OwlTail

Cover image of Tiina Lundbergin huoltamo

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia. Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä. Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin. Namaste!

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

Pullaan ja karjalanpiirakoihin on leivottu valtavasti äidinrakkautta!

Huoltamolla puhuttaa äitiys. Suomessa vallalla on ollut vahva suorittamisen ja selviytymisen perhekulttuuri. Tunteet on siirretty sivuun - niille ei ole ollut aikaa tai tilaa. Tämä on johtanut sukupolvien ajan välttelevään kiintymyskäyttäytymiseen, jossa välittämistä ei olla osattu tai voitu sanoittaa tai näyttää. “Pullaan ja karjalanpiirakoihin on leivottu valtavat määrät rakkautta”, toteaakin psykoterapeutti Heli Pruuki. Rakkautta on osoitettu suorittamalla, kun sanoja ei ole ollut tai niiitä ei ole oppinut käyttämään. Toisaalta nuoremmat sukupolvet ovat jo oppineet toimimaan toisin. Ja kuten psykoterapeutti Kirsi Hiilamo toteaa: “Solmu voi olla silmu” - käsittelemällä haasteemme, ja tutkailemalla omaa ja äitimme historiaa saatamme oppia jotain ihan uutta.Huoltamolla vieraana olevat Heli Pruuki ja Kirsi Hiilamo ovat kirjoittaneet kirjan Aina äiti, aina tytär.Tämän keskustelun lisäksi huoltamolla kysytään, miten bonusäidit voivat. Uusperheasiantuntija ja terapeutti Taru Meritie nostaa mahdollisen ulkopuolisuuden tunteen ja kehoittaa kysymään, kuka minä olen bonusäitinä? Ja keskustelemaan asiasta avoimesti.

57mins

4 May 2021

Podcast cover

Mikä vetää keski-iässä kilpaurheilun pariin?

Tässä huoltamon jaksossa mietitään kilpailua - pääasiassa aikuisten näkövinkkelistä, mutta pohditaan myös laajemmin kilpailua ja siihen suhtautumista. Onko ok kilpailla vaikkapa työmatkapyöräilyssä?Urheilupsykologi Tiina Röning toteaa, että kilpailemiseen pitäisi löytyä uusia tulokulma: kilpailussa joka onnistutaan tai opitaan. Ei siis korosteta voittamista tai häviämistä. Epäonnistumiselle ei myöskään mitata ihmisarvoa. “Miten me määrittelemme menestyksen ja voittamisen? Kuinka kohdataan häviäminen ja pettymys?” hän kysyy. Kilpailu voi toimia myös stressinpoistona ja leikkinä.Aikuisurheilussa kisaava aitajuoksia Pia Hannukainen toteaa, että hän aina tykännyt numeerisesta datasta ja suoritusten mittaamisesta. Kilpailussa on siis tärkeintä mennä kohti omia ennätyksiä ja ilon kautta tsempata itseä ja muita onnistumaan. Yleisurheilu valikoitui hänelle lajiksi tyttären harrastuksen myötä ja yhteisöllisyys sekä aitajuoksu veivät mennessään.Crossfitissä kisaava Tapio Mustonen toteaa, että aikuisten amatöörikisat on hauskaa touhua. Aikuisena pystyy pistämään itseään likoon enemmän kuin nuorenakoska siellä kisataan enemmän itseä kuina muita vastaan. Kilpakumppaneista saa kuintekin voimaa jaksaa aina vähän pidempään, puskea itseään eteenpäin. Kilpaillessa tunteita liikkuu laidasta laitaan ja opit paljon itsestäsi. “Tiedät omat heikkoudet ja vahvuudet - ja kisan aikaan ne hierotaan sun naamaan”, Tapio Mustonen nauraa.

57mins

27 Apr 2021

Similar Podcasts

Podcast cover

Luottamus, turvallisuus ja autonomia rakantavat nykyvalmennuksen kivijalan

Luottamus ja turvallinen ilmapiiri luovat pohjan menestykselle. Tämä todetaan nyt huoltamolla, jossa vieraina ovat Suomen cheerleading maajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos sekä vahvasti jääkiekon parissa mentaalivalmentajana toimiva Pekka Hämäläinen. Suomen cheerleadingmaajoukkue teki mahdottomasta totta päihittämällä MM-kisoissa lajin ikuisen ykkösen USA:n huolimatta valtavasta erosta harrastajamäärissä ja resursseista. Seuraavana vuonna joukkue teki sen uudestaan.Historialliset maailmanmestaruudet voitettiin Maria Wahlroosin positiivisella johtamisfilosofialla, joka perustui itsensä ylittämiseen. Jokainen joukkueen jäsen uskoi mahdottomaan päämäärään - ja toteutti sen. Maria Wahlroos on yhdessä Ulla Appelsinin kanssa vetänyt valmennusopit yhteen kirjassa Näin tehdään ihme.Pekka Hämäläinen puolestaan kuvaa kirjassaan Myötätuntoinen valmennus valmennuskulttuurin muutosta kovasta valmentajakeskeisestä linjasta urheilijakeskeiseen myötätuntoiseen valmennukseen. Miten urheilun opit voidaan tuoda työelämään?

