OwlTail

Cover image of Pira & Bråding i P3

Pira & Bråding i P3

Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket som förändrade deras liv. Med Linda Pira och Sanna Bråding.Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Popular episodes

All episodes

Read more

Kända och okända människor delar med sig av sina livsöden och berättar om det där avgörande ögonblicket som förändrade deras liv. Med Linda Pira och Sanna Bråding.Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

17-åriga Zarah tvingades sälja sex

Podcast cover
Read more
Zarah växer upp under trassliga förhållanden. Hon festar ofta tillsammans med sin bäst vän, hos kompisens farbror. Men vid ett tillfälle blir han hotfull och tvingar henne att börja sälja sex till andra män.

Zarah växer upp i ett missbrukarhem. Hennes pappa är våldsam så fort han är påverkad, men är snäll när han är nykter. För varje år som går blir det bara och värre och värre. När Zarah kommer upp i tonåren börjar hon själv att leva destruktivt. - Jag började skolka mycket, festade och drack en hel del. Jag mådde verkligen inte bra under högstadietiden. Inför gymnasiet vill Zarah bryta med sitt destruktiva liv och komma bort hemifrån, hon bestämmer sig för att börja på en internatskola. På skolan blir hon ganska direkt tillsammans med en kille som efter ett tag börjar misshandla henne. Hon får stöd av en klasskompis att bryta med killen, en tjej som blir hennes bästa vän. - Vi hängde mycket och började festa ihop. Hade kul. Och hon bjöd med mig på fester i hennes farbrors lägenhet. Men vid ett tillfälle när de två kommer dit, så är det ett gäng andra tjejer där som inte pratar svenska och stämningen blir snabbt hotfull. - De sa att om jag inte lyder dem kommer de att tortera och mörda min familj. De tog med mig till en lägenhet och våldtog mig. Efter det tvingade de mig att ha sex med andra män mot betalning.

Dec 22 2017

28mins

Play

Sandra var nära att dö av köttätande bakterie

Podcast cover
Read more
En kväll när Sandra är 24 år får hon plötsligt extremt ont i sin högra arm, hon känner sig konstig och trött i hela kroppen. Hon blir snabbt sämre och läkarna kämpar för att rädda hennes liv.

Sandra lever ett vanligt liv i Strömstad tillsammans med sin familj. Men en kväll när hon är 24 år upptäcker hon att ett sår på sin äldsta sons kind har blivit svårt infekterat och han har hög feber. Sonen läggs in på sjukhus, men läkarna vet inte riktigt vad han drabbats av. Samtidigt får Sandra en stark smärta i sin högra arm och känner sig allmänt konstig i kroppen. - Jag trodde inte att det var så allvarligt. Jag hade stressat mycket och tänkte att jag nog bara behövde sova. Men samma natt blir Sandra snabbt mycket sämre, smärtorna i armen är fruktansvärda de värsta hon någonsin känt och hennes man skjutsar henne till närakuten.  - Allt gick så snabbt. Jag hade knappt något blodtryck alls. Läkarna kämpade verkligen för att hålla mig vid liv. Då visste vi ju inte vad det var, men jag hade drabbats av en köttätande bakterie som snabbt förstörde min kropp inifrån.

Dec 15 2017

23mins

Play

Ebba berättar att hon utnyttjades sexuellt av sin pappa i 13 år

Podcast cover
Read more
När Ebba är 4 år, berättar hon att hennes pappa börjar utnyttja henne sexuellt. Övergreppen blir en del av hennes vardag. Trots att hon förstår att det är fel vågar hon inte berätta det för någon.

Ebbas första barndomsminne är när hennes pappa förgriper sig på henne, hon är fyra år gammal och står i duschen tillsammans med honom. Det gör så ont att hon svimmar av smärtan när han penetrerar henne. Detta är starten på 13 år av konstanta sexuella övergrepp, berättar Ebba. - I början var det mest beröring. Att han stoppade in hand i mina trosor och pillade mig mellan benen. Men när jag blir äldre övergår det till grova våldtäkter. Ebba berättar att hennes pappa passade på när de andra i familjen sover eller när de två är ensam hemma. Att hon lär sig att slappna av, att inte göra motstånd och vara tyst eftersom allt blir lättare att uthärda då. - För mig var detta vardag, jag trodde att alla tjejer i min ålder hade det så här hemma. Men samtidigt som jag trodde det var naturligt kändes det innerst inne som att det inte var okej det han gjorde med mig. Till slut så tar Ebba mod till sig och anmäler sin pappa. Men på grund av bristande bevisning så läggs förundersökningen ner. Och hennes pappa är inte dömd för det som Ebba påstår att han utsatt henne för. Redaktionens anmärkning; Ebba heter egentligen något annat.

