OwlTail

Cover image of Hans Blix

Hans Blix

6 Podcast Episodes

Latest 4 Apr 2021 | Updated Daily

Weekly hand curated podcast episodes for learning

Episode artwork

#2 Hans Blix

Point of no return

Hans Blix den förre svenske toppdiplomaten hamnade mitt i den politiska korselden mellan Irak och US, när han blev chef för FN.s vapeninspektörer 2000. Efter ett inspektionsuppehåll på närmare fyra år lyckades Blix efter två års långdragna förhandlingar få tillstånd av den irakiska regimen att påbörja inspektionerna på nytt. Under några månader genomfördes 700 inspektioner som alla entydigt pekade på att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak. Men det var en ständig kamp mot klockan eftersom president George W. Bush hade siktet inställt på att anfalla Irak och hävdade att man hade bevis för att Irak fortfarande hade tillgång till olika former av massförstörelsevapen. USA var fast beslutet att genomdriva anfallet mot Irak och flyttade hela tiden fram positionerna och  ställde det ena kravet efter det andra, det sista gick ut på att Saddam Hussein skulle lämna Irak inom 48 timmar annars skulle ett anfall inledas mot Irak. Bushadminstrationen körde helt och hållet över de länder som antingen ville stoppa kriget helt och hållet eller ge inspektörerna mer tid för att leta efter massförstörelsevapen. Trots uppenbara bevis på att regimen visade upp en samarbetsvilja och lät inspektionerna genomföras och  trots att man inte hittat några massförsörelsevapen i Irak. I gryningen den 20 mars 2003 träffar de första amerikanska missilerna sina mål i Bagdad. FN-inspektörernas arbete över. Ett krig som stred mot internationell lag eftersom det inte sanktionerats av FN, hade inletts. Ett krig som inletts på falska grunder och förfalskade bevis. Den amerikanska ockupation  har orsakat ett enormt lidande för irakiska folket. Antal  döda kan mätas i hundratusental och människor som tvingats på flykt kan mätas i miljoner. I kölvattnet av invasionen följde: Inbördeskrig, sekterism, anarki, laglaglöshet, Al-Qaida, Islamiska Staten – och allt detta har orsakat: kidnappningar, brutalitet, våld och mord. Ockupationen har dessutom haft geo-politiska konsekvenser i regionen på grund av att Irak destabiliserats. Det fruktansvärda inbördeskrig som härjar i Syrien idag, eller det som händer i Jemen kan ses som en konsekvens av Irakkriget. Hans Blix står framför en flygbild över Bagdad med sina kollegors namnteckningar. Det var den avskedspresent  han fick av sina kollegor när han slutade  som chef för UNMOVIC, FN:s inspektionsteam.

58mins

29 Mar 2018

Episode artwork

#61 Kan vi ha en värld utan krig? Hans Blix och Mark Levengood

Malous filosofiska salong

Mark Levengood och Hans Blix diskuterar frågor om krig behövs och vad manlighet egentligen är i Malous filosofiska salong.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

33mins

10 Nov 2017

Similar People

Episode artwork

#3 Lina Wolff, Hans Blix, Sven-Bertil Taube.

Vi-podden

Share Dags för tredje avsnittet av Vi-podden! Här frågar sig Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster – vad svensk identitet och kultur egentligen är. Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på en skivinspelning med Sven-Bertil Taube. Vi-poddens intervjuare Helena von Zweigbergk möter Hans Blix, världsdiplomaten som har försökt att gå i pension tre gånger, men misslyckats. Slutligen hör vi förra årets Augustprisvinnare Lina Wolff läsa sin nya novell, skriven exklusivt för Vi. Hålltider: 1.20: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om svensk kultur.  20.00: Karin Thunberg om mötet med Alicia Vikander.  23.20: Johan Norberg om Sven-Bertil Taube. 27.40: Helena von Zweigbergk och Hans Blix. 47.35: Lina Wolff läser sin nyskrivna Vi-novell.

59mins

25 Oct 2017

Episode artwork

#21 Är döden alltid bara av ondo? Alexander Bard och Hans Blix

Malous filosofiska salong

Alexander Bard och Hans Blix i diskuterar om döden bara är av ondo och om det någonsin är försvarbart att ta någon annans liv. Och lever vi för att arbete eller arbetar vi för att leva? Hör vad 87-åriga Hans Blix svarar på den frågan.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

31mins

25 Sep 2015

Most Popular

Episode artwork

Hans Blix – om krig, fred och katter

Söndagsintervjun

Det var hans uppgift att ta reda på om Saddam Hussein hade massförstörelsevapen USA:s motiv för invasionen av Irak. Konflikten trappades upp, världen höll andan och i mitten stod svensken Hans Blix. I början av 2000-talet står Hans Blix, som ordförande för FN:s vapeninspektörer, i storpolitikens centrum. Med världens då enda supermakt på ena sidan och en av världens värsta diktatorer på den andra. I ett samtal med Martin Wicklin berättar Hans Blix om pressen från USA under tiden för sökandet efter massförstörelsevapen, om hur han ser på dagens världskonflikter och om sparrisklubben i Cambridge.KontaktMail: sondagsintervjun@sverigesradio.se Facebook: Söndagsintervjun i P1 Twitter: @sondagsintervju Instagram: @sondagsintervjun_p1

44mins

16 Apr 2015

Episode artwork

May 27, 2010: Hans Blix, "Can We Move Toward a Nuclear Weapon-Free World Including North Korea, Iran and the Middle East?"

Nuclear Summer 2010

1hr 42mins

28 Jun 2010