OwlTail

Cover image of Kwestie van Centen

Kwestie van Centen

Wekelijkse podcast waarin Martin Visser van De Financiële Telegraaf actuele thema’s uit de financiële wereld analyseert en bespreekt met wisselende gasten.

Popular episodes

All episodes

The best episodes ranked using user listens.

Podcast cover

Waarom moet Nederland miljarden extra betalen aan de EU? Zo zit het

We gaan veel meer aan de nieuwe begroting van de EU betalen dan we eerst dachten. Van 8 miljard naar 13 miljard bruto per jaar, maar waarom moet Nederland zoveel extra afdragen, en waar wordt dat geld voor gebruikt? Zowel de Europese Commissie als Nederland zelf goochelt erop los met cijfers, in deze podcast vertellen Martin Visser en Herman Stam hoe het zit.See omnystudio.com/listener for privacy information.

33mins

1 Nov 2019

Rank #1

Podcast cover

'Onze economie moet niet als die van België worden'

Met Eneco is de laatste energieproducent verkocht aan buitenlanders. Is dat erg? Of is de consument alleen maar beter geworden van concurrentie? In de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ bespreken Martin Visser en Herman Stam met DFT-verslaggever Edwin van der Schoot de politieke visie op onze economie. Hoe voorkomen we dat we België achterna gaan en geen eigen grootbedrijven meer over hebben? Luister de podcast op DFT.nl of via Spotify of iTunes. See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

29 Nov 2019

Rank #2

Similar Podcasts

Podcast cover

’Kabinet aan zet: iedereen heeft recht op woning’

De wooncrisis is omgeslagen naar woningnood, wordt het tijd dat de minister de touwtjes in handen neemt? Martin Visser en Herman Stam bespreken het in de podcast 'Kwestie van Centen'. Verder: we zijn kampioen deeltijdwerken, is dat erg? En: hoe ontwikkelt onze koopkracht zich in 2020?See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

10 Jan 2020

Rank #3

Podcast cover

‘Liever een potige Pool dan een bijstandsmoeder’

De politiek staat voor een keuze: een bijstandsmoeder, zorgrobot of Oost-Europeaan aan het ziekenhuisbed? En worden onze pakketjes straks bezorgd door een 55+-er, drone of een arbeidsmigrant? Het zijn grote vraagstukken in tijden van bevolkingsgroei en krapte op de arbeidsmarkt. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en presentator Herman Stam in hoeverre onze economie drijft op arbeidsmigranten, hoe politici de discussie over immigratie platslaan met stoere praatjes en waarom het funest is als we de zorgen van de lagere en middenklasse niet serieus nemen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

32mins

14 Feb 2020

Rank #4

Most Popular Podcasts

Podcast cover

'Einde stikstofcrisis nog lang niet in zicht'

Er is vorige week een begin van een oplossing gekomen voor de stikstofcrisis, zo moeten we langzamer rijden op de snelwegen, maar de twijfel neemt toe of deze maatregelen de economie echt weer vlot zullen trekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.

40mins

18 Nov 2019

Rank #5

Podcast cover

Zo hard raakt de coronacrisis onze economie

Een mogelijk tekort aan sneakers, smartphones, en ook seksspeeltjes. Steeds meer bedrijven slaan alarm vanwege het coronavirus. Loopt de iPhone 12 vertraging op? Komt die tuinset nog wel op tijd voor de zomer? Om de epidemie in te dammen heeft de Chinese economie wekenlang plat gelegen. Fabrieken draaien nog altijd niet op volle toeren. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en presentator Herman Stam de gevolgen voor de wereldeconomie. Betekent de epidemie het einde van grootmacht China? En welke prijs betalen wij voor het virus?See omnystudio.com/listener for privacy information.

31mins

21 Feb 2020

Rank #6

Podcast cover

Zzp’ers in de hoek gedrukt: dit gaat er veranderen

Het lijkt steeds onaantrekkelijker te worden gemaakt om aan de slag te gaan als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Martin Visser laat in ‘Kwestie van Centen’ aan presentator Herman Stam weten dat we niet moeten doorslaan in beschermende constructies en extra regels voor eenpitters. Hij wijst erop dat niet alle zzp’ers over een kam moeten worden geschoren, zoals in zijn ogen de commissie-Borstlap doet. De wekelijkse podcast van De Financiële Telegraaf is te beluisteren op DFT.nl, Spotify en iTunes.See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

7 Feb 2020

Rank #7

Podcast cover

Wordt ons nieuwe pensioen eigenlijk wel beter?

