OwlTail

Cover image of Ly til fantasi og fellesskap - en podcast av Tromsø Kunstforening

Ly til fantasi og fellesskap - en podcast av Tromsø Kunstforening

Om kunst og kunstscenen i Tromsø og Nord Norge i nåtid, fortid og fremtid. Ønsket er å lage en podcasten som er en søndagsskole for både kunstfeltet såvel som andre lyttere, fjern og nær. Podcasten Ly til fantasi og fellesskap er en del av prosjektet Kunstens Hus Tromsø. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

Episode 8: Om Troms Fylkeskultursenter - kort versjon

Endelig har vi den kort versjonen av episode 8 klar. Den fullstendige versjon kan også høres om dere ønsker å lytte til alt vi snakket om med gjestene denne uken.I denne episoden skal vi bli bedre kjent med Troms Fylkeskultursenter, best kjent som Kysten, som drives av Troms og Finnmark fylkeskommune. Kysten huser 40 arbeidsrom for kunstnere innen billedkunst, lyd og musikk, litteratur, film, og andre former for kunstfaglig skapende virksomhet.Vi skal få å høre fra kunstnere Hilde Huan Johnson, Marita Isobel Solberg og Amalie Holthen i den episoden. Alle tre jobber har atelier på kysten akkurat nå.Litt mer om musikken i episoden:1.Resonating Reasons by Ma Ra ( Marita alone singing and playing organ)2.Ping Pong by MARAS3.Dear Snow by MARAS4.Heterophony by Marita Isobel Solberg and Risto Puurunene ( Ma Ra project)Maras is a kind of musical company. On this recording is Marita Isobel Solberg, Risto Puurunen, Stig Pettersen, Håvard Lund and Erik NilssonMix, choir and clarinet collage by Erin Tonkon (who also mixed the last David Bowie Record BLACKSTAR)Mastered by Morgan Nicholaisen in Store Studio in Oslo.For this song, Trond Ansten made a beautiful video, which you can find here.Produsent og vert på denne episoden var James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden. Takk til Marcus Fredriksen for språkvask. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten. Og takk til Marita Isobel Solberg og venner for musikken i denne episoden.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto.Vi er tilbake neste år! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

45mins

17 Dec 2021

Rank #1

Podcast cover

Episode 8: Om Troms Fylkeskultursenter

I denne episoden skal vi bli bedre kjent med Troms Fylkeskultursenter, best kjent som Kysten, som drives av Troms og Finnmark fylkeskommune. Kysten huser 40 arbeidsrom for kunstnere innen billedkunst, lyd og musikk, litteratur, film, og andre former for kunstfaglig skapende virksomhet. Vi skal få å høre fra kunstnere Hilde Huan Johnson, Marita Isobel Solberg og Amalie Holthen i den episoden. Alle tre jobber har atelier på kysten akkurat nå.Litt mer om musikken i episoden:1.Resonating Reasons by Ma Ra ( Marita alone singing and playing organ)2.Ping Pong by MARAS3.Dear Snow by MARAS4.Heterophony by Marita Isobel Solberg and Risto Puurunene ( Ma Ra project)Maras is a kind of musical company. On this recording is Marita Isobel Solberg, Risto Puurunen, Stig Pettersen, Håvard Lund and Erik NilssonMix, choir and clarinet collage by Erin Tonkon (who also mixed the last David Bowie Record BLACKSTAR)Mastered by Morgan Nicholaisen in Store Studio in Oslo.For this song, Trond Ansten made a beautiful video, which you can find here....Produsent og vert på denne episoden var James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden. Takk til Marcus Fredriksen for språkvask. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten. Og takk til Marita Isobel Solberg og venner for musikken i denne episoden.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto.Vi er tilbake neste år! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

1hr 3mins

13 Dec 2021

Rank #2

Podcast cover

Episode 7 (Del 2): Om Kunstforeninger i Norge med Dag Solhjell

Nysgjerrig om historien av Kunstforeninger i Norge? Kunstsosiolog og tidligere leder på Tromsø Kunstforening Dag Solhjell snakker om Kunstforeninger i Norge siden 1936 i denne episoden. Dag skriver for tiden på en bok som handler om Kunstforeningene i Norge sin historie. I foredraget vi skal høre forteller Dag om de store linjene i denne historien.Episoden er et liveopptak og lydstyrken går derfor litt opp og ned underveis.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden også. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