Dec 08 2017

26mins

Play

Mohamad simmade till friheten i Europa från kriget i Syrien

Podcast cover
Read more
När inbördeskriget i Syrien bryter ut lever Mohamad ett vanligt liv, han pluggar och tränar. Men efter att han levt mitt i krigets fasor i tre år bestämmer han sig för att fly till säkerheten i Sverige.

Mohamad lever ett vanligt liv i Aleppo i Syrien. Han pluggar ekonomi på universitetet, och musik och simning är en stor del av hans fritid. Men en dag, 2011 är det plötsligt fullt med militärer på gatorna. Ett våldsamt inbördeskrig har brutit ut i Syrien. - Till en början så tänker jag att det ska lägga sig, att det är tillfälligt. Men allt blir bara värre och värre. Efter tre år är situationen ohållbar. Det finns ingen el, inget vatten. Det är inte säkert att gå ut. Och nästan varje vecka förlorar han en vän eller bekant som antingen dött eller flytt. - En dag hör jag på radion att Sverige firar 200 år utan krig. Det får mig att tänka efter, för mitt hopp om fred i Syrien börjar ta slut. Det finns inget att leva för längre i landet som jag föddes i. Mohamad bestämmer sig för att fly. En flykt som blir allt annat än lätt. - Jag planerade allt väl och bestämde mig för att simma över till Grekland från Turkiet. Jag simmade med bara ögonen ovanför vattenytan för att inte bli upptäckt.

Dec 01 2017

31mins

Play

14-åriga Isabel tvingades till sex av killen hon trodde var sin pojkvän

Podcast cover
Read more
Isabel blir mobbad i skolan, hon känner sig ful och äcklig. När hon är 14 år blir hon förälskad i en äldre kille. De två blir ett par och trots att hon själv inte vill får han ha sex med henne.

När Isabel går i sexan börjar plötsligt hennes vänner att förändras, från att ha haft en trygg plats i kompisgänget blir hon utstött och det känns som att de hittar fel på allt hos henne. Att hon är ful och har fel kläder. Den enda riktiga vännen hon har är en tjej som är två år äldre än hon själv. En dag när Isabel är 14 år frågar vännen om Isabel vill följa med till en kille som är fotograf och jobbar med olika modellagenturer. Kompisen ska ta modellbilder. - Jag blev så glad att hon frågade just mig. För en gång skull kände jag mig utvald och speciell. Så klart jag ville följa med. Men jag kände mig samtidigt som den fula kompisen. Isabel blir direkt blixtförälskad i den betydligt äldre fotografen. Han är snygg och det känns som att han ser Isabel för den hon är. Så när han frågar om han kan få hennes mobilnummer säger hon självklart ja. Bara några timmar efter hon kommit hem så får hon ett SMS från fotografen. - Att få det där SMS:et gjorde att jag kände mig sedd och uppskattad. Det var mig han hörde av sig till och inte min snygga kompis. Han var flera år äldre, snygg och trevlig och den uppmärksamheten jag fick av honom var precis vad jag längtade efter. Den äldre fotografen fortsätter att höra av sig. Efter några dagar blir Isabel hembjuden till honom. Han vill träffa henne ensam utan hennes kompis. - Jag kände mig vuxen och intressant. Men ganska snart började han tjata på mig att jag skulle klä av mig så han kunde fota mig utan kläder. Trots att jag inte ville så fick han mig ändå att göra det. Jag intalade mig att det inte var fel men samtidigt var jag livrädd för vad hans skull göra med nakenbilder på mig. De börjar ses allt oftare. Isabel som är upp över öron förälskad i den äldre killen tror att de två är tillsammans. Och i rädsla för att han ska börja sprida nakenbilderna på henne går hon med på att han får ha sex med henne mot hennes vilja. Sex som blir allt grövre och grövre.  - Jag var ju bara 14 år och trodde att man var tvungen att ha sex med sin pojkvän, att det var så det gick till.

