OwlTail

Cover image of Min berättelse

Min berättelse

Min berättelse om ögonblicken som förändrar livet Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

C-ordet, jag säger så istället

Mitt i vardagen exploderar världen, och Marie Titus kämpar för att hitta orden att beskriva kampen mot sjukdomen hon fortfarande inte vill nämna vid namn. - När jag var som sämst så frågade jag inte efter barnen, hur det gick på dagis eller i skolan. Jag ville inte att de skulle komma och besöka mig för jag orkade inte prata med dem. Det bästa var när min man kom ensam och kröp ner i sängen jämte mig och bara låg där stilla och tyst och höll om mig, hårt och länge. Marie Titus är 39 år, jobbar som lärare, och bor i småländska Eksjö med man och två barn. Detta program i serien "Svenska berättelser sändes första gången den 1 januari 2008 och är producerat av Ola Hemström.

29mins

9 Dec 2013

Rank #1

Podcast cover

Jag vaknade utan minnen efter cykelolyckan

Det var halsduken. Den fastnade i hjulet på cykeln och sen hände det. Vid olyckan är Jonas Cederling 33 år. Efter några dygn i koma vaknar han upp halvförlamad, med grav hörselskada och förlorat minne. Livet som ljudtekniker och bergsklättrare är definitivt slut. När jag vaknade upp var jag som nyfödd. Jag njöt av det vita taket, det gav mig en trygghet att fokusera på.  Jag blev glad av att se regnet ösa ner utanför fönstret och att se regndropparna strila nerför rutan. För mig var det något nytt, något jag aldrig hade sett förut! Det sitter en dam vid min sida och säger att hon är min mor. Dett program i serien "Svenska berättelser sändes den 21 mars 2012 och är producerat av Ola Hemström.

29mins

12 Dec 2013

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

En kubansk släktsaga: Del 1 - Breven från pappa

Hon lär känna sin far genom hans brev. I dem skriver han om längtan till faniljen och främmande länder. Till slut får Maria Llerena möta sin far. Mötet förändrar allt. Maria Llerena berättar om sin fattiga uppväxt på Kuba under 40- och 50-talet. Hon flyttade senare till Sverige där hon nu bor. Hon har arbetat som artist, dansare och sångerska i hela sitt liv och turnerat runt världen. Hon var också den första kvinnan som dansade salsa på TV, i Hylands Hörna på 60-talet, och introducerade salsan för svenskarna. Men här återvänder hon till sin barndoms Kuba där rasismen frodas och en pappa med många ansikten är ständigt närvarande med sin frånvaro. Detta är den första delen av en självbiografisk och mörk släktberättelse från 40- och 50-talets Kuba. Serien är inspelad 2018. Producent är Ola Hemström. Ola.hemstrom@sverigesradio.se

30mins

4 Jul 2018

Rank #3

Podcast cover

En syster olik andra

"Hon dansar - till den dova, skvalpande rytmen från vår diskmaskin. Flickan heter Lollo. Hon är min storasyster och diskmaskinsdansen är ett barndomsminne. På den tiden var jag irriterad på att hon inte kunde inte begå äldstasyskonets obligatoriska snedsteg så att jag slapp. Idag inser jag att hon ändå lärt mig mer än någon annan." Henrik Annemarks storasyster Lollo har en utvecklingsstörning . Här berättar han om hur det är att växa upp med en syster som är annorlunda - på gott och ont. Programmet i serien Svenska berättelser sändes första gången den 24 december 2009 och är producerat av Ola Hemström.

28mins

10 Dec 2013

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Min syster dödades för att hon var flicka

När pappan upptäcker att hans fru fött en dotter blir han rasande och slänger upp barnet på det glödheta kojtaket. Nomaden Pel Rostam berättar om den syster han aldrig lärde känna. Han vill berätta för henne om sin egen resa, en resa som får en oväntad riktning när det som hände systern kommer tillbaka till honom som vuxen. Producent: Ola Hemström. Detta är en återutsändning från 16/12 2014.

27mins

20 Sep 2017

Rank #5

Podcast cover

Svenska berättelser 2013-12-11 kl. 10.04

Barnen var efterlängtade. Och så tvillingar också! Men en bit in i graviditeten ställdes Erika Svantesson och hennes man inför det svåraste valet i sina liv. Att välja eller välja bort ett barn. Och vilken kväll det blev sen, vilken natt. Vi låg hopkurade i den vita sängen i det vita rummet. Jag minns inte alls hur orden föll. Jag vet bara att vi var tvungna att säga allt, precis allt det som genomfor våra tankar. Skulle vi kunna älska en grönsak? Ett barn som kanske inte alls kan kommunicera med oss. Som kanske inte kan skratta eller le." Serien "Svenska berättelser" bygger helt på lyssnarnas egna texter och är producerad av Ola Hemström. Detta program sändes första gången de 19 mars 2012.

