OwlTail

Cover image of Orientering

Orientering

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Popular episodes

All episodes

Read more

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering: Energi på afbetaling - 14. sep 2022

Podcast cover
Read more
Betal den el- og varme-pris, du betalte sidste efterår og udskyd så ekstraregningen til fremtiden. Sådan lyder forslaget fra Regeringen, som her til eftermiddag fremlagde sit bud på at hjælpe danskere - og forventeligt også snart virksomheder - der er presset af de høje energipriser. Men hvad betyder det mere konkret, at danskerne tilbydes at kunne få deres dyre energi på afbetaling? Og hvad siger Folketingets partier og en forbrugerøkonom til den løsning? Og vil en købmand og mor til fire løse de økonomiske udfordringer lige nu med et lån?
Ukraines hær har indtaget meget store landområder i den nordøstlige del af landet, og i takt med, at journalister og nødhjælpsfolk nu får adgang til de tidligere besatte byer, kommer der også beretninger frem om voldsomme overgreb. Vi har talt med en ukrainer, der har været i de generobrede områder og hørt forfærdelige vidneudsagn.
Kvinder på stribe er i årevis blevet afvist, når de har forsøgt at få anerkendt fødselsskader som reelle skader, der skal dækkes af ulykkesforsikringen. Men i sidste uge ændrede ét forsikringsselskab holdning. Og i dag kan vi fortælle om flere forsikringsselskaber, der nu lover tidligere afviste kvinder erstatning.
Michael S. Lund og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 14 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Ukraine har brug mere våbenhjælp for at bevare momentum - 13. sep 2022

Podcast cover
Read more
Den ukrainske modoffensiv fortsætter med at presse de russiske besættelsesstyrker tilbage. Henover weekenden var det i nordøst, omkring storbyen Kharkiv, at ukrainerne trængte russerne tilbage. Nogle steder endda helt tilbage til den russiske grænse. Men for at kunne fortsætte den fremgang eller blot fastholde de nyvundne områder har den ukrainske hær endnu engang understreget behovet for våben og andet militært isenkram over for Vesten. Og Danmark kommer også i fremtiden til at støtte Ukraine med våbenhjælp. Det er meldingen fra forsvarsminister Morten Bødskov (S), der i dag er i Ukraine. Men hvad vil Danmark bidrage med? Og hvad har Ukraine brug for?
Der er stor forskel på, hvor gode chancer der er for at overleve lungekræft alt efter, hvilken region man bliver behandlet i. Udsigterne for en lungekræftpatient er mest lyse i Midtjylland og ringest i Region Sjælland, viser en rapport fra Dansk Lunge Cancer Gruppe. Men hvorfor er der den forskel, og hvad vil Regionen gøre ved den?
Det var i forvejen svært. Men nu er det blevet endnu sværere for danske virksomheder at trække sig ud af Rusland. I forvejen risikerer virksomhederne at komme i karambolage med EU-sanktioner, hvis de sælger deres virksomhed til russere. Og nu har Rusland så også selv indført helt nye regler, der kan sætte en stopper for, at danske virksomheder kan sælge deres russiske afdelinger. Hvad vil det betyde for de danske virksomheder, der stadig har aktivitet i landet?
Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 13 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Hvor går Sveriges nye regering hen, når de får en? - 12. sep 2022

Podcast cover
Read more
Valget i Sverige blev nøjagtig så spændende, som eksperterne forudsagde. Næsten dødt løb mellem rød og blå blok. Det endelige svar får vi først onsdag, når alle brevstemmerne er talt op.
Sverigedemokraterne er nu det største borgerlige parti i landet. Hvilke konsekvenser får det for et fremtidigt muligt samarbejde i blå blok, og var resultatet sejr eller nederlag for Sosserne og Magdalena Andersson?
Alt dette og meget analyserer vi på i dagens Orientering, hvor vi selvfølgelig skal direkte til Stockholm og høre sidste nyt.
De næste to dage er alle briters øjne rettet mod Skotland. I eftermiddag bliver afdøde Dronning Elizabeth flyttet fra Holyroodhouse, kongefamiliens residens i Edinburgh, til byens katedral Saint Giles. Begravelsesoptoget går til fods langs den såkaldte "Royale mile", og vi er med fra første parket og spørger, hvad skotterne siger til at Kong Charles nu overtager efter Dronning Elizabeth.
De ukrainske tropper har de seneste døgn oplevet den største succes på slagmarken, siden det i begyndelsen af krigen lykkedes Ukraine at tvinge russiske soldater tilbage fra hovedstaden Kyiv.
Herunder både byen Izjum og jernbane-byen Kupjansk. Men hvad er det der sker? Og er russerne virkelig så ringe?
Alt dette og meget mere i dagens Orientering.
Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er værter. Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 12 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Gyservalg i Sverige og mystik omkring Søren Papes mand og hans påståede jødiske baggrund - 11. sep 2022

