OwlTail

Cover image of Katarina Graffman

Katarina Graffman

17 Podcast Episodes

Latest 4 Feb 2023 | Updated Daily

Episode artwork

Hur konsumerar vi egentligen? — antropologen Katarina Graffman

Morgonpasset i P3 – Gästen

Vi har passerat den omtalade dagen Overshoot day, vad gör man då? Jo, man bjuder in dagens gäst Katarina Graffman in till studion som pratar om människans konsumtionskultur. Vi sätter grupperna "generation Greta" och "generation Bianca" mot varandra. Shoppar vi saker för att vi är i behov eller som konsumtionsfantasten Kodjo Akolor; för att vi vill ha det? För svar på frågan, begreppen och mycket mer så lyssna in gästpodden! Programledare: Kodjo Akolor, Sara Kinberg och Torbjörn Averås Skorup.

23mins

3 Aug 2022

Episode artwork

94. Katarina Graffman - vilka är Malte och Helena?

Insikter från utsikter - en podd du mår bra av!

I detta avsnittet får vi återigen träffa antropologen Katarina Graffman, men denna gång är hon hemma hos Malte och Helena och gör sitt jobb. Hon öppnar garderober, förråd, kylskåp och samtalar med Malte och Helena, allt för att ta reda på vilka dom är. Vad säger det att det sitter en peruk i barnstolen, vad menas med att saker måste kallna och hur löser man känslighet kontra ärlighet? Detta och väldigt mycket mer kommer här.

1hr

15 Jun 2022

Similar People

Episode artwork

Dr Katarina Graffman

Strukturpodden

Erika och André intervjuar antropologen Katarina Graffman som är aktuell med serien Prylberget på SVT Play och UR Play. SammanfattningSätta upp en budget eller ha köpstopp på nya saker.Lär dig mer om konsumtionskulturen – driven av begär snarare än behov och utsatt för marknadsföring.Vänta i stället för att köpa direkt. Små steg är bra för att etablera en ny vana.Var öppen och nyfiken och fortsätt lära dig.Lägg inte så mycket tyngd på dig som individ – lyft frågan från dig själv, t.ex. genom att gå med i föreningar eller undersöka vilket parti du ska lyfta på, undvik skamkänslan. Läs, lyssna och titta vidareSe Prylberget på urplay.se eller på SVT Play.Bok: Du är vad du köper. Googla på podcast och Katarina Graffman så får du upp flera poddar hon har varit med i.Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se). Veckans prova på:  Ha samma kläder längre än du brukar och se om någon märker det.Redigering: Klas JohanssonMusik: Simon LundbergFrågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

1hr 8mins

17 May 2022

Episode artwork

31. Konsumenten i ett nötskal – Katarina Graffman

Shoppa Lagom

Denna veckan gästas vi av antropologen, tillika debattören, författaren och föreläsaren Katarina Graffman för att diskutera konsumtion och hur vi som konsumenter bör agera. Det har blivit hög tid att bli en mer medveten konsument, en konsument som fattar kloka och insiktsfulla beslut.

35mins

1 Mar 2022

Most Popular

Episode artwork

175.- Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Hur ser bilden av den åldrande kvinnan i klimakteriet ut, både historiskt och idag, och hur påverkar vi den? Få identifierar sig med klimakteriet även om det är vanligt att man i den här livsfasen hittar nya vägar att förhålla sig till sig själv och sin omgivning. I avsnittet hör du Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, resonera med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism. Det blir snack om åldersnoja, utseendefixering, förebilder och bristen på tolerans mot äldre kvinnor. Kan medvetenhet kring klimakteriet bara vara av godo eller skapa förväntningar på att något hemskt ska hända? Kanske föredrar du att se klimakteriet ur en humoristisk synvinkel?Läs mer på www.klimakteriepodden.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

39mins

17 Mar 2021

Episode artwork

#95 - Katarina Graffman, Antropolog: Konsumtionskulturen är här för att stanna

LoungePodden

Katarina Graffman är antropologen, författaren och föreläsaren som forskat och analyserat vår konsumtionskultur. Från att vi vaknar upp börjar vi konsumera. Vi väljer mellan 100 kanaler, äter den nyttigaste frukosttrenden, jobbar på vår självkänsla, skrollar lite i flödet och kanske klickar hem nya kläder innan vi ens börjat jobba för att vi ”inte har något att ha på oss”. Trots att majoriteten i Sverige har det mesta vi kan önska så vill vi ändå ha mer. Forskning visar att människan har en inneboende önskan om 20 % ”mer”, oavsett hur mycket hen har. Vi lever i den, vi är kidnappade av den och, inte minst, så försvarar vi den konstant. Katarina menar att vi har ett slags Stockholmssyndrom-relation till konsumtionskulturen. Har du på senare tid känt att du vill ”downshifta” och leva mer enkelt? Har du tillochmed börjat flörta med idén om minimalism? I detta samtal pratar Katarina och Taimaz om hela vårt konsumtionsbeteende, reklamindustrin, hur marknaden appropierar trender, green-washar sin verksamhet, hur vi kan påverka konsumtionskulturen och hur den påverkar oss. Är den bara negativ? Eller finns det positiva saker i den? Ett riktigt spännande samtal med grymma antropologen Katarina Graffman som ger oss helikopterperspektiv på vår samtid, blickar in i framtiden post-corona och berättar såklart också hur vi har hamnat här. GILLAR DU DET VI GÖR? Bli Patreon och stötta LoungePodden med valfri summa per månad på: https://www.patreon.com/taimaz Mer info på https://www.loungepodden.se ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️ FÖLJ @loungepodden PÅ ALLA SOCIALA MEDIER! YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden Följ Taimaz Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/ Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21 GILLAR DU DET VI GÖR? Bli Patreon och stötta LoungePodden med valfri summa per månad på: https://www.patreon.com/taimaz Mer info på https://www.loungepodden.se ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️ FÖLJ @loungepodden PÅ ALLA SOCIALA MEDIER! YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A Instagram: https://www.instagram.com/loungepodden Linkedin: https://www.linkedin.com/company/loungepodden Facebook: https://www.facebook.com/LoungePodden Följ Taimaz Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/ Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