Nov 24 2017

35mins

Play

Karolina blev utbränd i skolan

Podcast cover
Read more
Karolina älskar skolan. Hon är ambitiös och får höga betyg. Men till slut är det bara högsta betyg som duger, allt annat är ett misslyckande. Om hon inte är bäst så hatar och straffar hon sig själv.

Karolina växer upp med de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan. Hon har lätt att lära och längtar tillbaka till skolbänken när hon har sommarlov. Hon är tävlingsinriktad och ambitiös. När hon får betyg för första gången ser hon det som något positivt, för då har hon något att sikta mot. Men hon känner också direkt att det bara finns ett betyg som duger; allt annat än ett A är ett misslyckande. För då har hon inte gjort sitt allra bästa.  - Du är värdelös om du inte får A. Så ekade det i mitt huvud hela tiden. Men det räcker inte med att vara bäst i skolan. Karolina måste även vara den bästa simmaren, bästa vännen, bästa systern. Hela hennes liv kretsar kring att vara bäst är det enda som duger. - Ångesten blev så stark, jag började svälta mig och skada mig själv, och på vårterminen i åttan så hade jag starka ångestattacker. Och under en orienteringsdag så spricker till slut den där fasaden som jag hållit så hårt på. Jag faller bara ihop och är okontaktbar.

Nov 17 2017

35mins

Play

Esters pappa kom ut som kvinna

Podcast cover
Read more
När Ester är 23 år så berättar hennes pappa att han är en kvinna. Att han numer vill bli kallad Ann-Christine. Esters tvingas omdefiniera inte bara vem hennes pappa är utan även vem hon själv är.

Ester växer upp i Rottne i Småland. Hennes barndom var en riktig idyll med en väldigt närvarande pappa som skötte det mesta i hemmet. Han lagade mat, städade och tog hand om familjen. Det var även med honom som Ester och hennes systrar pratade med ifall de hade problem i skolan eller något de ville ha hjälp med. - Mina vänner hade det inte så hemma, deras pappor låg på soffan och kollade på fotboll. Men för mig var detta inget konstigt, utan det normala och inget jag reflekterade över. Men under en middag hemma hos Ester och hennes pojkvän när hon är 23 år så säger hennes pappa att han har något viktigt att berätta. Han säger att han alltid haft en kvinnlig sida, enda sedan barndomen. Att han är en kvinna och numer vill bli kallad Ann-Christine. - Det kom som en chock. Det var nästan som att få ett dödsbesked. Om min pappa inte var den jag trott han varit hela mitt liv vem var han då? Jag började också ifrågasätta vem jag själv var. Det blev verkligen en kris även för mig.

Nov 10 2017

30mins

Play

Sofia överlevde tsunamikatastrofen i Thailand

Podcast cover
Read more
En morgon när Sofia är i Thailand på semester med sin familj väller det plötsligt fram en stor våg av vatten från havet mot hotellet. Sofia sugs med av vattnet och tvingas kämpa för att inte drunkna.

I december 2004 reser 19-åriga Sofia tillsammans med sin mamma, pappa och sina två äldre syskon till Thailand. De ska fira hennes mammas 50-årsdag. De njuter av varenda dag på resan, allt är perfekt. De badar, slappar vid hotellets pool och äter middagar i solnedgången vid havet. På morgonen, den näst sista dagen på resa, går Sofia ner till poolen för att äta frukost. Hon ser hur folk samlas nere på stranden vid havet. Det är något som inte stämmer, vattnet har försvunnit helt. Folk går långt ut för att plocka snäckor och fiskar som ligger på det som tidigare var havsbottnen. Plötsligt ser hon ur en person långt ute försvinner och att en mur av vatten väller fram. - Jag tänkte att något inte var rätt, att det fanns risk att jag skulle bli blöt om jag var kvar där jag var. Så jag börjar springa upp mot min bungalow. Hon hinner bara halvvägs innan vattenmassan når henne. Hon försöker ta skydd på en altan på en annan bungalow. Men glasväggen bakom henne krossas av trycket och hon sugs in i huset. - Jag hamnar under vattnet, hela huset var fullt enda upp till taket. Jag kämpar för att få tag på luft. Jag slår mot det tunna taket för att göra ett hål jag kan fly igenom. Jag minns inte hur jag gjorde, jag har en total blackout, plötsligt sitter jag på taket. Överallt är det vatten som forsar fram. Folk skriker i panik och vattnet dånar runt omkring Sofia. När vattnet till slut börjar sjunka undan tar sig Sofia ner från taket och springer för sitt liv. Hon märker inte att hon blöder och har djupa skärsår på benen. Hon lyckas ta sig till ett sjukhus i hopp om att finna sin familj. - Det kom lastbil efter lastbil med människor, både levande, skadade och döda huller om buller. Varje lastbil som kommer fyller mig med hopp, att min familj skall sitta på någon av dem. Men det kommer ingen lastbil med min familj på.