Podcast cover
Read more
Svenskerne går til valg søndag - og to udfordrere truer med at vælte statsminister Magdalena Andersson af pinden. Vi tegner et portræt af Moderaternes Ulf Kristersson og Sverigedemokraternes Jimmie Åkesson. Vi stiller også spørgsmålet om man kan mene, at man er jøde, selv om man er kristen. Spørgsmålet er blevet relevant efter at Ekstra Bladet har afsløret, at de konservatives formand Søren Pape Poulsen har fortalt, at hans mand er jøde, selv om han rent faktisk er vokset op blandt 7-dages adventister i Den Dominikanske republik. Vi taler bl.a. med en antropolog, som har besøgt en kristen menighed i Latinamerika, som mente fuldt at fast, at de var jøder.
Vært Søren Carlsen.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 11 2022

53mins

Play

Orientering: Kan Magdalena Andersson holde på magten i Sverige? - 10. sep 2022

Podcast cover
Read more
Der er lagt op til det tættest valg i mands minde, når svenskerne på søndag skal til stemmeurnerne. Magdalena Andersson skal forsvare den statsministerpost, som hun har haft mindre end et år. Men hvem er den svenske statsminister egentlig? Og hvad er hendes muligheder for at føre Socialdemokratiet til endnu en regeringsperiode? Det ser vi på i lørdagens udgave af Orientering på P1.
Vi følger også Dronning Margrethes regentjubilæum, som er bliver noget mindre festligt efter Dronning Elisabeths død. Vi ser bl.a. på, hvad dronningerne Margrete og Elisabeth har betydet for hinanden gennem mange årtier. Og tegner vi en dyster prognose for et boligmarked, som måske er på vej ind i det, man kunne kalde den perfekte storm.
Vært Søren Carlsen.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 10 2022

1hr 22mins

Play

Orientering: Asylplaner i Rwanda rykket et stort skridt nærmere en realitet - 9. sep 2022

Podcast cover
Read more
"Vi har nået en fælles aftale om den kommende overførselsmekanisme for spontane asylansøgere". Socialdemokraterne har talt om det i over fire år, men med disse ord fra Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek i dag, er partiet et stort skridt nærmere at indfri ét af deres vigtigste politiske projekter. For Danmark har været på besøg i netop i Rwanda for at nærme sig en konkret aftale om at sende asylansøgere til Rwanda i stedet for at behandle deres sager her i Danmark. Vi ser på, hvad der ligger i den fælles aftale, hvor langt vores naboer er i Storbritannien med en lignende aftale, hvordan regeringens støtteparti ser på den nyeste udvikling, og så taler vi med ministeren selv og spørger, hvor langt regeringen vil gå for at få sendt asylansøgere til Rwanda.
I går døde Dronning Elizabeth II. Union Jack står på halv, og nationen er i sorg. Og nu står Kong Charles III så klar til at overtage kronen fra sin mor. På en trone der har ledet Det Forenede Kongerige Storbritannien og mange Commonwealth-riger på tværs af to århundreder og ført kongeriget igennem adskillige kriser. Men hvilken konge bliver Charles, og risikerer Elizabeths død at skubbe skotterne mod løsrivelse? Og hvad med den ny leder, Liz Truss? Hun var knap tiltrådt, før landets statsoverhoved Dronning Elizabeth II dør. Hvad betyder monarkens død for den nye britiske leder?
Og så er der skrevet en slags historie i Københavns Kommune. For første gang i 100 år er Socialdemokratiet ikke med i den årlige budgetaftale i Hovedstaden. Det er den ene overraskelse. Den anden er, at det er venstrefløjspartiet Enhedslisten, der har lavet budgetforliget sammen med de borgerlige partier.
Michael S. Lund og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 09 2022

