OwlTail

Cover image of Krifa Podcast

Krifa Podcast

Podcast by Krifa

Popular episodes

All episodes

Read more

Podcast by Krifa

Sådan motiverer du dine medarbejdere

Podcast cover
Read more
Hvordan får du det bedste frem i dine medarbejdere, så de trives og møder på jobbet med lyst til at give den en skalle? Som leder er en af dine opgaver at motivere dine medarbejdere, men hvordan gør du det bedst og hvordan finder du ud af, hvad der motivere den enkelte medarbejder, og hvad der skal til for at du selv holder dig motiveret som leder?
I denne podcast taler jeg med Anna Pind. Hun har over 20 års erfaring som leder og har både været leder i det offentlige og det private arbejdsliv. I dag er hun afdelingschef i en af Krifas lokale afdelinger på Sjælland.
Medvirkende: Anna Pind, afdelingschef i Krifa
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, seniorkonsulent i Krifa berf@krifa.dk
Links:
Få inspiration til din ledelse på www.krifa.dk/inspiration/ledelse

Mål, forstå og forbedr arbejdslysten for dine medarbejdere eller hos dig selv. GAIS er et gratis online værktøj, som sætter tal på din arbejdslyst og kommer med personlige anbefalinger og værktøjer https://gais.dk/

Lyt til podcast med Ulrik Wilbek og få hans bedste råd til, hvordan du kan styrke din motivation i både modvind og medvind. https://krifa.dk/inspiration/arbejdsglaede/motivation-i-medvind-og-modvind
Tre gode fif:
1. Vær bevidst om at alle medarbejdere motiveres af noget forskelligt.
2. Husk at anerkende dine medarbejdere, både enkeltvis og som team.
3. Vis din begejstring og fortæl medarbejderne at deres indsats har betydning for den samlede organisation.
Highlights:
[1:14] Motivation af medarbejderne er at smitte af på andre og skabe energi og lyst til at være en del af et arbejdsfællesskab. Lederen skal vide, hvilke opgaver der skal løses og fortælle hvad der skal ske.

[2:11] En leder skal understøtte medarbejdernes selvtillid. Det gøres ved anerkendelse og ved at fortælle man som leder er afhængig af deres indsats.

[3:13] Medarbejderne skal ikke skamroses, men de skal anerkendes for deres faglige indsats og være målrettet.

[4:11] Som leder kan man ikke undgå at motivere eller demotivere medarbejderne ved de handlinger man foretager som leder. Løn motiverer ikke medarbejderne på sigt.

[5:38] Det er forskelligt fra medarbejder til medarbejder, hvad der motiverer dem. Det kan være resultater, mestring eller kollegafællesskab. Det kræver du som leder kender dine medarbejdere.

[7:32] Skal jeg motivere et helt team kan man anerkende fællesskabet og samarbejdet.

[9:10] Jævnlige samtaler og MU-samtaler kan bruges til motivation af medarbejderen og hvordan det går med trivslen.

[10:36] Inddragelse er vigtigt for motivationen. Der er forskel på at inddrage og give ansvar til medarbejderen. Ansvaret ligger altid hos lederen.

[11:55] Medarbejdere der flyver afsted skal stadig motiveres. Hænger man i bremsen, så skyldes det ofte man er demotiveret og udfordret på mestringen af opgaverne.

[13:23] Der findes ikke kedelige opgaver. Alt vi gør handler om de fælles mål.

[14:58] Lederen er kulturbærer, når det gælder hvordan man motiverer hinanden og vise energien og retningen i opgaverne.

[16:00] Forandringsprocesser betyder ofte at medarbejderne bliver udfordrede på deres motivation og det kan betyde brok i krogene man skal tage fat i som leder.

[18:30] Konkurrencer kan både være motiverende og demotiverede. Det afhænger meget af medarbejderne og noget man skal være varsom med at benytte som motivation.

[22:10] At fejre succeser sammen og rose dem der gør det godt er vigtigt.

[23:11] At motivere er et ledelsesredskab. Det er en muskel man skal træne. Som leder skal du også have blik for, hvordan du holder din egen motivation ved lige. Og at du husker at spørge efter feedback hos medarbejdere og ledere.

Jun 23 2020

27mins

Play

Sådan lander du dit første job

Podcast cover
Read more
Din sidste eksamen er i hus, og nu skal det første job skaffes. Når du er nyuddannet, har du måske ikke alle de kompetencer, der efterspørges i et jobopslag. Du er måske også i tvivl om, hvordan du beskriver og forklarer, hvad du har lært på dit studie, og hvordan det kan oversættes til de ting, som efterspørges af en måske kommende arbejdsgiver. I denne episode giver job, karriere- og arbejdslystkonsulent Mette Willén gode råd til, hvordan du griber din jobsøgning an. Derudover møder du Daniel Baun, som er ansvarlig for HR Manager i Trendhim og som fortæller hans erfaringer med, hvad en ansøger kan gøre for at brænde igennem hos en arbejdsgiver.

Medvirkende:
Job, karriere- og arbejdslystkonsulent I Krifa: Mette Willén
HR Manager i Trendhim: Daniel Baun https://www.trendhim.dk/
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff, berf@krifa.dk

Links
Som Krifa Plus og Krifa Start kan du booke en arbejdslivssamtale og få sparring på dit kommende arbejdsliv og eventuelt også på dit CV og din ansøgning - læs mere her https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Er du blevet inviteret til jobsamtale, så lyt til podcasten med syv gode råd til din jobsamtale https://krifa.dk/inspiration/jobsoegning/jobcast-7-gode-raad-til-din-jobsamtale

Få inspiration til din jobsøgning på Krifa.dk - her kan du både finde eksempler på dit CV og din ansøgning og få andre gode fif https://krifa.dk/inspiration/jobsoegning

Job, karriere- og arbejdslystkonsulent I Krifa: Mette Willén gennemgår en proces, hvor du kan blive mere klar over, hvilke kompetencer du har opnået. Svar på disse fire spørgsmål og brug det til din jobsøgning.

1. Opgaver du har haft på studiet eller i studiejobs eller frivillige jobs
2. Hvilke faglige og personlige kompetencer kan du se, at du har på baggrund af de opgaver, som du har haft?
3. Hvilke resultater har du nået på baggrund af de opgaver du har beskrevet?
4. Hvilken værdi kan det du har lært give en kommende arbejdsgiver?

Highlights
[1:20] Det er der vigtigst for at man trives på sit arbejde er at arbejdet giver mening. Og man skal vide noget for at kunne drømme. Derfor må man undersøge mulighederne og lade sig inspirere, fx på LinkedIn og jobindex.

[3:07] Du skal finde ud af, hvad der interesserer dig og søge sparring, når du søger job. Her kan du med fordel bruge din fagforening og booke en samtale med en arbejdslivskonsulent.

[4:04] Du kan finde frem til dine kompetencer gennem en simpel fire-trins-proces. Her ser du på udførte opgaver, kompetencer du har fået på baggrund af opgaverne, resultater du har opnået og hvilke værdier det så giver din arbejdsgiver.

[8:06] jobsøgning er hårdt arbejde, og her kan det være en fordel at sætte sig sammen med andre jobsøgende og skriver ansøgninger. Derudover kan du holde din viden ved lige, så du føler dig ajour.

[9:40] Har du fået et afslag, så kontakt arbejdsgiver og vær nysgerrig på, hvor du skal udvikle dig for at kunne få jobbet næste gang de slår en stilling op.

[10:33] Når du har fået et job, så bed om løbende feedback, så du ved, at du er godt på vej.

[12:08] Det vigtigste i en ansøgning er ifølge Daniel Baun, at du beskriver, hvordan du vil hjælpe med at løse virksomhedernes opgave. Og du viser det i din ansøgning, hvordan du kan være en gevinst for virksomheden ift opgaven.

[13:39] Lav et CV og en ansøgning som viser, hvem du er og hvad du kan. Og vis, at du ved hvem du taler til.

[15:39] Du skal som ansøger vise, at du kan løse et problem, som virksomheden har.

[17:03] Som nyuddannet er det ok at du ikke kan alt, det vigtigste er, at du har den rette indstilling, og du er ydmyg ift at du ikke kan og ved alt. Og du skal sørge for at kunne tilbyde noget relevant erfaring og får beskrevet, hvad det er du kan.

[20:15] Når du begynder i dit nye job, skal du give den gas og være klar til at gribe jobchancer, som byder sig, også selvom det måske er lidt uden for det, du havde forestillet dig, at du skulle arbejde med.

Dec 10 2019

25mins

Play

Er græsset grønnere?

Podcast cover
Read more
I kærlighedslivet bliver vi ofte beskyldt for at kaste håndklædet i ringen for tidligt - men gør vi det samme på jobbet? I dette afsnit undersøger vi græsset på den anden side. For selvom din hverdag kan føles triviel eller konfliktfyldt, er der mange ting, du selv kan gøre, for at sikre den gode arbejdslyst - og det indebærer ikke nødvendigvis at skifte job.
Podcasten er produceret for Krifa af Bauer Media.

