OwlTail

Cover image of De Nacht

De Nacht

De afgelopen vijftig jaar speelde Gent in de Champions League van het nachtleven. In de twaalfdelige podcastreeks De Nacht duikt Ben Van Alboom met ruim honderd professionele uitgaanders in de rijke nightlifegeschiedenis van de stad. Een podcast van Puur Gent, Visit Gent en Stad Gent.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

S1E15: Bonus: jaren 20-30

De derde en meteen ook laatste bonusaflevering van De Nacht gaat over de Roaring Twenties. Niet degene waar we nu al even op wachten, maar die van de vorige eeuw. In elke stad lagen toen tientallen, soms zelfs honderden dancings – ja, die heetten toen al zo – en ze zorgden vaak ook voor de nodige ‘hinder’. “Het NIMBY-syndroom is niet nieuw.” Ooggetuigen van het Gentse nachtleven in die tijd zijn er nog amper, maar er zijn gelukkig wel erfgoedexpert Cor Van Istendael en Marta Michna, die in 2008 een thesis schreef over het nachtleven in Gent tijdens het interbellum.See omnystudio.com/listener for privacy information.

25mins

27 Jul 2021

Rank #1

Podcast cover

S1E14: Bonus: jaren 50-60

De podcast De Nacht had er normaal al opgezeten, als de afgelopen weken niet een paar keer de vraag was gesteld hoe het Gentse nachtleven er precies uitzag vóór de opkomst van het discothekentijdperk. Wat deden mensen bijvoorbeeld in de jaren 50 en 60? En waar deden ze dat dan juist? In deze tweede bonusaflevering van De Nacht gaan Alexandre Daskalidès – van de pralines, ja – en Kasper-Jan Raeman er met elkaar over in gesprek. De ouders van de eerste runden in de Veldstraat het legendarisch pannenkoekenhuis Salon Fritz – pannenkoeken en jazz waren toen een essentieel onderdeel van het nachtleven – en de tweede won tien jaar geleden de Popthesisprijs voor zijn thesis over de Gentse muziekscene in de jaren 50.See omnystudio.com/listener for privacy information.

19mins

20 Jul 2021

Rank #2

Podcast cover

S1E13: Bonus: LGBTQIA+

Het nachtleven is vandaag een pak inclusiever dan vroeger, maar er is nog een lange weg af te leggen. In deze bonusaflevering van De Nacht praten Joost De Stoppeleir, Rene Dille, Margaux Geeroms, Toon Porrez en Sofie Verhalle over het LGBTQIA-nachtleven in Gent – van de jaren 70 tot vandaag.See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

13 Jul 2021

Rank #3

Podcast cover

S1E12: Kompass (2015 - 2020)

De twaalfde aflevering van De Nacht doet de geschiedenis van Kompass Klub uit de doeken, de Gentse club die sinds 2018 onafgebroken tot beste van het land wordt gekroond op de Red Bull Elektropedia Awards. Het prille begin? “Een feestje voor honderd man in de Wasbar.” Aan het woord in deze aflevering: Sylvie Anné (bezoeker), Maxime Byttebier (fotograaf), Jens Grieten (oprichter Kompass), Mathias Kerckhof (oprichter Kozzmozz), Chloë Piessens (night manager Kompass), Mohammed Sialiti (security Kompass), Thang Tran Tung (dj) en Barbara Vermoortele (bezoeker).See omnystudio.com/listener for privacy information.

45mins

6 Jul 2021

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

S1E11: Open Airs (2010 - 2020)

De elfde aflevering van De Nacht gaat over een relatief recent fenomeen in het nachtleven: open airs of party’s in openlucht. Zo hebben er ook in Gent de voorbije tien jaar redelijk wat de kop opgestoken. Zoals Fly Over, de instant legendarische open air die plaatsvond óp de autostrade. In deze aflevering: Aristide Bandora (ABSTRKT), Lissa Callens (dj), Domenica De Smet (Tuupe), Jules Gahide (Fly Over), Thomas Lambrechts (Private Sessions), Victor Luyckx (LifeSnacks) en Yentl Merckx (dj).See omnystudio.com/listener for privacy information.

35mins

28 Jun 2021

Rank #5

Podcast cover

S1E10: New Generation (2008 - 2018)

In de jaren 90 en 2000 gooide het Gentse nachtleven bijzonder hoge ogen. Maar er stond sindsdien ook een nieuwe generatie partypromotors, clubuitbaters en dj’s op die met succes verder bouwden op die stevige fundering. Onder hen: Aristide Bandora (ABSTRKT), Jules Gahide (Alpha & Nachtvøgels), Elisabeth Hellebaut (Hitjes for bitches), Willem Vandesande (All Eyes on Hip Hop), Nicolas Verbrugge (White Cat), Jef Willem (Trillers) en Angke Wullus (KERK).See omnystudio.com/listener for privacy information.

46mins

21 Jun 2021

Rank #6

Podcast cover

S1E9: Hiphop & R&B (1990 - 2008)

De negende aflevering van De Nacht maakt duidelijk dat het Gentse nachtleven ook al vroeg werd gekleurd door hiphop en R&B. "Ook al was dat niet altijd naar de zin van de portiers." Aan het woord in deze aflevering: Marianne Cattoir (Catwar), Pascal Garnier (Krewcial), Gus, Lefto, Nadia Oussehmine (Supafly), Jean Peeters (CityKingz & City Queens) en TLP.See omnystudio.com/listener for privacy information.

40mins

12 Jun 2021

Rank #7

Podcast cover

S1E8: Eskimo to Culture Club (1997 - 2005)

De achtste aflevering van De Nacht doet uit de doeken hoe twee legendarische Gentse party's, Eskimo en Belmondo, de voorbode bleken te zijn van twee even legendarische Gentse clubs: 69 en Culture Club. Aan het woord in deze aflevering: Thierry Bogaert (Eskimo, Belmondo, 69, Culture Club), David Fouquaert (Benoelie), Jan Hoet Jr. (S.M.A.K.), Sarah Thuyn (Culture Club), Lies Vanborm (Eskimo) en Thierry van Dort (hoffotograaf).See omnystudio.com/listener for privacy information.

44mins

8 Jun 2021

Rank #8

Podcast cover

S1E7: Vlasmarkt & Oude Beestenmarkt (2000 - 2010)

De zevende aflevering van De Nacht duikt in de recente geschiedenis van de Vlasmarkt en de Oude Beestenmarkt. De twee Gentse pleinen staan vandaag synoniem voor nightlife, maar in feite is dat nog maar een vrij recent fenomeen. Aan het woord in deze aflevering: Gerald Claes (Charlatan), Katrien De Boe (Charlatan), Fredo De Smet (dj), Maarten Quaghebeur (Video), Thang Tran Tung (dj) en Bart Van Neste (Red D).See omnystudio.com/listener for privacy information.

42mins

1 Jun 2021

Rank #9

Podcast cover

S1E6: Drum 'n' Bass (1995 - 2005)

De zesde aflevering van De Nacht doet het verhaal van de Gentse drum 'n' bass-scene - van Fried Chicken Records over de Sous-Sol naar Star Warz. Aan het woord: Lieselotte Deforce (The Production Room), Lut Soens (Sous-Sol), Ben Urbain (Tecktonic), Karl-Heinz Van Boxtael (Karlito), Nicolas Vandecaveye (Juice Blenders) en Jurgen Vanhessche (One87).See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

25 May 2021

Rank #10