OwlTail

Cover image of Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Redaktör: Alexander Lundholm, Årets sportjournalist 2018.Ansvarig utgivare: Markus Boger

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Shejken som stormade planen VM 1982

I gruppspelsmatchen mellan Kuwait och Frankrike i fotbolls-VM 1982 kliver shejk Fahad al Ahmed al Sabah in på planen och tvingar domaren att underkänna Frankrikes fjärde mål. Radiosporten Dokument tar dig med till sportögonblicken som du aldrig vill glömma, inte kan förtränga eller vill uppleva igen. Hör referaten, men också reaktionerna på ögonblicken, spelet bakom kulisserna och historierna bakom historien. Reporter: Martin Marhlo Radiosporten Dokument kan också laddas ner i appen SR Play - finns under Dokumentärer. Radiosporten radiosporten@sr.se

9mins

21 Mar 2014

Rank #1

Podcast cover

När Damkronorna chockade alla

I OS i Turin 2006 lyckades Sveriges ishockeylandslag besegra omöjliga USA i semifinalen och ta sig till OS-final. Programledare: Alexander Lundholm Gäst: Petra Svensson

32mins

22 Nov 2017

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Steroid-Sverige del 4 av 4: Stjärnorna är döda men rekorden är kvar

Precis som världsrekorden är flera av de svenska rekorden dopningsbefläckade. De kommer från en tid när dopningen var utbredd i Sverige. Tiden när svenska friidrottare tog anabola steroider har lämnat efter sig flera närmast oslagbara rekord. Ricky Bruch är fortfarande rekordhållare i diskus, det svenska rekordet i kula är över 40 år gammalt. 7 av de tio bästa resultaten genom tiderna i manlig kulstötning är från 70- och 80-talet. 6 av de 10 bästa diskuskasten är också från den tiden. Samtliga svenska rekord i de manliga kastgrenarna är noterade på 70- eller 80-talet. På damsidan är det bara Linda Haglunds rekord som är kvar. Hon har fortfarande rekorden på 100 och 200 meter, tider hon sprang på innan dopningsavstängningen. I den fjärde och sista delen av Steroid-Sverige får dopningsjägaren Arne Ljungqvist och Radiosportens expert Miro Zalar leverera sina funderingar och lösningar på rekord-frågan. Alexander Lundholm alexander.lundholm@sverigesradio.se  Källor: Sveriges Radios arkiv SVT:s arkiv Aftonbladet Svenska Dagbladet Expressen Dagens Nyheter Riksidrottsförbundets hemsida Själen är större än världen, dokumentärfilm av Stefan Jarl En diskuskastares dröm, dokumentärfilm av Tom Alandh Dopingjägare Arne Ljungqvist, bok av Göran Lager Off the Record, av Ulf Ekelund Intervjuer med Arne Ljungqvist, Miro Zalar och Ulf Ekelund. Bakgrundssamtal med flera landslagsfriidrottare under -70 och 80-talet.

14mins

23 May 2017

Rank #3

Podcast cover

Mikael Ljungberg – Från Sydney till självmord (Del 2 av 2)

Bara fyra år efter OS-guldet är Mikael Ljungberg död. Han tar sitt liv, samma dag som han blir utsedd till sportchef i Brottningsförbundet. Det här är dokumentären om vad som hände efter OS-succén och vad som ledde till självmordet. Dokumentär av Alexander Lundholm, 2019. Slutmix: Susanne Martinsson. Hit kan du vända dig om du har självmordstankar: Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med. Vid akut hjälp ring nödsamtal 112 Ring 1177 Vårdguiden Hjälp och stöd om du har självmordstankar: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Sjalvmordstankar/ Är du anhörig eller vän: http://www.1177.se/Tema/Psykisk-halsa/Att-vara-narstaende/Stod-och-rad1/Att-stodja-nagon-som-har-sjalvmordstankar/ Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

37mins

2 May 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Det osannolika OS-silvret

För ett år sedan tog Sverige det osannolika OS-silvret i Rio. Nu är det en månad kvar till fotbolls-EM i Nederländerna. Vi minns tillbaka på den svenska succén.

14mins

16 Jun 2017

Rank #5

Podcast cover

När Jan Boklöv upptäckte V-stilen

Han förändrade en hel sport och med sin kritiserade V-stil blev han bäst i världen på backhoppning. Men det var egentligen ett misstag som gjorde att Jan Boklöv upptäckte V-stilen. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Cilla Benkö Slutmix: Tobias Carlsson

35mins

31 Oct 2018

Rank #6

Podcast cover

Erik Hamrén – från Shining! till Shining?

Hamrén den mest populäre svenske förbundskaptenen över alla idrotter i början av hans tid. Som nu 94 procent av kvällstidningsläsarna vill se sparkad. Följ hans berg- och dalbana som förbundskapten

21mins

9 Oct 2015

Rank #7

Podcast cover

Jerringprisskålens mytomspunna tyngd

Det är många som varnats för den mytomspunna glasskålens oerhörda tyngd. Radiosportens reporter Alexander Lundholm bestämde sig för att kidnappa skålen och väga den.

