OwlTail

Cover image of I väntan på katastrofen

I väntan på katastrofen

En podcast om prepping med Kalle Zackari Wahlström och Patrick Sellman.

Popular episodes

All episodes

Read more

En podcast om prepping med Kalle Zackari Wahlström och Patrick Sellman.

64. Kållarver, matkällare och botulism

Podcast cover
Read more

Härligt avsnitt! Vi pratar om radodling, hjulhackor, kållarver,, rapsbaggar, matkällare, lagring av morötter och vitkål. Och om att förädla grejer i olja (typ soltorkade tomater osv) och varför man ska va jävulskt försiktig med det. PUSS!

Jul 13 2022

34mins

Play

63. Elstängsel, batterier och ogräs (suck)

Podcast cover
Read more

Mina djur rymmer. Helbete vilket slit. Elstängsel som krånglar och kultingar som vägrar lyda order. Vi går igenom hur man gör med elstängsel. Sen om att få ut strömmen (?) ur skruvdragarbatterier och om att göra rent vattendunkar. Och om ogräsbekämpning för örtionde gången i år. Visst fan! Patrick ska skaffa ett nytt djur! Lyssna!

Jul 06 2022

51mins

Play

62. Salta kött, så sent och onödiga bäddar

Podcast cover
Read more

Härligt avsnitt! Vi svarar på frågor om att lagra kött utan frys. Om att börja odla såhär mitt i sommaren. Om att lagra grönsaker i lägenhet och om att odla i upphöjda bäddar. Finns det nån poäng med det eller är det bara för Instagram? Lyssna och njut???

Jun 29 2022

47mins

Play

61. Ogräs, rovdjur och sylt

Podcast cover
Read more

Helvete vad ogräs det är. Vi pratar om hur man ska göra och tänka för att inte drunkna i svinmålla. Och sen svarar vi på frågor om rovdjursattacker och att koka sylt utan citronsyra. Och sen CHOCKAS jag av en helt sjuk grej om Patricks ved (eller snarare brist på ved omg omg). Lyssna!

Jun 22 2022

58mins

Play

60. Växtföljd och råttor

Podcast cover
Read more

Vi svarar på era fina frågor. Denna gång om växtföljd, bryta nytt potatisland, odla på infiltrationsbädden (om du fattar vad jag menar) och hur man ska skydda sig mot alla råttor som kommer fram EFTER katastrofen.

Jun 08 2022

56mins

Play

Extra-avsnitt: Gäster hos Vardagsprepping

Podcast cover
Read more

Vi har hälsat på i en annan podd om hemberedskap. Det va kul. 

Jun 02 2022

1hr

Play

59. Ogräs, hetta, elverk och barn

Podcast cover
Read more
Patrick testar en ny metod för att rensa ogräs. Vi svarar på en fråga om extremhetta och lagring av textilier. Patrick berättar hur man kan använda ett elverk för att driva frysboxar och vattenpump och sen en fråga om barn och beredskap.

LYSSNA!

May 25 2022

1hr 12mins

Play

58. Däckhaveri, tvätt och otäta fönster

Podcast cover
Read more

Jag har varit med om ett äkta däckhaveri på E4:an. Hur va min beredskap egentligen?

Sen pratar vi om tvätt utan tvättmaskin, lagra mat utan mylarpåsar och bak utan ugn. Och sen en fråga om hur man bäst tätar gamla fönster.

May 18 2022

1hr 5mins

Play

57. BOL, massugn och recept

Podcast cover
Read more

Vi återvänder till lyssnaren Emilia. Efter att ha lyssnat på färre avsnittet har hon bestämt sig för att vänta med att köpa ett torp. Vi säger, tyvärr, att det nog eventuellt är fel beslut. Vi pratar BOL - bug out location (eller evakueringsplats som patricks säger). Går det att bo i skogen? Hur ska man tänka om man inte har råd? Sen svarar vi på en fråga om massugnar. Asså svintunga steneldstäder som lagrar värme och värmer upp ditt hus i flera dagar. Vad ska man tänka på osv. Sen slutligen om beredskapsrecept. Vad lagar vi av sånt vi lagrar eller producerar själva? Och varför har jag slutat baka??? Lyssna!

May 11 2022

1hr 12mins

Play

56. Bistra tider och evakuering

Podcast cover
Read more

Världsläget igen. Det ser...inte...bra...ut. Ekonomin, logistikkedjorna och kriget. Hur ska man tänka med investeringar nu. Är det för sent att köpa ett hus på landet? Patrick berättar om räntor och reallöneökningar och annat deppigt. Vi pratar om när man ska evakuera (tldr: är det livshotande ska du DRA) och slutligen om friluftsliv som beredskap. Matigt och deppigt. Lite som en skogshuggarportion på en dålig lunchrestaurang. Det är bara att kriga igenom med andra ord.