Vært: Christina Sander
Gæster: Rasmus Højbæk, jobtrivselskonsulent hos Krifa og Mattias Stølen Due, psykolog og direktør i Center for Familieudvikling
Klip: Rasmus Schwenger
Projektleder: Camilla Christophersen
Redaktør: Rune Born Schwartz

Links:
Din arbejdslyst påvirker hele dit liv. Som Krifa Plus medlem kan du få en arbejdslivssamtale, hvor du sammen med en arbejdslivsekspert sætter spot på dit arbejdsliv, hvor I fx kan tale om trivsel, jobsøgning, uddannelse og kompetencer. Læse mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Hvornår er det tid til at skifte job? Vi har talt med to som begge har skiftet job for nylig, de fortæller om deres bekymringer og gevinster ved jobskiftet. https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/faa-succes-med-dit-jobskifte

Hvorfor går du på arbejde? For din egen skyld eller for virksomhedens? Lyt med når ledelsesekspert Maja Haslebo udfordrer dette. Del 1: https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/for-hvis-skyld-gaar-du-paa-arbejde-del1 og del 2: https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/for-hvis-skyld-gaar-du-paa-arbejde-del2

Highlights
[1:44] Man søger ofte nyt arbejde pga. relationelle udfordringer og konflikter med kollegaer eller chef.

[2:50] Du skal tænke dig grundigt om inden du skifter job, og hvorfor du tror det er en god ide? Det er sundest for os, at vi arbejder på udfordringerne og prøver at løse det, inden vi beslutter os for at skifter job.

[6:28] Vi kan blive bedre til at give og modtage kritik og håndtere konflikter. Og vi skal turde udfordre os selv, når vi står i noget der er svært.

[8:18] Hvornår mistrives vi så meget, at vi skal skifte job eller gøre noget ved mistrivslen. Nogle gange er et jobskifte det rette at gøre.

[10:30] Samtale om, hvordan man har det er vigtigt, hvis man skal ændre situationen og få hjælp til at se om man er på vej ud i et usundt arbejdsliv.

[11:48] Der er en samfundstendens af at vi altid skal flytte os og skifte job for at være omstillingsparate. Overvej om du har lyst til at flytte dig eller om dit job stadig er godt og interessant og det er ok.

[14:50] Den unge generation stiller større krav til arbejdspladsen og til sig selv.

[17:45] Vi har høje krav til vores arbejdsliv og hvad arbejdspladsen skal give til dig. Det synspunkt skal du vende om også. Hvad giver du til arbejdspladsen.

[20:25] Vi er vanedyr. Det nye er ukendt og derfor er forandringer vanskelige. En tryg base på hjemmefronten kan gøre forandringer nemmere at håndtere.

[23:35] Fremtidens arbejdsmarked vil have flere korte ansættelser og vikarjobs. Og derfor er relationer vigtige.

Nov 04 2019

26mins

Play

Lær at sætte grænser

Podcast cover
Read more
Er du egentlig god til at sige nej? Og ved du overhovedet hvor dine egne grænser går? Som i parforholdet såvel som på arbejdet handler den lykkelige hverdag om at være sig selv - og vise andre hvem man er. Der skal både sættes grænser og ædes kameler - men hvornår gør man hvad?

Podcasten er produceret for Krifa af Bauer Media.

Vært: Christina Sander
Gæster: Rasmus Højbæk, jobtrivselskonsulent hos Krifa og Mattias Stølen Due, psykolog og direktør i Center for Familieudvikling
Klip: Rasmus Schwenger
Projektleder: Camilla Christophersen
Redaktør: Rune Born Schwartz

Links:
Din arbejdslyst påvirker hele dit liv. Som Krifa Plus medlem kan du få en arbejdslivssamtale, hvor du sammen med en arbejdslivsekspert sætter spot på dit arbejdsliv, hvor I fx kan tale om trivsel, jobsøgning, uddannelse og kompetencer. Læs mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Som Krifa Plus medlem kan du få en jobtrivselssamtale, hvor du kan få hjælp til at håndtere konflikter på jobbet og håndtere vanskelige situationer. Læs mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/jobtrivselssamtale

Lyt til podcasten “Styrk selvtilliden på jobbet” og få gode råd til, hvordan du håndtere din indre kritiker og får skruet op for de konstruktive tanker. https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/faa-selvtillid-paa-jobbet

Highlights:
[1:40] Det er vigtigt at kunne sætte grænser både overfor chef og kollegaer.

[2:40] Der er en tendens til, at vi tager os mere sammen, når vi er på arbejde, og derfor ikke har helt så mange konflikter, som vi har på hjemmefronten.

[4:40] Vi kommer længst i alle relationer, hvis vi tør være ærlige om, hvad vi føler men vi skal dosere, hvad vi deler alt efter sammenhængen. Og jo tidligere vi sætter ord på, jo nemmere er det at blive på egen banehalvdel.

[7:02] Vi er ofte utilfredse med chefen og beslutninger, som træffes på arbejdspladsen. Kan man mærke det bider sig fast, så skal man tage fat i det på en ordentlig måde.

[11:25] Oplevelsen af uretfærdig behandling eller daglige irritationsmomenter fra chefer og kollegaer kan give dårligt arbejdsklima og konflikter. Man skal gøre op med sig selv, om det er noget man kan gøre noget ved.

[13:28] Brug en god ven eller kæreste til at fortælle dine frustrationer og få vendt konflikten og hjælp til at træffe en beslutning omkring, hvordan du vil håndtere en konflikt.

[17:16] Det kan være svært at sige fra overfor opgaver, fordi man er bange for at det påvirker relationen til kollegaerne og fordi vi gerne vil gøre det godt.

[20:40] Travlhed kan hurtigt blive en kultur, som man gerne vil passe ind i og som vi skal leve med. Og det er dårligt både for dit arbejdsliv og privatliv. Vi har brug for pauserne.

[24:38] Vi skal blive bedre til at turde sige fra og tale om, hvad vi tænker og føler. Og lytte til, hvad dine kollegaer siger til dig, når de er frustrerede.

Nov 04 2019

26mins

Play

Jobsamtalen er første date

Podcast cover
Read more
Jagten på god arbejdslyst begynder, så snart man søger et nyt job. Ligesom når man skal finde en kæreste, så bliver man ikke altid glad af at vælge det første det bedste - du skal finde det rigtige arbejde. Og allerede ved jobsamtalen kan du faktisk tage første spadestik til et lykkeligt arbejdsliv.

Podcasten er produceret for Krifa af Bauer Media.

Vært: Christina Sander
Gæster: Mette Willén, Job-, karriere- og arbejdslystkonsulent hos Krifa og Mattias Stølen Due, psykolog og direktør i Center for Familieudvikling
Klip: Rasmus Schwenger
Projektleder: Camilla Christophersen
Redaktør: Rune Born Schwartz

Links:
Din arbejdslyst påvirker hele dit liv. Som Krifa Plus medlem kan du få en arbejdslivssamtale, hvor du sammen med en arbejdslivsekspert sætter spot på dit arbejdsliv, hvor I fx kan tale om trivsel, jobsøgning, uddannelse og kompetencer. Læse mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Lyt til JobCast “7 gode råd til din jobsamtale” https://krifa.dk/inspiration/jobsoegning/jobcast-7-gode-raad-til-din-jobsamtale

Læs artikel om, hvordan du forbereder dig godt til din jobsamtale https://krifa.dk/inspiration/jobsoegning/saadan-forbereder-du-dig-til-samtalen

Hør podcasten med Mattias Stølen Due, hvor han fortæller mere om du skal elske dine kollegaer https://krifa.dk/inspiration/kolleger/kan-man-elske-sine-kolleger

Highlights:
[2:00] Psykolog Mattias Stølen Due fortæller, hvad der egentlig kendetegner en sund relation.

[3:15] Arbejdslyst er den grundlæggende lyst til at gå på arbejde også på en dårlig dag. Arbejdslysten kan forklares ud fra syv faktorer. At opleve arbejdet som meningsfyldt er det vigtigste.

[4:20] Arbejdslyst har betydning for hele dit liv og hjemmefronten og arbejdslivet påvirker hinanden. Vi kan ikke opdele arbejdsliv og privatliv.

[5:50] Det vigtigste formål med jobsamtalen er at finde ud af om der er god kemi, og der er et godt match. Og man undersøger om virksomheden passer til dig og din personlighed.

[7:49] Brug din samtale til også at være nysgerrig på virksomheden du søger hos og stil spørgsmål.

[9:09] Du skal vise hvem du er til en samtale. For arbejdsgiveren ansætter hele mennesker.

[9:54] Find balancen mellem hvor meget du skal vise af dig selv til en samtale, så du både viser dit professionelle og dit personlige ansigt.

[12:05] Er du nervøs så sig det og fortæl, at det er fordi du rigtig gerne vil jobbet. Vær ærlig omkring dine udfordringer eller omkring kritiske spørgsmål om huller i CV’et. Det kan sagtens gøres konkret og ordentligt.

[16:32] Du skal ikke spørge ind til lønnen til den første jobsamtale. Her handler det om at lære hinanden at kende og vise din værdi ind i stillingen.

[18:35] Løn giver ikke god arbejdslyst og motivation.

[20:20] Vi tillægger vores arbejdsliv for meget værdi i forhold til vores generelle livstilfredshed. Vores nære relationer er afgørende for at vi trives i vores arbejdsliv også.

[24:53] Sørg for at få tjek på processen fremadrettet efter en jobsamtale. Og vær nysgerrig og saml op.

