OwlTail

Cover image of Nouvelles en français facile

Nouvelles en français facile

En podd från UR med korta nyheter på enkel franska producerade på plats i Paris.

Popular episodes

All episodes

Podcast cover

2022-05-14

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Vi pratar om ett nytt parti som värnar om djurens rättigheter, inför det stundande valet av ledamöter till nationalförsamlingen i juni. Vi diskuterar även miljöskatten på flygbiljetter och lyssnar på Mentissa som varit med i franska ”The Voice” och som nu ger ut egen musik.

4mins

14 May 2022

Podcast cover

2022-04-30

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Presidentvalet är avgjort, vi checkar in med Shana igen för att fråga hur hon tyckte att det var att rösta för första gången. Vi pratar även om gaming och stöter på en fransk mästare i e-sport! Avslutningsvis lyssnar vi på Frankrikes bidrag till Eurovision som i år sjungs på bretagniska.

4mins

30 Apr 2022

Similar Podcasts

Podcast cover

2022-04-16

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Kriget i Ukraina har pågått i några veckor, och vi undersöker hur det påverkar franska ungdomar. Vi pratar med Ugo om kriget och nyhetsrapporteringen. Franska elever arbetar mest skriftligt i skolan, men hur känns det att prata inför klassen? Vi frågar Vanessa som får rampfeber när hon ska hålla föredrag. För musiken står bröderna i duon Terrenoire.

4mins

16 Apr 2022

Podcast cover

2022-04-02

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Valspecial! Snart är det val i Frankrike. I två omgångar i april ska en president röstas fram, och i juni väljs ledamöter till parlamentets nationalförsamling. Historieläraren Sandy berättar mer om presidentens roll och om hur valet fungerar. Vi intervjuar även 18-åriga Shana som ska rösta för första gången. För musiken står Iliona, ett nytt stjärnskott från Belgien.

4mins

2 Apr 2022

Most Popular Podcasts

Podcast cover

2022-03-19

Nyheter på lätt franska. Överallt i världen demonstrerar människor mot kriget i Ukraina. Vi har pratat om kriget med Vera, som deltog i en demonstration i Paris. Vera är från Ryssland, men har bott länge i Frankrike. Det har varit den årliga "Semaine de la Francophonie", som lyfter det franska språket runtom i världen. Vi ringde upp Kenza i Tunis för att undersöka hur franskan används i Tunisien. Vi avslutar med en låt av Arma Jackson, en schweizisk rappare med kongolesisk bakgrund.

4mins

19 Mar 2022

Podcast cover

2022-03-05

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Ryssland invaderade Ukraina i slutet av februari och den franske presidenten Emmanuel Macron har samtalat med Rysslands ledare Vladimir Putin om att stoppa våldsamheterna. Frankrikes regering har förbjudit så kallade "omvandlingsterapier" som drabbar HBTQ+ personer. Vi pratar om förbudet med Daria. Vi träffar även Louna och pratar om skolreformen där matte har blivit ett tillvalsämne istället för ett obligatoriskt ämne. Vi avslutar med Juliette Armanets peppiga disco-hyllning! Inslaget som rör Ukraina spelades in 1 mars 2022.

4mins

5 Mar 2022

Podcast cover

2022-02-19

Nyheter från Frankrike på lätt franska. I Frankrike diskuteras just nu en lag om barnskydd som en grundinställning på nya läsplattor, datorer och smartphones. Föräldrarna blir kanske glada, men vad tycker tonåringarna? Vi frågar Arthur som går på gymnasiet. OS i Peking är snart slut och spelen har i år omgetts av många politiska diskussioner. Vi pratar med Baya om Frankrikes prestationer och om debatterna kring att ha OS i Kina. Vi lyssnar även på den populäre vis-rapparen Orelsan.

4mins

19 Feb 2022

Podcast cover

2022-02-05

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Frankrike håller i ordförandeklubban i EU sedan 1 januari 2022 och i sex månader framöver. Frankrike vill då bland annat stärka aborträtten inom hela unionen. Vi pratar om EU och Frankrikes prioriterade frågor under ordförandeskapet med June. Vi träffar också 17-åriga Iris som inte är så intresserad av att ta körkort. Varför har körkortet blivit mindre viktigt för många franska ungdomar? Vi avslutar med en låt av Yelli Yelli som spelar kabylisk folk.

4mins

5 Feb 2022

Podcast cover

2022-01-22

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Nytt år, nya löften. Franska ungdomar verkar lova sig själva att bli bättre på att säga nej under 2022. Vi kollar med Alexandre och Luna om det stämmer överens med deras nyårslöften. Det könsneutrala pronomenet "iel" skapar debatt i Frankrike. Vi diskuterar inkluderande språk med Achille. Vi avslutar med en ny låt av Stromae som äntligen är tillbaka.

4mins

22 Jan 2022

Podcast cover

2021-12-11

Nyheter från Frankrike på lätt franska. Dags för årskrönika 2021! Vi går igenom viktiga händelser under året: vaccinationsbevis, rättegången efter Parisattentaten 2015, Lionel Messi och PSG samt Barbara Pravis Eurovisionbidrag. Élior berättar även om det som varit viktigast för honom i nyhetsflödet och vad han önskar för 2022. God jul och gott nytt år!

9mins

11 Dec 2021

Loading