OwlTail

Cover image of PlotCast

PlotCast

Samtaler med forfattere om det at skrive. Vi taler hver måned med en ny forfatter om den kreative proces, arbejdsmetoder, karriere, branche, psykologi, skriveblokader, idéudvikling, plot og struktur, tips & tricks. Værterne er Palle Schmidt (forfatter og tegneserieskaber) og Malene Kirkegaard (forfatter og plotcoach).

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Dorte Schou og Line Leonhardt - Den tredje stemme

“Vi har jo begge to lavet teater, så vi er med på den der med, at vi siger “ja” til hinanden.” Line Leonhardt og Dorte Schou er begge uddannet på Forfatterskolen for børnelitteratur. Line debuterede i 2009 med billedbogen Noas ark II og har siden fået udgivet en del bøger til børn og unge, bl.a Partiet, Jagttegn, Hul igennem, BFF-Vild med Vilde, Ellen og dramaskolen og serien Kaos i familien om drengen Nelson. Dorte er udover at være illustrator og sangskriver også forfatter til bøger som Sweettalk, Fest i klubben, Helt gratis, For vildt! og Otto si’r risotto. Sammen har de skrevet ungdomsbogen Shithole, der udkommer fra Høst og Søn 23. februar - og PlotCast har fulgt processen. I fire forskellige samtaler optaget over halvandet år snakker vi om at skrive sammen, om at tage afsæt i virkeligheden, om at tage andre karakterers sprog ind, om cirkulære plots og hvordan historie og arbejdsmetode har flyttet sig gennem forløbet. Det handler i høj grad om at sige ja og om at have tillid til hinandens idéer og rettelser. “Det er sjovest, hvis man hele tiden bliver begejstret over det, den anden kommer med."

1hr 9mins

30 Dec 2017

Rank #1

Podcast cover

Nikolaj Scherfig - Samarbejdet er det vigtigste

“Noget af det man virkelig lærer på den hårde måde når man skriver film og tv, det er at det handler virkelig om det gode samarbejde, både med producenter og instruktører og andre medforfattere.” Nikolaj Scherfig har skrevet til film og tv i snart 28 år. Senest har han bl.a lavet Heartless, julekalenderen Den anden verden og ikke mindst Broen, hvis fjerde og sidste sæson kommer til foråret. Vi snakker bl.a om TV som holdsport, om vigtigheden af det gode samarbejde og hvordan man sikrer det, om deadlines og benspænd - og om at efterlade sorte huller i et treatment. “Man skal planlægge meget, men man skal også lade der være plads til at der sker ting undervejs."

1hr

29 Sep 2017

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Thomas Bagger - Det afgørende slag

“Det eneste jeg troede jeg duede til, det var at være den her sportsfyr." Thomas Bagger har både spillet tennis og dyrket kampsport, før han han debuterede som krimiforfatter 2017 med romanen “Den permanente”. Siden er der kommet to bøger mere i serien om Århus-efterforskerne Ask Hjortheede og Camilla Staal; “Superstar” og “Grav,” der netop er udkommet på det nystartede forlag Montagne. Vi snakker i denne episode om springet fra sportsfyr til forfatter, bekymringer og selvtillidsproblemer, om skrivedisciplin og uro i kroppen, når man skal skrive. Og om det udfordrende i at skrive krimier til et kræsent publikum. “Krimigenren er jo virkelig svær, fordi efter min min mening er det en genre hvor der virkelig er et professionelt publikum. Folk de kender sgu reglerne og de kender de rammer, du skriver indenfor."

1hr 5mins

30 Jun 2019

Rank #3

Podcast cover

Kasper Hoff - hold serien i live

“Det der med at skifte univers, og lige skulle læse korrektur på noget, mens man ser på illustrationerne til en anden serie og laver synops til en ny serie… Altså springe mellem projekterne på den måde, det kræver lidt træning." Kasper Hoff er uddannet dramatiker, har lavet skuespil, radiodramatik, børne-tv og en enkelt voksenroman. Han er dog nok mest kendt for sine børneboggserier som Doktor Z og Gamerz. Vi snakker om at skrive serier og røverhistorier for de 8-12-årige, om forskellen mellem at skrive dramatik og prosa, og om vigtigheden af at skifte platform, for ikke at sande til. Dramaturgi er dog stadig vigtigt. “Når jeg skriver bøger nu, så er jeg stadig i hjertet dramatiker. Og jeg skriver ud fra en helt standard tre-akts model.”