Nov 04 2019

27mins

Play

Nye generationer forstyrrer arbejdslivet

Podcast cover
Read more
Enhver generation har kendetegn og kæpheste, og nu er en ny generation på vej ind på arbejdsmarkedet og om få år, vil de sidde på fire ud af fem stole og udgøre 1,5 million af arbejdsstyrken. Det kommer til at have betydning for fremtidens arbejdsmarked og måden arbejdslivet vil forme sig. Den nye generation ønsker meningsfulde opgaver, som de kan løse i et arbejdsfællesskab, de ønsker work-life balance, hvor der er tid til andet og mere end arbejde, og hvor der er mulighed for at fordybe sig i de arbejdsopgaver de har. I denne podcast præsenterer Alexandra Krautwald hvilke udfordringer og muligheder den nye generation vil møde og blive mødt af i deres arbejdsliv. Alexandra Krautwald er beslutningsrådgiver og forfatter på ledelsesbøger og Managing Partner i konsulentvirksomheden Composing - http://composing.dk/

Medvirkende:
Gæst: Alexandra Krautwald, Beslutningsrådgiver og forfatter til ledelsesbøger.
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff

Links:
Alexandra Krautwald på linkedin https://www.linkedin.com/in/alexandrakrautwald/

Alexandra Krautwald er forfatter til bogen “Unge generationer på arbejde – vejen til et anderledes rigt liv” - bogen er udgivet af Dansk Psykologisk forlag.

Som Krifa Plusmedlem og Krifa Startmedlem kan du få en arbejdslivssamtale, hvor der bliver sat spot på dit arbejdsliv, og hvordan du kan arbejde med din arbejdslyst - læs mere på https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslivssamtale

Tre fif til den nye generation (og os andre)
1. Tro ikke alt du hører er sandt
2. Gå ydmygt til dine opgave og skab et godt samarbejde med de ældre generationer
3. Hold fast i det balancerede liv

[1:15] Den unge generation er vokset op i nogle nye strømninger. Unge opfører sig altid “ungt”, men samtiden har gjort de unge både sårbare og ressourcestærke.

[2:33] De unge skal være perfekte og de kan altid finde nogen at sammenligne sig med. Og det betyder konkurrencen er benhård.

[3:52] Den generation som er på arbejdsmarkedet, er resultatgenerationen, der har haft travlt med at tænke på egen karriere og hylder individet. Den nye generation har færten af det gode arbejdsliv på en anden måde.

[6:55] De unge træder ind i et komplekst arbejdsliv, med mange krav og masser af forandringer hele tiden.

[8:05] Den store grad af selvledelse på danske arbejdspladser gør de unge usikre. De unge lærer ikke at blive gjort klar til, hvordan arbejdslivet reelt fungerer.

[10:03] De unge skal udvise ydmyghed og være bevidste om, at de kan lære af og trække på de ældre generationers viden og netværk i arbejdslivet.

[12:00] De unge vil arbejde i socialt ansvarlige, etiske og bæredygtige virksomheder. De unge vil ses som hele mennesker, hvor der er transparent kommunikation.

[13:40] De unge vil have hyppig feedback og arbejde i et nært og behageligt miljø, hvor arbejdsdagen er ukompliceret, og hvor opgaverne er meningsfulde.

[14:31] Virksomhederne er ikke klar til at modtage den nye generation. Gør virksomhederne sig ikke umage skifter de unge job.

[15:43] De unge er mere fællesskabsorienterede i arbejdslivet. De er hippie 2.0-agtige, og vil nå resultater sammen med andre.

[16:40] De unge drømmer om at blive brugt godt, og set som de dygtige voksne de er, og ikke som forkælede børn. Og de har ambitioner om en bedre verden.

[18:15] Når man ansætter en ung medarbejder, skal man være opmærksom på, at de kommer fra en anden virkelighed, end den man selv er præget af. Og være nysgerrig på deres ambitioner og forventninger.

[19:40] De unge har brug for ledere, der sætter hjørneflag og giver tydelige rammer og masser af feedback. De unge har brug for en leder, der påtager sig en art forældrerolle.

[22:00] De ældre kan også lære af de unges forventninger til et mere balanceret arbejdsliv.

[22:35] De unge vil have et job, der giver mening. De vil have et job der giver mening, også på den helt store skala, hvor man ser ud over sig selv.

[24:00] Tre gode råd til den nye generation.

Oct 16 2019

26mins

Play

Tid til karriereskift?

Podcast cover
Read more
Det kan være en stor omvæltning at skifte branche og karrierevej. Dit arbejdsliv tager en helt ny retning, hvor du pludselig ikke kender ruten. Der kan være mange årsager til at skifte branche, måske du har svært ved at finde et job i din nuværende branche eller du har fået lyst til at prøve noget helt nyt.
Inden du vælger at skifte branche, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om hvad der motiverer dig til det, og hvad du tror et brancheskift kan give dig. I denne podcast møder du Marianne Thinggaard, der er jobrådgiver og som giver dig gode råd til, hvordan du kommer succesfuldt igennem et brancheskifte og du møder Annette Ravn Szimnau som selv har skiftet fra et job som blomsterdekoratør til et job som ergoteraupeut

Medvirkende:
Annette Ravn Szimnau, blomsterdekoratør og ergoterapeut
Marianne Thinggaard, jobrådgiver i Krifa
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff – berf@krifa.dk

Links:
Har du brug for jobrådgivning eller overvejer du et karriereskifte? Så kan du som Plus Medlem af Krifa få en karrieresamtale med en af Krifas rådgivere https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/karrieresamtale

uddannelsesguiden.dk kan du undersøge, hvilke uddannelser der kunne passe dig. Læs mere på www.ug.dk

Jobrådgiver Marianne Thinggaard fortalte om jobkompasset, som måske kan hjælpe dig til at spore dig ind på en retning – du kan prøve det af her: https://www.ug.dk/flereomraader/inspiration/miniartikler/jobkompasset

Læs flere gode råd til karriereskifte https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/dur-jobbet-eller-byt-til-nyt

Hvis du er nysgerrig efter endnu flere råd fra Marianne Thinggaard, så kan du lytte med på denne podcast, hvor du får en trin for trin guide til, hvad du skal overveje i forbindelse med et karriereskifte https://krifa.dk/inspiration/jobsoegning/jobcast-guide-til-brancheskift

Tre gode råd:

1. Som Plus medlem kan du booke en karrieresamtale og få sparring på dine karrieredrømme

2. Overvej om du kan nøjes med at skifte branche eller om det er en helt ny uddannelse som er det rigtige for dig

3. Find nogen der arbejder i det job du drømmer om at få. Og spørg om deres erfaringer i jobbet

Highlights:

1:47 Efter knap 20 år som blomsterdekoratør trængte Annette Ravn Szimnau til at lære noget mere og fordybe sig i noget andet.

2:43 Annette Ravn Szimnau kan bruge alle sine kreative kompetencer fra sin tid som blomsterdekoratør i sin nye karriere som ergoterapeut.

4:05 Annette Ravn Szimnau skiftede karriere fordi hun var bekymret for om kroppen kunne klare 25 år mere i butiksbranchen.

5:16 Arbejdserfaring fra tidligere job har været en stor hjælp i en ny karriere.

9:04 Hvad er forskellen på brancheskift og karriereskift?

10:00 Man kan skifte karriereretning ved at træde lidt til siden eller du kan tage et større skridt og tage en helt ny uddannelse. Du kan evt. bide det store skridt op i etaper?

10:40 Der er flere ting du skal overveje inden du skifter retning; hvorfor ønsker du egentlig at skifte?

11:30 Hvad er du gerne vil opnå ved at skifte spor og hvad motiverer dig? Og hvor meget du vil ofre.

13:15 Find den rigtige balance i, hvor ofte du skifter job.

13:47 Hvis du mangler nogle kompetencer for at kunne skifte job, så er der mange muligheder. Her kan det være en god ide at tale med en jobrådgiver til at finde vej i uddannelses- og kursusjunglen.

15:50 Skifter du retning – kan det kræve mere af dig i din jobsøgning at få landet et job.

16:25 Krifa kan hjælpe dig i alle faserne i dit karriereskifte. Og hvilket jobtype og hvilken uddannelse kunne være noget for dig. Og ikke mindst give feedback på en konkret ansøgning.

Sep 16 2019

19mins

Play

For hvis skyld går du på arbejde? - Episode 2

Podcast cover
Read more
Arbejder du for at indfri dine personlige karriereambitioner eller har du fuldt fokus på, hvad du kan gøre for at få din virksomhed til at lykkes med det, som den er sat i verden for?

Maja Haslebo er erhvervspsykolog og hun mener, at der bliver brugt rigeligt tid på sniksnak og kollegial hygge på de danske arbejdspladser. Hun siger, at man som leder og ansat skal melde sig ind i organisationen og holde snuden i sporet mod virksomhedens kerneopgave og bruge mindre tid på trivsel og personlige relationer og egne ambitioner i arbejdslivet.

I denne anden episode udfolder Maja Haslebo sine tanker om, hvordan hun mener det faglige og personlige fokus fylder alt for meget i danskernes arbejdsliv. Samt hvordan forskellige fagligheder og uhensigtsmæssig kommunikation kan spænde ben for din virksomhed lykkes med kerneopgaven.

Dette er episode 2 af 2 omkring organisatorisk medlemskab

Medvirkende:
Erhvervspsykolog og ledelsesekspert Maja Haslebo
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff - berf@krifa.dk

Links:
Læs mere om Maja Haslebo på hendes linkedin-profil https://www.linkedin.com/in/maja-loua-haslebo-4053636/ og hendes hjemmeside http://majalouahaslebo.dk/

Vil du vide mere om organisatorisk medlemskab kan du læse Maja Haslebos bog “Organisatorisk medlemskab – Det professionelle mødested”. Bogen er udgivet af Dansk Psykologisk Forlag.

Highlights
[2:24] Vi har både et personligt, et fagligt og et organisatorisk fokus i vores arbejdsliv. Det organisatoriske fokus og dermed kerneopgaven fylder ofte for lidt.

