OwlTail

Cover image of Dirk Bezemer

Dirk Bezemer

6 Podcast Episodes

Latest 5 Jun 2021 | Updated Daily

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Episode artwork

Er is genoeg geld, maar we gebruiken het verkeerd | Dirk Bezemer en Rutger Groot Wassink

Amsterdam tegen Ongelijkheid

Economische ongelijkheid is een politieke keuze. De afgelopen jaren zijn de schulden geëxplodeerd en leven steeds meer mensen in financiele onzekerheid. Volgens Dirk Bezemer komt dit door het ‘kleine-bufferkapitalisme’ van de afgelopen dertig jaar in Nederland. Geld hoopt zich op bij een steeds kleiner wordende groep mensen ten koste van lonen en financiële buffers bij huishoudens. Rutger en Dirk gaan in gesprek over wat dit betekent en wat de politiek kan doen om ervoor te zorgen dat onze welvaart eerlijker verdeeld wordt?Dirk Bezemer is hoogleraar Economie van de Internationale Financiële Ontwikkeling. Aan de Rijksuniversiteit Groningen geeft Bezemer leiding aan een onderzoeksteam dat zich richt op financiële kwetsbaarheid, economische modellen en de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis. Dirk Bezemer is tevens lid van het Nederlandse Sustainable Finance Lab. Hij heeft een tweewekelijkse column in de Groene Amsterdammer. In september 2020 verscheen zijn boek ‘Land van kleine buffers’.Rutger Groot Wassink is wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering. Hij zet zich in voor een eerlijk, groen en vrij Amsterdam. 📚 Shownotes:Lees hier het Nibud rapport: De financiële positie van huurders in AmsterdamRutger en Dirk bespreken het raport van de onderzoekscommissie Borstlap, die onderzoek deed naar de sociale zekerheid in Nederland. Rutger zei daar eerder over in het Parool: ‘Voeg UWV en bijstand samen’ 🗞Lees meer over het boek: Ontwerp voor een beter belastingstelsel van Bas Jacob en Sijbren CnossenLees meer over hoe we de rijkdom beter kunnen verdelen in Nederland en kijk ook meteen de explainervideo van Jesse Klaver: Economische Ongelijkheid uitgelegd 📺Teken de petitie "Niemand zonder inkomen door de coronacrisis" van GroenLinks ✍️👩‍💻 Check de website van Amsterdam tegen Ongelijkheid voor meer informatie: amsterdamtegenongelijkheid.nl See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

58mins

1 Mar 2021

Episode artwork

Dirk Bezemer on the future of Europe's capitalism

Pakhuis de Zwijger

In this episode, Annick van Rinsum speaks with Dirk Bezemer, professor of Economics, member of the Sustainable Finance Lab, and author of the book ‘Een land van kleine buffers’. They talk about the difference between the Rhinelandic and the Anglo-Saxon capitalist models and their effect on socio-economic outcomes, about wether there is a uniquely European capitalism at the world stage and the need to(re-)define it, and about the role of economists as social scientist to address the challenges that the future brings. Do you want to know more about this topic? Watch our LIVECASTS via https://dezwijger.nl/programmareeks/future-of-capitalism or visit www.moralmarkets.org. There you can find the entire Future of Capitalism series of dialogues with visionary, renowned economists.Editor & producer: Annick van RinsumPhoto: Reyer Boxem fotografie

44mins

3 Dec 2020

Similar People

Episode artwork

Aflevering 2: Econoom Dirk Bezemer over o.a. kleine buffers, loonmatiging, pensioenpaniek en de wereld van het grote geld

DE VERLEIDERS - de podcast

George van Houts en Tom de Ket gaan in gesprek met Dirk Bezemer, hoogleraar Economie van de Internationale Financiële Ontwikkeling en auteur van ‘Een land van kleine buffers’. Zijn werk richt zich op de invloed van financiële ontwikkeling op de groei, stabiliteit en ongelijkheid van de economie. Met Tom en George gaat hij in gesprek over kleine buffers, loonmatiging, pensioenpaniek, Nederland als belastingparadijs, hoe de coronacrisis economische pijnpunten blootlegt en de vraag: Voor wie is de economie en ons geld eigenlijk? Dit gesprek is opgenomen op 18 november 2020. 

46mins

26 Nov 2020

Episode artwork

'Een land van kleine buffers' (met prof.dr. Dirk Bezemer)

Fantoomgroei

Het is tegenwoordig niet makkelijk om op een verantwoorde manier de actualiteit te volgen. De Amerikaanse democratie maakt een van de grootste stresstests uit haar geschiedenis door en de wereld kijkt angstvallig mee. En dichter bij huis: de zorgmedewerkers werden afgescheept met iets meer klappen in plaats van iets meer lappen en dus dachten de KLM-piloten: ‘dat gaat ons niet overkomen’. De nationale luchtvaarttrots in crisis en een minister die zijn poot stijf houdt. En alsof dat nog niet genoeg was: de selectie van Ajax kampt met een corona-uitbraak en laat letterlijk een elftal thuis in de Champions League deze week. Het zijn ongewone tijden. Goed dus om elkaar te spreken. Het kaf van het koren te scheiden. De kunst van de kitsch. Daar zijn wij zelf nauwelijks nog toe in staat en daarom hebben we deze week gelukkig hulp in de vorm van prof.dr. Dirk Bezemer die vertelt over zijn boek 'Een land van kleine buffers'. 'Een land van kleine buffers' is te vinden in elke betere boekhandel of via deze link. Contact over Dirk zijn toekomstscenario kan via deze link. 

1hr 7mins

4 Nov 2020

Most Popular

Episode artwork

‘Geld genoeg, maar we gebruiken het verkeerd.’ Een gesprek met hoogleraar economie Dirk Bezemer

De Nieuwe Wereld

Paul van Liempt in gesprek met hoogleraar economie Dirk Bezemer. “We mogen wel iets minder tevreden met onszelf zijn en meer oog voor de realiteit hebben.”

48mins

10 Oct 2020

Episode artwork

Debt and house prices: Dirk Bezemer on how private debt puts the Netherlands at risk

Econ 050

Housing for students in Groningen in particular has gotten a lot of attention in recent years, but issues at the very top of the property ladder are one of the biggest reasons why many people are struggling to find affordable housing even though the Dutch economy is booming. Faculty of Economics and Business professor Dirk Bezemer, who is also a columnist for the progressive Dutch publication De Groene Amsterdammer, has been writing for years about how the housing market and private mortgage debt are intertwined, and he warns that the Netherlands is more susceptible to the next global economic shock than basically anywhere else in Europe because of how much private debt is held by homebuyers.

36mins

25 Jan 2019