Nov 03 2017

29mins

Play

Renes tuffa kamp att ta sig ur det kriminella gänget

Podcast cover
Read more
Redan som tonåring börjar Rene med rån och stölder. Han blir medlem i ett kriminellt gäng och utför allt grövre brott. Men inombords är allt kaos, han vill bort från gänget men vet inte hur.

Det är stökigt omkring Rene redan när han är liten. Hans pappa är kriminell och hemma är det ofta fester och bråk. Både han och hans mamma blir slagna av hans pappa. Redan som tonåring börjar han själv med rån, stölder och narkotika. Han hoppar av gymnasiet och börjar istället samarbeta med sin kriminella pappa. - När jag utförde brott ihop med pappa var det första gången som jag såg en stolthet i hans blick. Jag kände att jag dög till något, att jag var bra på något. Snabbt blir det kriminella livet det enda rätt för Rene. Han gör allt grövre och grövre brott och han blir en del av ett större organiserat kriminellt gäng i Stockholm. - De var som en familj, allt det jag saknat. Här kunde jag räkna med att folk fanns där för mig. Den känslan var grym! De kommande åren gör Rene allt för gänget. Han försakar sin familj. Han missar sina döttrars födelsedagar och skolavslutningar. Det är gänget som alltid kommer i första hand. Men själv mår han skit inombords. - Allt var kaos och jag började söka mig till mer och mer våldsamma situationer ihop om att det kanske skulle leda till att allt tog slut. Varje gång jag häktades kände jag en lättnad, det blev ett andrum. Jag ville bara bort från gänget och kriminaliteten men jag visste inte hur.

Oct 27 2017

49mins

Play

Bilolyckan gjorde Kristin förlamad

Podcast cover
Read more
När Kristin är på väg hem från en basketmatch frontalkrockar deras bil med en annan. När hon vaknar upp efter kraschen kan hon inte längre känna sina ben, hon är helt förlamad från midjan och ner.

Kristin som precis fyllt femton lever för sitt idrottande. Basketen och framför allt fotbollen är allt i hennes liv. Det är då som hon kan vara sig själv till hundra procent. På väg hem från en basketmatch tillsammans med sina föräldrar, en kall marsdag 2005 är det blixthalka. Plötsligt kommer en mötande bil över på fel sida av vägen. Bilen kör rakt emot dem och kraschar in i deras bil. - När jag vakande till liv i bilen fattade jag inte först vad som hänt, det var som i en dröm. Jag satt fastklämd men fattade inte hur allvarligt det var. Samtidigt kände jag att det var något som hänt med ryggen och jag skrek till mamma att jag inte kunde känna mina ben!                      På sjukhuset konstateras det att Kristin har livshotande skador i buken och att hon fått en allvarlig ryggskada som gjort henne helt förlamad från midjan och ner. Att hon aldrig mer kommer kunna gå eller springa. Något som är svårt för Kristin att acceptera. - Det var många jobbiga tankar i början. Att ingen skulle vilja vara min kompis. Att jag aldrig skulle få någon pojkvän. Jag var arg på mina ben, jag slog på dem, nöp och klöste. Jag tänkte att det var lika bra att sjukhus amputera bort dem, så jag slapp se mina jävla ben.

Oct 20 2017

35mins

Play

Julian hamnade mitt i terrorattacken på Drottninggatan

Podcast cover
Read more
Fredag 7:e april 2017 är Julian på väg hem från jobbet i Stockholm på Drottninggatan. Plötsligt börjar folk fly i panik, en lastbil kommer körande i fullfart mot honom och kör på en ung tjej.

