OwlTail

Cover image of Psykiatrikerna

Psykiatrikerna

I podcasten ”Psykiatrikerna” möter läkarna Anders Hansen och Simon Kyaga internationellt framstående hjärnforskare och talar om deras banbrytande vetenskapliga arbete.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Richard Dawkins

Richard Dawkins är evolutionsbiolog vid Oxford University i England och mångmiljonsäljande populärvetenskaplig författare. Hans debutbok ”Den själviska genen” (1976) anses som en klassiker. I fjol utkom den självbiografiska ”Kampen mot illusionerna”.

28mins

29 Mar 2016

Rank #1

Podcast cover

Dilip Jeste (del 2)

Vi kommer alla att bli äldre. Frågan är vad vi kan vi göra för att få ett framgångsrikt åldrande? I avsnitt 2 av Psykiatrikernas samtal med Professor Dilip Jeste berättar han om vad hans flera decennier långa forskning om åldrande visat.

24mins

1 Nov 2016

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Daniel Dennett

Den världsberömde filosofen och författaren Daniel Dennett gästar Psykiatrikerna. Vi samtalar om vi någonsin kan lära oss förstå hur medvetandet uppstår i hjärnan och om hur vi i framtiden kommer att se tillbaka på det tidiga 2000-talet.

26mins

13 Mar 2018

Rank #3

Podcast cover

David J. Linden

Vår hjärna är ineffektiv och som en följd av det kan vi känna kärlek till varandra. Det menar David J. Linden, professor vid Johns Hopkins universitet i USA. Han talar även om hur internet gör oss beroende genom att “kapa” hjärnans belöningssystem.

29mins

29 May 2016

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Fred ”Rusty” Gage

Fred Gage är professor vid Salk Institute i USA och en av forskarna bakom upptäckten att det kan bildas nya celler i hjärnan även hos vuxna människor. Gage berättar här om hur nycellsbildningen är något som vi faktiskt kan påverka själva.

23mins

1 Feb 2016

Rank #5

Podcast cover

Karl Deissenroth

Karl Deisseroth, vid Stanforduniversitetet i USA, var en av förhandsfavoriterna till Nobelpriset i medicin 2015. Han har utvecklat optogenetiken, en metod för att ”styra hjärnan med ljus” och är en av världens kanske mest hyllade forskare just nu.

17mins

1 Jan 2016

Rank #6

Podcast cover

Joel E Dimsdale

Kan Nazitysklands krigsförbrytare hjälpa oss förstå ondska? Den amerikanske psykiatern Joel Dimsdale har gått igenom psykologiska undersökningar av naziförbrytarna i Nürnberg. Vad hade de gemensamt, var de fullblodspsykopater eller precis som vi?

31mins

1 Aug 2016

Rank #7

Podcast cover

Dilip Jeste

Vad är visdom, var i hjärnan sitter den och kan vi bli mer visa? Lyssna på den fascinerande psykiatrikern Dilip Jeste vid University of California. Han ser en ny framtid där vi fokuserar på vad som håller friska snarare än vad som gör oss sjuka.

29mins

1 Sep 2016

Rank #8

Podcast cover

Michael Trimble

Varför gråter vi? Idag träffar vi den brittiske professorn och författaren Michael Trimble som undersökt hur det kommer sig att vi människor gråter.

24mins

1 Oct 2016

Rank #9

Podcast cover

Barbara Milrod

Barbara Milrod, professor i psykiatri vid Cornell i New York, är expert på kliniska prövningar av psykoterapi och har utvecklat den enda psykoanalysen med bevisad effekt mot ångest. Hon berättar om sin kamp med att forska på psykoterapi.

20mins

28 Apr 2016

Rank #10

Podcast cover

Christoph Correll

Christoph Correll är en världsauktoritet inom tidiga symtom vid schizofreni och bipolär sjukdom. Han skattades 2014 som en av de mest inflytelserika forskarna i psykiatri. I podden får vi höra om ett paradigmskifte i vården av unga personer.

18mins

28 Feb 2016

Rank #11

Podcast cover

Eric Kandel

Kommer vi någonsin förstå den mänskliga hjärnan? Vi möter Nobelpristagaren Eric Kandel - världens kanske allra mest kända hjärnforskare. Han berättar om resan till Nobelpriset och ger sin syn på om människan innerst inne är ond eller god.

27mins

1 Jul 2016

Rank #12

Podcast cover

Stephen Stahl

Vad innebär det egentligen att få en psykiatrisk diagnos? Möt legenden och psykofarmakologen Stephen Stahl, på University of California, som berättar om varför vi över huvud taget har diagnoser och hur framtidens diagnostik kommer att utvecklas.

27mins

1 Dec 2016

Rank #13

Podcast cover

Daphna Shohamy

Vilken funktion spelar egentligen minnen i hjärnan och hur kan vi använda oss av denna kunskap för att lära oss saker bättre? Om det pratar vi med minnesforskaren Daphna Shohamy vid Columbia University i New York.

33mins

1 Feb 2018

Rank #14

Podcast cover

Fred Gage

Hur kan det komma sig att fysisk aktivitet leder till att hjärnan bildar nya celler? Hör den amerikanska professorn Fred Gage som återvänder till Psykiatrikerna för ett nytt spännande samtal.

29mins

1 Jan 2018

Rank #15