De onderhandelingen over het nieuwe pensioenstelsel zijn in volle gang, maar we moeten mogelijk nog jaren wachten tot we weten hoe het er precies uit gaat zien. Wordt ons nieuwe pensioen eigenlijk wel beter dan het huidige? En waarom maken het uitstellen van pensioenkortingen nu de overgang naar het nieuwe stelsel misschien wel nóg moeilijker? Martin Visser en Herman Stam leggen het uit in deze podcast. See omnystudio.com/listener for privacy information.

28mins

22 Nov 2019

Rank #8

Podcast cover

Toeslagencrisis: waar gaat het mis bij de fiscus?

Het is gruwelijk fout gegaan bij de fraudebestrijding door de Belastingdienst. Honderden en mogelijk duizenden gezinnen zijn gedupeerd, zo moest staatssecretaris Menno Snel van Financiën erkennen. In de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ bespreken Martin Visser en Herman Stam wat er mis ging bij de fiscus en wat deze affaire zegt over het toeslagensysteem. „De toeslagen moeten mensen financiële steun geven, maar zorgen juist voor onzekerheid.”See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

6 Dec 2019

Rank #9

Podcast cover

’Pensioenellende zet door na Draghi’

Acht jaar lang leidde Mario Draghi de Europese Centrale Bank (ECB) en had daarmee grote invloed op het leven van Nederlandse (pensioen)spaarders. Gaat dat veranderen nu hij plaatsmaakt voor Christine Lagarde? En waarom is er in Nederland zoveel irritatie voor het beleid van de ECB? DFT-verslaggevers Martin Visser en Dorinde Meuzelaar vertellen het in deze podcast. See omnystudio.com/listener for privacy information.

29mins

25 Oct 2019

Rank #10

Podcast cover

’Nederland gaat in Brussel bloeden voor Brexit’

De Britten gaan na de ruime verkiezingsoverwinning van Boris Johnson de Europese Unie op 31 januari definitief verlaten. Slecht nieuws voor Nederland, stelt Martin Visser in de wekelijkse podcast ’Kwestie van Centen’ van De Financiële Telegraaf. We raken een bondgenoot kwijt die zich ook keerde tegen te hoge betalingen aan Brussel. En dat kan zeer slecht uitpakken tijdens de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting. ,,Voor Nederland wordt dat nu een hele kluif’’, aldus Visser. De podcast - met als gast Brexit-expert Dorinde Meuzelaar - is te beluisteren op DFT.nl of via Spotify of iTunes. See omnystudio.com/listener for privacy information.

31mins

13 Dec 2019

Rank #11

Podcast cover

Economie bloeit, toch iedere week stakingen: hoe kan dat?

De leraren, de boeren, de grondwerkers, het zorgpersoneel: allemaal staan ze deze weken op het Malieveld. Is het niet vreemd dat er zoveel onvrede is onder werknemers, terwijl onderzoeken van bijvoorbeeld het Sociaal en Cultureel Planbureau uitwijzen dat Nederlanders eigenlijk heel gelukkig zijn en hun leven een dikke voldoende geven? En: is met extra geld alle problemen op te lossen en komt daarmee een einde aan de stakingsdrift? Martin Visser en Herman Stam leggen het in deze podcast uit.See omnystudio.com/listener for privacy information.

35mins

8 Nov 2019

Rank #12

Podcast cover

'Weg met die onnodige bonuscultuur'

Verzekeraar ASR gooide deze week hoge ogen met de aankondiging dat ze bestuurders in de toekomst geen bonussen meer willen uitkeren. Gaat de top van een bedrijf eigenlijk beter presteren als ze uitzicht hebben op een miljoenenbonus, is het slecht voor onze concurrentiepositie als we bonussen aan banden leggen en is dat eigenlijk erg? Dat en meer in de nieuwe podcast van DFT. See omnystudio.com/listener for privacy information.

33mins

11 Apr 2019

Rank #13

Podcast cover

Zo gaat het eraan toe in Davos

Glijpartijen, Rutte en zijn ploeg die hun hotel worden uitgejaagd, gedoe met allerlei kleuren pasjes en Greta Thunberg die de schijn weet te wekken dat klimaat hét thema is van het World Economic Forum. Martin Visser was er de hele week en vertelt vanuit Davos hoe het er écht aan toe ging.See omnystudio.com/listener for privacy information.

