OwlTail

Cover image of Psykologipodden

Psykologipodden

Psykologipodden drivs av psykologstudenten Jacqueline Levi och blandar intervjuer, samtal och faktapresentation med experter, organisationer och andra framstående personer för att tillgängliggöra psykologisk kunskap. Vi pratar om allt från stress och ångest till ätstörningar och självmord i ett försök att öka förståelsen och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa!

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

5. Anitha Schulman - Föräldraskap

I dagens avsnitt talar vi med Anitha Schulman om begreppet sharenting, om att smocka till någon verbalt, om att inte bära någon som inte vill bli buren, om tabu kring missfall, om förväntan på sociala genier och mycket, mycket mer.

1hr 7mins

17 Jul 2016

Rank #1

Podcast cover

10. Psykisk hållbarhet med Jacqueline Levi & Molly Urwitz

Dagens avsnitt är ett samtal mellan två bästa vänner som filosoferar kring begreppet psykisk hållbarhet. Hur kommer det sig att jobbet blivit viktigare än allt annat? Varför dissekerar människor sina liv till förmån för ett arbete som de facto tjänar mer på dess anställda än vice versa? Vad innebär det för vår hälsa att ständigt vara tillgängliga via social teknologi? Varför frågar vi inte oss själva varför vi gör någonting? När blev slutprodukten viktigare än vägen? Hur kapitaliserar sociala medier på hjärnans uppbyggnad?

44mins

15 Aug 2016

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

7. Anders Hansen - Hjärnstark: hjärnan och träning

I dagens avsnitt träffar vi psykiatrikern Anders Hansen och talar om hjärnan med utgångspunkt i hans nya bok Hjärnstark. Vi talar om vårt mest komplexa och fascinerande organ, om hur hjärnan påverkas av träning, vilken typ av träning som gäller, vilka kort- respektive långsiktiga effekter träningen ger, om fysisk aktivitet på recept, om medicinering och mycket mer!

54mins

31 Jul 2016

Rank #3

Podcast cover

4. Mind - Självmord

I dagens avsnitt träffar vi Selene Cortes från organisationen Mind. Vi talar om frågorna som måste ställas, om ansvar och att bli tagen på allvar, om tabu och om att kunna prata om döden - med livet som förhållningssätt.

53mins

10 Jul 2016

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

6. Om livet och döden med Emely Crona Stenberg

I det sjätte avsnittet träffar vi Emely Crona Stenberg för att prata om livet och döden och allt däremellan. Vi talar om att förlora sina föräldrar, om alkoholism och cancer, om tröst och om sorg som inte mäts i tårar, om överlevnadsskuld och om att döden faktiskt kan vara befriande.

1hr 17mins

24 Jul 2016

Rank #5

Podcast cover

64. Michael Pollan on psychedelics, consciousness and mental health

In this exclusive interview with Michael Pollan we learn about how to change your mind - what the new science of psychedelics teaches us about consciousness, dying, addiction, depression and transcendence.

33mins

17 Dec 2019

Rank #6

Podcast cover

55. Josefin Dahlberg - Alkohol och missbruk

När jag drack var jag fri. I alla fall en stund. De första glasen, flaskorna eller brukarna gjorde att jag fick en paus. Det blev varmt, lugnt och skönt. Men så vände det. Rösterna i hjärnan kom tillbaka. Ge mig mer, mer alkohol. Jag fick inte nog. I dagens avsnitt träffar vi Josefin Dahlberg för att prata om beroende, alkoholism och att vara nykter.

52mins

31 May 2019

Rank #7

Podcast cover

44. Självkänsla - bli kvitt din inre kritiker med Mia Törnblom

Mia Törnblom gästar Psykologipodden för att prata om självkänsla, självförtroende och självbild. Hur skiljer sig begreppen åt? Är det möjligt att få en bättre självkänsla? Om ja - hur då? Hur blir man kvitt sin inre kritiker? Det och mycket mer i dagens avsnitt!

47mins

20 Nov 2018

Rank #8

Podcast cover

54. Prestationsångest & lycka

I dagens avsnitt träffar vi Mikaela Jaconelli och pratar om prestationsångest och lycka. Varför vill vi inte misslyckas? Vem är man om man inte presterar? Hur kan man göra för att inte krascha? Vad är viktigt i livet? 