56mins

20 Apr 2021

Podcast cover

Millainen on hyvän mielen koti?

Koti on hyvinvoinnin perusta, mutta harvoin asiaa tulee mietittyä sen syvällisemmin. Kodissa psyykkiset, sosiaaliset ja fyysiset tarpeet tulisi täyttyä. Kotona pitäisi pystyä tuntemaan turvaa, yhteenkuuluvuutta, levollisuutta ja elämään omien arvojen mukaan. Kysy itseltäsi, mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin, painottaa Hyvän mielen koti -kirjan kirjoittanut tietokirjailija Maaretta Tukiainen. Joskus se voi olla sitä että konmarittaa mieltä kuormittavat tavarat kierrätykseen ja toisinaan sitä, että esillä on itselle tärkeimmät muistot kuten Koti Kumpulassa -blogin Riika Voutilaisella, jonka kodissa tunnelmaa ja kotoisuutta tuovat lukuisat valokuvat ja lasten tekemä taide.Keskustelu kotiin liittyvistä arvoista ja tilankäytöstä on myös tärkeää perheen kesken. Erityisesti nyt kun kotona vietetään enemmän aikaa kuin vuosikymmeniin: milloin ollaan hiljaa ja milloin äänessä, milloin siivotaan ja milloin on luova kaaoksen aika.

56mins

13 Apr 2021

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Miksi kannattaa innostua puutarhanhoidosta?

Puutarhanhoito on suosittu harrastus, jolla on myönteisiä vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin. Psykologisia mekanismeja on tutkittu paljon. Esimerkiksi luonnossa oleskelulla voidaan elvyttää psyykkistä väsymystä ja keskittymiskykyä. Hyötyliikunta lisää fyysistä aktiivisuutta ja voi vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin. Lisäksi sosiaaliset suhteet esimerkiksi toisten asiaan innostuneiden kanssa lisäävät hyvinvointia. Puutarhanhoito ja viljely sekä elinympäristön vehreys tekee siis monella tapaa ihmiselle hyvää!Huoltamolla puhutaan nyt asuinympäristön merkityksestä hyvinvoinnille. Miten kaupunkiympäristöä voidaan vehreyttää? Esimerkkinä tutustutaan Vihreistä vihrein -kohteeseen Helsingin Jätkäsaaressa yhdessä ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonion kanssa.Kasvava trendi puutarhanhoidossa on syötävien kasvien kasvattaminen, kertoo puolestaan Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio. Mitä ja miten kylvetään iloa puutarhaan tai parvekkeelle?

56mins

30 Mar 2021

Podcast cover

Itsevarmuus syntyy pysähtymällä ja itseä kuuntelemalla

Itsevarma ihminen viihtyy omissa nahoissaan, mutta välittää myös muista. Tämän päivän työelämässä tarvitaan monessa tehtävässä itsevarmuutta esiintymiseen, myymiseen tai omien taitojen esille tuomiseen. Uskallusta kertoa omia ideoita, perustella mielipiteitä ja kommentoida muiden ajatuksia.Tässä jaksossa etsitään tapoja, joilla rakentaa omaa itsevarmuutta ja tarkastella omaa polkua. Vieraina ovat Sara Parikka, joka on 29-vuotias kolmen pienen tytön äiti ja yrittäjä. Pitkän Salatut elämät -uran jälkeen hän on siirtynyt siirtynyt työskentelemään laajemmin media-alan moniosaajana. Nyt Sara on julkaissut kirjan Itse tehty - opas omannäköiseen työelämään. Toisen näkökulman tuo näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja psykoterapeutti Kari Ketonen. - "Itsevarmuus ja tie pois ahdistuksesta löytyy sisäisen läsnäolon tilasta", hän toteaa. Millä keinoin hän itse on pyrkinyt pois esiintymisjännityksen ja ahdistuksen kehästä?

57mins

23 Mar 2021

Podcast cover

Pettymystä ei pidä vähätellä - pysähdy sen ääreen ja mieti mikä tuottaa vastapainoksi turvaa

Pettymys on menetyksistä ja takaiskuista nouseva hankala ja haastava tunne. “Pettymys luo turhautumista ja toivotonta olotilaa. Pettymyksen suuruutta tai määrää ei voida ulkopuolelta määritellä vaan jokaiselle ne näyttäytyvät omanlaisina ja -kokoisina”, toteaa huoltamolla psykologi Nina Lyytinen, “tärkeää on kuitenkin pysähtyä miettimään, mitkä keinot auttavat selviytymään”.Kansallisbaletin solistitanssija Antti Keinänen on muun kulttuuriväen tapaan kulkenut vuoden ajan pettymyksestä toiseen. “Olisi ihanaa taas päästä taas esiintymään - tekemään sitä miksi me olemme olemassa”, hän toteaa. Mikä auttaa jaksamaan ja mikä on ollut vaikeinta koronavuoden aikana?Pandemia pelottaa ja ahdistaa monella tapaa, mutta tilanne on tuonut tullessaan arkisia ja isompiakin pettymyksiä. Susanna Alanne vetää yhteen juhlajärjestäjien ahdinkoa. Hän on perunut jo kaksi kertaa hääjuhlansa ja ehkä kesällä 2022 vihdoin häät vihdoin järjestetään.