12mins

22 Jan 2016

Rank #8

Podcast cover

Minidokument: Guldmatchen 2009 IFK Göteborg-AIK

Årtusendets match i herrallsvenskan. IFK Göteborg-AIK i sista omgången. Det lag som vann matchen skulle vinna SM-guldet 2009. Reporter Martin Hedberg.

8mins

23 Oct 2015

Rank #9

Podcast cover

Radiosporten Dokument 2015-12-21 kl. 22.00

Dag Malmqvist och Roger Burman summerade i Radiosportens uppesittarkväll sportåret 2015 tillsammans Sveriges Radios korrespondenter och andra med internationell koll.

1hr 42mins

21 Dec 2015

Rank #10

Podcast cover

Radiosporten Dokument 2015-12-13 kl. 12.00

Storstjärnan Martin Fourcade fick tröst efter attackerna: Min bebis gav mig ett leende Exakt en månad efter terrordåden i Paris berättar en av vinteridrottens största stjärnor exklusivt för Radiosportens Bengt Skött om sina upplevelser.

11mins

13 Dec 2015

Rank #11

Podcast cover

När Stenmark utklassade Borg

Sverige var mitt inne i en regeringskris. Ingemar Stenmark och Björn Borg dominerade i varsin sport. Det var då idén om Radiosportens Jerringpris föddes - under en kafferast. Redaktör och programledare: Alexander Lundholm Gäst: Mats Strandberg Slutmix: Maria Stockhaus

37mins

12 Dec 2018

Rank #12

Podcast cover

Johan Olssons bragd-femmil VM 2013

Johan Olsson ryckte tidigt i loppet och ingen trodde att han skulle hålla hela vägen... Reporter Bengt Skött.

9mins

23 Feb 2015

Rank #13

Podcast cover

VM 1978 - Ralf Edströms mörka hemlighet

Fotbolls-VM 1978 går till historien som ett av de allra mest kontroversiella mästerskapen. När militärjuntan tog över värdlandet 1976 startades en terrorregim som slog skoningslöst mot befolkningen. Nu avslöjar Ralf Edström, spelare i svenska landslaget 1978, att han själv kom i närkontakt med juntans brutala metoder. Reporter Anton Berg

1hr 22mins

27 Jun 2014

Rank #14

Podcast cover

Det stora hotet mot skidsporten

Det stora hotet mot skidsporten helgens världscuptävlingar i längdskidåkning är flyttade på grund av snöbrist. Ett problem som bara kommer bli större i framtiden. Snösäsongen kommer att bli allt kortare och området som får snö kommer minska. I Sverige, men framförallt i Mellaneuropa. Reporter Alexander Lundholm.

8mins

23 Jan 2015

Rank #15

Podcast cover

Kajsa Bergqvists väg mot VM-guldet 2005 - på 387 dagar

Kajsa Bergqvist lyckades med det omöjliga. Hon gick från att lära sig gå till att bli bäst i världen i höjdhopp - på 387 dagar. Reporter Frida Ardemark.

17mins

6 Jun 2014

Rank #16

Podcast cover

Eskilstunas resa från division 2 till guldjakt

Skräckblandad förtjusning. Känslorna svallar runt Uniteds fotbollsdamer, som nu finns med i guldstriden. Bengt Skött for till Eskilstuna och träffade profilerna.

12mins

12 Oct 2015

Rank #17

Podcast cover

VM-krönikan 2010 - så var mästerskapet i Sydafrika

Vuvuzelas, Lampards spökmål, Ghanas otroliga straffmiss efter Suarez hands, nya charmiga Tysklands framfart och så Iniesta som fick sista ordet i finalen mellan Spanien och Holland. Richard Henriksson  minns. Reporter Dag Malmqvist.

27mins

13 Jun 2014

Rank #18

Podcast cover

OS-krönikan 2018

Sju guld, sex silver och ett brons. Det olympiska vinterspelet i Pyeongchang blev Sveriges bästa genom tiderna. Det var skidskyttar som skrällde och längdskidåkare som levde upp till förväntningarna. Det var skicrossåkare och hockeyspelare som inte lyckades och slalomåkare som äntligen fick kliva högst upp på pallen. Men det var också ett OS på en delad halvö, med en enad koreansk trupp under samma flagga. Programledare: Alexander Lundholm Gäster: Dag Malmqvist, Bengt Skött och Cecilia Paulsson. Tekniker: Jakob Lalér. Av upphovsrättsliga skäl är musiken förkortad.

45mins

26 Dec 2018

Rank #19

Podcast cover

Torgny Mogren räddar Sverige från fiasko

Hemmanationen Sverige var medaljlöst och förnedrat. Norge dominerade. Men så, på VM:s allra sista dag, förändrades allt. Skid-VM i Falun 1993 slutade med ett svenskt guldjubel. Björn Dählie fick bära runt på mästaren Torgny Mogren. Programledare och redaktör: Alexander Lundholm Gäst: Torgny Mogren

30mins

16 Jan 2019

Rank #20