Julian kom till Sverige när han var tre år. Hans familj flydde från militärdiktaturen i Argentina där hans föräldrar stridit för motståndsrörelsen. Han växte upp med en stark drivkraft att hjälpa. Och var en av de som åkte ner till Grekland under 2015 för att hjälpa de över 450 000 flyktingar som flydde över havet från kriget i Syrien. - Jag glömmer aldrig barnens skrik och gråt. Även stora och starka vuxna män grät när de kom i de överfulla båtarna. Det var så hemskt att se vad dessa familjer fick genomlida för att fly från terror och krig till säkerheten. Knappt 2 år senare, en solig fredagseftermiddag i april, ska han på nytt hamna mitt i terrorn igen, bland skrikande och gråtande människor. Fast denna gång hemma i trygga Sverige, i landet som han flydde till som barn. - Plötsligt när jag går över Drottninggatan ser jag massa människor komma springandes, de flyr i panik och i nästa sekund kommer en lastbil i hög fart. Lastbilen kör på en tjej som flyger upp i luften rakt framför mig. Sedan kraschar lastbilen in i Åhléns-huset. Det fanns bara en tanke i Julians huvud, han måste fram och hjälpa tjejen. Trots att en polis försökte slita bort honom från platsen, skrikandes att det kan finns en bomb som kan smälla när som helst. - Jag har funderat mycket i efterhand på tänk om. Men i det ögonblicket hade jag bara en tanke. Jag måste rädda henne.

Oct 13 2017

36mins

Play

Sofies tvillingsyster dog av cancer

Podcast cover
Read more
Sofie och hennes enäggstvilling Malin är bästa vänner. Men när Malin får en elakartad cancertumör i hjärnan raseras allt. Hon blir snabbt sämre och bara några veckor innan deras 22-årsdag dör Malin.

Sofie och Malin föds med en minuts mellanrum. De är enäggstvillingar och växer upp väldigt nära varandra. - Vi gick i samma klass, hade samma intressen och umgicks med samma vänner. Malin var verkligen min bästa vän. Båda utbildar sig till frisör, och när gymnasiet är avklarat får de även jobb på samma frisörkedja. Men en dag får Malin ont i huvudet, en huvudvärk som inte går över utan blir bara värre och värre. - En morgon efter att Malin sovit över hos mig hade hon sån extrem huvudvärk att hon ligger på mitt badrumsgolv och kräks. Jag blir jätterädd och ringer efter en ambulans. Läkarna hittar en tumör men tror till en början att den är godartad. Men efter att röntgenbilderna skickats till Universitetssjukhuset i Lund blir beskedet ett annat; Den är elakartad och är den allvarligaste formen av hjärntumör. - Allting gick så fort. Beskedet kom i oktober och efter jul kunde hon inte gå längre. I mars hade hon tappat talförmågan och i juni gick hon bort. Och bara veckan innan vår 22-årsdag så begravs hon. - Jag kände sådan skuld, att hon blev sjuk och inte jag. Att jag får leva men inte hon.

Oct 06 2017

34mins

Play

Erik överlevde dödskraschen med flygplanet

Podcast cover
Read more
När Erik är på semester i Thailand och ska landa i Phuket börjar planet skaka, det kränger fram och tillbaka. Plötsligt smäller det till och allt blir svart. Och hela kabinen rasar samman över honom.

Erik och hans kompis Christopher är precis klara med sina studier och bestämmer sig för att resa till Thailand tillsammans. De är peppade på sin två veckor långa semester. Som avslutning på resan har de bestämt att flyga ner till Phuket för att sola och bada. Men när de ska resa är det riktigt dåligt väder. - Regnet fullkomligt öste ner och det var mörka moln hela vägen. Vi såg inte solen på hela flygningen. Inflygningen till Phuket är väldigt skakig, planet kränger fram och tillbaka över landningsbanan. - Allt går så snabbt, plötsligt smäller det bara till. Jag kastas runt som om jag satt i en torktumlare där jag sitter fastspänd i stolen. Jag tuppar av. Och när jag efter några sekunder vaknar till liv igen så ser jag hur hela kabinen rasar samman. Taket smulas sönder, paneler och bagage ramlar ner över mig. Kabinen fylls av orange rök. - 90 personer omkom i kraschen. Endast två personer klarade sig utan några allvarligare skador, det var jag och min kompis.