[4:22] Kollegafællesskabet og hyggen dominerer arbejdsdagen – og tager tid fra kerneopgaven.

[6:05] Organisatorisk medlemskab kræver, at man løfter blikket fra egne opgaver og det kan være en stor forstyrrelse for medarbejdere, som er vant til at have et fokus på egne opgaver.

[8:00] Fylder det personlige rum for meget – skal man se på om det påvirker kerneopgaven. Som leder og medarbejder har du mange muligheder for at ændre det.

[12:58] Skifter virksomheden kurs og man får nye opgaver, så skal man genfinde meningen med de nye opgaver. Der er både en her og nu situation som skal løses, men man skal som leder også være bedre til at forebygge situationen overhovedet opstår.

[15:15] Stolte faggrænser gør det endnu mere væsentligt at arbejde med det organisatoriske medlemskab, men det giver også særlige udfordringer fordi, der er meget der skal læres og gøres på en ny måde.

[17:37] Du har ikke krav på at dit arbejde skal give mening for dig. Trivsel er heller ikke en rettighed. Mening og trivsel skal komme ud af et fokus på kerneopgaven.

[19:48] Mange motiveres af den indre motivation, og det er problematisk for det er måske ikke det som du brænder for, som du er ansat til at gøre.

[21:18] Du kan sagtens lave et godt stykke arbejde uden at trives. Erhvervspsykolog Maja Haslebo beskæftiger sig ikke med trivsel, når hun arbejder med virksomheder.

[24:01] Organisatorisk værdighed er essentielt. Det betyder, at man altid skal kommunikere respektfuldt. Og det er er en regel der aldrig kan bøjes.

Aug 13 2019

29mins

Play

For hvis skyld går du på arbejde? - Episode 1

Podcast cover
Read more
Arbejder du for at indfri dine personlige karriereambitioner eller har du fuldt fokus på, hvad du kan gøre for at få din virksomhed til at lykkes med det, som den er sat i verden for?

Maja Haslebo er erhvervspsykolog og mener, der bliver brugt rigeligt tid på sniksnak og kollegial hygge på de danske arbejdspladser. Hun mener, at man som leder og ansat skal melde sig ind i organisationen og holde snuden i sporet mod virksomhedens kerneopgave og bruge mindre tid på trivsel, personlige relationer og egne ambitioner i arbejdslivet.

I denne episode udfolder Maja Haslebo sine tanker om begreberne Det Organisatoriske medlemskab og kerneopgaven. Hun fortæller hvad der styrker en organisation, og hvad man som leder og medarbejder skal gøre for at holde fokus på kerneopgaven.

Dette er episode 1 af 2 omkring det organisatoriske medlemskab

Medvirkende:
Erhvervspsykolog og ledelsesekspert Maja Haslebo
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff

Links:
Læs mere om Maja Haslebo på hendes linkedin-profil https://www.linkedin.com/in/maja-loua-haslebo-4053636/ og hendes hjemmeside http://majalouahaslebo.dk/

Vil du vide mere om organisatorisk medlemskab kan du læse Maja Haslebos bog “Organisatorisk medlemskab – Det professionelle mødested”. Bogen er udgivet af Dansk Psykologisk Forlag.

Highlights:
[2:18] Organisatorisk medlemskab betyder, at du er ansat fordi, du selv har meldt dig ind på din arbejdsplads. Og der følger forpligtelser med.

[4:09] Der er ofte udfordringer med et for stort fokus på det personlige og det faglige element i virksomheder og det gør det svært at arbejde med det organisatoriske medlemskab.

[5:53] Alt for mange organisationer kan ikke få forandringer til at fungere fordi de ansatte ikke accepterer de organisatoriske vilkår de arbejder under.

[8:06] Fokus på organisatorisk medlemskab giver bedre håndtering af kerneopgaven. Og bør være fokus i enhver organisationsudvikling.

[10:50] Har du mistet engagementet i kerneopgaven, skal du melde dig ud og finde et nyt job.

[13:44] Kerneopgaven er organisationens eksistensberettigelse. Kerneopgaven er det alle på tværs af faggrupper bidrager til.

[16.13] Kerneopgaven er et ideal, som man aldrig bliver færdig med, så længe der er et behov. Kerneopgaven skal kunne samle alle ansatte og være vedkommende.

[18:31] Selvom man har en stærk faglighed, skal man kunne se sin indsats i forhold til den fælles kerneopgave, ellers bliver arbejdsdagen ensom. Alle bidrager til kerneopgaven.

Aug 13 2019

24mins

Play

Her kan du vælge din egen chef

Podcast cover
Read more
Tænk at have medbestemmelse over hvem din chef skal være? I denne episode møder vi konsulentvirksomheden Implement Consulting Group, hvor dette faktisk er muligt. De har for nogle år siden indført muligheden for at medarbejdere på årlig basis selv kan vælge deres egne ledere.

Medvirkende
Adm. direktør, Niels Ahrengot
Ledelseskonsulent, Cæcilie Orloff Søemod

Tilrettelægger og vært: Jacob Fabricius, jfa@krifa.dk

Links
https://implementconsultinggroup.com/

Krifa samarbejder med Institut for Lykkeforskning og Kantor Gallup om en undersøgelse af danskernes arbejdslyst. Du kan læse det sidste nye Indeks med resultater og viden om arbejdslysten her https://krifa.dk/godarbejdslyst/viden-og-udgivelser/god-arbejdslyst-indeks-2019
Er du nysgerrig på, hvordan din arbejdslyst har det? Tag en GAIS-test, der måler din arbejdslyst og giver dig gode råd til, hvordan du får endnu mere arbejdslyst. Du kan tage testen her: https://krifa.dk/godarbejdslyst/gais

Highlights:
[1:54] If you hire smart people, you don’t have to tell them what to do. Niels synes at det er underligt at betale dygtige voksne mennesker en løn og så samtidig at bruge krudt på at fortælle dem hvad de skal gøre på arbejdet. Ledelse er en service, det er ikke en magt-ting.
[4:35] Niels fortæller: I norden fylder autonomi rigtigt meget for motivation – altså at du har en fornemmelse af kontrol over eget liv. Det er meget vigtigt. Det sørgelige er, at der kun er 14-15 % af medarbejdere som føler sig fuldt engagerede på arbejdet, ifølge Gallup. Han tror der er et kæmpe uforløst potentiale her.
[6:40] Han fortæller, at det at blive valgt fra som leder er ikke altafgørende. Når det er sagt, så er det rigtigt, at nogle ikke bliver valgt. Og det kan de så tænke lidt over. Og det gør de så. Hvis man hos os har for mange magtambitioner, så forlader man os – og det skal man. Vi opererer med et ikke-hierarki og meritokrati.
[9:17] Niels kan ikke se et problem i at nogle medarbejdere vælger leder mere efter personlig kemi end faglig udfordring. Han vil ikke vurdere hvem der er den rette leder for andre. Det ved de bedst selv.
[10:29] Niels kan se en kæmpe udfordring i de situationer hvor ansatte hyppigt skifter leder. Det kan skade deres faglige udvikling. Derfor er han OBS på dette, og om disse ansatte eventuelt bør forlade Implement. Dog synes han ikke at det udgør et stort problem nu. Man kan godt have haft 3-4 ledere uden at det er et problem.
[11:52] Cæcilie fortæller at medbestemmelse er meget vigtigt for hendes motivation. Hun skal have kontrol over med hvem, og hvordan hun løser sine opgaver. Det er også vigtigt for hende at kunne vælge indholdet af de opgaver hun elsker og føler sig god til.
[13:40] Hun fortæller at man hver sommer har muligheden for vælge en ny leder. Som udgangs bliver alt derfor nulstillet, som man hvert år skal enten genvælge sin leder eller vælge en ny. Derfor kontakter man den leder man gerne vil have, og spørger om de har lyst til at være leder for en?
[15:37] Cæcilie fortæller at det ved hendes førte valg af ny leder, var vigtig for hende at lederen var pædagogisk, omsorgsfuld og kunne få hende til at føle sig tryg, da hun her skiftede fra rollen som studentermedhjælper til konsulent.
[16:38] I dag kigger hun efter nogle andre ting. Næste gang hun skal skifte leder er det snarere nogle særlige fagligheder og udviklingsmuligheder som hun kigger efter. En som kan udfordre hende på andre og nye måder.
[17:24] Hun fortæller at det ikke altid er nemt, at skulle forlade en leder som man har været glad for. Hun synes at ledelse her bliver mere nuanceret end andre steder, da ledelse ikke her er påduttet.
[18:52] Niels fortæller til slut at andre brancher også vil kunne nyde godt at samme ledelsesmodel som den de praktiserer hos Implement. Dog skal man være varsom med at sætte tydelige rammer og mål, så medbestemmelse ikke ’løber løbsk’. Der skal stadig leveres.

Jun 13 2019

21mins

Play

Når døden giver mening

Podcast cover
Read more
På Anker Fjord Hospice i Hvide Sande er der stort fokus på at holde fast i meningen i arbejdslivet. Set udefra må det virke svært at finde mening i et job, hvor langt de fleste patienter dør eller kun har kort tid igen. Men på trods af alle patienterne er alvorligt syge og døende, så emmer huset også af livsglæde og mening. Både for personale, patienter og pårørende. Vi har talt med sygeplejerske Gudrun Dyrvig og socialrådgiver Tine Jørgensen om, hvordan de finder og holder fast i meningen i et arbejdsliv på et hospice.

Medvirkende
Sygeplejerske Gudrun Dyrvig og socialrådgiver Tine Jørgensen. Begge ansatte på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande.