56mins

27 Apr 2019

Rank #9

Podcast cover

45. Alex Schulman: Livet och missuppfattningarna

Alex Schulman gästar Psykologipodden för att prata om livet, ångesten och missuppfattningarna kring honom som person. Vi pratar om terapi som hjälpt, en speciell förmåga att kunna känna in andra, skrivandet, svårigheter med avslut och om att vara introvert.

50mins

28 Nov 2018

Rank #10

Podcast cover

51. ADHD, ADD, autism & intellektuell funktionsnedsättning

I dagens avsnitt träffar vi Karolina Noaksson, psykolog och specialist i neuropsykologi. Men vad är neuropsykiatriska diagnoser? Vilka symtom är vanliga? Vad krävs för att man ska få en diagnos? Stämmer det att ADD är en enklare diagnos än ADHD? Är man lågbegåvad om man har ADHD? Och är det så att NP-diagnoser uppkommer till följd av dålig uppfostran? Vi svarar på allt och lite till.

44mins

18 Mar 2019

Rank #11

Podcast cover

25. Social ångest/social fobi med psykolog Liv Svirsky

Psykolog Liv Svirsky svarar på frågor kring social ångest (social fobi). Vad är det? Hur skiljer man blyghet från social ångest? Vad är symptomen? Hur får jag hjälp?

28mins

26 Dec 2017

Rank #12

Podcast cover

46. Yoga & mindfulness med Karin Åhgren

Idag träffar vi fantastiska Karin Åhgren för att prata om yoga, mindfulness och allt som hör till. Är yoga mer än en fysisk aktivitet? Vad är den åttafaldiga vägen? Hur praktiserar man yoga? Hur slappnar jag av? Hur hittar jag min sanning?  

55mins

13 Dec 2018

Rank #13

Podcast cover

49. Mobilen: en (o)hälsosam relation

Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Men det är bara halva sanningen. Vi träffar psykologen Siri Helle för att prata om hennes nya bok "Smartare än din telefon" och om vad forskningen faktiskt visar i dagsläget.

51mins

4 Mar 2019

Rank #14

Podcast cover

27. Sluta skjuta upp! med Alexander Rozental

I dagens avsnitt pratar vi med psykologen Alexander Rozental om prokrastinering (ett slags uppskjutarbeteende). Ett medvetet val att göra någonting annat än det vi hade tänkt oss - trots att vi vet att det kan få negativa konsekvenser. Hur kommer det sig att vi skjuter upp? Vad är det vi försöker undvika? Hur kan vi sluta?

43mins

11 Jun 2018

Rank #15

Podcast cover

63. Integration - allt du behöver veta

Äntligen är Vilhelm Skoglund från Nema Problema tillbaka, den här gången för att prata om migration och integration. Vad är "den tillfälliga lagen"? På vilka grunder kan en få uppehållstillstånd? Är det sant att alla invandrare är lågutbildade och arbetslösa? Och vad menas egentligen med integration? Kort och gott - saker vi alla borde veta om integration i Sverige i dag.

1hr 2mins

11 Dec 2019

Rank #16

Podcast cover

67. Om oro och hur du slutar oroa dig

Psykolog Marcus Rosander gästar för att prata om oro. Vad är egentligen oro? Hur skiljer det sig från ältande? Är oro okontrollerbart? Går det att sluta oroa sig? Och oro är väl hjälpsamt - åtminstone ibland? 

40mins

23 Mar 2020

Rank #17

Podcast cover

Vill du lära dig om dig själv?

Varför är ambitionen att prata om psykisk ohälsa så viktig? Vad kan vi lära oss om oss själva? Om vår omgivning? Hur vanligt är det med sömnproblem? Och vad är egentligen en diskpanna? 

3mins

25 May 2018

Rank #18

Podcast cover

66. Jonatan Unge om att må bra och dåligt

Jonatan Unge gästar Psykologipodden för att prata om allt från psykologisk behandling, känslor, brustna hjärtan och barn, till att smickra Gud, var dialekten kommer ifrån, och såklart - måendets betydelse för komedin. 

51mins

26 Jan 2020

Rank #19

Podcast cover

28. Oro och ångest förklarat

Vad är oro? Vad är ångest? Vad är skillnaden? Varför känner vi oro och ångest? Vad har det för evolutionärt värde? Oroar alla sig lika mycket? När blir det problematiskt? En introduktion till oro och ångest helt enkelt.

13mins

18 Jun 2018

Rank #20