1hr 49mins

Play

Bagom: De skotske udbryderdrømme - 9. sep 2022

Podcast cover
Read more
Det er snart på tide, at sækkepiben får en anden lyd, hvis det står til Skotlands førsteminister. Skotterne skal stilles over for det store valg. Vil man løsrive sig og blive et selvstændigt land? Eller fortsætte som en del af Storbritannien?
Siden nationalistpartiet SNP kom ud som sejrsherre ved valget sidste år, har formand - og Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon - talt for en folkeafstemning om selvstændighed. Nu er hun også kommet op med en konkret dato. Den 19. oktober 2023.
I Bagom fra Orientering kan du høre journalist på Orientering Erik Weir, som har boet mange år i Skotland - og som beskæftiger sig med Storbritannien - hvad det er, der skal ske til oktober næste år, hvis det står til Nicola Sturgeon. Og så fortæller han, hvad det mest sandsynlige udfald bliver af en ny folkeafstemning om selvstændighed.
Bagom er en podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister.
Vært: Nickolaj Sander.

Sep 09 2022

29mins

Play

Orientering: Energiminister: Danmark står i en historisk energikrise - 8. sep 2022

Podcast cover
Read more
Selvom Danmark i øjeblikket ikke er i en decideret energiforsyningskrise, så står Danmark og Europa i en historisk energikrise med de største energiprisstigninger i 40 år og en usikker forsyningssituation. Det var beskeden på dagens pressemøde om den danske forsyningssikkerhed. Derfor er forskellige spare- og støttetiltag nu sat i gang. Varmen skal skrues ned i offentlige bygninger, danskerne skal tænke endnu mere over deres eget private energiforbrug, og så skal en statsgaranti på 100 milliarder kroner sikre det danske elmarked.
Den tårnhøje inflation i Europa har endnu engang fået Den Europæiske Centralbank til at hæve renten. Denne gang med historiske 0.75 procentpoint. Det er den største rentestigning siden 1999. Vi ser på, hvad rentestigningen får af betydning for europæisk økonomi og for bankkunderne.
I dag besøger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek Rwanda. Her skal han blandt andet besøge flygtningelejren Nyabiheke Refugee Camp og til sammen skal han med minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen bruge tre dage i det afrikanske land, på at se på muligheder for at udbygge samarbejdet mellem Danmark og Rwanda. Det handler blandt andet om, at Danmark vil sende asylansøgere til Rwanda og oprette et modtagecenter. Vi ser på, hvilken lovgivning der vil kunne gøre et eventuelt modtagecenter i det afrikanske land en mulighed.
Karen Hjulmand og Michael S Lund er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 08 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Prisloft på russisk gas skal presse Rusland og tvinge prisen ned - 7. sep 2022

Podcast cover
Read more
Europa-kommissionen er fast besluttet på at få energiprisen i EU ned. Derfor foreslår kommissionen i dag et prisloft på russisk gas. Det skal både tvinge prisen ned på gas, samtidig med at det skal ramme den russiske økonomi hårdt. Men hvordan forholder EU-landenes regeringer sig til det forslag?
Den samlede produktion af sol- og vindenergi skal firedobles frem mod 2030. Men hvor skal alle solcellepanelerne opstilles henne? Eksperter peger på, at man kan udnytte pladsen på de større tage rundt omkring i landet. Og for at undgå at skulle transportere strømmen for langt, er det en god idé at opsætte solcellerne tæt på det sted, hvor strømmen skal bruges. Vi har besøgt Nørre Gymnasium i København, der på trods af økonomiske udfordringer har fået solceller på taget og bruger anlæggets data direkte i undervisningen.
Det store spørgsmål for de offentligt ansatte er lige nu, hvem statsminister Mette Frederiksen og Regeringen tænker på, når de taler om, at "særlige grupper skal have mere i løn". Der er nemlig mange andre offentligt ansatte end sygeplejersker og sosu'er, der mener, at de er underbetalte. Vi taler med formand Fængselsforbundets formand, og så spørger vi beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, hvordan de stiller sig over for, at syv ud af otte grupper af offentligt ansatte har en forventning om mere i løn?
Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 07 2022