Sep 29 2017

39mins

Play

Broderns missbruk har förstört hela Emmas liv

Podcast cover
Read more
Emmas fyra år äldre bror får redan som 11-åring problem med alkohol och droger. När deras mamma hastig går bort är det Emma som ensam får ta hand om sin bror och hon fastnar i ett djupt medberoende.

- Han är den personen som jag älskar mest av allt men samtidigt också hatar mest! Emma växer upp tillsammans med sin fyra år äldre bror, Alexander. Redan när han är 11 år börjar han få problem med alkohol och droger. - Jag var då bara sju år gammal och jag minns att det alltid var bråkigt hemma. Han började komma hem sent, ofta full tillsammans med polisen. Att deras mamma dessutom var psykiskt sjuk och inlagd i längre perioder försämrade situation ytterligare. - Jag tror drogerna också var en flykt för min bror från allt det jobbiga med mamma. Emmas bror flyttar runt mellan olika fosterhem och behandlingshem. Han sitter även kortare perioder i fängelse för stölder, inbrott och misshandel. Under en av fängelsevistelserna dör deras mamma väldigt hastigt. Emma hittar henne i sängen, död till följd av en njurbäckeninflammation. 17-åriga Emma tar nu över rollen som den som tar hand om sin storebror. 100% av hennes vakna tid går åt till att oroa sig över hur han har det. Hon är helt fast i ett medberoende. - Jag är så rädd. Jag väntar varje dag på att få det där samtalet. Att han inte finns längre. Att han är död. Men det är också först då som jag kommer känna att jag är fri!

Sep 22 2017

27mins

Play

Att leva med ALS är att leva med en dödsdom

Podcast cover
Read more
För ett tag sedan började det hända konstiga saker i Sebastians kropp. Han blev svagare i ena armen och musklerna började rycka okontrollerat. Han får beskedet att han har den dödliga sjukdomen ALS.

- Allt bara rasade, det var en dödsdom jag fick där och då. Det är verkligen som att leva sin värsta tänkbara mardröm! Sommaren 2016 upptäcker Sebastian en krypande svaghet i vänstra handled och att han har problem att gripa tag i saker med handen. Musklerna i armen börjar dessutom rycka till okontrollerat, först lite grann, sen mer tills hela armen rycker. Han avfärdar det först som ålderstecken och att han slarvat med träningen. Men när han en dag på gymmet känner att hans vänsterarm är betydligt svagare än den högra börjar han söka på internet efter vad symptomen kan beror på. - Jag började googla och bland det första som dyker upp på skärmen framför mig är den dödliga och obotliga sjukdomen ALS. Och det gör mig så klart oerhört rädd! När han under en rutinkontroll på vårdcentralen berättar om sina farhågor avfärdar läkaren det hela med att han är för ung för att kunna drabbas av ALS. Han få dock en remiss till neurologen. Efter flera månaders tester och analyser får han i juni till slut beskedet, svart på vitt, att han verkligen har ALS. - Jag brukar jämföra mitt liv med att det är som att hoppa från ett flygplan utan fallskärm. Det spelar ingen roll hur mycket jag skriker och sprattlar, marken kommer i alla fall allt närmare. Jag vet att jag kommer slå i marken. Jag vet att min kropp stegvis kommer förfall tills jag inte längre ens kan andas själv.

Sep 15 2017

38mins

Play

Bröstoperationen höll på att kosta Johanna livet

Podcast cover
Read more
Ända sedan tonåren har Johanna tyckt att hon haft fula och hängiga bröst och drömt om att en dag få göra en bröstoperation.

- Jag kände mig ful och osexig. Det kändes inte som om brösten var en del av mig. Till slut, efter att hon fått sitt tredje barn, bestämmer hon sig för att göra en bröstoperation hos en kirurg med gott rykte på en känd klinik. Hon passar också på att göra en bukplastik eftersom hon fått problem med lös hud på magen efter de tre graviditeterna. Ingreppen blir lyckade så Johanna bestämmer sig för att även fylla ut brösten med silikonimplantat och genomgår ännu en operation. En operation som kommer bli starten på en mardröm. - Hade jag vetat vad som väntade efter den operationen så skulle jag aldrig någonsin ha gjort det här. Hela mitt liv raserades och min kropp, gamla Johanna fanns liksom inte längre kvar. Jag började till och med planerade för hur min familjs liv skulle bli utan mig.