18mins

24 Jan 2020

Rank #14

Podcast cover

Zo ziet uw loonstrookje van januari er straks uit

Komt die beloofde koopkrachtstijging er nu dan echt? Op de nieuwe loonstrookjes is straks te zien wat er netto overblijft van het bruto-salaris. Wie krijgt er lastenverlichting en wie komt er bekaaid vanaf? Verder is de vraag hoe het verder moet met de toeslagen? Kunnen die op de schop of gaat dat niet zo gemakkelijk. Visser en Stam vragen zich af wat de inzet van twee staatssecretarissen gaat helpen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

30mins

17 Jan 2020

Rank #15

Podcast cover

Dit zijn de 4 fases van de coronacrisis (en zo ver zijn we nu)

Het kabinet sleutelt aan een nieuw steunpakket voor ondernemers en zzp’ers. Welke regelingen worden verlengd, uitgebreid of afgebouwd? Dat legt DFT-verslaggever Martin Visser haarfijn uit in de nieuwste aflevering van Kwestie van Centen met Herman Stam. ,,Maar waarom een nieuw noodplan terwijl de lockdown officieel nog niet voorbij is? Den Haag zet de versnelling erop en dit zul je straks terugzien in de WW-cijfers.” Verder gaat het in de podcast over de blijvende financiële schade door corona en hoe doet onze economie het eigenlijk in vergelijking met andere landen?See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

15 May 2020

Rank #16

Podcast cover

‘Bang dat de gewone man opdraait voor coronacrisis’

Wie betaalt de prijs van de coronacrisis? Martin Visser vraagt zich af of de gewone man opdraait voor de crisis zodra de economie weer opbloeit. Dat zegt hij in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam. Uiteraard gaat het ook over de enorme ommezwaai van premier Rutte. Visser is verrast door het versoepelen van de maatregelen. „Waarom wordt deze plotselinge wending niet beter uitgelegd?” En hoewel de DFT-verslaggever blij is met het routeplan van het kabinet zijn er ook vragen. „Hoe gaan we al die steunpakketten vormgeven? Er ontbreekt een financieel plan.”See omnystudio.com/listener for privacy information.

36mins

8 May 2020

Rank #17

Podcast cover

‘Zelfs zwartste coronascenario kan de prullenbak in’

De diepe zakken van minister Hoekstra van Financiën zijn hoogstwaarschijnlijk aan het einde van het jaar leeg. Naar verwachting zal het overheidstekort oplopen tot bijna 12%, ruim voorbij het zwartste scenario van het Centraal Planbureau. In de wekelijkse podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de nieuwe cijfers. „We worden met de neus op de feiten gedrukt. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus, zullen ondernemers om staatssteun blijven vragen.” Verder in de podcast: de bonusrel bij AirFrance-KLM, de tegenvallende persconferentie van premier Rutte en de onbeantwoorde dilemma’s van ondernemers. „Een duidelijke exit-strategie ontbreekt”, zegt Martin Visser. „Waarom mag een tandarts wel met een mondkapje aan de slag en een kapper niet?”See omnystudio.com/listener for privacy information.

36mins

24 Apr 2020

Rank #18

Podcast cover

Hoelang blijft kabinet ondernemers steunen?

Bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis kunnen rekenen op financiële steun van de overheid, maar hoe ver reikt die staatssteun? Hoelang houden we al die bedrijven en zzp’ers uit de wind en wanneer komt ’t moment dat faillissementen onontkoombaar zijn? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de podcast Kwestie van Centen. Ook gaat het over het al dan niet redden van ongezonde bedrijven; de ondernemers die vóór de coronacrisis al in zwaar weer zaten. Verder bespreekt Martin Visser de drie branches die voor de grootste uitdagingen staan om zich aan te passen naar het ‘nieuwe normaal’.See omnystudio.com/listener for privacy information.

39mins

17 Apr 2020

Rank #19

Podcast cover

‘Nederland staat allang garant voor Italië’

De eurolanden hebben een akkoord over een groot coronapakket. Maar wie heeft nu zijn zin gekregen? Zijn er via een omweg niet alsnog eurobonds gekomen, tegen de zin van minister Hoekstra in? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de podcast Kwestie van Centen. Verder gaan ze in op het ‘nieuwe normaal’ waar premie Rutte ons op voorbereidt. Hoe kan de economie langzamerhand weer opengaan in winkels, kantoren en openbaar vervoer?See omnystudio.com/listener for privacy information.

34mins

10 Apr 2020

Rank #20