1hr 10mins

29 Nov 2021

Rank #3

Podcast cover

Episode 7 (Del 1): Om Tromsø Kunstforening 1877- 1888 ( med Dag Solhjell)

I denne episoden skal vi få høre fra Dag Solhjell. Han er kunstsosiolog og var leder for Tromsø Kunstforening fra 1973 til 1983.I 2024 fyller Tromsø Kunstforening 100 år. I denne episoden skal vi få høre om en versjon av Tromsø Kunstforening som eksisterte før jubilanten - fra 1877 til 1888. Dette var faktisk en av landets første kunstforeninger.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt med innspill på manus for denne episoden også. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

52mins

15 Nov 2021

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

Episode 6: Om Galleri 71

Bli kjent med to av de som drev arbeidsplassgalleriet Galleri 71 i Tromsø, Elisabeth Seljelid and Thale Henden.Galleriet ble som navnet tilsier, etablert i 1971, i Oslo, faktisk - av en gjeng med folk som skulle flytte nordover for å jobbe ved Institutt for medisinsk biologi ved det nyetablerte Universitetet i Tromsø. Flere av de som drev galleriet var også selv kunstnere, og dette kan kanskje karakteriseres som et av de første kunstnerdrevne galleriene i byen.Produsent og vert på denne episoden var James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten. Og takk til Erik Nilsson for musikken i denne episoden.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

26mins

1 Nov 2021

Rank #5

Podcast cover

Episode 5 (Del 2): Om Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen

Vi skal høres Hans Ragnar spille piano og lære mer om hans tromme arbeider i denne episoden men, første, skal vi høre fra Gry Spein Fors, kurator for utstillingen ČSV: Terra Cognita sammen med Leif Magne Tangen. Hun er ansvarlig for samlingen av Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen på Árran Julevsáme guovdásj/ Árran Lulesamisk senter i Tysfjord.Man kan høre mer fra Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen i del 1, da jeg snakket med han bak pianoet i utstillingen ČSV: terra cognita.Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen var født i 1945 i Áhkánjárga/Narvik, og har sin samiske familiebakgrunn fra Deatnu/Tana i Øst- Finnmárku/Finnmark, etter at familien ble tvangsevakuert grunnet Nazi-Tysklands brente jord-taktikk.Siden 1982 har han vært basert i Sálašvággi/Tromsdalen i Romsa/Tromsø. Keviselie har sin kunstneriske utdanning fra malerilinjen ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1971–73 og Statens Kunstakademi i perioden 1973–1979. I 1970 hadde Mathisen sin nasjonale debut som en av de første samiske kunstnerne til å stille ut på Høstutstillingen med verket «Máná niehku-Stálu» (på norsk «Barnedrøm»), (1969). Elle-Hánsa var en av initiativtagerne bak Sámi Dáiddajoavku /Samisk Kunstnergruppe, som ble stiftet i 1978. Han har mottatt en rekke æresbenevnelser og er æreskunstner hos Sámi allaskuvla/ Samisk høyskole i Guovdageaidnu/Kautokeino.Kunstneren er særlig kjent for sine håndtegnede kart over Sápmi med samiske stedsnavn, verk som viser et sterkt engasjement for samisk kultur og urfolksrettigheter. Blant hans grafiske hovedarbeider er runebommeserien. Mathisen har i tillegg arbeidet med skulptur, installasjon, akvarell, maleri, fotografi, skinn og bokbinding. I 2017 deltok han på documenta 14 i Athen og Kassel med to grafiske verk og seks håndtegnede kart over Sápmi. Tidligere i år hadde han en soloutstilling ved Oslo Kunstforening.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden også. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

25mins

18 Oct 2021

Rank #6

Podcast cover

BONUS EPISODE! Samtale mellom Leif Magne Tangen og Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen

I denne episoden har vi en samtale mellom vår ansvarlig redaktør Leif Magne Tangen og Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen. De to snakker hovedsakelig om en serie av Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen som er påvirket av tradisjonelle samiske trommer. Denne samtalen skjedde som en del av Kulturnatta Tromsø. Man kan lære mer og høre fra Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen i våre siste episoder, Episode 5 Del 1 og Del 2.Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen var født i 1945 i Áhkánjárga/Narvik, og har sin samiske familiebakgrunn fra Deatnu/Tana i Øst- Finnmárku/Finnmark, etter at familien ble tvangsevakuert grunnet Nazi-Tysklands brente jord-taktikk.Siden 1982 har han vært basert i Sálašvággi/Tromsdalen i Romsa/Tromsø. Keviselie har sin kunstneriske utdanning fra malerilinjen ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1971–73 og Statens Kunstakademi i perioden 1973–1979. I 1970 hadde Mathisen sin nasjonale debut som en av de første samiske kunstnerne til å stille ut på Høstutstillingen med verket «Máná niehku-Stálu» (på norsk «Barnedrøm»), (1969). Elle-Hánsa var en av initiativtagerne bak Sámi Dáiddajoavku /Samisk Kunstnergruppe, som ble stiftet i 1978. Han har mottatt en rekke æresbenevnelser og er æreskunstner hos Sámi allaskuvla/ Samisk høyskole i Guovdageaidnu/Kautokeino.Kunstneren er særlig kjent for sine håndtegnede kart over Sápmi med samiske stedsnavn, verk som viser et sterkt engasjement for samisk kultur og urfolksrettigheter. Blant hans grafiske hovedarbeider er runebommeserien. Mathisen har i tillegg arbeidet med skulptur, installasjon, akvarell, maleri, fotografi, skinn og bokbinding. I 2017 deltok han på documenta 14 i Athen og Kassel med to grafiske verk og seks håndtegnede kart over Sápmi. Tidligere i år hadde han en soloutstilling ved Oslo Kunstforening.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden også. Takk til Marcus Fredriksen for språk vask av denne teksten. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

54mins

18 Oct 2021

Rank #7

Podcast cover

Episode 5 (Del 1): Om Elle-Hánsa/ Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen

Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen er en av Tromsøs viktigste kunstnere i over 50 år nå. Han er kjente under tre navn: sitt samiske navn, Elle-Hánsa, sitt norske navn, Hans Ragnar Mathisen, og sitt Naganavn, Keviselie, som han mottok ved sitt besøk i Nagaland, et urfolksområde i nordøstre India og Burma, i 1977.Produsent James S.Lee snakket med Hans Ragnar bak et piano. Dette pianoet kan finnes som en del av utstillingen Terra Cognita i hos Tromsø Kunstforening, en utstilling av Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen.Vi skal høres Hans Ragnar spille piano og lære mer om hans bakgrunn og kunstnerskap i denne episoden. Del 2 av denne episoden er tilgjengelig om to uker.Elle-Hánsa /Keviselie/ Hans Ragnar Mathisen var født i 1945 i Áhkánjárga/Narvik, og har sin samiske familiebakgrunn fra Deatnu/Tana i Øst- Finnmárku/Finnmark, etter at familien ble tvangsevakuert grunnet Nazi-Tysklands brente jord-taktikk.Siden 1982 har han vært basert i Sálašvággi/Tromsdalen i Romsa/Tromsø. Keviselie har sin kunstneriske utdanning fra malerilinjen ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1971–73 og Statens Kunstakademi i perioden 1973–1979. I 1970 hadde Mathisen sin nasjonale debut som en av de første samiske kunstnerne til å stille ut på Høstutstillingen med verket «Máná niehku-Stálu» (på norsk «Barnedrøm»), (1969). Elle-Hánsa var en av initiativtagerne bak Sámi Dáiddajoavku /Samisk Kunstnergruppe, som ble stiftet i 1978. Han har mottatt en rekke æresbenevnelser og er æreskunstner hos Sámi allaskuvla/ Samisk høyskole i Guovdageaidnu/Kautokeino.Kunstneren er særlig kjent for sine håndtegnede kart over Sápmi med samiske stedsnavn, verk som viser et sterkt engasjement for samisk kultur og urfolksrettigheter. Blant hans grafiske hovedarbeider er runebommeserien. Mathisen har i tillegg arbeidet med skulptur, installasjon, akvarell, maleri, fotografi, skinn og bokbinding. I 2017 deltok han på documenta 14 i Athen og Kassel med to grafiske verk og seks håndtegnede kart over Sápmi. Tidligere i år hadde han en soloutstilling ved Oslo Kunstforening.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden også. Takk til Marcus Fredriksen for språk vask av denne teksten. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram.Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31mins