Psykolog Rasmus Højbæk, Krifa

Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, berf@krifa.dk

Links
http://www.ankerfjordhospice.dk/

Se en samlet oversigt over hospicer i Danmark: https://www.hospiceforum.dk/Hospicer.2555.aspx

Krifa samarbejder med Institut for Lykkeforskning og Kantor Gallup om en undersøgelse af danskernes arbejdslyst. Du kan læse det sidste nye Indeks med resultater og viden om arbejdslysten her https://krifa.dk/godarbejdslyst/viden-og-udgivelser/god-arbejdslyst-indeks-2019

Det tværfaglige samarbejde er et væsentligt element i forhold til at finde og holde fast i meningen for personalet på Anker Fjord Hospice. Krifa har udviklet et materiale med øvelser som netop sætter spot på samarbejdet. Hent materialet og brug det som udgangspunkt for en god dialog med dine kollegaer omkring samarbejdet. Link til materialet: https://krifa.dk/inspiration/kolleger/saet-spot-paa-samarbejdet

Er du nysgerrig på, hvordan din arbejdslyst har det? Tag en GAIS-test, der måler din arbejdslyst og giver dig gode råd til, hvordan du får endnu mere arbejdslyst. Du kan tage testen her: https://krifa.dk/godarbejdslyst/gais

Highligts:
[1:44] Tine Jørgensen arbejder på hospice fordi det er et livgivende job, hvor der er fokus på livet.
[2:41] Gudrun Dyrvig arbejder på hospice for at få mulighed for både at yde basalpleje og kunne tale med patienterne om de store ting i livet.
[3:23] Alle mennesker er forskellige og det er fascinerende i plejen af patienterne.
[4:00] På et hospice kan man ikke udsætte ting, for så kan det være for sent.
[5:00] Mening i arbejdslivet handler om det som er betydningsfuldt og skabe relationer og give ro og velvære. Og finde ud af, hvad der er vigtigt for patienterne.
[8:00] Tine Jørgensen oplever mening, når hun kan bruge sin faglighed som socialrådgiver og hjælpe patienterne med at få styr på fx økonomien.
[9:39] Som sygeplejerske fortæller Gudrun Dyrvig at det er meningsfuldt at give patienten velvære midt i svær sygdom, hvor kroppen pludselig er anderledes.
[11:15] Udfordringerne i arbejdet kan opstå, når man som personale har svært ved at få lov til at hjælpe patienten fordi patienten har svært ved at vise tillid og turde tage imod hjælp og pleje.
[13:04] Hvis en ung mor skal dø kan det være svært at finde meningen.
[14:20] Som personale skal man turde slukke et håb.
[15:11] Anker Fjord Hospice er et hus fuld af liv på trods af sygdom.
[16:30] Oplever man mening i arbejdslivet går man også glad på arbejde. Og man oplever ens arbejde giver værdi for andre fortæller psykolog Rasmus Højbæk.
[18:30] Mister man meningen i sit arbejde skal man tage affære.
[19:55] Personalet på Anker Fjord Hospice mødes også og drøfter hverdagen og reflekterer over udfordringerne.
[20:53] Et af værdiordene på Anker Fjord Hospice er kreativitet. Derfor tager socialrådgiver Tine Jørgensen sin dansk-svenske gårdhund med på job.
[21:50] MUS kan foregå med tre timers individuel refleksion på stranden.
[24:13] De pårørende er vigtige og får den samme omsorg som patienterne på Anker Fjord Hospice. Og give de pårørende nogle frikvarterer i den svære tid. Fx med hotdog og håndboldlandskamp i tv.
[28:13] Personalet har fokus på at tale med patienterne om de ting, som er vigtige for dem og som de har været stolte af og glædet sig over igennem deres liv.

May 09 2019

30mins

Play

Kan man elske sine kollegaer?

Podcast cover
Read more
Næst efter familien er vores kollegaer oftest dem som vi tilbringer det meste af vores vågne tid sammen med. Er der mon er en grænse for hvad det kollegiale fællesskab kan rumme? Hvor venskabelige vi kan blive, og hvilken rolle spiller vores nære relationer uden for arbejdet i forhold til vores måde at være i arbejdet på? Alt det og meget mere taler jeg med en ekspert i familie og relationer om, Mattias Stølen Due.

Medvirkende
Psykolog og direktør: Mattias Stølen Due - www.mattiasdue.dk
Vært og tilrettelægger: Jacob Fabricius

Links
Center For Familieudvikling hjemmeside www.familieudvikling.dk

Fem gode råd fra episoden
1. Vi alle kan strække os 5-10 % mere i bestræbelserne på at være en bedre kollega, helt lavpraktisk ved, fx øjenkontakt, ved at smil og spørge lidt mere ind til hinanden.
2. At vi altid husker at tjekke ind med kollegaen, før vi spørger ind til et sårbart emne?
3. Hold dig magtforholdet for øje, hvis du som leder taler med en ansat, om et sårbart emne.
4. At vi har et sted at ventilere derhjemme. Fx hvis vi har en kollega eller chef vi bare ikke klikker med.
5. Find det rette mix af tryghed og udfordringer i dit arbejde. Hyggeklub er godt, men der må også gerne være noget som udfordrer os og strækker os lidt.

Highlights

[2:20] Hvorfor er familien vigtig?
Der er blevet lavet en videnskabelig undersøgelse hvor top tre svar af ting vi anser som vigtige i livet alle indeholder ordene: parforhold og familie.
Jeg ved at der er vigtigt for min generelle trivsel at jeg har det godt i parforholdet – min trivsel i parforholdet influerer mit arbejde.

[6:15] Har vi større ambitioner på arbejdets end familiens vegne?
Ja det har vi ofte – vi burde have en PUS samtale (parudviklingssamtale) i familien.

[7:45] Hvor går grænsen for hvad jeg som kollega kan spørge ind hos en kollega fx ved skilsmisse?
Hvis det er en symmetrisk relation: Så bør jeg som kollega være interesseret og nærværende.
Man bør spørge ind til om det er okay at jeg spørger ind til det her?

[11:00] Og kan chefen ikke gøre det?
Jo, men man skal holde sig magtforholdet for øje, og ikke indgå i en terapeutisk samtale med sin ansatte.

[11:50] Kan en chef elske sine kollegaer?
Ja, med en Kirkegaard’sk forståelse af kærlighedsbegrebet. Som handler om at skabe gode rammer og tryghed for den anden.
Det bliver sværere med den emotionelle kærlighed – for den kan vi ikke kræve af hinanden.
Og er det en romantisk forståelse så bliver det let en rodebutik af dimensioner!

[14:30] Kan det blive for venskabeligt?
Ja, det bliver sværere at stille krav - især i den asymmetriske relation.

[15:20] Kan det blive for behageligt for mig, så jeg ikke flytter mig
Det afhænger af persontype. Det er delikat mix af krav og tryghed alt afhængig af persontype.

[17:45] Hvad er de typiske årsager når mennesker oplever stress?
Et underbelyst forhold i stressdiskussionen er det som omhandler de private relationer. Altså at mistrivsel i privatsfæren kan komme til udtryk som stress på jobbet.
Der er en stor fordel i at kunne ’ventilere’ derhjemme med en kone, mand eller kæreste – irriterende kollega eller chef.

[23.30] Hvordan kan man styrke det relationelle?
Vi kan strukturelt sørge for at synliggøre vores arbejdsopgaver
Et andet vigtigt element er de mikroprocesser der foregår i hverdagen fx smil, øjenkontakt og interesse. Vis nærvær. Vigtigt at have interesse for noget der ikke handler om performance. Kig hinanden i øjnene – vise oprigtig interesse for den anden

[25:00] Hvad har du af råd til de mennesker som synes det er svært at tale om det ikke-faglige.
Vi skal alle udfordres til at række lidt mere ud. Alle kan give 5-10 procent mere for at anerkende kollegaen.

Dec 18 2018

29mins

Play

Styrk selvtilliden på jobbet

Podcast cover
Read more
Kender du det, at du er lidt i tvivl om du er den rigtige til de opgaver, som du sidder med og om du mestrer dine opgaver i tilstrækkelig grad? Mange af os går rundt med en meget skrap indre kritikker, som kan påvirke vores selvtillid og vores arbejdsindsats.

Hør foredragsholder og coach Gitte Koldtofts gode råd til, hvordan du kan ændre på din egen indstilling til din hverdag på jobbet, og hvordan du får vendt dine måske knap så konstruktive tanker og i stedet får skruet op for din selvtillid og får god arbejdslyst.

Medvirkende
Foredragsholder og coach: Gitte Koldtoft - www.koldtoft.dk
Vært og tilrettelægger: Bessie Rauff
Links
Gitte Koldtofts hjemmeside www.koldtoft.dk

På Gitte Koldtofts hjemmeside kan du også tilmelde dig hendes nyhedsbrev og få hendes bog “Mere energi” som lydbog.

Gitte Koldtoft taler i podcasten om de fire leveregler af Don Miguel Ruiz.

