OwlTail

Cover image of Måhlén & Marçal

Måhlén & Marçal

Katrine Marçal, Londonbaserad journalist, och Claes Måhlén, chefstrateg på Handelsbanken, pratar om de brännande politiska frågorna och de ekonomiska konsekvenser dessa leder till. Varannan onsdagsmorgon uppdaterar Måhlén och Marçal dig med allt det du behöver veta för att hänga med.

Popular episodes

All episodes

Warning: This podcast data isn't working.

This means that the episode rankings aren't working properly. Please revisit us at a later time to get the best episodes of this podcast!

Podcast cover

18. Oändligt mäktiga centralbanker

Det är centralbankerna som bestämmer. Pandemikrisen har visat att de som håller i tyglarna för världsekonomin inte är de folkvalda: det är världens centralbanker. Hur kunde det bli så? Var det verkligen det här man tänkte sig när man gjorde centralbankerna självständiga? Och finns det egentligen något annat sätt? I det sista avsnittet av Måhlén & Marçal ser Claes och Katrine tillbaka på en minst sagt dramatisk vår och försöker sammanfatta de stora linjerna. Dessutom får Claes en lektion i koreansk pop.

38mins

17 Jun 2020

Rank #1

Podcast cover

17. Stark krona och optimism i USA

De nya amerikanska arbetslöshetssiffrorna chockade världen förra veckan. Betyder detta att krisen är över? Eller att den inte var så djup som vi trodde? Samtidigt ökar den svenska kronan i värde. Vad beror det på? Och vad har egentligen antirasism med amerikansk penningpolitik att göra? Katrine Marçal och Claes Måhlén poddar varje onsdag om ekonomi och politik.

27mins

10 Jun 2020

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

16. Merkel som Hamilton

Kan den nuvarande krisen leda till att USA slutar vara ett land och att Europa faktiskt blir ett land? I Europa talas det om att Angela Merkel nu kanske har gjort vad Alexander Hamilton en gång gjorde för USA. På 1700-talet såg Hamilton till att de amerikanska delstaterna gemensamt delade på kostnaderna för kriget. Nu ser Angela Merkel till att Europas länder gemensamt delar på kostnaderna för pandemin. Går vi därför mot ett Europas förenta stater? Och vad innebär det för Sverige? Samtidigt fortsätter våldet, protesterna och upploppen i USA. Varför har den ekonomiska krisen slagit så hårt mot just svarta amerikaner? Katrine Marçal och Claes Måhlén poddar varje onsdag om ekonomi och politik.

28mins

3 Jun 2020

Rank #3

Podcast cover

15. Snåla svenskar

Det svenska motståndet mot att ge bidrag i stället för lån till de länder som drabbats hårdast av pandemin har gjort oss kontroversiella i EU. Tysklands förre finansminister Wolfgang Schäuble säger att det vore som att ge stenar istället för bröd till de lidande. Och han är annars inte känd för att vilja spendera pengar. Är det svenska motståndet motiverat? Katrine Marçal och Claes Måhlén diskuterar. De funderar även på vad som händer med den svenska bostadsmarknaden och om bilden som sprider sig internationellt av den svenska pandemipolitiken som oansvarig riskerar att få ekonomiska konsekvenser. Är Anders Tegnell ett potentiellt exporthinder?

33mins

27 May 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

14. Merkel ändrar sig och Trump hotar dollarsystemet

EU:s pandemifond bryter mot en rad tyska politiska tabun. Betyder det att Angela Merkel därmed erkänner att hon gjorde fel under eurokrisen? Samtidigt gör det politiska kaoset i USA att allt fler ifrågasätter dollardominansen i världen. Är det dags att byta till en annan reservvaluta? Innebär Donald Trumps twittrande slutet för dollarsystemet i världen? Katrine Marçal och Claes Måhlén poddar varje onsdag om ekonomi och politik.

27mins

20 May 2020

Rank #5

Podcast cover

13. Den stora ”kvinnocessionen” 2020

Den nuvarande ekonomiska krisen verkar drabba kvinnor hårdare än män. Så brukar det inte vara. Finanskrisen 2008 slog hårdare mot mansdominerade branscher. Men i dag är det restauranger, detaljhandel och hotellnäring som slås ut. Här finns många lågbetalda kvinnor. Vad kommer det få för konsekvenser? Och samtidigt som arbetslöshetssiffrorna i USA är surrealistiskt höga går lönerna upp och börsen tickar på. Kan ett samhälle ens överleva en kris som förstärker existerande ojämlikheter på det sättet? Dessutom: innebär pandemin slutet för elscooterbranschen? Katrine Marçal och Claes Måhlén poddar varje onsdag om ekonomi och politik.

33mins

13 May 2020

Rank #6

Podcast cover

12. Pandemiekonomin är en krigsekonomi

USA ska låna upp 3 000 miljarder dollar under andra kvartalet i år för att finansiera sina krisåtgärder. Det är en rekordsumma. I Sverige är vi präglade av Göran Perssons tal på 1990-talet om att ”den som är satt i skuld är inte fri”. Men ute i världen exploderar statsskulderna. Många menar att det inte är något problem. Dagens situation bör jämföras med andra världskriget, säger de. Och i ett krig funderar du inte över om du har råd att försvara dig. Du bara gör det. Katrine Marçal och Claes Måhlén poddar varje onsdag om ekonomi och politik.

33mins

6 May 2020

Rank #7

Podcast cover

11. Stanna tiden för att rädda ekonomin

Bör vi gemensamt fatta beslut om att stanna tiden tills viruset är under kontroll? Pandemikrisen har lett till extrema ekonomiska idéer. Katrine Marçal och Claes Måhlén diskuterar det kanske galnaste inspelet i den internationella debatten den senaste veckan. Samtidigt är bilden av Kina i USA mer negativ än någonsin. Vad blir de ekonomiska konsekvenserna? Varför drunknar europeiska vinproducenter i vin och kommer pandemikrisen göra oss mer produktiva på jobbet?

30mins

29 Apr 2020

Rank #8

Podcast cover

10. Oljemarknaden: så funkar det

Pandemin ledde i veckan till ett negativt oljepris. Kommer vi snart få betalt för att tanka bilen? Är det dags för Greenpeace att köpa oljefält när de amerikanska oljebolagen går i konkurs? Och är detta en signal om att allt snart kommer att bli billigare? Katrine Marçal och Claes Måhlén går igenom allt du velat veta om oljemarknaden men inte vågat fråga. Dessutom: vad pratar eurogruppens finansministrar om och vad händer med den italienska olivoljan?

29mins

22 Apr 2020

Rank #9

Podcast cover

9. Det kunde varit mycket värre

IMF kommer med en ny skräckprognos. Vi är i den värsta krisen sedan 1930-talet. Men varför går börsen då förhållandevis bra? Om världens centralbanker och finansministrar inte hade gjort vad de gjorde i mars hade vi ovanpå allt annat haft en global finansiell kollaps. Det har vi inte. Katrine Marçal och Claes Måhlén funderar över vad historieböckerna kommer skriva om förloppet vi just har genomlevt. Dessutom: inga euroobligationer än, och kan man verkligen jämföra en stängd världsekonomi med en spansk semester?

30mins

15 Apr 2020

Rank #10