57mins

16 Mar 2021

Podcast cover

Kiivasrytminen elämä vaatii rinnalleen rentoutumista ja lepoa

Tunnetko huonoa omaatuntoa, jos olit tekemättä mitään tai osallistuit jumppatunnille, jossa ei tullutkaan hiki? Ei kannata tuntea, sillä sekä keho että mieli tarvitsevat välillä rauhoittumista, jotta pystymme taas kiihdyttämään. Lepääminen ei ole laiskuutta vaan viisautta, jolla ihminen pitää omaa kehoaan ja mieltään arvossa. - Metsästäjä-keräilijä -ihmisen aivot eivät jaksa jatkuvaa hälytystilaa ja siksi tarvitaan tietoista rentoutumista, näin toteavat huoltamolla joogaopettaja Kirsi Saivosalmi sekä Asahi health -menetelmää kehittänyt Keijo Mikkonen.Mitä on restoratiivinen jooga ja mitä sen rentoutumisharjoitukset, lähes kapaloon kääriytyminen, voi antaa? Entä mistä aineksista on suomalainen Asahi health -terveysliikunta tehty?

56mins

9 Mar 2021

Podcast cover

ADHD-diagnoosi lisäsi itseymmärrystä - kertovat aikuisena diagnoosinsa saaneet Heidi Kinnunen ja Outi Pikkuoksa

“Mun päässä on auki 10 eri telkkarikanavaa ja joku toinen vaihtelee kaukosäätimestä niitä” , kuvaa aikuisena ADHD diagnoosin saanut ravitsemusasiantuntija ja tohtorikoulutettava Heidi Kinnunen omaa olotilaansa.Hänen kuten monen muun tytön ja naisen ADHD on jäänyt huomaamatta lapsuudessa, joska ADHD mielletään ylivilkkaiden lasten - pääasiassa poikien ongelmaksi. Kuitenkin myös omiin ajatuksiin uppoutunut tyttö voi kärsiä ADHD:stä - lapsuudessa vielä pärjätään kun koulu on strukturoitua mutta ongelmat voivat kasautua jatko-opinnoissa, kun itseohjautuvuus lisääntyy.ADHD vaikuttaa keskittymiskykyyn ja motivaatioon - hetken mielijohteet voivat viedä mennessään ja erityisesti tylsät tehtävät jäävät tekemättä. Toisaalta ADHD-henkilö voi keskittyä itselle kiinnostavaan aiheeseen hyvin syvästi ja pitkäjänteisesti.Psykologi Outi Pikkuoksa sai ADHD diagnoosin jo 90-luvulla ja se on muovannut sekä työminää että elämää monella tapaa. Psykologina hän tarttuu mielellään toimeen, etsii ratkaisuja ja toiminnallisia tapoja auttaa asiakkaitaan - äitinä arki oli rankkaa mutta toisaalta “adhd-aivot keksivät paljon hauskaa tekemistä lasten kanssa”Psykiatrian erikoislääkäri Mika Määttä hoitaa aikuisia ADHD-potilaita ja kehottaa hakeutumaan testiin, mikäli oirekuva täsmää.

56mins

2 Mar 2021

Podcast cover

Hiihtoloma kutsuu talvisiin seikkailuihin

Koko Suomessa saadaan tänä talvena nauttia hienosta talvisäästä ja ulkoilumahdollisuuksista. Huoltamolla autetaan nyt retkelle lähtijöitä ideoilla ja vinkeillä, siitä miten turvallinen seikkailu voidaan toteuttaa niin jäällä, erämaassa kuin tunturissakin.Tärkeintä kaikissa tapauksissa on seura - seikkailuun ei kannata lähteä yksin. Lisäksi tärkeää on muistaa asianmukaiset turvavarusteet sekä hyvät eväät.Retkiluistelusta kertovat Suomen retkiluistelijoiden Eva-Lotta Backman sekä Petri Koskinen. Milloin jäälle on turvallista mennä?Jaakko Heikka ja Thomas Wickström ovat arktisen retkeilyn asiantuntijoita, kokeneita vaeltajia ja oppaita. Miten tunturivaelluksella saadaan henkinen kantti kestämään?Mikä vetää offareille? Sitä kysytään myös huoltamolla, jossa hiihtolomakauden aluksi unelmoidaan talvisista seikkailuista. Vapaalaskijat Teija Laukka ja Mikko Sirkiä vastaavat.Haastattelujen pidemmät versiot löytyvät Yle Areenasta huoltamon arkistosta vuoden 2020 tammikuulta.

57mins

23 Feb 2021

Loading