Krifa tilbyder arbejdslystsamtaler, der sætter spot på din trivsel og motivation i hverdagen https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/arbejdslystsamtale

I Krifa kan du få en jobtrivselssamtale. Det er hjælp til selvhjælp, hvis du oplever, at du sidder fast i nogle udfordringer med dit job https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/jobtrivselssamtale

Krifa udgiver rapporter om god arbejdslyst i samarbejde med Institut for Lykkeforskning og Gallup. Her sættes der spot på den sociale, faglige og personlige mestring, som Gitte Koldtoft også fortæller om i podcasten. Læs rapporten https://krifa.dk/godarbejdslyst/viden-og-udgivelser/god-arbejdslyst-indeks-2018

Tre gode fif
1. Tæl ned fra fem og tag det første skridt. 5-4-3-2-1 ring til den person, 5-4-3-2-1 tag løbeskoene på osv.
2. Beslut dig for hver dag at gøre noget, der hjælper dig hen imod dit store mål. Efter 14 dage vil du mærke din selvtillid stige.
3. I 30 dage i træk spørger du dig selv under bruseren: “hvis ikke jeg var bange så ville jeg...” og lyt til, hvad din underbevidsthed fortæller dig.

Highlights
[1:45] Selvtilliden spørger om du gør det godt nok og reagerer på feedback fra dit indre eller ydre publikum. Gør du det du har besluttet dig for at gøre, så vil din selvtillid stige.

[3:08] Hvordan vores selvtillid virker kan bringes tilbage til stenaldermennesket og vores behov for at være en del af et fællesskab.

[4:13] Selvværd er en grundlæggende følelse af, om man er god nok, som den man nu engang er. Man kan ikke indhente et dårligt selvværd med en tårnhøj selvtillid.

[4:55] Mænd og kvinders selvtillid styrkes af forskellige ting.

[6:33] Selvtillid er noget vi hele tiden skal arbejde med at udvikle på, fx ved at skabe værdi for andre, så vi får positiv feedback retur.

[8:11] Det er ikke, når vi har nået vores mål, at vi får selvtillid. Selvtilliden vokser allerede når går i gang med at nærme os målet.

[9:18] Du skal sætte dine mål så de bliver realistiske og du kan nærme dig målet i små skridt. Tag et skridt af gangen. Frygten skrumper, når du handler.

[11:40] Vores hjerne er designet til overlevelse og ikke til at gøre os glade og tilfredse. Derfor kan vores indre vagthund forhindre os i at turde at bevæge os mod usikre drømme. Fem sekunders reglen kan hjælpe dig til at turde taget det første skridt.

[15:03] Social mestring, personligt lederskab og faglig mestring er med til at styrke din selvtillid i arbejdet.

[17:25] Du kan bruge fire leveregler til at dyrke din selvtillid; vær ren i dit ord, lad være med at tage ting personligt, lad være med at formode og gør dit bedste.

[20:54] Vi skal være villige til at fejle, hvis vi vil lykkes med vores mål i arbejdslivet.

[21:52] Del dit liv op i rød, gul og grøn og få styr på din personlige energimængde.

[23:30] Øv dig på at få sagt fra på en positiv måde.

[24:12] Hold øje med selvtillidsdræberne - og sørg for at giv ros til dine kollegaer, så booster du deres selvtillid.

[25:31] Tre hurtige råd til at styrke selvtilliden

Nov 29 2018

27mins

Play

Få balance i studielivet

Podcast cover
Read more
Som studerende er din hverdag ofte meget flydende. Du skal være på studiet til undervisning, men du skal også arbejde i din studiegruppe, forberede dig til undervisningen derhjemme, skrive opgaver og gå til eksamen. Og alt i mens du passer de mange studieopgaver, skal du også finde tid til venner, kæreste og familie. Du har måske studiejob, frivilligt arbejde eller du går til sport og træning.

Der er egentlig ikke noget at sige til, at mange bliver forpustede og kan have svært ved at finde balancen mellem studie, fritid og job. I denne podcast taler vi med Christina Kousholt som er jobtrivselskonsulent i Krifa, og som rådgiver studerende om trivsel og studieliv. Hun giver gode råd og ideer til, hvad du kan gøre for at balancere dit studieliv, så du både passer dit studie og får tid og plads til at lade op. Vi møder også Kasper Pedersen og Amalie Jensen som er sygeplejestuderende, og hører deres erfaringer med at finde balancen i studielivet.

Medvirkende:
Jobtrivselskonsulent i Krifa Christina Kousholt
Sygeplejestuderende Kasper Pedersen og Amalie Jensen
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff

Links
Undersøgelse om studiestartens betydning for frafald: https://www.eva.dk/videregaaende-uddannelse/studiestartens-betydning-frafaldet-paa-videregaaende-uddannelser

“Ung og stressfri” er et skræddersyet og professionelt værktøj til unge, der vil arbejde med deres studielivsbalance: https://krifa.dk/medlemsfordele/ung-og-stressfri

Få en samtale med Krifas jobtrivselskonsulenter, hvis studielivet presser dig. Det kan både være eksamen og studielivet generelt. Læs mere på https://krifa.dk/medlemsfordele/eksamensangst-hjaelp

Hent værktøjer som kan hjælpe dig med at strukturere din hverdag som studerende, fx ugeplaner og studietekniske metoder: https://krifa.dk/blivmedlem/studerende/faa-styr-paa-din-eksamen?utm_source=agillic&utm_medium=email&utm_campaign=TempEmail_1525722171558&l_s=ls16#vaerktoejskasse

101 tips til studerende http://www.rncentral.com/nursing-library/careplans/101_health_and_wellness_tips_for_college_students/

Tre gode fif
1. Lav en ugeplan og få overblik over om dine planer er realistiske
2. Tal (også) med dine studiekammerater om det der er svært
3. Prioriter tid til at finde sociale fællesskaber på studiet, som du trives i

Highligts:
[1:50] Kasper og Amalie fortæller, hvorfor det er så svært at finde tid til både venner, familie, studiejob og studie i hverdagen, når det hele flyder sammen.
[4:05] Kasper og Amalie bruger meget tid på at skabe struktur og overblik over deres studieuge, så de både for tid til at være social og få tanket op.
[6:25] Det er vigtigt at finde balancen mellem studieliv og fritid, og blive klar over, at man må prioritere, for ellers risikere man som studerende at udvikle stress.
[8:05] Pauser er nødvendige for at du kommer til at trives i dit studieliv. Pauser er ikke dovenskab.
[8:39] Lav en ugeplan, hvis du er i tvivl om der er en god balance i dit studieliv. Og find ud af om dine aktiviteter nærer eller tærer dig.
[9:50] Kasper og Amalie fortæller om deres forventninger, og ikke mindst, hvordan de tackler familiens og vennernes forventninger til dem.
[13:58] Gruppekontrakter er et godt udgangspunkt for et godt samarbejde i studiegruppen.
[15:36] Find balancen i dit studieliv. Tæl timer sammen på dine aktiviteter og vurder om det er realistisk og om du må prioritere. Du kan ikke gøre alt 100 procent.
[17:58] Stiller man som studerende for høje krav til sig selv, så kan det gøre skade.
[19:03] Familien har ofte mange forventninger til dig som studerende. Det kan føles som et pres.
[21:18] Det er vigtigt at prioritere det sociale liv på studiet. Fx at deltage i studiegrupper og sociale arrangementer på studiet.
[24:36] Kasper er engageret i et studiekor, det er både sjov og spas og en mulighed for at netværke og få noget faglig sparring.
[25:11] Det sociale fællesskab på studiet giver motivation og energi fortæller Kasper og Amalie.

Nov 01 2018

28mins

Play

Sådan booster du dit CV allerede mens du studerer

Podcast cover
Read more
Blandt alle nyuddannede er over 13 procent arbejdsløse i et halvt år eller mere efter endt uddannelse. Vil du forrest i køen, så skal du allerede, når du er i gang med din uddannelse sørge for at gøre dig attraktiv til arbejdsmarkedet. Du skal styrke din profil i løbet af din studietid og få erfaringer, som kan være med til at styrke dine kompetencer, så du bliver en foretrukken nyuddannet kandidat til de jobs du vil søge.

I denne podcast møder vi Christian Jespersen, som står bag studiebooster.dk. Christian har skrevet bogen "Studiebooster – En CV-manual til dig der vil direkte fra uddannelse til job". Bogen handler netop om, hvad du kan gøre for at booste dit CV, så du forøger dine jobchancer.

I podcasten kommer vi omkring syv gode råd til, hvordan du booster dit CV:

1. Spørg dine idoler til råds
2. Ha’ styr på dine valg og dine fravalg på dit studie
3. Tag ekstra onlinekurser
4. Få et relevant studiejob
5. Opdyrk dit netværk
6. Tag et semester i udlandet
7. Få erfaringer gennem frivilligt arbejde

Medvirkende:
Christian Jespersen, cand. Linc. Merc. Arbejder ved IIH Nordic, https://iihnordic.dk/
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff

Links:
Læs mere om, hvordan du booster dit CV på www.studiebooster.dk

Hvis du vil have gode råd til hvordan du kommer i kontakt med dit
idol så tjek forfatter og entrepenør Tim Feriss’ blog https://tim.blog/2008/05/19/5-tips-for-e-mailing-busy-people/

Mangler du en e-mail på en virksomhed eller person, som du gerne vil have fat i? På www.hunter.io er mere end 200 millioner e-mails samlet et sted.

Vil du gerne blive bedre til at komme i kontakt med folk, så kan du læse “How to Win Friends and Influence People” af Dale Carnegie.

Find et onlinekursus, som passer dig på www.mooc-list.com

Tjek Timothy Clarks "Business Model You" og bliv klogere på, hvad du vil arbejde med. https://www.youtube.com/watch?v=cYG_K4qT3gY&t=427s

Som Krifa Start medlem, kan du få en gratis karrieresamtale med en karrierekonsulent i Krifa https://krifa.dk/godarbejdslyst/samtaler/karrieresamtale

Tre gode fif:
1. Tag testen og bliv klogere på dine styrker, og hvilket job, som vil passe til dig. https://www.16personalities.com/da -

2. Som Krifa Start-medlem kan du tale med en af Krifas karriererådgiver og få sparring på din fremtidige karriere. Ring på 7227 7227 og book en tid.