1hr 7mins

31 Jan 2018

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Stine Pilgaard - Kærlighed og kedsomhed

“Jeg prøver faktisk, at holde den der tanke om et større plot ude af hovedet indtil sidst." Stine Pilgaard er uddannet på forfatterskolen i 2010. I 2012 udkom den meget roste “Min mor siger”, der blev nomineret til DR Romanprisen og fik debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat. Hendes anden roman “Lejlighedssange” kom i 2015. I denne udgave af PlotCast taler Malene Kirkegaard med hende om hendes inspirationer, om fortællerstemmer, om samtalen som boksekamp, om ægteskab og humor. “Jeg synes, der er noget rigtig komisk ved, at mennesker prøver at indgå i romantiske, længerevarende relationer med andre mennesker. For det er fandeme ambitiøst..!"

1hr 31mins

28 Feb 2019

Rank #5

Podcast cover

Jokum Rohde - Dobbelthed og tankemylder

“Mange forfattere skriver som om, at de ligesom har været i Silvan. Og så har de købt deres vokabular - helt uåbnet - i en lækker pakke. Så pakker de det ud derhjemme og skriver deres bog. Og du kan se, at de ord har aldrig været brugt før." Jokum Rohde er romanforfatter og dramatiker, og er siden barndommen blevet bombarderet med kunst. Han slog igennem som romanforfatter med Istedgade-romanen "Jonas’ Bog" i 1994, blev Reumert-belønnet som dramatiker for "Pinocchios Aske" i 2005 og har siden blandt andet været husdramatiker på Det Kongelige Teater. Hans seneste bog er essay-samlingen "Modkørende" fra 2018. Vi taler i denne episode om forskellen mellem at skrive romaner og dramatik, om teatrets magi og iboende uhygge, brugte ord og levet liv, forfaldsprosa og endestationspoesi. Og om de grå rum, som teatret i en periode var reduceret til - og som Jokum Rohde bestemt ikke bryder sig om. “Hvis de laver en monokrom scenografi til mig, så får jeg psykisk sammenbrud!”

1hr 17mins

29 Jul 2019

Rank #6

Podcast cover

Claus Lohman - sandheder og løgne

“Jeg kan lide at snyde folk. Jeg kan godt lide at komme med noget der er i periferien, af det der er rigtigt, det der kan lade sig gøre.” Claus Lohman er krimiforfatter og skriver med afsæt i sin naturvidenskabelige baggrund. De tre første bøger udgav han selv, men i 2018 udkom hans bog “Under overfladen” fra Forlaget Aronsen. Vi taler med ham om sammenhængen mellem dna og det at twiste en historie. Om den stædighed der kræves for at skrive, om at om at udnytte hvert sekund, der kan skrives i og om forskellen mellem at udgive selv og udkomme på et forlag. “Jeg havde den frihed som selvudgiver. Den kunne jeg godt lide. Men jeg fandt hurtigt ud af, at der var en øvre grænse. Der var døre, der forblev lukkede.”

57mins

31 Mar 2019

Rank #7

Podcast cover

Annie Bahnson - dansen om den varme grød

“Hvis du kommer forkert ind i araberspringet, så duer flikflakken ikke. Det er det samme afsæt, som hvis du kommer forkert ind i en historie.” Annie Bahnson har en fortid som gymnast og danser. Hun blev uddannet fra forfatterskolen for børnelitteratur i 2014 og debuterede i 2015 med teen-romanen “Vinderblik”. Siden har hun skrevet flere realistiske ungdomsbøger og knap så realistiske børnebøger. Lige nu er hun aktuel med bøgerne “En rimelig mærkelig krimi” fra Turbine og “Lille Moskusmand” fra Gyldendal. Vi taler i denne episode om delikate ord og skriveflow, om trampolinen som overspringshandling, om ligheden mellem konkurrencegymnastik og skrivning og om angsten for at springe ud som forfatter “Da jeg ligesom fik skrevet den første bog, der væltede det ind over mig: Hvorfor gjorde jeg ikke det her for tyve år siden?!”

1hr 9mins

30 Apr 2019

Rank #8

Podcast cover

Jan Kjær

“Jeg skriver jo bare det som jeg ville håbe andre forfattere ville have skrevet, for at det bliver fedt at tegne.” Jan Kjær er tidligere AD assistent på reklamebureau og arbejdet med konceptudvikling for bla. Lego. Han uddannede sig siden hen på Joe Kubert School i USA og har arbejdet som storyboarder i Hollywood, før han sammen med Merlin P. Mann skabte Taynikma-universet. Siden har han udgivet et hav af bøger under eget navn i spændingsfeltet mellem manga og fantasy, herunder serien om Nomerne. Vi snakker om rejsen fra det faste arbejde, til i dag at være en af de mest anerkendte skabere af børnebogsuniverser herhjemme. Og selvom det kan virke som en gimmick, at udgive bøger med skumsværd med, så er det alt sammen baseret på en overordnet mission om at skabe læselyst. “Jeg er simpelthen opfostret med den mentalitet, med det man laver skulle have mere end et lag, mere end bare underholdningsværdien. Hele det at arbejde med Lego, har totalt nærmest defineret mit forfatterskab."