1hr 50mins

Play

Rampelys: Mikhail Gorbatjov - 6. sep 2022

Podcast cover
Read more
Sovjetunionens sidste leder Mikhail Gorbatjov hyldes især af vestlige ledere som en modig statsmand, der var med til at slutte den kolde krig og lod forandringen blæse gennem de stive sovjetiske systemer. Men mange blev skuffede, fordi reformerne ikke gav dem et bedre liv, kun mere usikkerhed og tomme hylder. Og i dagens Rusland ser mange ham stadig mest som den skyldige i, at Sovjetunionen blev opløst. Friheden i dagens Rusland er meget langt fra 80'ernes reformtid og spraglede kulturelle frisættelse. Men de frø, der blev sået dengang, findes endnu hos en del af befolkningen. Og måske vil eftertiden give Gorbatjov en endnu større plads i historien, også i Rusland.
Gæster: Journalist og forfatter Samuel Rachlin, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Flemming Splidsboel og Charlotte Flindt Pedersen, Dansk Udenrigspolitisk Selskab.
Vært: Brita Kvist.

Sep 06 2022

54mins

Play

Bagom: Morfinpiller i nattelivet - 6. sep 2022

Podcast cover
Read more
Både eksperter og misbrugscentre råber nu op om en bekymrende tendens. Stærkt vanedannende morfinpiller er rykket ind i festmiljøet. Det er opioider - som fx Oxykodon - der i stigende grad bliver brugt til at få en rus.
Hvorfor er sløvende, og stærkt vanedannende medicin, på vej ind i festmiljøet blandt unge mennesker?
I denne uges Bagom kan du høre sundhedsreporter Christian Brandt Pedersen fortælle om morfinpillernes indtog i det danske natteliv.
Bagom er en podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister.
Vært: Nickolaj Sander.

Sep 06 2022

29mins

Play

Orientering: Liz Truss bliver ny britisk leder - 5. sep 2022

Podcast cover
Read more
Briterne får nu en ny premierminister. Hun hedder Liz Truss og overtager for sin konservative partifælle, Boris Johnson. Hun begynder sit embede med at måtte kæmpe mod en inflation på måske op mod 22% ifølge flere eksperter, med tungt pres fra fagforeninger og med en recession, der lurer. Vi får en analyse af den ny formand, af den britiske økonomi, hun skal have på ret køl igen, og så taler vi med en pubejer, der er nødt til at holde prisen på øl nede, selvom udgifter bare stiger og stiger.
Statsminister Mette Frederiksen vil sikre mere i løn til nogle offentligt ansatte. Det slog hun fast i debatten mellem hende og de to borgerlige statsministerkandidater i går. På den ene side står formanden for de offentligt ansattes forhandlingsfællesskab, Mona Striib. Hun mener ikke, at statsministerens lovning på mere i løn til de offentligt ansatte bryder med den danske model. Men hvordan hænger det sammen? Hos Dansk Arbejdsgiverforeningen har man mere end svært ved at se respekten for den danske model i den udtalelse. Vi taler med chefen for Dansk Arbejdsgiverforening og spørger, hvordan man så vil sikre flere ansatte, hvis regeringen ikke skal blande sig i lønnen?
Et af internettets mest berygtede internetforummer er nu blevet lukket. Foraet hedder Kiwi Farms og er kendt for at forfølge og chikanere sine ofre, som ofte er transkønnede personer. Vi dykker ned i fænomenet og deres metoder.
Karen Hjulmand og Michael S. Lund er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 05 2022

1hr 50mins

Play

Orientering - 4. sep 2022

Sep 04 2022

57mins

Play

Orientering - 3. sep 2022

Sep 03 2022

1hr 22mins

Play

Orientering: Nye og effektive vacciner skal få Danmark igennem et efterår med corona - 2. sep 2022