3. Er du nysgerrig efter at lære mere om at netværke? Lyt til podcast om at netværke https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling/podcast-jobcast-kunsten-at-netvaerke

Highlights:
[1:18] De studerende bruger for meget tid på studiet og for lidt tid på at tænke over, hvad de vil efter studiet.
[3:06] Anbefalinger, netværk, kompetencer, kvalifikationer og erhvervserfaring er vigtige elementer for at opbygge en profil, der gør dig klar til at lande dit første job efter studiet.
[3:47] Tænk over, hvilken virksomhed som egentlig passer dig, og lad dig ikke forblænde af virksomhedens popularitet.
[5:5] Spørg dine idoler til råds og find ud af, hvordan de nåede deres mål og fik det job, som du måske også kunne tænke dig.
[7:50] Du skal prioritere din tid på studiet og sørge for at bruge din tid så godt som muligt, for at få de kompetencer, som er vigtige for at du kan blive klar til dit første job.
[10:15] Du kan tage onlinekurser fra verdens bedste universiteter og bruge dem til at booste dit CV.
[12:13] Find et relevant studiejob, så du kommer tættere på dit første job efter studiet. Og find et studiejob tidligt i dit studieforløb.
[15:12] Du skal opdyrke et godt netværk, for det er en oplagt vej til at lande dit første job.
[18:09] At tage et semester i udlandet giver dig muligheder for at lære et nyt sprog og prøve dig selv af i en ny kultur. Lad være med at følg strømmen og vælg et land som måske ikke er det mest oplagte valg.
[20:50] Frivilligt arbejde giver dig et netværk, og du får lynhurtigt en masse ansvar og dermed masser af læring.

Oct 01 2018

23mins

Play

Hvordan navigerer du i et omskifteligt arbejdsliv?

Podcast cover
Read more
De fleste danskere arbejder i faste fuldtidsstillinger med ret til barsel med løn, sygedagpenge og en pensionsopsparing. Samfundet er i høj grad bygget op om stabile ansættelser, og står man uden for det, kan det kan være svært at optjene ret til goder, som de fleste tager forgivet. En sådan ansættelse kaldes også en atypisk ansættelse, og tæller typisk freelancere, vikarer, tidsbegrænsede ansatte og lignende.

Ifølge Eurostat arbejdede ca. 517.000 danskere i atypiske ansættelser i 2015.
Men hvordan er det egentlig at arbejde under usikre vilkår? Hvilke muligheder er der i det, og hvad er udfordringerne? I denne podcast snakker vi med Elisabeth Flüger, der har arbejdet i korte, tidsbegrænsede stillinger i seks år. Hun fortæller om, hvorfor hun har valgt at arbejde på den måde.
Derudover snakker vi med Trine Pernille Larsen, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarked og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. Hun fortæller om, hvorfor det kan være svært at optjene ret til bedre vilkår på arbejdsmarkedet, hvis man er atypisk ansat. Og hun kommer med et bud på, hvorfor flere efterspørger atypiske ansatte.

Erhvervspsykolog i Krifa Rasmus Højbæk giver gode råd til, hvordan man kan navigere i et omskifteligt arbejdsliv. Han forklarer desuden, hvad det kan få af betydning for os mennesker at gå fra den ene løse stilling til den anden.

Medvirkende:
Elisabeth Flüger, har arbejdet i atypiske stillinger i seks år
Trine Pernille Larsen, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarked og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.
Rasmus Højbæk, erhvervspsykolog i Krifa
Tilrettelægger og vært: Mette Rohde

Tre gode fif:
1. Strukturer dit arbejdsliv – hold dig orienteret om nye jobs, så det ikke komme bag på dig, at din ansættelse stopper.
2. Hold fast i de positive ting ved et mere frit arbejdsliv
3. Overvej, hvor dine kompetencer gør sig bedst. Er dit mål realistisk?

Highlights:
[2:00] Atypiske ansættelser er i sig selv ikke problematiske, men det er i samspillet med det omkringliggende samfund og den måde vi har indrettet vores samfund på, at det kan være med til at skabe nogle udfordringer.
[2:30] Man kan komme i klemme på arbejdsmarkedet, hvis man er atypisk ansat.
[3:50] Der er ikke så mange atypisk ansatte i Danmark sammenlignet med andre lande i Europa.
[4:30] Efterspørgsel efter atypisk arbejdskraft skyldes b.la. globaliseringen, og et ændret produktionstempo.
[5:50] Hvordan oplever Elisabeth det at være ansat i den ene løse stilling efter den anden?
[6:00] Elisabeth træner sine evner i at kunne præstere fra dag 1.
[8:00] Rasmus Højbæk: Der vil være et meget direkte afkast – man oplever hurtigere succes eller fiasko.
[8:50] Rasmus Højbæk: Mange vil opleve det frie arbejdsliv som positivt.
[15:08] Elisabeth er i tvivl om, om hun vil foretrække en fast stilling.
[17:00] Elisabeths omverden har forskellige reaktioner på hendes arbejdssituation.
[19:90] Der er stor fokus på prestige ift. arbejde.
[20:20] Rasmus Højbæk: Vi vil helst passe ind i flokken og ikke skille os ud.
[21:00] Vi kan have tendens til at give vores egne bekymringer videre.
[21:90] Det påvirker os forskelligt at arbejde i atypiske ansættelser alt efter, om det er selvvalgt.
[22:50] Rasmus Højbæk giver gode råd – struktur, se det positive i situationen og se mulighederne.

Jul 13 2018

19mins

Play

Få succes med dit jobskifte

Podcast cover
Read more
800.000 danskere skifter job hvert år, og vi har i snit 6-7 forskellige jobs i løbet af vores arbejdsliv. Et tal der er stødt stigende.
Men hvornår er det tid til at skifte job, og hvad skal du overveje inden du skifter job? Vi har talt med to, som begge har skiftet job for nylig. De fortæller om deres bekymringer og gevinster ved jobskiftet. Derudover fortæller chefkonsulent i Krifa Samuel Funk-Hansen, hvad du skal være opmærksom på ved et jobskifte, og kommer med gode råd til, hvordan du kommer godt i gang på dit nye job.

Medvirkende:
Lasse Nyhus, Projektleder i Københavns Kommune
Steffen Maegaard, teknisk supporter i Altapay
Samuel Funk-Hansen, chefkonsulent i Krifa

Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff

Links
Hvordan går det med din arbejdslyst? Tag en God Arbejdslyst-test, der måler din arbejdslyst og brug det evt. som udgangspunkt for at overveje din jobsituation og undersøg, hvad der ville være vigtigt for dig ved et jobskifte. Tag testen her https://krifa.dk/godarbejdslyst/gais

Tjek Krifas temasider om karriereudvikling på https://krifa.dk/inspiration/karriereudvikling

I Krifa kan du få karrieresamtaler og arbejdslystsamtaler, kontakt Krifa for at booke en samtale på 72 27 72 27

Tre gode fif
1. Du er valgt til, når du begynder i et nyt job. Så du har et mandat til at udfylde det job, som du har fået.

2. Hvil I, at du har noget at bringe, du har både faglige og personlige kompetencer, som du skal sørge for at sætte i spil på din nye arbejdsplads.

3. Vær ydmyg i dit nye job. Lyt, vær nysgerrig på arbejdsgangene og stik en finger i jorden.

Highlights
[1:48] At begynde i sit første job efter endt uddannelse er en stor mundfuld, for udover selve jobbet, er der meget rundt om jobbet, man skal forholde sig til.

[2:47] Bekymringer om man nu kan fylde jobbet ud, og om man kan alle de ting, som forventes af en som ny medarbejder.

[3:05] At starte et nyt job er også sjovt, fordi du får mulighed for at begynde forfra og udfylde jobbet, som man gerne vil.

[4:18] Det er vigtigt, at man er sig selv, når man begynder et nyt sted. Det handler om at suge til sig og være lidt hårdhudet og robust.

[4:56] Når man er ny, så kommer man til at lave fejl, og det er ok. Sørg for tæt dialog med din nye leder om forventninger til dig.

[6:40] Når man begynder i et nyt job handler det både om faglighed, men også om at huske på, at man kommer med en masse menneskelige kompetencer, som lederen forventer man sætter i spil.

[8:36] Det tager tid at komme ind i et nyt job, det skal man anerkende. Og det kan være svært at acceptere, at det tager tid, før man skaber resultater.

[11:34] Når man er ny i job overvejer man naturligvis om man kan mestre det nye job, og om man vil trives med de nye opgaver, og om opgaverne vil udfordre tilstrækkeligt.

[12:22] Man bliver udfordret og presset, når der meget nyt, men at opleve man udvikler sig, og hvis man tør kaste sig ud i det ukendte giver det ny energi.

[13:25] Hvis man ikke får opgaver, som man ikke mestrer, så udvikler man sig heller ikke.

[14:35] Selvom man måske ikke har den samme funktion i sin nye ansættelse, som i sit tidligere job, så er der alligevel mange erfaringer, som man kan bruge i det nye job.

[16:24] Et jobskifte kan også booste arbejdslysten.

[17:57] Når man overvejer et jobskifte er det vigtigt at overveje, hvilke opgaver man savner og som man skal lede efter i det nye job.

[18:39] Tre gode råd til et jobskifte.

Jun 25 2018

22mins

Play

Mestring i arbejdslivet

Podcast cover
Read more
Velkommen til Krifa podcast – denne gang med fokus på mestring i arbejdslivet.