1hr

31 Jul 2018

Rank #9

Podcast cover

Anne-Sophie Lunding-Sørensen - Happy Writing

"Det er jo ikke sådan super-glamorøst at være forfatter. Der er lige fjorten dage, hvor man bliver anmeldt, og resten af tiden er det regnvejr og der sidder man og skriver.” Anne-Sophie Lunding-Sørensen er uddannet fra film og medievidenskab og debuterede som romanforfatter i 2010 med bogen Lette Rejsende. Siden har hun skrevet romanen Fald og Happy Ending, der netop er blevet fulgt op med en efterfølger; Happy Family. Udover sit skrivearbejde er hun kursussekretær i Dansk Forfatterforening. Vi taler om nogle af de ting vi forfattere alle bøvler med, om research eller mangel på samme, om arbejdsrutiner og tvivl. “Hvis jeg ligesom går i gang med arbejdet, i stedet for at tænke på arbejdet og tænke på alt det, jeg ikke synes er godt nok… Det hjælper bare."

1hr 4mins

31 Aug 2018

Rank #10

Podcast cover

PlotCast episode 50

I denne særudgave af PlotCast mødes de to værter Palle Schmidt og Malene Kirkegaard og snakker om hvad de har lært af 50(!) episoder af PlotCast. De to forfattere kommer desuden ind på deres eget arbejde og hvordan det har udviklet sig siden første episode gik i luften.

1hr 16mins

30 Sep 2018

Rank #11

Podcast cover

Jesper Fink - livet i kulissen

"Det er da ikke optimalt at gå et år og udvikle uden at få penge. Men det var jo min første spillefilm og jeg ville enormt gerne det samarbejde." Jesper Fink er manuskriptforfatter, uddannet fra Filmskolen. Siden han blev færdig i 2013 har han lavet en masse udvikling til TV, men snart udkommer hans første spillefilm, som er skrevet sammen med instruktør Michael Noer. Vi snakker i denne episode om de tilfælde der kan afgøre en karriere, om at udvikle og fastholde netværk i branchen, om serviet-pitches og snyd i treatments, om Filmskolen som en boble - og hvordan det så er at komme ud af den boble. "På Filmskolen handler det jo kun om, hvad man selv har lyst til. Det er jo det dejlige, men også det man bliver sindssyg af over længere perioder. Det med kun at stirre i sin egen navle.”

1hr 9mins

30 Jun 2018

Rank #12

Podcast cover

Camilla Hübbe og Rasmus Meisler - En fælles rejse

“Grunden til at Rasmus og jeg har det her fremragende samarbejde, det er jo at vi i virkeligheden ikke behøver at snakke så meget.” Camilla Hübbe er dramaturg, manuskriptforfatter og børne- og ungdomsbogsforfatter. Rasmus Meisler er illustrator, kendt for tegninger i fagblade, plakater og et hav af bøger. Sammen har de lavet føljetonen om Louis Armstærk, samt de to billedromaner Tavs og Nord. Vi har sat de to i stævne, for at finde ud af hvad det gode samarbejde mellem tegner og forfatter indeholder. For Camilla og Rasmus er det bl.a varme kilder og alkohol! Og det er også vigtigt at vide, hvem der har det sidste ord. “Til syvende og sidst er det Camilla der bestemmer. Hvis historien skal hænge sammen, så er det sådan. Men hun har været meget åben overfor forslag."

1hr 1min

31 May 2018

Rank #13

Podcast cover

Lars Ringhof - Kunsten at forhandle

“Ens forhandlingsposition er jo meget afgjort af, hvor usikker en investering man er for et forlag." Lars Ringhof er litterær agent i Danmark og har været det gennem de sidste 18 år. Med en baggrund som boghandler og forlægger er han næsten vokset op i branchen og han får det sidste ord i vores serie om forlagsbranchen. Vi snakker i denne episode om forventningsafstemning, konfliktløsning og asymmetriske relationer, om at adskille den kunstneriske del af arbejdet fra den forretningsmæssige, beskyttelse mod succes - og hvordan man doserer sin eksponering på en fornuftig måde. “Nogle forfattere synes det er sjovt at drive virksomheden og der er nogen der synes det er forfærdeligt. Ligesom der er nogle mennesker der reparerer deres egen bil og der andre der sender den videre til værkstedet."