Podcast cover
Read more
Danmark har lagt billet ind på to helt nye vacciner, som skulle være mere effektive overfor Omikron-varianten. I alt vil 4,5 millioner doser blive leveret i Danmark i den her måned. Det var en af beskederne, da sundhedsminister Magnus Heunicke afholdt pressemøde tidligere i dag. Men hvem skal have del i de mange vacciner, og hvor effektive er de nye vacciner?
Vi skylder flere og flere penge til det offentlige. I dag lyder borgernes og virksomhedernes samlede misligholdte gæld på 152 milliarder kroner. Det viser tal, som vi har indsamlet her på Orientering. Men meget af gælden er gammel og så besværlig at inddrive, at politikerne bør slette gæld for meget store summer, lyder et forslag. Vi spørger, hvad sletning af gæld vil gøre ved borgernes skattemoral?
Antallet af hjemløse i Danmark er faldet med 10 procent de seneste tre år. Eksperter vurderer, at en del tiltag for at hjælpe hjemløse faktisk har virket specielt blandt de unge. Vi taler med en 21-årig tidligere hjemløs om, hvordan han kom ud af hjemløsheden.
Mette Vibe Utzon og Michael S. Lund er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 02 2022

1hr 50mins

Play

Bagom: Et gigantisk bjerg af gæld - 2. sep 2022

Podcast cover
Read more
Danskerne skylder penge og gælden til det offentlige har nu rundet astronomiske 150 milliarder kroner. Gammel skattegæld, ubetalte politibøder og gamle p-afgifter. Gælden vokser minut for minut, og siden 2014 er gælden vokset med ni milliarder om året.
Men nu skal gælden ned, hvis man skal tro politikerne. En ny politisk aftale skal få gældskurven til at knække inden for to år.
Hvordan er danskernes gæld til offentlige endt på over 150 milliarder kroner? Og hvordan vil politikerne kradse pengene ind?
I Bagom fra Orientering kan du høre økonomi- og erhvervsjournalist på Orientering Ole Hall fortælle, hvordan gældsbjerget er endt med at vokse sig så stort. Han zoomer også ind på, hvem det er, der skylder penge, og hvordan politikerne vil kradse pengene ind fra de over én million danskere, der har gæld til det offentlige. Bagom er en podcast, der hver uge dykker ned i en vigtig historie - fundet og fortalt af Orienterings journalister.
Vært: Nickolaj Sander.

Sep 02 2022

29mins

Play

Orientering: Stærkt forsinket FN-rapport bryder tavsheden om krænkelser i Kina - 1. sep 2022

Podcast cover
Read more
Det har taget tid. Men nu er FN's menneskerettighedsråds længe ventede rapport om Kinas overgreb på den muslimske uighurminoritet endelig kommet. I rapporten opfordrer FN's afgående menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, også det internationale samfund til at give situationen i det vestlige Kina øget opmærksomhed. Rapporten om forholdene for uighurerne i Kinas Xinjiangprovins har vakt vrede i Kina, og imens lever tusinder af uighurer i eksil og i uvished om, hvad der sker med deres slægtninge i Kina.
Efter regeringen i går fremlagde dens finanslovsforslag, har mange øjne været rettet mod de millioner, som skal gå til at løfte psykiatrien. Eller måske manglende millioner. For i finanslovsforslaget er der alene afsat en forhandlingsreserve på i alt 600 millioner kroner, og den mener regeringen skal gå til både ældre, sundhed og så også psykiatriområdet. Finanslovsforslaget kommer, efter man lige er gået i gang med at forhandle om en tiårsplan for psykiatrien. Vi taler med ministeren, oppositionen og nogle af dem, der står bag anbefalingerne til, hvordan psykiatrien skal på ret køl igen.
Offentlige, tyske bygninger bliver koldere og gaderne mørkere til vinter. Det er en del af den tyske regerings fem tiltag til at spare på energien. Formålet er at blive uafhængige af russisk gas og holde på landets gasreserver. Blandt andet må offentlige lokaler som rådhuse fremover kun varmes op til maksimum 19 grader. Vi taler med en direktør i en ejendomsadministration, med en hotelejer og en kommuneingeniør om, hvad det er for en spareplan, der er sat i gang.
Karen Hjulmand og Michael S. Lund er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Sep 01 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: En ny finanslov er på vej - med masser af rettidig omhu, mener regeringen - 31. aug 2022

