OwlTail

Cover image of Framtidsutsikter

Framtidsutsikter

Överallt hör vi om BNP-tillväxt, men kan ekonomin verkligen växa i oändlighet? Och hur många fler prylar och tjänster behöver vi? Går det kanske att hitta andra mål för samhällets utveckling än just ökad BNP? Hur kan våra liv se ut då? Vad jobbar vi med, vad äter vi, vad tänker vi och vad gör vi på fritiden?Forskningsprojektet Bortom-BNP-tillväxt består av ett gäng forskare från olika universitet som samlats för att undersöka vad som händer om den ekonomiska tillväxten avstannar, och hur Sverige kan se ut om målet inte längre är just tillväxt, utan istället att människor och miljö ska må bra. Resultatet är fyra framtidsscenarier som vi kikar närmare på i Framtidsutsikter, en podcast bortom BNP-tillväxt, finansierad av Forskningsrådet Formas.www.bortombnptillvaxt.se www.framtidsutsikter.se

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

7. Hitta nya vägar?

Trots att insekter är bättre för människor och miljö, är det få som byter biffen mot bilarver. Och trots att ekonomin kanske slutar växa, har vi svårt att föreställa oss ett Sverige bortom BNP-tillväxt. Men varför är det så? Varför fastnar vi i gamla tankar? Och går det överhuvudtaget att tänka bortom det vi tar för givet idag? Det får du veta i det sista avsnittet av Framtidsutsikter, där vi undersöker vi varför vi så ofta fastnar i gamla hjulspår och om vi kan komma loss. Du hör Karolina Isaksson, adjungerad professor i samhällsplanering på KTH samt insektsexperterna Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrandt.

19mins

8 Dec 2016

Podcast cover

6. Livet på landet?

På flera håll i Sverige byggs ljusa, fräscha lägenheter i täta kvarter, bara ett stenkast från närmsta busshållplats. Många områden är snarlika varandra, men kanske finns det fler sätt att bo miljösmart på? Kan våra bostäder anpassas till ett självförsörjande samhälle? Hur skulle det vara om nästan alla flyttar ut på landet för att odla och ha boskap? Och vad är egentligen ett jordskepp? Det får du veta i det sjätte avsnittet av Framtidsutsikter, som handlar om hemmet i ett självförsörjande Sverige, med Pernilla Hagbert, som är doktor i arkitektur och forskare vid KTH, samt Kevin Schot-Elliott, som är jordskeppspionjär.

20mins

8 Dec 2016

Podcast cover

5. Oändlig fritid?

Vissa menar att arbetet är meningen med livet. Men vad händer då om robotar gör att jobben försvinner? Blir vi uttråkade eller lyckliga? Kommer vi att fortsätta göra det vi gör, och bo där vi bor, eller kommer vi att omvärdera vad som känns meningsfullt att lägga tid på? Hur lång tid får exempelvis en resa genom Sverige ta? Det får du veta i det fjärde avsnittet av Framtidsutsikter, som handlar om tiden och fritiden i ett framtida robot-Sverige, med Paul Fuehrer, lektor i sociologi vid Södertörns högskola, och Urpo Taskinen, som reser land och rike runt i velomobil.

21mins

8 Dec 2016

Podcast cover

4. En soffa av sopor?

Aldrig förr har vi haft så mycket prylar som nu. Barn i Sverige har över femhundra leksaker var. Sopbergen växer och naturen töms på material. Men kan vi skapa tidlösa prylar som håller för evigt? Eller som går att återanvända och återvinna i oändlighet? Kan vi då ha hur mycket saker vi vill? Och skulle du vilja ha en soffa gjord av sopor? Det får du veta i det fjärde avsnittet av Framtidsutsikter, som handlar om prylar i den cirkulära välfärdsstaten, med miljöekonomen Kristian Skånberg och möbeldesignern Johan Berhin.

17mins

8 Dec 2016

Most Popular Podcasts

Podcast cover

3. Dubbla slantar?

Dagens mataffärer och butiker är fulla av varor från andra länder. Vi köper kaffe från Colombia, mango från Indien och choklad från Ghana. Men vad händer om den globala handeln stoppas och vi börjar tillverka nästan allt själva? Blir världen kanske bättre utan vår långväga längtan? Och hur kan en valuta styra bort från kaos och konflikt? Det får du veta i det tredje avsnittet av Framtidsutsikter, som handlar om pengar i ett självförsörjande Sverige, med Alf Hornborg, som är professor i humanekologi vid Lunds universitet, och David Roxendal, som har skapat en egen valuta.

20mins

8 Dec 2016

Podcast cover

2. Dela nästan allt?

Att dela grejer är en tydlig trend just nu. Plattformar som Couchsurfing och Airbnb får allt fler användare. Kanske kan delning och samarbete vara ett sätt att tära mindre på vår planet? Men hur mycket kan vi dela? Och hur mycket vill vi dela? Vad är egentligen ett Makerspace och hur känns det att dela sitt hem? Det får du veta i det andra avsnittet av Framtidsutsikter, som handlar om vardagslivet i den kollaborativa ekonomin, med Karin Bradley, som är forskare och assisterande professor på KTH, Anders Årstrand på Stockholm Makerspace och soffsurfaren Alejandra Feijoo Carmona.

21mins

8 Dec 2016

Podcast cover

1. Tillväxt för evigt?

Överallt, i tidningar, TV och på radio, hör vi om BNP-tillväxt. Den är ett av samhällets absolut viktigaste mål, som påverkar våra liv i grunden. Ekonomin måste växa. Men kan ekonomin, till skillnad från nästan allt annat, växa i oändlighet? Varför ser vi glada ut när vi slänger grejer på soptippen? Och vad handlar egentligen forskningsprogrammet Bortom BNP-tillväxt om? Det får du veta i det första avsnittet av Framtidsutsikter, med Mikael Malmaeus, som är nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, och Erik Andersson, som arbetar på Norra Hamnens Återvinningscentral i Malmö.

21mins

8 Dec 2016

Podcast cover

Framtidsutsikter, en podcast bortom BNP-tillväxt, kommer snart!

Forskningsprojektet Bortom-BNP-tillväxt består av ett gäng forskare från olika universitet som samlats för att undersöka vad som händer om den ekonomiska tillväxten avstannar, och hur Sverige kan se ut om målet inte längre är just tillväxt, utan istället att människor och miljö ska må bra. Resultatet är fyra framtidsscenarier som vi kikar närmare på i Framtidsutsikter, en podcast bortom BNP-tillväxt, Finansierad av Forskningsrådet Formas. Håll utkik, avsnitten publiceras inom kort!

1min

24 Nov 2016