Du vil i denne podcast blive introduceret til Krifas omfattende undersøgelse: God arbejdslyst Index med særligt fokus på faktoren mestring.

Resultater peger på, at følelsen af at beherske vores arbejde er helt essentielt for vores trivsel, og kan forstås på tre forskellige måder: Et faglig, socialt, og personligt niveau.

Lyt med når erhvervspyskolog Rasmus Højbæk og HR-mand Carsten Fritzemeier gør os klogere på mestring og arbejdslyst.

May 28 2018

23mins

Play

Effektiv jobsøgning for dig med læsevanskeligheder

Podcast cover
Read more
Kæmper du også med at læse og skrive? Eller kender du én, der har svært ved det? Det er ret sandsynligt, for 600.000 danskere har det svært med ord og bogstaver. Det kan også give udfordringer, når man skal søge jobs.

Den teknologiske udvikling gør, at stadig flere job kræver læsning og skrivning på et vist niveau. Teknologien stiller mange og nye krav. Men omvendt kan teknologien også gøre det nemmere at læse og skrive på helt nye måder. IT-redskaber kan hjælpe med at gøre jobsøgningen mere overskuelig, hvis man har læsevanskeligheder.

Krifa har søsat et projekt, der skal hjælpe ordblinde og folk med læsevanskeligheder med en bedre og mere effektiv jobsøgning. Hvordan du kommer godt i gang med din jobsøgning har projektkonsulent Javan Krarup de Medeiros nogle bud på i denne podcast.

Medvirkende
Javan Krarup de Medeiros, projektkonsulent i Krifa
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff

Tre gode fif
1. Tag ansvar for din jobsøgning og tænk positivt om dig selv
2. Find de hjælpemidler som kan hjælpe dig, fx læse-op-funktioner og stavekontrol
3. Få altid nogen til at læse din ansøgning igennem inden du sender den.

Links
Test din læsning på www.selvtest.nu
Læs mere om, hvordan du får hjælp til ordblindhed på www.hto.nu
Få inspiration og bliv klogere på ordblindhed på https://etlivsomordblind.dk/
Ordblinde/dysleksiforeningen kan give dig gode råd til hjælpemidler og viden om ordblindhed på https://www.ordblindeforeningen.dk/

Highligts
[1:18] Javan fandt først ud af, at han var ordblind, da han var 38 år.

[2:38] Javan var på arbejdsmarkedet i mange år før han indså han var ordblind. I begyndelsen skjulte han det fordi han synes det var skamfuldt ikke at kunne stave og læse lige så godt som andre, men tilsidst måtte han tale med sin arbejdsgiver om læsevanskelighederne.

[6:12] At være ordblind eller have læsevanskeligheder gør det ekstra hårdt at søge jobs og ikke mindst finde frem til relevante jobs og få skrevet nogle gode ansøgninger.

[7:10] Det er vigtigt, at du forholder dig til, hvilke læse og skrivekrav der er til stillingen, så du ikke får søgt et job, som du hurtigt løber surt i.

[7:56] Vi har alle forskellige kompetencer. Det er vigtigt, at du beskriver dig selv i en jobansøgning ud fra de kompetencer og evner du har.

[9:16] Som ordblind skal du finde kompenserende strategier, når du søger job. Husk at bruge teknologier, der er indbygget i computer og smartphones til at få læst tekster op, så du ikke bruger alle kræfter på at læse dig igennem teksterne.

[13:03] Når du laver ansøgninger, så genbrug ord og sætninger fra jobannoncen i din ansøgning, så sparer du energi på at formulere dine sætninger og samtidig bruge det sprog som virksomheden bruger.

[14:23] Synes man det er svært at få skrevet ansøgninger, så brug dit netværk til at få anbefalinger og ideer til, hvilke virksomheder, som kunne stå og mangle dine kompetencer.

[15:44] Måske man synes, det er pinligt at bede A-Kasse eller Jobcenter om hjælp. Men det er ikke optimalt, for man kan få meget stor hjælp fx til at få feedback og workshops, som understøtter jobsøgningen.

[17:48] Ordblindhed er i funktionsnedsættelseslovgivningen. Den giver fortrinsret for ordblinde ift. At blive kaldt til samtale. Det gælder især offentlige stillinger.

[20:00] Hvornår og hvordan skal du fortælle om dine læsevanskeligheder til en måske kommende arbejdsgiver? Du skal være positiv og være klar til at møde en barriere hos arbejdsgiveren.

[21:55] Der er tre modeller ift. Hvornår du fortæller det; du siger det med det samme, du konkluderer selv inden for prøveperioden eller du fortæller det aldrig, fordi din ordblindhed ikke har betydning for din jobløsning.

[23:39] Hvis du er i tvivl om du er ordblind kan VUC hjælpe dig med gratis test og undervisning.

[24:40] Tre gode råd; 1. Hav en positiv tilgang. 2. Find de rigtige teknologier som kan hjælpe dig. 3. Få altid læst korrektur.

May 07 2018

27mins

Play

Få styr på eksamensnerverne

Podcast cover
Read more
Over halvdelen af danskerne har oplevet, at klappen går ned til eksamen. Du er altså ikke alene, hvis du er nervøs inden en eksamen.

Vi har talt med Anna Stelvig som er Cand. Mag. i Psykologi og ejer af StudyMind. Anna Stelvig har over 10 års erfaring med at give psykologisk rådgivning til studerende, der kæmper med eksamensangst og studiestress. Hun mener, at alle kan komme af med deres eksamensangst, men at det kræver, at du arbejder med den både i forberedelsen og under selve eksamen.

Anna Stelvig mener, at du ikke kan undertrykke din eksamensangst væk. Jo mere du prøver jo værre bliver det. Tryk avler modtryk. I stedet skal du lære at være sammen med din nervøsitet, og øve dig på at flytte fokus over på din faglige præstation.
Medvirkende:
Gæst: Anna Stelvig, Cand. Mag. I Psykologi og ejer af http://www.studymind.dk/
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, udviklingskonsulent i Krifa
Syv gode råd til din eksamen

1. Læg en plan for din forberedelse.
2. Lav en prøveeksamen.
3. Lav fysiske øvelser umiddelbart inden du bliver kaldt ind til eksamen.
4. Fokuser på det du kan.
5. Vær sammen med din nervøsitet - lad være med at undertrykke den.
6. Går klappen ned så bed om en pause og træk vejret dybt.
7. Evaluer din eksamen og parker den så.
Highlights
[1:17] Eksamensangst viser sig som kropsligt ubehag og bekymrende og negative tanker om eksamen.
[2:00] Er du nervøs eller fyldes du med katastrofetanker og skrækscenarier?
[2:48] Der er ingen let løsning, når du skal af med din eksamensangst.
[4:42] Afhold prøveeksamen. Og opdag, at der er meget du har styr på, og øv dig på at få svære spørgsmål.
[5:20] Lav en strategi for den skriftlige eksamen. Begynd med det du har styr på.
[6:16] Nervøsitet viser sig forskelligt. Nogle overspringshandler og andre læser non stop. En løsning kan være en læseplan.
[7:35] Forhold dig til dine overspringshandlinger. Bliv bevidst om konsekvenserne.
[9:33] Hold fokus på den faglige læring og forberedelsen, for det har du kontrol over. Du kan ikke tænke dig til en god karakter.
[10:44] Gør noget rart inden din eksamen, og holde fokus på, at du har en masse viden med dig, som du skal ind og vise.
[11:36] Lav fysiske øvelser inden du træder ind i eksamenslokalet.
[14:52] Vær sammen med sin nervøsitet. Du kan ikke undertrykke den, og det er spildte kræfter at prøve.
[16:09] Det kan være farligt at have for meget fokus og energi på din fysiske fremtoning.
[17:15] Tænk over, hvordan du vil starte din eksamen. Og øv dig på at holde fokus på din faglige indsats.
[18:36] Forstår du ikke spørgsmålet, så få det gentaget. Du kan sagtens få en god eksamen selvom du ikke ved alt.
[19:36] Hvis klappen går ned, så bed om en kort pause og træk vejret dybt. Så slapper kroppen af og hjernen begynder at fokusere igen.
[21:15] Betablokkere sænker din hjerterytme så du får ro i kroppen, men det er symptombehandling, og ikke nogen langtidsholdbar løsning. I stedet bør du arbejde med din eksamensangst, for du vil igennem hele livet komme i eksamenslignede situationer.
[22:01] Evaluere din eksamen. Hvad gik godt, og hvad skal du øve dig på.
[22:43] Vær sammen med din eksamensangst og navngiv den.
LINKS:
Klappen er gået ned hos halvdelen af danskerne, læs artiklen: https://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/18331826

Anna Stelvig har udgivet videoer om eksamensangst på youtube.com: https://www.youtube.com/playlist?list=PLiU1QKAHj_2jsqd04-MMuSRNtxwxEDM97

Anna Stelvig har udviklet en app med øvelser og gode råd til, hvordan du tackler dit studieliv og din eksamensangst. Appen hedder Studieparat og kan købes på App Store og Google Play. http://www.studymind.dk/appmodeksamensangst.asp

Læs fem råd til din mundtlige eksamen: https://krifa.dk/inspiration/uddannelse/eksamen-5-geniale-raad

Lyt til onlineforedrag om, hvordan du træner dig op til din eksamen med eksamenscoach Thomas Pape: https://krifa.dk/blivmedlem/hjaelp-til-eksamen-traen-eksamen

Apr 10 2018

25mins

Play