkendte skabere af børnebogsuniverser herhjemme. Og selvom det kan virke som en gimmick, at udgive bøger med skumsværd med, så er det alt sammen baseret på en overordnet mission om at skabe læselyst.

“Jeg er simpelthen opfostret med den mentalitet, med det man laver skulle have mere end et lag, mere end bare underholdningsværdien. Hele det at arbejde med Lego, har totalt nærmest defineret mit forfatterskab."

Jul 31 2018

1hr

Play

Rank #15: Anne-Sophie Lunding-Sørensen - Happy Writing

Podcast cover
Read more

"Det er jo ikke sådan super-glamorøst at være forfatter. Der er lige fjorten dage, hvor man bliver anmeldt, og resten af tiden er det regnvejr og der sidder man og skriver.”

Anne-Sophie Lunding-Sørensen er uddannet fra film og medievidenskab og debuterede som romanforfatter i 2010 med bogen Lette Rejsende. Siden har hun skrevet romanen Fald og Happy Ending, der netop er blevet fulgt op med en efterfølger; Happy Family. Udover sit skrivearbejde er hun kursussekretær i Dansk Forfatterforening.

Vi taler om nogle af de ting vi forfattere alle bøvler med, om research eller mangel på samme, om arbejdsrutiner og tvivl.

“Hvis jeg ligesom går i gang med arbejdet, i stedet for at tænke på arbejdet og tænke på alt det, jeg ikke synes er godt nok… Det hjælper bare."

Aug 31 2018

1hr 4mins

Play

Rank #16: PlotCast episode 50

Podcast cover
Read more

I denne særudgave af PlotCast mødes de to værter Palle Schmidt og Malene Kirkegaard og snakker om hvad de har lært af 50(!) episoder af PlotCast. De to forfattere kommer desuden ind på deres eget arbejde og hvordan det har udviklet sig siden første episode gik i luften.

Sep 30 2018

1hr 16mins

Play

Rank #17: Jesper Fink - livet i kulissen

Podcast cover
Read more

"Det er da ikke optimalt at gå et år og udvikle uden at få penge. Men det var jo min første spillefilm og jeg ville enormt gerne det samarbejde."

Jesper Fink er manuskriptforfatter, uddannet fra Filmskolen. Siden han blev færdig i 2013 har han lavet en masse udvikling til TV, men snart udkommer hans første spillefilm, som er skrevet sammen med instruktør Michael Noer. Vi snakker i denne episode om de tilfælde der kan afgøre en karriere, om at udvikle og fastholde netværk i branchen, om serviet-pitches og snyd i treatments, om Filmskolen som en boble - og hvordan det så er at komme ud af den boble.

"På Filmskolen handler det jo kun om, hvad man selv har lyst til. Det er jo det dejlige, men også det man bliver sindssyg af over længere perioder. Det med kun at stirre i sin egen navle.”

Jun 30 2018

1hr 9mins

Play

Rank #18: Camilla Hübbe og Rasmus Meisler - En fælles rejse

Podcast cover
Read more

“Grunden til at Rasmus og jeg har det her fremragende samarbejde, det er jo at vi i virkeligheden ikke behøver at snakke så meget.”

Camilla Hübbe er dramaturg, manuskriptforfatter og børne- og ungdomsbogsforfatter. Rasmus Meisler er illustrator, kendt for tegninger i fagblade, plakater og et hav af bøger. Sammen har de lavet føljetonen om Louis Armstærk, samt de to billedromaner Tavs og Nord. Vi har sat de to i stævne, for at finde ud af hvad det gode samarbejde mellem tegner og forfatter indeholder. For Camilla og Rasmus er det bl.a varme kilder og alkohol! Og det er også vigtigt at vide, hvem der har det sidste ord.

“Til syvende og sidst er det Camilla der bestemmer. Hvis historien skal hænge sammen, så er det sådan. Men hun har været meget åben overfor forslag."

May 31 2018

1hr 1min

Play

Rank #19: Lars Ringhof - Kunsten at forhandle

Podcast cover
Read more

“Ens forhandlingsposition er jo meget afgjort af, hvor usikker en investering man er for et forlag."

Lars Ringhof er litterær agent i Danmark og har været det gennem de sidste 18 år. Med en baggrund som boghandler og forlægger er han næsten vokset op i branchen og han får det sidste ord i vores serie om forlagsbranchen. Vi snakker i denne episode om forventningsafstemning, konfliktløsning og asymmetriske relationer, om at adskille den kunstneriske del af arbejdet fra den forretningsmæssige, beskyttelse mod succes - og hvordan man doserer sin eksponering på en fornuftig måde.

“Nogle forfattere synes det er sjovt at drive virksomheden og der er nogen der synes det er forfærdeligt. Ligesom der er nogle mennesker der reparerer deres egen bil og der andre der sender den videre til værkstedet."

Apr 30 2018

1hr 11mins

Play

Rank #20: Johan Krarup - Gå uden om metoden

Podcast cover
Read more

“Man kan ikke bare sætte sig ned og lave en god historie eller en god tegneserie i ét hug.”

Johan Krarup er kendt for sine satiriske tegneserier i Free Comics og Fiesta Magasinet, albums som Mixed Double og Cliffs Monologer, og ikke mindst den prisnominerede graphic novel Styrelsen. Vi snakker i denne episode om hvordan man skildrer det banale liv i sine tegneserier, om den stædighed der kræves for at lave et album på 200 sider, om manuskriptet som huskeliste snarere end facitliste, og om, hvorfor det er i orden at stjæle.

“Jeg gider ikke finde på det hele selv. Jeg stjæler med arme og ben alle mulige steder fra."

Oct 31 2018

1hr 6mins

Play