29mins

11 Dec 2013

Rank #6

Podcast cover

Del 1/2. Det omöjliga valet mellan två barn

Barnen var efterlängtade. Och så tvillingar också. Men en bit in i graviditeten ställdes Erika Svantesson och hennes man inför det svåraste valet i sina liv. Att välja eller välja bort ett barn. Och vilken kväll det blev sen, vilken natt. Vi låg hopkurade i den vita sängen i det vita rummet. Jag minns inte alls hur orden föll. Jag vet bara att vi var tvungna att säga allt, precis allt det som genomfor våra tankar. Skulle vi kunna älska en grönsak? Ett barn som kanske inte alls kan kommunicera med oss. Som kanske inte kan skratta eller le." Erika Svantesson och producenten Ola Hemström tilldelades 2013 Public Serviceklubbens Ikaospris som årets berättare för "Det omöjliga valet". Programmet sändes första gången den 19 mars 2012. I "Det tredje barnet" fortsätter nu Erika Svantesson sin berättelse om det som hände sen - 7 år efter "Det omöjliga valet". Har du en hälsning till Erika, hör av dig via mail till Ola.hemstrom@sr.se. Eller skriv, till Sveriges Radio, Ola Hemström, 105 10 Stockholm.

28mins

9 Apr 2019

Rank #7

Podcast cover

Ann föll ner på tunnelbanespåret: Förlorade sitt ben

En vinterkväll halkade Ann Börjesson på en isfläck på tågperrongen och föll ner på spåret. Hade hon varit tre sekunder snabbare hade inget hänt. Men nu kom det blå tåget rusande mot henne. "Jag hinner hugga tag i perrongkanten, ser det blå tåget komma och försöker häva mig upp med en styrka som jag aldrig trodde att jag kunde ha. Så smäller det. Och blir svart. Hon grät om nätterna, med benprotesen slängd under sängen. Tills hon bestämde sig för att de skulle försonas. Serien är producerad av Ola Hemström. Ola.hemstrom@sverigesradio.se

29mins

11 Dec 2013

Rank #8

Podcast cover

Till mamma, som dog i bröstcancer

När Kelly är en ung tonåring får hon reda på att hennes mamma drabbats av bröstcancer. Beskedet förändrar hennes liv för alltid. Det här är Kelly Mills egen berättelse om deras resa mot slutet. Hon sitter vid sin mammas säng på sjukhuset. Mammas hår har fallit av i tussar och ligger som små änglar på kudden. Hon klappar på sin mammas fötter även om hon egentligen inte får. Kelly Mills mamma ska dö och de vet alla om det. Men hur gör man, för att tillsammans klara av den sista resan? Det här är Kellys berättelse om den långa resan mot slutet. När Kelly berättar är det 2014 och det har gått ett år sedan hennes mors död. Producent: Ola Hemström ola.hemstrom@sr.se

30mins

18 Apr 2018

Rank #9

Podcast cover

Tvångstankarna styrde mitt liv

Allt i köket är smutsigt. Inte ens dörrhandtaget går att röra vid. Så länge Sofia Stjernfelt minns har hon fått tampats med tvångstankar och ångest. Hon har gett sin rädsla ett namn. Sofia Å. "I gott och ont har hon varit med, i glada och ledsna stunder. Ibland har hon tagit över och fått mig att må otroligt dåligt. Ibland har jag kunnat ta över och blivit så fylld av glädje över en sån liten sak som att kunna sitta i soffan i vardagsrummet." Hör 20-åriga Sofia Stjernfelt berätta om sin kamp för att ta kontrollen över sitt eget liv. Programmet är producerat av Ola Hemström och vill du skicka en hälsning till Sofia kan du maila ola.hemstrom@sverigesradio.se

29mins

3 Apr 2019

Rank #10

Podcast cover

Jag var 8 år på en sluten psykiatrisk avdelning

När Åsa Pehrsson var 17 år blev hon intagen på en sluten psykiatrisk avdelning för ungdomar. En verklighet som få känner till. Det skulle ta åtta år innan hon kom ut igen. En verklighet som få känner till. - Ibland drar de in allt toalettpapper. Patienterna får istället gå och be om papper. Det är roligast att be om riktigt mycket, absurt mycket, bara för att se hur de rodnar. Bara för att fantisera över hur diskussionen måste gå på rapporten efteråt. Nu bad Åsa om asmycket toapapper igen, hon måste verkligen bajsa supermycket! Åsa Pehrsson är när hon berättar 31 år gammal och bor i Stockholm där hon pluggar för att bli socionom. Programmet i serien "Svenska berättelser" är producerad av Ola Hemström och detta program sändes första gången den 8 januari 2008.

29mins

9 Dec 2013

Rank #11

Podcast cover

Nora dog i min mage

Nora dog i Evas mage strax innan hon skulle komma ut. Eva Blomkvist berättar om sorgen och glädjen och om vad det egentligen är att vara mamma. Programmet är producerat av Ola Hemström och sändes första gången den 23 december 2008.

29mins

9 Dec 2013

Rank #12

Podcast cover

I jakten på döden skitar man ner sig

Jag sprang till apoteket och köpte så mycket alvedon jag kunde. Sen vidare till systemet. För det var ofta dödens redskap för mig. Mängder av alvedon och alkohol.  Men jag tyckte att jag var fin i mitt vita landstingslinne. På kvällarna var ofta linnet skitigt och blodigt, för i jakten på döden skitar man ner sig. Anna Åker Zeander bor när hon berättar i Hägersten i Stockholm och är 35 år och berättar om de många år som hon levde med en längtan efter döden - och livet. "Jag ville så gärna leva. Jag ville så oerhört gärna leva.  Men jag mådde för dåligt så jag kunde inte. Jag ville leva så mycket så när jag inte kunde det, ville jag dö." Programmet i serien "Svenska berättelser" sändes första gången den 22 december 2010 och är producerat av Ola Hemström.

29mins

11 Dec 2013

Rank #13