4 Oct 2021

Rank #8

Podcast cover

Episode 4: Om Open Out Festival

Lære mer om Open Out Festival, en festival styret av Marion Bouvier, Amalie Holthen, Camilla Nicolaisen og Anna Neumann i denne episoden! Man kan i tillegg lese mer om festivalen fra i år her også: https://openoutfestival.com/festival-program-2021/De sier om festivalen:"Open Out is an annual festival that consists of various exhibitions, performances, film screenings, as well as educative events like seminars and workshops, in different locations around town. The unifying theme for the festival is queerness. The way we understand queer is both in terms of sexual orientation (non-heterosexual), as well as in a more political sense: it’s about thinking outside the box, challenging dominant narratives and reinventing the future with more focus on taking into account divergent voices within society."I denne episoden kan man høre på paraden som startet Open Out 2021, en parade av Kiyoshi Yamamoto og Nayara Leite. Vi har i tillegg i denne episoden lydkunst fra en lydkunst installasjon av Galleri Ruth, et prosjekt av kunstner Tulle Ruth som ta sted i Folkeparken på grunn av festivalen.Emelie Ieremia bidrar en diktopplesning til episoden med tekstene som kommer fra en publikasjon lanserte i forbindelse til Open Out 2021 også.Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Markus Fredriksen har bidratt innspill på manus for denne episoden. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram. Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

25mins

20 Sep 2021

Rank #9

Podcast cover

Episode 3: Om Mondo Books

(For English please scroll down)I denne episoden har vi et intervju med Tanya Busse, som er en av kunstnerne bak Mondo Books, en bokbutikk og bokutgivelse-plattform her i Tromsø. I tillegg til å drive Mondo Books, så Tanya er kunstner, og utgjør sammen Emilija Škarnulytė kunstnerkollektivet New Mineral Collective. Tanya er opprinnelig fra Canada, og flyttet til Tromsø i 2012. Denne episoden er på Engelsk, som er Tanyas morsmål.Butikken til Mondo Books finnes hos TKF (altså i Muségata 2), og er tilgjengelig når TKF er åpent for publikum. Mondo Books skal jobbe sammen med Keviselie /Elle-Hánsa/Hans Ragnar Mathisen for en del av hans utstilling «ČSV terra cognita», som åpner hos TKF lørdag 18. september, 2021 kl. 1300.Mer information om utstillingen kan finnes her: https://www.facebook.com/TromsoKunstforeningog https://www.facebook.com/events/965167804296984Produsent og vert på denne episoden er James S.Lee. Ansvarlig redaktør er Leif Magne Tangen. Camilla Fagerli har bidratt innspill på manus for denne episoden. Kjenningsmelodi er av André Enger Aas. Musikken du hørte i episoden er av Jacksbrokenhead. Takk til stiftelsen Fritt Ord for støtte til å lage denne podcasten.Den neste episoden blir tilgjengelige mandag 6. September 2021. Følg Tromsø Kunstforening på facebook eller instagram for oppdateringer. Arkivet til denne postcasten finner du på vår soundcloud-konto.In this episode, we have an interview with Tanya Busse, one of the team behind "Mondo Books", a bookshop and book-publishing platform based in Tromsø. In addition to being a part of Mondo Books, Tanya Busse is an artist herself, and also collaborates with Emilija Škarnulytė, as part of "New Mineral Collective". Tanya Busse comes from Canada but moved to Tromsø in 2012. The podcast switches to English at 44 seconds into the podcast.Mondo Books can be found in Muségata 2 (TKF), when TKF itself is open to the public. We are also pleased to announce that Mondo Books will work together with Keviselie /Elle-Hánsa/Hans Ragnar Mathisen as a part of our new exhibition "ČSV terra cognito". The exhibition and bookstore will be open from Saturday 18th September, 13:00.One can find more information about the exhibition and event on: https://www.facebook.com/TromsoKunstforening and https://www.facebook.com/events/965167804296984Producer for this series - and host on this episode - is James S.Lee. The editor is Leif Magne Tangen. Many thanks to Camilla Fagerli for input into the script for these past few episodes, including this one. The theme song is - as always- by André Enger Aas. Musical interludes in this episode contributed by Jacksbrokenhead. Many thanks to "Fritt ord" for the financial support to make this podcast. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

22mins

6 Sep 2021

Rank #10