1hr 50mins

19 Nov 2020

Episode artwork

Katarina Graffman Uppsala Universitet - Tänk till innan du skickar ut en kundenkät

Kundupplevelsepodden

I dagens avsnitt gästas vi av Katarina Graffman som är antropolog, föreläsare, och författare. Katarina har hjälpt ett stort antal företag och organisationer att bättre förstå sina kunder genom antropologiska och etnografiska studier. Hon diskuterar sin metod, varför den är relevant, och hur företag kan tänka innan de bestämmer sig för att göra ännu en kundenkät.  Läs mer om Katarinas tjänster på www.inclulture.com.  Du kan också hitta hennes senaste bok, "På spaning efter den tid som kommer", här. 

31mins

23 Sep 2020

Episode artwork

177. Katarina Graffman: Konsumtionsantropologi - bland fyrtorn, bubblor, skuld och skam

Heja Framtiden

Katarina Graffman är doktor i antropologi och har med åren blivit allt mer intresserad av att se på hur vi lever, agerar och skapar mening i den konsumtionskultur vi utvecklat. Hon är aktuell med boken "På spaning efter den tid som kommer", skriven tillsammans med Jacob Östberg och Emma Lindblad. Författarna gör bland annat upp med synen på människan som en rationell och informationsprocessande varelse och konsument. Därmed behöver både varumärken och myndigheter hitta andra sätt för att påverka oss. Det blir ett något luddigt samtal på en fredag eftermiddag - som ackompanjeras av att isoleringen i poddstudion ramlar in på grund av att augustihettan löser upp limningen (det är sedan dess klanderfritt åtgärdat, ska tilläggas). Inspelat på Helio/GT30. Programledare: Christian von Essen // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se

1hr 8mins

14 Sep 2020

Episode artwork

Shop or Stop? - om framtidens shopping. Del 5: Katarina Graffman

Breakit Podcast

Vems ansvar är vår ohållbara konsumtionskultur? Ligger allt på företagens axlar eller är det konsumenterna som bär ansvaret? Regeringen? Det funderar vi, Breakit och logistikföretaget Bring på, i detta avsnitt av Shop or Stop? - en podd om framtidens shopping. Katarina Graffman är expert på konsumtionskultur och vet hur vi människor beter oss. I det här avsnittet berättar hon vad som verkligen skulle krävas för att vi ska börja konsumera klimatsmart. Shop or Stop är en podd som Breakit gör i samarbete med logistikföretaget Bring. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

19mins

11 Jun 2020

Episode artwork

#168 På spaning efter den tid som kommer med Jacob Östberg & Katarina Graffman

Lära Från Lärda - En fackbok och en författare

Boken heter “På spaning efter den tid som kommer – bubblor, skam och andra fenomen” och gäst är författarna Jacob Östberg och Katarina Graffman.Något som ofta överskattas är synen på att vi människor alltid handlar efter rationella och genomtänka beslut. Men våra beteenden grundas lika ofta (om inte oftare) i att vi är kulturvarelser, att vi gör saker för att passa in i sociala sammanhang. Därför är det viktigt att ta in kulturella aspekter när man intresserar sig för beteenden av olika slag. Genom de fem fenomenen konsumtion, mainstream, bubblor, hållbarhet och äkthetförsöker författarna beskriva vilka strömningar som just nu färgar vår samtid och därav vår närmaste framtid. Områden som är relevanta för dig som bättre vill förstå eller påverka rörelser framåt. I programmet pratar vi bl.a. om beteenden som springer ur vår kultur. Vi pratar om samhällsfenomen som är viktiga för att förstå vår samtid. Och vi pratar om varför dessa fenomen blir till nycklar för alla som vill åstadkomma långsiktiga förändringar. Lyssna och få en kortversion av boken!Support this show http://supporter.acast.com/larafranlarda. Stöd arbetet med podden samtidigt som du får lyssna reklamfritt. För 19kr/mån (15kr + moms) hjälper du till att möjliggöra ett fortsatt arbete. När du signat upp så kommer du får en länk som du kan använda för att lyssna via valfri podcast-app. Du kan när som helst avsluta betalningarna/stödet. https://plus.acast.com/s/larafranlarda. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

54mins

26 Apr 2020

Loading