Podcast cover
Read more
Så kom regeringens forslag til en ny finanslov. Den skal være stram og sparsommelig. Men alligevel vil regeringen også bruge 2 milliarder kroner på særlig inflationshjælp til udsatte grupper. Vi undersøger hvem der har mest brug for inflationshjælp? Og om målrettet inflationshjælp overhovedet er fornuftigt i den nuværende situation?
Vestlige ledere hylder den sidste sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, der er død, 91 år gammel. Vi kigger tilbage på Gorbatjovs politiske karriere, hvor han var med til at afvikle det gamle Sovjetunionen og Warzawapagten.
En lang og ekstremt tør sommer har udløst et naturfænomen, kaldet "falsk efterår". Træer og buske går i efterårs-mode flere måneder for tidligt og er allerede begyndt at tabe bladene. Vi taler med en naturvejleder om fænomenet og konsekvenserne.
Karen Hjulmand og Søren Carlsen er værter.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Aug 31 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Østersøtopmøde kan betyde historisk samling af regionen - 30. aug 2022

Podcast cover
Read more
Det skulle have været Bornholms vartegn, Hammershus, men på grund af en arbejdsnedlæggelse i Bornholms Lufthavn, blev det i stedet statsministerens embedsbolig, Marienborg, som i dag har budt velkommen til gæster fra hele Europa. For Danmark er i dag vært for et topmøde, der skal sætte gang i opførelsen af rigtig mange og rigtig store havvindmøller i Østersøen. Det betyder også, at Østersøregionen nu skal begynde at se sig selv som en samlet region. Samarbejdet vil være en stor fordel for alle landene, siger en energiforsker. Historisk har der nemlig været en splittelse, som også betyder, at landene er meget forskelligt ramt af energikrisen nu.
Et af de helt store emner under valgkampen i Sverige er den banderelaterede vold. Antallet af skudepisoder og skuddrab har igen sat rekord i vores naboland. Men Malmø, der før har været hårdt ramt, har faktisk formået at knække kurven og mindske antallet af skyderier. Vi besøger byen og spørger, hvordan det er lykkedes at vende udviklingen.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at omkring 1000 SAS-piloter denne sommer strejkede. Men sagen om SAS' overenskomstaftaler med piloter og kabinepersonale er ikke blot en kamp mellem arbejdsgiver og lønmodtagere. Det er også en krig mellem to fagforeninger, der kæmper om piloter og stewardesser. Og i dag blev konflikten optrappet, da fagforeningen Flyvebranchens Personale Union indledte en såkaldt grænsesag mod Dansk Metal. Det betyder, at de har bedt Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som de begge er under, om at trække en grænse mellem de to pilotforeninger.
Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Aug 30 2022

1hr 50mins

Play

Orientering: Bør lokalpolitikere og folketingsmedlemmer behandles ens, hvis de er dømt for at bryde loven? - 29. aug 2022

Podcast cover
Read more
En række danske borgmestre efterlyser ens regler for folkevalgte. Både dem, der er valgt til kommunalbestyrelserne, og dem, der er valgt til Folketinget. I dag er lokalpolitikere nemlig underlagt langt strengere krav end folketingsmedlemmer, hvis de er dømt for at bryde loven. Vi taler med ekspert om, hvorfor reglerne er, som de er, og så spørger vi en lokal- og en folketingspolitiker, om reglerne bør ændres.
Statsministeren sagde i weekenden, at spørgsmålet om lønforhold for offentligt ansatte bliver "(...) nødt til også at være inde på det bord, hvor vi på Christiansborg sammen med kommuner, regioner og alle andre skal forsøge at løse nogle af de her grundlæggende spørgsmål". Det har ellers hidtil været lukket land for politikere, da de gang på gang har henvist til arbejdsmarkedets parter og den danske model. Men hvor bogstaveligt skal vi tage denne udmelding fra statsministeren, og hvorfor kommer den lige op til et valg?
I Ukraine åbner landets folkeskoler denne uge for fysisk undervisning, men ikke alle lærere er trygge ved skolestarten. De er bange, for flertallet af skolerne har ikke ordentlige beskyttelsesrum, man kan søge ly i, siger en ukrainsk leder af en privatskole, som vi har talt med.
Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering

Aug 29 2022

1hr 49mins

Play

iTunes Ratings

16 Ratings
Average Ratings
14
0
2
0
0

Best in the world!

By Griffen40 - Nov 02 2017
Read more
Super godt program: professionelt, seriøst, grundigt, alsidigt.

Flagskib

By noah-ts - Nov 08 2011
Read more
Det er det bedste program i den danske radioflade.