1hr 11mins

30 Apr 2018

Rank #14

Podcast cover

Johan Krarup - Gå uden om metoden

“Man kan ikke bare sætte sig ned og lave en god historie eller en god tegneserie i ét hug.” Johan Krarup er kendt for sine satiriske tegneserier i Free Comics og Fiesta Magasinet, albums som Mixed Double og Cliffs Monologer, og ikke mindst den prisnominerede graphic novel Styrelsen. Vi snakker i denne episode om hvordan man skildrer det banale liv i sine tegneserier, om den stædighed der kræves for at lave et album på 200 sider, om manuskriptet som huskeliste snarere end facitliste, og om, hvorfor det er i orden at stjæle. “Jeg gider ikke finde på det hele selv. Jeg stjæler med arme og ben alle mulige steder fra."

1hr 6mins

31 Oct 2018

Rank #15

Podcast cover

Karsten Pers - Gør det selv!

“Det er jo vores skrøbelige personligheder der gør, at vi i mange tilfælde blindt underkaster os et eller andet forlags kontrakt og bare skriver under.” Karsten Pers er fagbogsforfatter og leder af forfatternetværket NewPub, en gratis netværksgruppe for selvstændige forfattere. Vi taler i denne episode om fordelene ved selvudgivelse, om vigtigheden af at nærlæse sine kontrakter, rettigheder, salg og marketing - og om nogle af de ting, som forlagene faktisk tilbyder. “Jeg siger ikke noget ondt om forlagene. Men der er noget skævt i, at kaste sit hjerte ind i et projekt og bruger fire år på at skrive en bog, og så forære rettighederne væk."

58mins

30 Mar 2018

Rank #16

Podcast cover

Sarah Engell - Der, hvor det gør ondt

“Jeg forbander også mig selv over, at det hele tiden er sådan nogle idéer jeg får. At jeg ikke bare kan skrive om en prinsesse og noget lidt mere lyserødt. Det andet føles bare mere vigtigt." Sarah Engell er kendt for barske og realistiske ungdomsbøger som 21 måder at dø, Hjertet er 1 organ og senest Valget, der netop er udkommet fra Carlsen. Vi snakker om research, om at strukturere arbejdet, om skriveophold som accelerator, om samarbejdet med redaktører og om at skrive med mavefornemmelse og glemme målgruppen, mens man skriver. “Hvis jeg begynder at sidde og tænke på, at der er en pige på 14 der skal læse det, så begynder jeg straks at censurere mig selv."

55mins

31 Oct 2017

Rank #17

Podcast cover

Simon Fruelund - bogens rytme

"Inspiration, det er sådan et lille uheld, der starter, og så fløjter man videre på  det.” Simon Fruelund er udannet på forfatterskolen, har arbejdet som redaktør på Gyldendal og debuterede med novellesamlingen “Mælk” på samme forlag i 1997. Det store gennembrud kom med romanen Borgerligt Tusmørke fra 2006. Lige nu er han aktuel med bogen "Optegnelser fra verdens ende” der udkommer 3. december. Malene Kirkegaard taler i denne episode med ham om at skrive udenom formlerne, om usikkerhed og selvpineri, om at gå efter sin mavefornemmelse og turde være i tvivl. “Jeg synes det er mest spændende at stille sig derud, hvor man ikke aner hvad man laver.”

1hr 3mins

30 Nov 2018

Rank #18

Podcast cover

Sune de Souza Schmidt-Madsen

“Forlagsbranchen er ligesom Hollywood, bare uden pengene!" Sune de Souza Schmidt-Madsen er chefredaktør på Lindhardt & Ringhof. I denne første episode i en serie om forlagsbranchen, fortæller han bl.a om hvordan redaktører arbejder i en hverdag med 500 emails i indbakken og 50 uopfordrede indsendte manuskripter om ugen, om at jage forfattere, hvordan man som forfatter forbedrer sine chancer for udgivelse - og hvad det betyder for en bog, at der står et stort forlag bag. “Når jeg siger, at det skal være godt, så er det ikke ud fra at det skal være fint eller litterært på den måde. Det skal være sådan, så jeg ikke kan slippe bogen! Det er den der energi jeg leder efter."

1hr 12mins

28 Feb 2018

Rank #19

Podcast cover

Michael Schøt - Humor med holdning

“Det lyder lidt arrogant at sige, men det er ikke svært at finde på de sjove ting. Jokes er ikke svært. Det kommer af sig selv, det har jeg gjort SÅ mange gange." Michael Schøt har optrådt som komiker i 17 år, men har især i de senere år slået sig fast med sin politiske stand-up, ikke mindst med sine ugentlige taler i Schøtministeriet. Vi taler om humor som konstruktion, om at diskutere og argumentere mod sig selv, hvordan man får det bedste grin, om impro og skrive materiale i mødet med publikum og ikke være bange for at løbe tør for inspiration. “Alle kan altid finde på noget nyt. Det er kun oppe i hovedet, det blokerer."

1hr 16mins

30 Nov 2017

Rank #20