OwlTail

Cover image of Istoria României

Istoria României

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Ep 16 - Ultimii Severi

În acest episod vorbesc despre sfârșitul dinastiei Severilor. Cu un început bun și un sfârșit bunicel, nimeni nu va uita însă că doi dintre cei mai nocivi împărați, Caracalla și Elagabalus, au făcut parte din această dinastie. Se anunță o criză de proporții.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

9mins

20 Jan 2020

Rank #1

Podcast cover

Ep 2 - O preistorie din cioburi

În acest episod, ajungem în timpurile neoliticului și vorbesc despre culturile Europei vechi și arta lor. Ce ne spun ceramica de Cucuteni și Gânditorul de la Hamangia despre strămoșii strămoșilor noștri?Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

13mins

4 Oct 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

Ep 17 - Criza din secolul al III-lea

În acest episod vorbesc despre o perioadă grea din Istoria Imperiului, și despre decizia inevitabilă pe care o face Aurelian, la finele crizei.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

18mins

23 Jan 2020

Rank #3

Podcast cover

Ep 3 - Indo-europenii

Un episod în care prezint pe scurt invazia indo-europenilor și sfârșitul culturilor Europei Vechi.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

9mins

14 Oct 2019

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Ep 18 - Creștinismul

În acest episod, vorbesc despre începuturile creștinismului, această religie atât de cunoscută nouă și atât de bizară pentru romani. De la persecuții și până la Edictul de la Milan, creștinismul ajunge treptat o normalitate, și această creștere va continua, și va continua, și va continua...Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

11mins

30 Jan 2020

Rank #5

Podcast cover

Ep 19 - Orientări spre Orient

În acest episod, creștinismul triumfă, dar Imperiul Roman se sparge în două bucăți. Una supraviețuiește, inclusiv datorită inspirației lui Constantin de a construi o capitală cum nu s-a mai văzut. Goții și hunii, antagoniștii aceestui episod, se dovedesc a fi mai complecși decât lasă filmele să se vadă. Încet, încet, ne apropiem de Evul Mediu.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

13mins

9 Feb 2020

Rank #6

Podcast cover

Ep 24 - Frații

În acest episod vorbesc despre Al doilea țarat bulgar, care de fapt e atât al bulgarilor, cât și al vlahilor. O să îi cunoașteți pe frații Petru și Asan, dar și pe frățiorul lor cu nume manelistic, Ioniță Caloian. Iar, în final, la căderea țaratului, vorbesc puțin despre o nouă controversă etnică la modă.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

7mins

17 May 2020

Rank #7

Podcast cover

Ep 23a - Come si dice la voi în rumena?

În acest episod vorbesc despre formarea limbii române și legătura cu restul limbilor romanice. Care a fost aportul slavilor, și cum am reușit noi să combinăm articole latine cu gramatica slavă?Este prima parte a episodului 23. Partea a doua va fi publicată separat și este interzisă minorilor.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

12mins

21 Apr 2020

Rank #8

Podcast cover

Ep 23b - Latina vulgară, vulgară

Conține limbaj grafic.În acest episod urmăresc evoluția obscenităților latine în limbile romanice. Despre cum înjură românii și de unde ne-au venit cuvintele, pentru cei trecuți de majorat și care nu se ofensează ușor.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

6mins

21 Apr 2020

Rank #9

Podcast cover

Ep 22 - Epoca întunecată și maghiarii

În acest episod vorbesc despre stabilirea maghiarilor în bazinul panonic. De unde au venit, pe cine au găsit aici, luptele pe care le-au purtat și modul în care s-a schimbat societatea lor, totul în contextul marii controverse: "contează dreptul istoric?"Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

9mins

11 Apr 2020

Rank #10

Podcast cover

Ep 21 - Epoca întunecată, începutul

În acest episod fac un mic ocol prin povestea lui Iustinian și a Imperiului Roman de Est, așa cum se prezenta el în timpul gepizilor. Și apoi, "îi dăm bătaie" cu migrațiile avarilor, bulgarilor, pecenegilor și maghiarilor. Totul pentru a ajunge în jurul anului 1000, un număr rotund și elegant, în mijlocul unei perioade greu de documentat și înțeles.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

13mins

9 Mar 2020

Rank #11

Podcast cover

Ep 20 - Sub stăpânirea gepizilor

În acest episod, teritoriile fostei Dacii Romane se trezesc sub stăpânirea unui trib germanic. În câteva cuvinte, să ne amintim ce a fost cu regatul gepizilor.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

8mins

20 Feb 2020

Rank #12

Podcast cover

Ep 15 - Au făcut copiii noștri dinți

În acest episod vorbesc despre Dacia Romană sub stăpânirea lui Commodus, unul dintre cei mai dezastruoși împărați ai Imperiului Roman. Apoi, despre criza de succesiune ce i-a urmat, și anume "anul celor 5 împărați". În final, ajung la Septimius Severus, probabil ultimul împărat bun cu care vor mai avea de-a face locuitorii provinciei Dacia. E începutul sfârșitului pentru Imperiul Roman...Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

11mins

9 Jan 2020

Rank #13

Podcast cover

Ep 14 - Dacia Romană și împărații cei buni

Există expresia "cei cinci împărați buni", dar, pentru că Nerva nu a ajuns niciodată până în Dacia, vorbesc despre patru dintre cei cinci împărați buni și ce au făcut ei pentru Dacia Romană. E o perioadă de aur a Imperiului, însă asta nu înseamnă că nu se întâmplă nimic.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

19mins

30 Dec 2019

Rank #14

Podcast cover

Ep 13 - Viața în Dacia Romană

După cucerirea Daciei și transformarea în provincie romană, viața se schimbă complet. În acest prim episod al seriei despre Dacia Romană, vorbesc despre viața din noua provincie și schimbările care s-au produs la nivel mare pentru oamenii din această zonă geografică.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

13mins

27 Dec 2019

Rank #15

Podcast cover

Ep 12 - Addendum

În acest episod special, adun câteva lucruri de clarificat, corectat sau explicat din conținutul episoadelor 1-11. Vorbesc despre unele mituri sau controverse istorice, și vă propun și propriul meu top al împăraților romani.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

24mins

15 Dec 2019

Rank #16

Podcast cover

Ep 11 - Războaiele daco-romane

Norocul dacilor se termină atunci când Traian pornește în expedițiile de cucerire din 101-102, și 105-106, când sunt definitiv învinși.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

11mins

7 Dec 2019

Rank #17

Podcast cover

Ep 10 - Traian

În acest episod vorbesc despre ascensiunea împăratului Traian și despre succesul său de a fi numit "cel mai bun".Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

11mins

4 Dec 2019

Rank #18

Podcast cover

Ep 9 - Cel în care multe nume încep cu “D”

În acest episod vorbesc despre primele conflicte dintre daci și romani, din timpul împăratului Domițian. Încep cu raidurile dacilor în Moesia și campania lui Fuscus, apoi vorbesc despre campania lui Tettius Iulianus și pacea favorabilă cu Decebal.Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

9mins

25 Nov 2019

Rank #19

Podcast cover

Ep 8 - Mai norocos decât Augustus

În acest episod vorbesc despre începuturile Imperiului Roman și despre împărații săi. Cum au acționat ei pentru a-și concentra tot mai multă putere în propriile mâini, ce au făcut ca să ne amintim de ei și cum s-a schimbat caracterul roman sub îndrumarea lor?Support the show (https://www.patreon.com/calinacenan)

11mins

14 Nov 2019

Rank #20