Sep 08 2017

43mins

Play

Sara om att leva utan hår

Podcast cover
Read more
När Sara är 12 år så tappar hon allt hår på huvudet. Det är jättejobbigt, men håret växer tillbaka. Allt är bra i nästan 10 år. Sen kommer det tillbaka värre än första gången.

En kväll ser jag en kal fläck på huvudet, någon centimeter upp på pannan. Och jag tänker bara fan fan fan. Det var som ett hugg i magen. Allt det som jag känt när jag var 12 kom liksom tillbaka, all den oron och osäkerheten, som en våg sköljde över mig, säger Sara. Hon vet att hon har sjukdomen alopeci, men hade förträngt att hon skulle kunna drabbas av håravfall igen. Den här gången försvinner allt hår på hela hennes kropp inklusive ögonbryn och fransar. Ansiktet blir så naken och så blank. Alla drag försvinner. Och då tappade jag mig själv helt. Den Sara jag visste, den finns inte längre liksom.

Jun 04 2017

43mins

Play

Paulina om när hon blev gruppvåldtagen

Podcast cover
Read more
När Paulina är 22 år träffar hon en kille från nätet. Hon trodde de skulle gå på en dejt istället blir hon gruppvåldtagen.

Jag hinner knappt tänka under tiden, jag är i min bubbla. Det är skyddet, för att inte ha ont, för att inte gråta. Det är bara fly bort liksom, säger Paulina. Efteråt har "dejten" henne i ett järngrepp. Han håller koll på henne dygnet runt, och säljer henne till andra män som våldtar och förnedrar henne i fyra månader. Han hade massor av annonser ute, och svarade på annonser där han hittade personer som ville något sadistiskt eller förnedrande. Jag kastades runt som en docka, säger hon. Under tiden dödshotas hon konstant, och hon går in som i en bubbla för att inte känna nåt av allt det hemska hon är med om.

May 28 2017

42mins

Play

Josefin om att bli alkoholist som tonåring

Podcast cover
Read more
Redan i tonåren får Josefin problem med alkoholen. Men i Josefins värld är hon bara en kul partytjej som absolut inte har nåt problem med alkohol.

Josefin växer upp med en alkoholiserad pappa. Han finns sällan där och sviker henne och syskonen om och om igen för alkoholen. Hon börjar själv dricka när hon bara är tio år. När jag blev runt 5-6 år började pappa att ha oss någon helg i månaden. Men när han skulle åka och köpa lunch till oss kunde han bli borta i flera timmar och kom hem full med kalla hamburgare i en påse, säger Josefin. När hon blir äldre blir festkvällarna fler och fler. Och folk i hennes närhet börjar tröttna på att alla kvällar med henne slutar i kaos: Minnesluckor, dramatiska beteenden och uppvaknanden i trappuppgångar eller på sjukhus. Jag visste någonstans att jag hade ett problem, att jag inte kunde hantera alkoholen. När jag väl fått i mig det första glaset spelade inga regler någon roll, kroppen bara SKREK efter mer alkohol. Jag drack tills det svartnade. Men hon vägrar erkänna att hon är alkoholist tills hon når sin absoluta botten.

May 21 2017

56mins

Play

Cecilia om att leva med en bipolär partner

Podcast cover
Read more
Cecilias kille Henrik är glad och livlig när de träffas. Men en dag börjar han förändras och plötsligt får han sin första psykos.

En dag är Henrik som en helt annan person när han kommer hem från jobbet. Hans blick är helt svart, det är som att han inte hör henne. Han låser in sig i badrummet tillsammans med deras 7 veckor gamla son. Jag satt utanför badrummet och vädjade om att få Linus, till slut öppnade Henrik och kastade ut barnet, jag fångade honom i luften. Det här blir början på en lång resa genom svensk psykvård. Henrik sätts på många olika mediciner, han läggs in på tvångsvård och skrivs ut lika snabbt. Till slut mår han så dåligt att han inte vill leva längre. Men Cecilia ger inte upp. Hon vill fortsätta leva med mannen hon älskar trots sjukdomen.

May 09 2017

40mins

Play