May 04 2022

1hr 9mins

Play

55. Odlingsstatus och eld

Podcast cover
Read more

Vi pratar om om Patricks småbrukarkurs, om läget i odlingarna, om foderbetor och utplantering, markduk och...ja. Och sen noga om hur man gör upp eld. Vad behöver du ha med dig för att kunna tända en brasa för värme och matlagning? LYSSNA DET KAN RÄDDA DITT LIV??? VÄL???

Apr 27 2022

1hr 30mins

Play

54. Inflation, skovård och den ultimata ryggsäcken

Podcast cover
Read more

Vi drabbas av läget i världen. Pratar inflation, kängor, vattenfilter, grisar, odla eget spannmål, ryggsäckar och preppbox. Nåt för alla! Lyssna!

Apr 20 2022

1hr 15mins

Play

53. Då ska du så. Och konservering.

Podcast cover
Read more

Nu tar vi det en gång för alla-avsnittet! Vi pratar om vilka fröer du ska så, när. Det är inte för sent än! Och sen svinnoga om konservering. Så gör du för att förvara mat utan frysbox! Jo, sen har vi fått ett mail från en kommunalpolitiker som vill underlätta för boende att börja med småbruk. KUL! LYSSNA!

Apr 13 2022

1hr 40mins

Play

52. Kaniner och bäst-före

Podcast cover
Read more

Frågespecial! Vi läser lyssnarmail om: Att börja med kaniner Foderbetor Tuppar Driva upp plantor med jordkontakt Att preppa (och samla regnvatten) högst upp i ett höghus Dumpstring Bäst-före-datum Puh. Kanonavsnitt! Lyssna gärna!

Apr 06 2022

1hr 16mins

Play

51. Trädgårdsland och smådjur

Podcast cover
Read more

I år är året du ska ta tag i din hemberedskap! En viktig del i det är att skapa dig färdigheter som gör att du kan producera egen mat. Vi pratar noga om hur du anlägger ditt första trädgårdsland. Hur du ska gräva eller inte gräva. hur du ska så och hur du ska vattna. Vi pratar kort om kompost och jordförbättring. Och sen svarar vi på frågor om höns och kaniner för köttproduktion. Lyssna så blir du värsta självförsörjaren!

Mar 30 2022

1hr 11mins

Play

50. Så överlever du en kärnvapenattack

Podcast cover
Read more

Det spända läget i världen gör att vi väljer att återvända till ämnet kärnvapen. Vi pratar strålning och tryckvågor. Elektromagnetiska pulser och skyddsrum. Obligatorisk lyssning! Obs man blir inte rädd, man blir förberedd. Visst fan, på slutet slängde jag in en grisfråga också. LYSSNA!

Mar 23 2022

1hr 26mins

Play

49. Oro, hygien, cash och odling

Podcast cover
Read more

Vi pratar om oron många känner. Om hur man ska tänka när krisen kommer. Om rånrisk och handlingskraft. Och sen två saker vi glömde sist: nämligen hygien och cash (ja det blir lite om barter också). Sen pratar vi om att det är NU du ska ta tag i dina projekt. Nu är odling, matproduktion och beredskap viktigare än nånsin. Organisera er! Just det! Josef har skickat in en fråga om höns också. Hur länge klarar dom sig egentligen på matrester och det dom själva hittar i natur’n. Ganska jävla matigt avsnitt som ni hör.

Mar 16 2022

1hr 29mins

Play

48. 7 steg mot en bättre hemberedskap

Podcast cover
Read more
Vi märker att det är många som vill ta tag i sin hemberedskap. Äntligen! Som vi väntat. I det här avsnittet bryter vi ner det i sju enkla steg. Som en buffé av prepping! 

Den kommande veckan ska du ta tag i ett område om dagen. Häng med!

Dag 1: Samla och planera Dag 2: Vatten Dag 3: Värme Dag 4: Mat Dag 5: Första hjälpen Dag 6: El-grejer Dag 7: Brandsäkerhet

Mar 09 2022

1hr 26mins

Play

Katastrofpodd med anledning av kriget i Ukraina

Podcast cover
Read more

Hej. Vi bestämde oss för att göra ett extra avsnitt med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Vi pratar lite om vilka konsekvenser det kan få för oss här hemma men framförallt fokuserar vi på hur vi ska förbereda oss mentalt för svårare tider. Lyssna gärna. Det känns viktigt.

Feb 25 2022

50mins

Play

47 Snö, översvämningar och blixtnedslag

Podcast cover
Read more

Vi pratar extremväder. Men först, såklart lite om Ukraina. Men sen! Saker du ska ha i bilen på vintern och så tar du dig upp om du kör i diket. Vi berättar när du ska fatta beslutet om att evakuera och hur du får bort vatten ur en översvämmad källare. Men herregud, vi pratade ju om torka också! Och sen hur du skyddar dig mot blixtnedslag. Ja du hör ju själv! Obligatorisk lyssning.

Feb 22 2022

1hr 26mins

Play